m

Vi har testat Apple Airpods

Perfekta, förutom det där med ljudet

Pryl / Hörlurar

För tio år sedan, eller när det nu var, sprang det runt folk på stan med blåtandssnäckor i öronen. De hade svinstora mobiltelefoner och verkade alla väldigt, väldigt viktiga. Även om det nog alltid varit väldigt töntigt att ha en sån där snäcka i örat så var det nog där någonstans som man började drömma om att kunna ha bra hörlurar som helt saknade sladd.

För några år sedan kom de första vettiga små blåtandslurarna. De satt fortfarande ihop med sladd och hade ett biffigt batteripaket som hängde runt halsen på ett eller annat sätt. Så trådlöst, men ändå inte med andra ord.

Sakta men säkert har vi börjat gå mot äkta trådlösa och små lurar, där det faktiskt inte finns några sladdar alls. Och det är en fantastisk värld. Att ha små och lätta lurar i öronen som knappt märks och helt slippa sladdar är verkligen inget annat än fantastiskt.

Det finns några få alternativ på marknaden i dag där Bragi kanske är de som är mest kända. På pappret en bra produkt men i verkligheten med massor med fel. Det är en riktigt vidrig upplevelse att koppla dem till telefonen (varför ska man ens blåtanskoppla en produkt två gånger?) och ljudet började förlora kontakten så fort telefonen åkte ner i byxorna.

In med Airpods. Apple har verkligen, verkligen lyckats göra den första upplevelsen fantastisk. Man öppnar bara den lilla asken i närheten av en iPhone och klickar på connect. Färdigt. Lurarna är nu kopplade till din iPhone och även din Mac.

Den "magiska" kopplingen sägs bero på Apples nya W1-chip. Så magiskt är det kanske inte dock, precis som inloggningar till WIFI-nät länge har delats mellan ens Apple-prylar så delas blåtandskopplingen, något som borde kunna göras med andra prylar också. Hur som helst, det bara fungerar.

Nu är lurarna redo att användas och man tar upp dem ur den lilla lådan och in i öronen. Om man har använt Apples lurar tidigare är det ingen överraskning här. För mig sitter de bra, inte påträngande men inte supertight heller. Jag känner inte att jag är rädd att tappa dem, men allas öron är olika. De är förvånansvärt lätta vilket är superskönt.

När man sätter på musiken så påminns man om en annan sak. De är precis som Apples vanliga lurar. Och det är inte en bra sak. Apples Earpods har funnits sedan iPhone 5 släpptes och de var inte superimponerande då och är det inte nu heller. Ljud från omvärlden läcker inte bara in, det stoppas inte alls. Om det är tyst omkring en och man kan ha låg volym funkar lurarna helt ok, men så fort omvärlden kommer och stör måste man höja och ljudet blir direkt sämre. Speciellt kraftfullt är det inte heller.

Så ljudet är en klar nackdel. Utseendet är också en nackdel. För att få plats med mikrofon men troligen framförallt antenner så ser lurarna ut som de vanliga lurarna men utan sladd och sticker ner från öronen. Det är helt ok när de har sladd, men ser bara konstigt ut utan sladd. Det ser dumt ut helt enkelt. Folk tittar på mig, om det är för att de känner igen de nya lurarna eller om det är för att jag ser ut som en idiot är oklart. Jag är van att se ut som en idiot så det är något jag kan leva med.

Tekniskt är det dock finfint eftersom det gör att räckvidden på lurarna är amazing. Jag kan röra mig uppskattningsvis 20 meter från min arbetsplats innan kopplingen börjar brytas. Med tanke på storleken är det fantastiskt.

När man har lyssnat klart stoppar man ner lurarna i din lilla lådan. Det gör man dels för att man annars hade tappat bort dem, men också för att de då laddas. Batteritiden ska vara fem timmar, men eftersom man har dem i fodralet hela tiden är de alltid fulladdade. Fodralet ska ha batteri för 24 timmar, jag uppskattar att man behöver ladda fodralet en gång i veckan. Enda gången jag kan se batteritiden som ett problem är på långa flygningar eller om man vill ha dem i hela dagen. Enligt Apple ska man få tre timmars lyssningstid på en kvarts laddning, så med en paus då och då kanske det löser sig också.

Om man vill koppla sina Airpods till något som inte är en iPhone eller en mac så är det bara att öppna fodralet, klicka på knappen och synka dem som vilken blåtandspryl som helst. Växlingarna mellan olika enheter är inte alltid supersmidig, andra som Bose kan verkligen användas med två prylar samtidigt och spela ljud från den enhet som låter. Airpods fungerar lite mer manuellt här tyvärr.

Så, är det här något som man ska köpa? Om du kan leva med ljudet från Apples lurar och har längtat efter en trådlös upplevelse är svaret solklart ja. Om du är van vid lite bättre ljud och framförallt om du vill ha lurar som stänger ute omvärlden så får du dock vänta lite.

Klart är att framtiden typ är här. Airpods kostar 1795 kronor.

Läs mer
Rykte The Walking Dead kommer att fortsätta i ett årtionde till
Det ryktas komma filmer och spinoffer 
32.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Peugeot e-LEGEND CONCEPT - för en roligare framtid
504 Coupé lever igen, fast nu som elbil 
48.8°
+
Bobby Green
0
Nya eldrivna Folkabussen som transportfordon
Din nya arbetskamrat 
45.4°
+
Bobby Green
0
Ryan Reynolds pratar om att göra film med Michael Bay
Lite morgontrams 
52.4°
+
André Stray
0
Lisa är en Porsche, Ferrari, McLaren och NSX-samlare
Bra garage 
42.1°
+
Bobby Green
0
Nu kan man dela med sig av sina Nintendo Switch-spel
Går att ladda ner till fler konsoler 
41.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nya Suzuki Jimny fick bara tre stjärnor i krocktest
Det var ju inte så bra 
31.0°
+
Bobby Green
0
Tim Cook om priserna på iPhone
Och om tullarna mellan USA och Kina 
8.1°
+
Roger Åberg
0
Angry Birds kommer till Magic Leap
Skjut ner grisar i ditt vardagsrum 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Aftonbladet börjar sända Svenska Elitserien i CS:GO
Counterstrike-matcher streamas på Sportbladet 
47.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk verkar sugen på att haka på till månen
Japansk miljardär tycker att han borde göra det 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sverige hoppar över EU:s vätgas-satsning
Ett av få länder som inte är med på tåget 
32.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Stan & Ollie
Baserad på Helan och Halvans liv 
43.6°
+
Bobby Green
0
Xiaomi erkänner reklam i inställningsmenyn
Pengar måste rulla in nånstans 
23.0°
+
André Stray
0
Google Maps med stöd för CarPlay är här
Hej då Apple Maps? 
48.5°
+
Roger Åberg
0
Klassiska Castlevania-lir kan vara på ingång till PS4
Symphony of the Night och Rondo of Blood! 
41.0°
+
André Stray
0
Containerfartyg har korsat Arktis för första gången
Northern Sea Route öppen för kommersiell trafik snart? 
19.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Första tåget som drivs på vätgas har börjat rulla i Tyskland
Släpper ut mindre än sina dieseldrivna bröder 
50.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Efterfilm från Comic Con Stockholm 2018
Lite lunchnörderi 
45.2°
+
André Stray
0
Sydkorea och Nordkorea vill arrangera OS tillsammans
Siktar på Sommar-OS 2032 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ferrari visar upp Monza SP1 och Monza SP2
Första i den nya serien Icona 
43.4°
+
Bobby Green
0
Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!
Vi ger er den första svenska recensionen 
49.1°
+
Roger Åberg
0
Linux-utvecklare inför ny uppförandekod
Alla ska respekteras 
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Capcom stänger ner studion bakom Dead Rising
Samtliga projekt hos Capcom Vancouver läggs ner 
31.9°
+
André Stray
0