m

PC-tillverkare tjänar på pirater

Nedladdning är en förmån

PC / Övrigt

Giz.biz gjorde nyligen en intervju med id Softwares CEO, Todd Hollenshead, omkring all piratkopiering av spel som förekommer till PC-plattformen.

Hollenhead häcdar att hårdvarutillverkare faktiskt tjänar pengar på pirater och han tror att de ställer sig på fel sida när de räknar med att göra vinst på något som faktiskt skadar spel och mjukvaru-utveckliare och förläggare.

Han säger att anledningen till detta är att hårdvarutillverkare ser en sådan sak som "gratis innehåll" som en fördel när man köper en PC även om du egentligen måste betala för det, som till exempel att kunna ladda ner gratis musik eller filmer och spel. Det är något som hårdvarutillverkarna vet om och räknar med för att göra större vinster.

Han säger att om han skulle ha möjligheten att veta vad PC-tillverkarna tänker så skulle man säkert få se att de tycker att möjligheten att kunna ladda ner gratis programvara och annat är en förväntad förmån med att äga en dator.

Jag vet inte vad ni själva tycker men jag har i alla fall då aldrig tänkt på det här sättet. En PC-maskin är ju ett krav för att ens kunna spela vissa spel som bara kommer ut till PC-plattformen, oavsett om man köpt dem eller inte. Där gör ju i så fall både spelutvecklare och PC-tillverkare en vinst. Vad säger ni?

RSS 20 kommentarer till artikeln
ReQuaker
Bland annat köper / fixar väl många HTPC istället för endast Blu-ray/DVD-spelare..
av ReQuaker, fredag 29 augusti 2008 kl 18:44
pnilz
Ja och var det inte för piratkopiering skulle jag nog inte behöva något mer än en typ 74GB raptor.
av pnilz, fredag 29 augusti 2008 kl 18:52
Wompa
VA! Laddar ni ner olaligt? FYY!


av Wompa, fredag 29 augusti 2008 kl 19:01
ReQuaker
Ja usch, snart kommer febers anti-piratgrupp med en viss herre i spetsen.
av ReQuaker, fredag 29 augusti 2008 kl 19:32
Kaktusen
Helt korrekt.
av Kaktusen, fredag 29 augusti 2008 kl 19:56
Håkan
Klart att t.ex hårddisk-tillverkarna tjänar storkovan på piratkopiering. Annars så skulle ju ingen behövt över typ 100gb som pnilz säger.

Men sen å andra sidan, om man piratkopierar eller köper spel, så måste man i vilket fall som helst ha ny hårdvara.

Är ju svårt att säga att tillverkarna skulle tjäna pengar på piratkopiering, om man räknar på andra saker än just hårddiskar.
Inte precis att man köper en ny dator endast pga att nya Photoshop kommit ut. Eller kanske man gör.. Anyway, fortfarande svårt att skylla på hårdvaru-tillverkarna.

Vad ska dom ens göra åt saken? Nästa gång man köper en dator, kanske man blir tvungen att visa in äkthetsintyg på att man äger ett spel/program som kräver snabbare komponenter?
av Håkan, fredag 29 augusti 2008 kl 20:00
Widar
Jaha.. Nu kommer vi att få betala straffavgifter på ALLT vi köper i framtiden till en dator och inte bara tomskivor...
av Widar, fredag 29 augusti 2008 kl 20:23
Ramlösa
"Caring is sharing" Hade varit ett fattigt liv som student om det inte var för piratebay.


av Ramlösa, fredag 29 augusti 2008 kl 20:34
basten
Snart ska vi fan betala straffavgift för att bo i det här jävla landet!

Johan Glans förklarar rätt bra hur det är att bo i Sverige:)


av basten, fredag 29 augusti 2008 kl 20:46
Epiphany
Han har nog rätt i artikeln. Det är pretty much samma sak med konsolerna som Xbox, Playstation och Wii, där alla har blivit hackade på ett eller annat sett för att slippa köpa spelen.

Det blir ett incitament som, för PSP t.ex, har genererat så oerhört mycket mer pengar för Sony som tillverkare än vad de hade gjort om det inte var så enkelt att hacka den med en ny firmeware.

Om jag inte miss minner mig så har jag för mig att Sony någon gång tillochmed gick ut och frågade PSP-användare med hackad PSP varför de inte vill köpa eller något sånt.
av Epiphany, fredag 29 augusti 2008 kl 21:00
Håkan
Epiphany: Det är annorlunda med konsoler. För där får ju Microsoft, Sony & Nintendo royalties på varje sålt spel. Så där är ju stora pengar att tjäna om så många som möjligt köper spel.

Sen e det väl bara smart av Sony att fråga varför folk modifierar sitt PSP, så att dom kan tänka ut en lösning för båda parterna. Tex. säger "piraterna" att dom tycker det är dåligt stöd för hemmagjorda program, ja då kanske Sony lättar på det lite under nästa firmware. På så sätt blir "piraterna" glada, samtidigt som Sony får en publik som skiter i att hacka o kanske köper spel istället.
av Håkan, lördag 30 augusti 2008 kl 06:37
Feark
Det här är något man själv alltid har hävdat med tanke på att branschen annars skulle varit död om de gick med förlust hela tiden, så inget nytt tänkande för mig inte.
av Feark, lördag 30 augusti 2008 kl 08:36
franzstahl
Jag misstänker att Todd's poäng var att folk skaffar sig en dator i större utsträckning än vad som annars vore, efter som de vet att de kan få den löpande kostnaden klart sänkt med hjälp av piratkopiering. Det är nästan samma sak som att troligen fler skulle skaffa en ny bil om de visste att de skulle få bensinen gratis eller klart billigare. Så Todd har väl en poäng på sätt och vis, men den är väl rätt långsökt, och har väl ingen egentlig påverkan på kärnproblemet. Tror jag.
av franzstahl, lördag 30 augusti 2008 kl 09:35
Grus
Håller nog med Todd om att många anser sig ha "rätten" till saker gratis när man köper en dator och att en stor del, eller iaf delar av PC-handeln (tex stora hårddiskar som nämts ovan) till stor del drivs av piratkopiering. En annan branch som gått från noll till gigantisk på några få år är ju annars MP3-spelare och precis på samma sätt så tjänar hårdvarutillverkarna multum där på att gemene man plötsligt ansåg att musik "ska" vara gratis och att det är deras "rättighet" att ladda ner precis vad dom vill.

Men jag ska även tillägga att jag absolut inte är något helgon själv utan har hårddisken full med ful-tankad film... Antar att det är lätt att peka ett finger på andra men när jag kan få saker gratis själv så rinner snålvattnet till.
av Grus, lördag 30 augusti 2008 kl 16:31
THRILLHO
Gork! Gork! Gork!
av THRILLHO, lördag 30 augusti 2008 kl 18:47
Konung
Men det är märkligt att spelbranschen ökar så väldigt, har ju gått om musik-försäljning och ökar fortfarande, det kan väl månne aldrig ha något att göra med att folk köper så jävla många datorer och tvspels-konsoller, neeeh jag glömde dom köper ju folk, bara för att piratkopiera... Gör bra spel istället för att gnälla, jag har själv köpt runt 10-15 spel på ett år och inte fan väljer man skitspel då. Råkar jag mot förmodan köpa ett kasst spel så håller jag mig i framtiden borta från den speltillverkaren, så enkelt är det.

Det kan inte vara så att det helt enkelt finns för många speltillverkare? Det är som att alla mat-tillverkare skulle gå över till att endast sälja gröt, för att det är enkelt att tillverka, och sen lipa för att folk inte äter gröt till frukost, lunch, middag och kvällsmat och sen dessutom skylla på Ikea för att dom säljer stekpannor som man kan laga annan, godare, mat i.
av Konung, lördag 30 augusti 2008 kl 19:17
Press play on tape
Mjukvaran (M) är en konkurrent till hårdvaran (H) vad gäller plånbokens ändliga resurser. M (killer apps) är en förutsättning för att sälja H och uppdaterad H är en förutsättning för modern M. Stora volymer av H driver ner priserna på den så att fler har råd att köpa M. Efter att H eller M utvecklats så har H faktiska kostnader per såld produkt som är högre än M eftersom det åtgår material och personal.

Konung:
På Commodore-64 fanns det många gånger fler speltillverkare och spelen piratkopierades enormt. Man körde in sitt band i kompisens dubbelbandare och 90 minuter senare (plus bandvändning) hade man 50 nya spel att prova, varav de flesta var skit. Många bolag försvann också med den överetableringen men de som gjorde bra spel sålde också dem och kunde leva vidare.
av Press play on tape, lördag 30 augusti 2008 kl 21:26
ozz
behovet av datorkapacitet för att surfa, kolla på film, lyssna på mp3, ordbehandling, excel etc, fylldes för flera hundra Mhz sedan (1000+ t om.)
av ozz, måndag 01 september 2008 kl 00:40
ozz
precis som youtube och torrents kräver utveckling av the internets
av ozz, måndag 01 september 2008 kl 00:41
Voxar
Det var väll snack om "trusted computing" för ett par år sedan med drm på processornivå som skulle typ upptäcka piratad mjukvara och stänga av datorn eller delar utav den, eller nått sånt.
Hårdvarutillverkarna skulle säkert kunna göra mycket för att minska piratandet, men de skulle förlora rejält på det själva.
av Voxar, måndag 01 september 2008 kl 22:34
Kommentera artikelnHär är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
11.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
53.8°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
43.7°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
28.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
27.6°
+
André Stray
0
Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Har premiär 16 november 
42.4°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
26.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
12.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
27.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
45.5°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
53.2°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
45.9°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.7°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
48.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.9°
+
Roger Åberg
0