RetroArch kommer till Steam 30 juli

Retrofest!

Bild till artikel
Spel / PC

Utvecklarkollektivet Libretro meddelade nyligen att deras RetroArch, ett program som primärt används för emulering av gamla spel, kommer att bli tillgänglig via Steam om några veckor. Steam-versionen kommer vara identisk med versionen som är tillgänglig via Libretros hemsida och levererar ett enkelt gränssnitt som låter dig komma igång med retrospelande snabbt.

RetroArch levereras utan emulatorfunktioner, vilket är anledningen till att programmet kan släppas via Steam, men programmet gör ett bra jobb att peka dig i rätt riktning för att lägga vantarna på diverse emulatorkärnor.

38.8°
0

RetroArch kommer till Steam 30 juli

Retrofest!

Uber och Lime börjar samarbeta i Sverige

Limes elsparkscyklar dyker upp i Ubers app

Bild till artikel
Foto: Wille Wilhelmsson
Fordon / Övrigt

Idag drar taxitjänsten Uber och elsparkcykel-tjänsten Lime igång ett samarbete i Sverige vilket innebär att elsparkcyklar från Lime i Stockholm och Malmö även kommer att gå att se och boka i Ubers app.

Det innebär att Ubers användare enklare kan hitta en elsparkcykel från Lime som kan ta dem vidare till sin slutdestination om Ubers bilar kanske inte kan köra ända dit. Ubers Head of New Mobility Platform, Billy Guernier, säger i ett pressmeddelande:
"Vi är väldigt glada över att kunna introducera nya, enkla sätt för människor att ta sig runt i Stockholm och Malmö, utan att de behöver äga en bil. Genom att integrera Lime i Uber-appen kan vi nu erbjuda våra användare ytterligare ett snabbt och prisvärt transportalternativ."
Priserna för Lime-elsparkcyklar som beställs från Uber kommer att vara desamma som om man boka dem direkt i Limes app, det vill säga att det kommer att kosta 10 kronor för att låsa upp dem och därefter börjar en taxa på 3 kronor i minuten att rulla.

Uber och Lime drar även igång liknande samarbeten i de europeiska städerna Poznan, Warszawa, Wroclaw, Prag och Wien idag.

Visa
PRESSMEDDELANDE
Idag expanderar Uber sin mobilitetsplattform för att kunna erbjuda ännu fler prisvärda och miljövänliga transportalternativ i Stockholm och Malmö. För första gången i Sverige finns nu nämligen elscootrar från Lime tillgängliga i Ubers app.

Idag lanseras elscootrar i Ubers app i sju europeiska städer; Stockholm, Malmö, Poznan, Warszawa, Wroclaw, Prag och Wien. Nu blir det alltså möjligt att utöver transportalternativen med bil, som Uber sedan tidigare erbjuder i Stockholm och Malmö, också kunna tillgå elscootrar direkt i Uber-appen. Att integrera Lime på plattformen är ett viktigt steg mot Ubers mål att bli en helhetslösning för mobilitet. Tanken är att det ska bli ännu enklare för resenärer att kunna välja det lämpligaste transportalternativet för att ta sig från A till B.

– Vi är väldigt glada över att kunna introducera nya, enkla sätt för människor att ta sig runt i Stockholm och Malmö, utan att de behöver äga en bil. Genom att integrera Lime i Uber-appen kan vi nu erbjuda våra användare ytterligare ett snabbt och prisvärt transportalternativ, säger Billy Guernier, Head of New Mobility Platform på Uber.

– Vi ser fram emot att genom det här partnerskapet med Uber fortsätta göra transporter i städer smartare, enklare, säkrare och mer hållbara. Vi är därför väldigt glada över att våra elscootrar går att använda via Ubers app i Stockholm och Malmö, säger Joe Kraus, COO på Lime.

Prissättningen är densamma, där upplåsning kostar 10 kronor varefter varje minut kostar 3 kronor. Alla Limes elscootrar har en maxhastighet på 20 km/h, och vid upplåsning uppmuntras användaren att använda hjälm samt får riktlinjer för hur de använder tjänsten på ett så säkert sätt som möjligt.

I Ubers app går det enkelt att lokalisera och låsa upp Lime-scootrar i närheten. Ubers app finns tillgänglig för både iPhone och Android.

Så här funkar det:

För att hitta närmsta Lime-scooter – ändra läge genom att trycka på scootersymbolen på startskärmen i Uber-appen
Scanna QR-koden på handtaget för att låsa upp scootern.
Efter färden – parkera scootern och avsluta färden i Uber-appen.
38.0°
0

Uber och Lime börjar samarbeta i Sverige

Limes elsparkscyklar dyker upp i Ubers app

Niantic lägger ner Field Trip

Utvecklarnas första app

Bild till artikel
Mobil / Appar

Niantic är mest kända för Ingress, Pokémon Go och nya Harry Potter: Wizards Unite, men innan dess levererade gänget platsbaserade Field Trip. Field Trip var utvecklarnas första app och utvecklarna har hållit appen vid liv sedan 2012, vilket är rätt imponerande. Nu verkar det dock vara dags att vända blicken framåt och det är dags att sluta arbeta med Field Trip.

Niantic meddelar att Field Trip kommer inte gå att ladda ner via App Store eller Play Store från och med nu och servrarna kommer stängas av senare i år. När nedsläckningen sker är för tillfället oklart.

Field Trip beskrivs som en virtuell reseguide och använder sig utav användarens plats för att tipsa om sevärdheter i närheten samt levererar intressant information om dessa.

36.8°
0

Niantic lägger ner Field Trip

Utvecklarnas första app

Frankrike ska skapa militär rymdstyrka

Gör som USA

Bild till artikel
Emmanuel Macron
Foto: Kreml
Samhälle / Konflikter

Förra året meddelade Frankrike att man skulle utveckla en militär strategi för rymden och i helgen meddelade landets president Emmanuel Macron att man ska bygga upp ett slags rymdkommando, ett kommando som tillsvidare kommer att sorteras under Frankrikes flygvapen.

I ett tal sa Macron bland annat:
"To give substance to this doctrine and ensure the development and reinforcement of our space capabilities, a space command will be created next September in the air force."
USA har sedan tidigare uppgett att man kommer att starta upp något slags rymdkommando mer hur detta kommer att se ut är inte helt spikat ännu. Även NATO, den militära samarbetsalliansen där bland annat USA och många EU-länder ingår, har tidigare uppgett att man siktar på att erkänna rymden som "domain of warfare " senare i år skriver nyhetsbyrån Reuters.

29.8°
0

Frankrike ska skapa militär rymdstyrka

Gör som USA

Positioneringssystemet Galileo har gått ner

Europas GPS-konkurrent funkar inte för tillfället

Samhälle / Allmänt

Det europeiska positioneringssystemet Galileo råkade i slutet av förra veckan ut för något slags missöde och för tillfället är inte den europeiska GPS-konkurrentens positioneringssatelliter tillgängliga för dess användare.

Det innebär att mobiltelefoner och annat som förlitar sig på Galileo för positionering för tillfället inte kan få koordinater från systemets satelliter om var de befinner sig. European GNSS Agency (GSA) sade i en kommentar i torsdags kväll:
"Experts are working to restore the situation as soon as possible. An Anomaly Review Board has been immediately set up to analyse the exact root cause and to implement recovery actions."
Sannolikt finns det dock idag väldigt få, om några, maskiner som enbart förlitar sig på positionerings-koordinater från Galileo. De flesta maskiner borde antagligen kunna få detta även från det amerikanska GPS-, ryska GLONASS- eller kineiska Beidou-systemet.

EU och den europeiska rymdstyrelsen kickade igång Galileo 2016 efter att ha arbetat i 17 år på projektet. Det hela var ursprungligen tänkt att kosta cirka 3 miljarder euro men kostnaden har genom åren blivit mer än det tredubbla. GSA uppger inte när Galileo kan vara uppe och rulla igen.

30.9°
0

Positioneringssystemet Galileo har gått ner

Europas GPS-konkurrent funkar inte för tillfället