m

D-Link DIR-855 - router med stöd för 802.11n

Lite snabbare trådlöst

Pryl / Övrigt

D-Links DIR-855 är en router för er som vill ha riktigt snabbt trådlöst nät hemma. För att kunna utnyttja routerns fulla potential krävs dock att övrig utrustning i hemmet har stöd för den trådlösa standarden 802.11n.

Routern överför data via både 2,4Ghz- och 5Ghz-bandet och maxhastigheten sägs ligga på 600Mpbs. Routern är givetvis bakåtkompatibel med de lite mer vanligt förekommande trådlösa standarderna 802.11g och 802.11a. Det finns även dubbla brandväggar inbyggda samt stöd för kryptering med WPA och WPA2.

DIR-855 släpps i maj och kommer att kosta cirka 2 000 kronor. Då släpps även en USB-dongle med stöd för 802.11n som kommer att kosta cirka 600 kronor. Bägge produkterna har en generös garanti som sträcker sig över hela 11 år. Hela pressreleasen finns under "Läs mer".

Pressrelease:
Ny miljövänlig och blixtsnabb trådlös router från D-Link

D-Link lanserar nu en av världens snabbaste trådlösa 802.11n-routrar. Den nya routern DIR-855 Quadband Wireless N Router kommunicerar med fyrdubbla frekvenser för färre störningar och högsta prestanda. Routern är också utrustad med miljövänlig och energisnål teknik.

DIR-855 är utvecklad för att erbjuda högsta möjliga prestanda i ett trådlöst nätverk, vilken är lämplig att använda om man har många olika enheter i ett nätverk samt för att streama högupplöst film. DIR-855 stöder samtidig trafik på frekvensbanden 2.4 GHz och 5 GHz med överföring av trådlös 802.11n-trafik upp till 600 Mbps.

– Vår nya Quadband Wireless N Router är utrustad med den allra senaste trådlösa tekniken och fem energisnåla gigabitportar. Detta tillsammans med en OLED-display på ovansidan och intelligent kvalitetssäkring av trafiken via QoS gör detta till vårt absoluta flaggskepp inom trådlösa produkter, säger Martin Levy, produktchef, D-Link Nordic.

Quadband möjliggör högsta trådlösa prestanda
D-Links DIR-855 är det absolut senaste inom trådlös teknik tack vare möjligheten att använda 5 gigahertzbandet. Frekvensen klarar högre brandbredd och är mindre använd än frekvensen 2.4 GHz som används av de flesta trådlösa enheter i hemmet. Exempelvis Dect-telefoner, bluetooth-enheter och walkie-talkies samsas på samma 2.4 GHz-kanal.

Quadband innebär kommunikation på fyra frekvenser: 802.11n (2.4 och 5 GHz) samt 802.11g och 802.11a. Quadband möjliggör segmentering av nätverket där man kan använda frekvensen 2.4 GHz för till exempel e-post och webbsurf samt reservera frekvensen 5 GHz enbart för ip-telefoni och för överföring av tunga mediefiler trådlöst.

– Vissa konkurrerande Dual Band-produkter inom 11n har en begränsning att de är växlingsbara eller att enheten bara kommunicerar trådlöst på det ena frekvensbandet. Kommunikation på det andra frekvensbandet använder den gamla tekniken 802.11g. Detta medför lägre kapacitet som vi tror att användaren blir besviken på i förlängningen, säger Martin Levy, produktchef, D-Link Nordic.

Det finns upp till 23 icke-överlappande kanaler tillgängliga på 5 GHz-bandet, vilket går att jämföra med 3 stycken kanaler för 2.4 GHz-frekvensen. På fem gigahertz garanteras användaren en högre kapacitet och kvalitet för att kunna strömma de mest bandbreddskrävande tjänsterna som HD-film.

Miljövänlig Green Ethernet-teknik
D-Link har även implementerat sin Green Ethernet-teknik i en trådlös router för första gången. DIR-855 har 5 stycken gigabitportar som stöder miljövänlig och energibesparande teknik. D-Links Green Ethernet-teknik känner av om datorer är påkopplade och aktiva och skickar ingen ström på en port om en dator är avstängd (som en vanlig router gör). Green Ethernet-tekniken kan även justera strömmen för olika kabellängder och på så sätt används inte mer ström än vad som behövs.

Intelligent trafikprioritering
DIR-855 har D-Links unika teknik för att kvalitetssäkra trafik ”StreamEngine Quality of Service” som automatiskt prioriterar hög bandbredd i trådlös trafik. Det gör att användarna i det digitala hemmet får en utmärkt trådlös upplevelse med tjänster som högupplöst film, krävande onlinespel och ip-telefoni. Denna teknik introducerades förra året med den flerfaldigt belönade routern DIR-655.

Med en vanlig router buntas all trafik ihop till en enda dataström, vilket kan påverka trådlös film negativt. D-Link har löst problemet med tekniken ”D-Link Intelligent QoS Prioritization” vilket innebär att all trafik analyseras och separeras i flera olika dataströmmar som kategoriseras. Den trafik som är känslig för fördröjning, som ip-telefoni, online-spel och video prioriteras över annan trafik som e-post och webbsurf.

USB-adapter och kompabilitet
Som tillbehör till DIR-855 släpps även en USB-adapter (DWA-160) som är optimerad för de nya trådlösa frekvenserna. Både routern och USB-adaptern är bakåtkompatibla med 802.11g och 802.11a. DIR-855 och DWA-160 stöder WPS (Wi-FI Protected Setup) och D-Link Click´n Connect-verktyg som gör det enkelt att installera ett trådlöst nätverk – även om man inte är teknisk kunnig.

Säkerhet
För bästa möjliga skydd använder den nya routern dubbla brandväggar (SPI, NAT) för att säkra nätverket och användarnas personliga information. DIR-855 stöder också kryptering med WPA och WPA2.

Egenskaper
• Quadband-teknik med kapacitet upp till 600 Mbps
• 802.11n med samtidig användning av frekvenserna 2,4 och 5 GHz
• OLED-display på ovansidan som visar routerns aktivitet
• Intelligent kvalitetssäkring av trafiken med StreamEngine Quality of Service (QoS)
• 4 stycken Gigabit Ethernet portar med energisnål Green Ethernet-teknik
• 1 WAN port med Gigbit och Green Ethernet
• Energisnål Green Ethernet-teknik
• Inbyggd processor med hög kapacitet
• Stöder Wi-Fi WPS (WiFi Protected Setup)
• Certifierad för Windows Vista
• D-Links enkla installationsystem Click´n Connect
• Stöder “Good Neighbor Policy” vilket innebär att routern inte stör ut grannarnas trådlösa trafik

Pris och tillgänglighet
DIR-855 Quadband Wireless N Router är tillgänglig maj 2008. Det rekommenderade butikspriset blir 1 995 kronor (inklusive moms). USB-adapter DWA-160 kostar 595 kronor. Routern och adapter omfattas av (som D-Links övriga 11n-produkter) 11 års garanti.

Läs mer
RSS 3 kommentarer till artikeln
Hiro_Kawazu
D-Link suger, kommer alltid att suga...köp aldrig D-Link.
av Hiro_Kawazu, onsdag 05 mars 2008 kl 21:13
mesos
mbps.. och det finns ingen n-standard än utan bara 'draft' standard kommer i slutet av 2008/början av 2009.

Jag råkar just nu behöva bestämma mig om jag ska köra på draft-n eller homeplug på mitt nya 100mbit. Det kommer nog bli det senare då man med lite tur kan få ut ~160mbps stabilt genom homeplug AV (Som är bra mer stabilt än trådlöst). Men det är alltid lite lotteri med homeplug AV - antingen går det snabbt eller inte.
av mesos, onsdag 05 mars 2008 kl 21:29
MixiM
Hiro_Kawazu, efter år av att fixa gamla DI-604 så tyckte jag desamma, sedan gav jag dlink en sista chans och köpte deras gaminrouter DGL-4100... Det var på den tiden snabbaste routern man kunde köpa och på två år har jag väl fått starta om den 5 gånger, varav 2 varit firmware updates.

Numera tror jag faktiskt på dlinks utbud, men för att bli nöjd måste man lägga kring 1000kr och uppåt :/
av MixiM, torsdag 06 mars 2008 kl 20:48
Kommentera artikelnTommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
42.9°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
30.4°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
45.2°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
56.5°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
42.0°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
76.5°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
42.3°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
42.6°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
62.3°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.0°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
43.2°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
24.0°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.3°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.5°
+
Bobby Green
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.6°
+
André Stray
0
Ny teaser för Daredevil
Tredje säsongen släpps 19 oktober 
41.9°
+
André Stray
0
Stäng enkelt av wifi, på riktigt, i iOS
Shortscuts är räddaren 
42.7°
+
Roger Åberg
0
TESS har hittat sin första exoplanet
Säg hej till Pi Mensae c 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Över 500 miljoner kronor stulna när bitcoin-företag hackades
Ännu en stor stöld av kryptovalutor 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Satellit fångar rymdskrot med nät
Lyckat test av RemoveDEBRIS 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Red Dead Redemption 2 är det närmaste vi kommer Westworld
Vi har lirat Rockstars kommande westernspel 
63.3°
+
André Stray
0
Så här gjordes de nya urtavlorna till Apple Watch 4
Ambitiöst! 
42.8°
+
Roger Åberg
0