m

Fixed Gear - cykla utan bromsar

Farligt, farligt men härligt, härligt?

Pryl / Övrigt

På senare tid har en del av mina vänner snöat in på så kallade Fixed Gear-cyklar (wiki), cyklar som helt saknar bromsar och växlar. Jag personligen har ingen erfarenhet av det hela men ta en titt på inslaget ovan för lite mer information.

Det går att cykla både framåt och bakåt på cykeln och man bromsar genom att sladda. Det hela verkar lite lätt farligt och enligt polisen i inslaget ovan ska det inte ens vara lagligt att framföra sådana cyklar i Sverige.

Att köpa/bygga sin egen Fixed Gear-cykel kan kosta allt från någon tusing upp till flera stycken tusingar.

RSS 32 kommentarer till artikeln
sjohan
Snickelisnack, jag cyklar pa en fixed gear cykel har i london. Ar man inte van sa ar det helt klart farligare an en cykel med bromsar. Fast har man cyklat ett tag och har lite koll sa ar det inte farligare an en vanlig cykel.
av sjohan, onsdag 30 juli 2008 kl 10:44
ConnyJonnySonny
Kolla Lucas Brunelle och han kompisar som endast kör sådana cyklar, bl.a. i Stockholm, så ska ni får se att det inte alls är farligt. =)
av ConnyJonnySonny, onsdag 30 juli 2008 kl 11:05
Maeppra
Sen kan man fråga sig om den långa rad budgetcyklars budgetbromsar går att räka som "effektiva sätt att få ner farten snabbt".
av Maeppra, onsdag 30 juli 2008 kl 11:08
snirkelsnorkel
Hur är det med enhjulingar och lagen då?

Ingen broms där heller ju.
av snirkelsnorkel, onsdag 30 juli 2008 kl 11:38
borkbork
Ööh. Det är farligt. Det är poängen. Extrem stadscykling. Man kan inte stanna hur som helst utan måste ha full koll på vad som händer framför en.
av borkbork, onsdag 30 juli 2008 kl 11:41
Håkan
Men om nu kedjan hoppar på cyklen, då är man pretty much fucked.
Och varför inte ha bromsar och växlar? Vad är liksom grejen?
Varför skulle man vilja bromsa med hjulet, inte kunna ändra växel m.m.? Tycker det om något vore intressant om man t.ex jobbar som bud i New York City, istället för att man måste arbeta i nedförsbackar m.m.

Enligt Wikipedia:

"Whenever the rear wheel is turning, the pedals turn in the same direction.[2] By resisting the rotation of the pedals, a rider can slow the bike to a stop, without the aid of a brake."

Det är ju fortfarande fixed gear, fast man har monterat på riktiga bromsar på cyklen. Men sen är man väl inte lika cool om man har det.
av Håkan, onsdag 30 juli 2008 kl 11:45
7430060
Fixie äger... Avsaknaden av broms kommer man över efter ett tag. Man får helt enkelt cykla mer förståndigt och medvetet. Skulle vilja påstå att jag cyklar säkrare sen jag börja köra fixed. Man tar inga onödiga risker när man vet begränsningarna på fordonet. Lätt...
av 7430060, onsdag 30 juli 2008 kl 12:06
Daniel
Vågar jag fråga varför man inte skulle sätta dit vanliga handbromsar, om annat för att slippa böter?

I call löjligt på det här.
av Daniel, onsdag 30 juli 2008 kl 12:18
7430060
Varför inte ha takbox på en Porsche?

Bromsar pajjar det avskalade minimalistiska utseendet. Fixie handlar om så lite som möjligt mellan väg/cyklist.
av 7430060, onsdag 30 juli 2008 kl 12:21
fjonk
Skulle vara ett roligt projekt att försöka göra en "normal" cykel som liknar en fixed gear. Bara man får vanlig fotbroms eller en liten handbroms för bakhjulet. Kanske något över en bit av kedjan så man inte får oljiga brallor. Skulle vara en kul extracykel att unna sig en tur med när det är fint väder. :) Annars är stänkskärmar ett måste.
av fjonk, onsdag 30 juli 2008 kl 12:54
Krull
Bah, klassiska herr- och damcyklar kommer alltid att regera. Där finns det hur många modeller som helst utan växlar om man nu vill ha det så, plus att en damcykel i högre hastigheter känns lika stabil som en gummisnodd i så där får alla dare devils det dom vill ha. Det här är fluga grande.
av Krull, onsdag 30 juli 2008 kl 13:44
7430060
Jag blir hellre påcyklad av en fixie än överkörd av en SUV... 'nuff said...
av 7430060, onsdag 30 juli 2008 kl 13:49
Hvdvrk
7430060: Jag blir helst inte påkörd alls...

Den verkliga faran är nog inte att bli påcyklad utan mer bilar etc som måste väja när en fixie inte får stopp. Tycker att det är lite magstarkt att resten av trafiken ska vara med att dela på risken det innebär att cykla utan broms, bara för att fixie-ägaren tycker att det förstör det estetiska.
av Hvdvrk, onsdag 30 juli 2008 kl 14:53
ZerOne
Jag är FULLSTÄNDIGT övertygad att dessa cycklar inte går att stanna lika snabb och/eller effektivt som cyklar med broms, bara det faktum att man måste ha utrymme på bredden för att göra en sådan manöver.
Att påstå att det är bättre än "budgetbromsar" gör varken dem eller detta säkrare.
Dock är det upp till var och en att riskera liv och lem om dom vill - sålänge dom inte utsätter andra för större fara. Så precis som vid fortkörning - folk får se till att anpassa det till situationen och vägen.
av ZerOne, onsdag 30 juli 2008 kl 15:21
asdfgh
Alla bilister borde meja ner alla cyklister i Stockholm så vi fotgängare får lite lugn och ro på trottoarerna.
av asdfgh, onsdag 30 juli 2008 kl 15:25
laxen
Hur objektiva känns reportrarna i ett sånt här inslag egentligen?
Bara genom att lägga på "häftig" musik känns det som att de tar ställning i ämnet i fråga.
Jag vill inte gå så långt som att säga att det är vinklat eftersom man intervjuar polisen och så, men är man inte nästan där?
av laxen, onsdag 30 juli 2008 kl 15:28
Krull
laxen: Ja men du vet att nu har SVT upptäckt webben och då måsta de bli lite hippa och ungdomliga. Snabbt ska det gå också, då hinner man inte tänka så mycket.
av Krull, onsdag 30 juli 2008 kl 16:02
Press play on tape
I inslaget så ränner cyklisten rakt genom övergångsstället på stureplan med gående på väg över. Den som vill ta risker i trafiken skall inte blanda in andra oskyldiga.

Jag är så trött på cyklister och gående som inte kan följa de enklaste av trafikregler utan ska föra territoriellt krig mellan varandra på övergångar, cykelbanor och trottoarer. Med bilisterna också så blir det tvåfrontskrig för alla. Fixies användes först på landsvägar och där hör de hemma.
av Press play on tape, onsdag 30 juli 2008 kl 16:06
Krull
Men vad är fördelen med att inte ha några växlar på cykeln om man vill att det ska gå snabbt? Jag är inte sarkastisk utan undrar faktiskt... Till och med downhillmonster har ju sju växlar.
av Krull, onsdag 30 juli 2008 kl 16:23
Wille Wilhelmsson
En befogad fråga Krull. Jag greppar det inte heller faktiskt...
av Wille Wilhelmsson, onsdag 30 juli 2008 kl 16:59
strike maker
Äh, jag cyklade utan bromsar på min cykel en hel månad innan jag pallade fixa, och det här var långt innan fixie-trenden. Undvek dock av naturliga själ långa nedförsbackar.

Men, och det här är ett viktigt men (som jag är förvånad över att ingen tagit upp): hur orkar man cykla utan frikopplingen? Att susa ner för backar och glida längs raksträckor är ju det skönaste med lite lugn vardagscykling.

Så okej att ha fixie som en liten specialhobby, att leka med när man tröttnat på sin enhjuling. Men aldrig att min pendling till och från jobbet kommer att göras med en sån där.
av strike maker, onsdag 30 juli 2008 kl 17:18
fhein
Utan växlar blir cykeln lättare och billigare. Säkert en anings mer lättrampad också eftersom kedjan inte behöver dras fram och tillbaka över lika många kugghjul, men jag har aldrig testat ngn cykel med växlar i 10000kr-klassen så jag kan inte uttala mig om det.
av fhein, onsdag 30 juli 2008 kl 17:25
Idge
"7430060
Varför inte ha takbox på en Porsche?"

Snygg jämnförelse, jag yrkar på att vi inför bromsfria motorfordon också :)
Man kan ju stanna genom att rulla en längre sträcka istället vet'ja :)
av Idge, onsdag 30 juli 2008 kl 17:46
Press play on tape
Det är inte mycket skillnad i vikt mellan en renstrippad racer och en med t.ex. Campagnolos mid-range Centaur. Ett knappt kilo räknar jag det till, höftat för baknav och kortare kedja, att ta bort bromsar och växlar. Det finns procentuellt mer vikt att spara på ram, hjul och vevparti.
av Press play on tape, onsdag 30 juli 2008 kl 17:51
tva
-> fhein:
Blir väl inte ett skit skillnad mot ett vanligt "säkerhetsnav/torpedonav" förutom några grams vikt som man enkelt får bort från de fethuvade cyklisternas skallar med lite hjärnjympa.
Fixed är bara en fånig ploj som för oss tillbaka till 20/30-talets cyklar.
(Och ja, fixed är farligare. Har själv haft det men då i form av gamla förkrigscyklar som ännu inte hamnat på tippen.)
av tva, onsdag 30 juli 2008 kl 20:13
selassie
Jag kan tänka mig att det är kul att leka lite med en fixie. Men folk som påstår att det blir mycket jobbigare att cykla med (fri-nav, broms = 200g) är utvecklingsstörda. 200g lättare, men jag måste trampa som en dåre i nedförsbackar och kan aldrig vila?!!? Rallybilar som strippas på all onödig vikt har kvar sin broms.
av selassie, torsdag 31 juli 2008 kl 05:11
per
min syrras bil har fel på choken eller tomgången, så varje gång man bromsar vid rödljus får man motorstopp. så för att motverka det finns en teknik (precis som med fixed) motorbromsa, frikoppla och gasa, för att till slut stanna används parkeringsbromsen =)
ungefär så smidigt känns det med fixed gear
av per, torsdag 31 juli 2008 kl 16:34
Press play on tape
per, med gas och koppling nedtryckt ser jag inget problem med att motorn skulle självdö p.g.a. lågt varv. Varför behövs motorbromsning, handbroms m.m.? Är det kanske ett elfel som gör att bromsljusen kortsluter tändningen?
av Press play on tape, torsdag 31 juli 2008 kl 19:46
dj-salo
hippies... jobba hårdare å köp en bil!!
av dj-salo, torsdag 31 juli 2008 kl 21:11
7430060
faktum e' ju fortfarande att de som är lite vettigare i skallen har iaf. en frambroms på fixien. det väger obetydligt mer visst. men estetiken pajjar. men såklart får ibland sunt förnuft och säkerhet gå före estetiken. personligen kör jag utan bromsar delvis för estetiken men framförallt för att min fixie är byggd på en gammal velodromram som inte har några bromsfästen. men sen cyklar jag försiktigt på den också.

fixie handlar inte om estetiken till 100% utan om känslan att vara helt ansluten till asfalten och trafiken. man får en helt annan helhetsbild och riskbedömningsförmåga av att cykla fix.

enligt min ringa mening...
av 7430060, fredag 01 augusti 2008 kl 12:40
Norrbagge
Dropper bremsene og sparer noen gram. Men stålramme skal det være. De er ikke lette. I USA ser det ut til at frambrems er regelen heller enn unntaket. Dessuten sykles det med så lav girutveksling at disse grammene ikke spiller noen rolle.
av Norrbagge, fredag 01 augusti 2008 kl 12:59
helst broms
Härlig kommentar av killen på slutet - att det skulle vara en positiv trend som borde hålla i sig för att det är miljövänligt... Till skillnad mot en cykel med bromsar?
av helst broms, fredag 01 augusti 2008 kl 16:06
Kommentera artikelnAustraliensiska jordgubbar kollas nu med metalldetektor
Efter att idioter börjar fylla dem med nålar 
25.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nytt konstgräsgranulat tillverkas av rester från sockerrör
Miljövänligare än mikroplaster 
50.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Captain Marvel
Peppen! 
47.2°
+
André Stray
0
George R.R. Martin vill inte att Game of Thrones ska sluta
Kunde ha fortsatt till 13 säsonger 
41.9°
+
André Stray
0
Xiaomi trollar Apple
Börjar sälja paketet XS Max 
67.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spindlar aktiverade larmsystem i brittisk stad
Började spela kuslig musik för invånarna i Ipswich 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
USA inför nya strafftullar mot Kina
Varor för 200 miljarder dollar får tull på 10 procent 
21.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Oskar har spanat in Audi e-tron
Hur känns den live? 
41.5°
+
Bobby Green
0
Twitter börjar äntligen lyssna på användarna
Tar tillbaka kronologiskt flöde 
51.7°
+
André Stray
0
Saudiarabien investerar 1 miljard dollar i elbilstillverkaren Lucid
En framtida Tesla-konkurrent? 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu är den här - Audis första serietillverkade elbil
e-tron är ett välkommet tillskott 
48.8°
+
Bobby Green
0
Japan blir förste turisten som åker till månen
Kommer även att ta med sig lite konstnärer dit 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk stäms av grottdykare
Efter Musk kallat honom för pedofil 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
iOS 12 är här!
Här är de viktigaste nyheterna enligt oss 
46.4°
+
Roger Åberg
0
Microsoft fimpar webbläsar-varning i Windows 10
Var bara något man testade i insiderversionen 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple AirPower verkar vara död
Apple har värmeproblem 
30.3°
+
André Stray
0
Coop lanserar Coop Hämta
Köp online, hämta grejerna i butik 
47.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Lägre efterfrågan än väntat på iPhone Xs
Enligt analytiker som brukar ha rätt 
49.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Jaguar I-Pace tog sig från London till Bryssel på en laddning
Hade kräm kvar i batteriet när den var framme 
46.9°
+
Bobby Green
0
Coca-Cola ryktas vara på väg in i cannabisbranschen
Vill göra smärtstillande drycker? 
47.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Venom kan släppas som unrated-version
Lite hopp finns kvar! 
48.2°
+
André Stray
0
Fick du inte paketet för att du inte var hemma? Här är lösningen
Teknik är roligt ibland 
56.4°
+
Bobby Green
0
Google ryktas koppla samman sökningar med telefonnummer i Kina
Dragonfly verkar bli ett övervakningsverktyg för Kina 
22.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mumie av 50.000 år gammal vargunge hittad i Kanada
Man hittade även en ren-mumie 
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0