m

Apple TV 4K kan vara starten på bättre upplösning

Har Apple makten att få fart på 4K-revolutionen?

Pryl / Mediaspelare

Jag tror inget videoskifte har gått så fort som det till 4K. Redan för två år sedan kostade en 4K-tv rimliga pengar och våra mobiler har både filmat i 4K och klarat av att, typ iaf, visa 4K på små skärmar ett tag nu. Så vi filmar i 4K och vi har 4K-tvs hemma men få tittar faktiskt på 4K på de där grymma tv-apparaterna. Det vi filmar med våra grymma kameror postas oftast i allt annat än 4K och ska vi strömma till tvn sker det sällan, om ens någonsin, i 4K.

Samma sak gäller med material från alla strömningstjänster, det har helt enkelt inte funnits speciellt mycket 4K-material. Och vanlig linjär-tv ska vi inte tala om, leverantörer som Com Hem har fortfarande kanaler med SD-upplösning i sitt utbud. Skämmes!

Om man har velat få sitt eget eller andras 4K-innehåll till sin tv har det inte funnits speciellt många alternativ. Jag har en Chromecast Ultra som jag köpte för att 4K-snuska (alltså inte kolla på snusk, njuta av pixlar), men den har ärligt talat inte används speciellt mycket.

Varför då kan man fråga sig. Anledningen är enkel, Apple TV passar mitt sätt att konsumera media bättre än Chromecast. Jag gillar det där momentet när man inte riktigt vet vad man ska kolla på och när man sitter där med fjärren i soffan. Jag kollar aldrig någonsin på linjär-tv så det är min retro-tid. Och helt ärligt så har min tv varit riktigt, riktigt bra på att skala upp HD. Det har så klart inte blivit som 4K men tillräckligt ok för att duga för lilla mig.

Så när nu Apple, äntligen, har släppt en Apple TV med stöd för 4K och HDR, vad är då skillnaden? I upplevelsen är skillnaden inte så gigantisk. Visst ser det bättre ut och de nya skärmsläckarna är superfina. Man ser mängder med detaljer och det är väl fint. Men när man slår på 4K-material är skillnaden inte revolutionerande. Jag har ju haft den där tidigare med min Chromecast.

Större aha-upplevelse upplever jag faktiskt med gränssnittet. Alla texter är numera supercrispa, alla tumnaglar är superskarpa oavsett om de är pluttiga och hela upplevelsen är betydligt snyggare. Det trevliga är att det verkar vara så över hela gränssnittet oavsett om apparna har anpassats eller inte. Eller så här, inga appar har anpassats men de ser ändå snygga ut. Till och med en app som ExpressenTV är rätt fin.

Jag laddade ner ett random spel och även här är upplevelsen bättre. Visst är 3D-grafiken fortfarande kass men all text och all annan grafik ser riktigt trevligt ut. Det är inte speciellt vanligt att såna här nyheter bara fungerar.

Värre är det när man försöker leta efter 4K-innehåll. Jag har haft en specialversion av Netflix med 4K-innehåll och det finns en hel del. De flesta av Netflix egna originalserier finns och fler blir det. Jag har inte fått det bekräftat av Apple, men det känns som att Youtube-appen redan levererar 4K-innehåll. Det borde inte vara så, men det ser i alla fall riktigt bra ut. Ett bevis för att uppskalningen fungerar om inte annat. Om det bara finns HD-innehåll så skalar Apple TVn alltså upp innehållet vilket behövs, den skickar ju 4K-signal till tvn oavsett så ska det se bra ut måste Apple TVn sköta detta, vilket den gör med bravur.

Så är Apple TV 4K något fantastiskt? Njae, snarare ett stort, fett "äntligen!". Eller kanske "varför tog det sån tid?". Däremot kan Apples makt göra att fler börjar leverera innehåll i 4K. Kanske till och med HBO Nordic? Det kanske blir den stora revolutionen med den här lilla manicken.

Nya Apple TV 4K har en annan viktig nyhet: HDR-stöd. Dock har min TV inte stöd för HDR så därför har jag hoppat över den rätt stora detaljen. Men jag har provtittat på lite innehåll och det ser inte dåligt ut om man säger så. Mycket av det innehåll som kommer att finnas i 4K från start, bland annat det från Apples filmtjänst, kommer att stöd för HDR också.

På tal om det, Apple kommer inte att ta extra för 4K-versionerna av filmerna man säljer. Har du tidigare köpt en HD-version av en film uppdateras den automatiskt till 4K.

En nyhet som kommer under hösten är att TV-appen kommer till Sverige. Den kommer till Apple TV, iPhone och iPad och verkar rätt smart för den som använder flera playtjänster eftersom man kan samla innehållet i en app. Appen håller reda på att det kommit nya serier i de appar man har installerade, eller att det har kommit nya avsnitt i serier man gillar. Men denna kommer alltså senare under hösten.

Själva hårdvaran då? Den ser exakt likadan ut som HD-versionen förutom en liten vit ring runt meny-knappen. Den gör det faktiskt enklare att snabbt hålla fjärren åt rätt håll. Men jag använder oftast den nya fjärren som finns i kontrollcentret på iOS 11. En sak skiljer sig förresten, man måste köpa sig en ny HDMI-sladd om man ska kunna dra nytta av alla HDR-flådigheter. Apple har inte gjort en egen ny utan rekommenderar istället en ny från Belkin.

Apple TV 4K kostar 1995 kronor med 32 GB och 2195 kronor med 64 GB. För en gångs skull tar Apple inte tusentals kronor för större versionen, så slå till på den. Gamla versionen utan 4K och HDR kostar 1695 kronor. Köp inte den, för allt i världen, även om du inte har en 4K-tv. Köp en 4K-tv istället!

Om du har en Apple TV i dag, ska du uppgradera? Ja, om du har en annan tv eller annan medmänniska som kan ha nytta av din nuvarande Apple TV. Eller om du kan få den såld.

Läs mer
Uppdaterat Swish ligger nere
Ingen kan betala 
25.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mica är Magic Leaps virtuella assistent
Mycket realistisk AI-assistent 
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spela NES-spel på retrokonsolen Pyua
Hyllning till Nintendo från Love Hultén 
46.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Iron Fist
Netflix lägger ner Marvel-serie efter två säsonger 
50.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks spelportal släppt i betaversion till Android
Vill konkurrera med Twitch på alla plan 
24.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Jony Ive hoppar av framtidskonferens i Saudiarabien
Efter påstått journalistmord 
71.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Opener börjar sälja VTOL-planet BlackFly nästa år
Larry Page tredje företag för framtidens flygmaskiner 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
29 miljoner konton drabbade av Facebooks dataläcka
14 miljoner lite mer än de andra 
23.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Jaguar F-Type får turbomatad V8:a från BMW
Och fyra säten 
41.6°
+
Bobby Green
0
Adam Savage smyger runt på New York Comic Con
Låtsas vara astronaut 
42.6°
+
André Stray
0
EA verkar vilja satsa på remaster av Command & Conquer
För att fira 25-årsdagen 
58.1°
+
André Stray
0
True Detective återvänder 14 januari
Peppen! 
51.1°
+
André Stray
0
Klassiska Porsche 930 får F1-motor
Nu snackar vi 
44.9°
+
Bobby Green
0
Teasertrailer för Aladdin
Äventyret börjar 24 maj 
53.9°
+
André Stray
0
Stockholms nya ledning stoppar Apple Store Kungsträdgården
Stoppar även OS 2026, Nobelmuseet och stinkande bilar 
63.4°
+
Roger Åberg
0
Facebook raderar trollkonton inför amerikanskt val
För att slippa fake news 
41.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det blir ingen eldriven 3 Wheeler från Morgan
Strul med leverantören av drivlinan 
33.3°
+
Bobby Green
0
Amy Winehouse blir nästa hologram-artist som åker på turné
Sju år efter sin död 
12.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skön unge snackar goja med mamma
Que? 
48.6°
+
Roger Åberg
0
Nokia släpper 3.1 Plus i Indien
Kostar bara 1400 kronor! 
45.5°
+
Roger Åberg
0
Förr i tiden åt Europas fåglar upp barn
Hårt liv på istiden 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Är kamerahål istället för flärp nästa grej?
Visar bild på Oppo R19 framtiden? 
58.5°
+
Roger Åberg
0
Kanye West visade vätgasdrivet flygplan för USA:s president
Vill att Apple ska bygga "iPlane" 
20.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Så här fungerar Google Screen Call
Slipp prata med folk 
51.9°
+
Roger Åberg
0
Boston Dynamics börjar sälja Spot nästa år
Fler robotar på våra byggarbetsplatser 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Virgin Galactic pausar finansiering från Saudiarabien
På grund av försvunnen journalist 
57.8°
+
Wille Wilhelmsson
0