m

Hejdå 2006!

Gott nytt år alla Prylfeber-läsare!

Pryl / Övrigt

Vi kan lägga ytterligare ett år till handlingarna och det har varit ett relativt händelserikt år på prylfronten med släpp av en hel del sofistikerade mobiltelefoner, några nya spelkonsoler och mediaspelare i massor.

Vi ska försöka lista några av årets mest minnesvärda prylar och händelser i den här krönikan. Häng med genom att klicka på "Läs mer".


Mediaspelare
Jag hade personligen förväntat mig en liten avmattning på "rena" media/mp3-spelar-marknaden under 2006 då jag trodde att fler och fler skulle börja använda sina mobiltelefoner som mediaspelare. Om så har blivit fallet har jag ingen statistik på men jag kan själv tycka att jag oftare och oftare ser hörlurar från Sony Ericsson och Nokia i människors öron. För ett år sedan var det de vita iPod-lurarna som dominerade totalt.

Därmed inte sagt att iPoden har gjort något dåligt år. Apple har haft en fortsatt kontroll på mp3-spelarmarknaden och i år släppte man bland annat den mycket snygga versionen av nya iPod shuffle samt fixade till nanon lite. Microsoft blev klar med sin "iPod-dödare" Zune som dock ej släppts här i Europa än. Ska vi tolka de första rapporterna från USA så har Zune inte blivit någon mega-succé men man kan som vanligt aldrig räkna ut Microsoft och 2007 blir väl antagligen Zunes riktiga eldprov.

Andra större spelare som släppt nya maskiner har inkluderat Samsung, Creative och Sony. Spelarna har till utförande och funktionalitet oftast varit jämbördig eller bättre än iPodarna men har inte haft iTunes Music Store att backa upp försäljningen samt ett utseende som attraherar den stora massan som Apple har i och med sina iPod-spelare.

I Sverige fick vi även i höstas rätt att använda svaga FM-sändare till våra mediaspelare. Det hade tidigare varit förbjudet även om få efterlevde det förbudet misstänker vi...


Mobiltelefoner
Mobilerna har blivit ännu mer avancerade sen förra året och man måste nog anse att en hyfsad telefon bör ha en kamera på två megapixel, mediaspelare, någon slags lagringsenhet i form av hårddisk eller flashminne nu för tiden. Mer avancerade telefoner har även mycket utbyggda kommunikationsmöjligheter i form av epost, webbsurfning, publicering till bloggar, WiFi, GPS och annat.

I Sverige har det framför allt varit telefoner från Nokia och Sony Ericsson som varit populära och internationellt är det även telefoner från dessa två samt telefoner från Motorola, Samsung och LG som har gått bra. Motorola har en stark bas på den amerikanska marknaden och i asien så säljer Samsung och LG som smör. Tekniskt sett så ligger Asien fortfarande längst fram medan Europa tuffar på i ledband och USA fortfarande ligger förhållandevis en bit efter.

Det spekulerades friskt i om Apple skulle släppa en iPhone och det var säkerligen många mobiltelefontillverkare som drog en lättnadens suck att inte någon sådan dök upp under 2006. Vi tror dock självfallet att en sådan produkt är något som vi kommer att få se under nästa år.

Bluetooth fick ett uppsving igen under 2006 och det har kommit en hel del Bluetooth-tillbehör till våra telefoner. Främst har det handlat om trådlösa hörlurar/headset men även en del andra mojänger med vilken man man kontrollera sin mobiltelefon. Bland annat en klocka från Sony Ericsson som kan styra en del av telefonens funktioner.


Datorer
Datorerna har, som vanligt, blivit kraftfullare, mindre och billigare. Apple har släppt sina bärbara MacBook och MacBook Pro som har fått en del Windows-människor att byta till Apple. Windows Vista har gjort sin premiär på företagsmarknaden och 2007 kommer den stora lanseringen för oss vanliga konsumenter ske.

Det har presenterats en hel del alternativa batteritekniker i form av bränsleceller dock inga som hittills är kommersiellt gångbara. Höghastighetsuppkoppling via HSDPA är dock något som har hittat ut till några få lite exklusivare modeller.

Sony hade lite trubbel även i år och den här gången var det deras laptop-batterier som börjat brinna i ett fåtal modeller från andra tillverkare. Detta ledde till att Sony fick återkalla en mängd batterier och som borde gett en hyfsat kännbar ekonomisk smäll.

Det behjärtansvärda projektet "One Laptop Per Child" visade upp sin första färdiga "OLPC"-dator. Projektet syftar till att förse befolkningen i utvecklingsländer med datorer som kostar runt 100 dollar.

På hårddiskmarknaden börjar det röra sig lite så smått när det gäller så kallade "Solid State"-diskar. Hårddiskar med flashminnen och utan rörliga delar. Några tillverkar har visat upp fungerande diskar och Samsung har till och med installerat en sådan disk i en av sina datorer. Fortfarande är dessa diskar något för dyra för att de ska bli ett alternativ för den stora massan.

Det har visat upp ett gäng med UMPC-datorer, en storleksmässig hybrid mellan PDA:er och laptops. Dessa verkar dock än så länge ha svårt att hitta en målgrupp. Antagligen både på grund av pris samt att de saknar kraften som deras storebröder har.


Spelkonsoler
Stationärt
2006 var året då Xbox 360, Nintendo Wii och Playstation skulle mäta krafterna mot varandra. Det blev dock en "strid" som hittills inte har kommit till Europa då Playstation 3 inte hann lanseras här då Sony hade problem med att få fram lasrar till de Blu-Ray-läsare som sitter i PS3:an. 360:n har med andra ord fått ett helt års försprång på PS3:an och under året har det dykt upp en hel del roliga spel och tillbehör till 360:n.

Nintendo Wii:n lanserades dock här i slutet av 2006 och att säga något annat än att både lanseringen och mottagandet av Nintendos nya konsoll har varit någonting annat än en succé skulle vara en underdrift. Den nya konsolen tillsammans med sitt innovativa styrsystem har hyllats av alla i branschen som har den minsta aning om vad de pratar om.

Vi kan därmed stolt presentera årets produkt och det blir självfallet Nintendo Wii. En förhållandevis billig maskin som helt har omdefinierat hur man spelar dataspel. Vi kan förstå varför Nintendo först hade tänkt att döpa den till "Revolution" för det är inte mindre än vad det är!


Handhållet
Efter förra årets stora lanseringar av Sony:s Playstation Portable och Nintendos DS har det varit förhållandevis lugnt på årets marknad förutom att Nintendo snyggade till sin DS lite och släppte en betydligt mer bildskön version av DS som man döpte till DS Lite. Bägge konsolerna verka kunna samexistera på marknaden och de har lite olika målgrupper. DS:en väljer de som enbart vill spela på sin konsol och PSP:n har med några nya tillbehör i år, bland annat GPS-mottagare och kamera, utvecklats till en liten multimediamaskin.


Hemma
I våra hem har platt-tv i allmänhet och HD-TV i synnerhet varit snackisen under 2006. Vi ligger fortfarande långt efter USA när det gäller HD-sändningar och antalet hushåll försedda med HD-TV-apparater men det börjar ta sig. Framför allt var det många som blev hookade på HD under sommarens fotbolls-VM i Tyskland.

Något som fortfarande lyser ganska så mycket med sin frånvaro är de så kallade mediacenters som många trodde skulle göra sitt intåg i vardagsrummet under 2006. Det har dock blivit populärt att koppla ihop datorn med TV och stero. Vissa kör på vanliga sladdar men det har även dykt upp en del apparater på marknaden så att denna integration kan ske trådlöst.


Robotar

Robotarna tog inte över världen i år heller och det kom en del nya versioner av redan existerande versioner men, jag kan personligen tycka, att årets utveckling inte toppade förra året. Leksaks/robot-tillverkarna WowWee presenterade tre nya modeller i sin robo-reptile/sapiens/pets-serie. Utav dessa var väl RS Media den jag personligen tyckte bäst om. Danska LEGO presenterade en uppgraderad version av sitt robot-kit Mindstorm. Mindstorm NXT heter det och det är bland annat kompatibelt med en av WowWees robotar ovan.

Utav de lite större, mer avancerade, humanoida robotarna var det, som vanligt, Hondas Asimo som fick mest uppmärksamhet. I år var nog dock uppmärksamheten lite negativ då två av de större händelserna för Asimo var när den drattade på ändan i samband med uppvisningar.

Amerikanska iRobot fortsätter att pumpa ut sina små runda städ-robotar i form av dammsugarroboten roomba, mopproboten Scooba och grovstädningsroboten Dirt Dog. Samtidigt så fortsätter man att tillverka en hel del stridsrobotar som framför allt används av den amerikanska militären.

Robotutvecklingen sker fortfarande framför allt i Asien och USA. I Europa har inte gjorts några större framsteg under året. Tyvärr...


Business

Årets mest uppmärksammade uppköp var antagligen då Google köpte videofilms-sajten YouTube. Det är antagligen även den affären som kan sammanfatta webb-utvecklingen år 2007 då mantrat som har genomsyrat allt och alla i branschen har varit "användargenererat". Ett begrepp som har slagit väl ut bland många och vi har fått se en del nya tjänster och communities som alla bygger på användargenerat material. Har man varit med om den första dot-com-hysterin under slutet av 90-talet kan man säkert så smått börja känna dessa vibbar igen även om dagens företag är betydligt mer mogna än vad som var fallet den gången...

I Sverige öppnade Google News på svenska. En tjänst som dock initialt har fått ta emot en kritik för att inte vara tillräckligt uppdaterad.

I Sverige köpte ComHem tjänsteleverantörsföretaget UPC vilket gjorde att de fick en rätt så bisarr dominerande ställning på den svenska marknaden.

Svenska Bit-torrent-sajten The Pirate Bay har förekommit flitigt i både nationella och internationella medier. Främst för att svenska myndigheter gjorde en razzia och beslagtog TPB:s servrar. Tillslaget blev mycket hyllat av skivindustrin och andra antipirat-organisationer. TPB spottade dock dessa i ansiktet då man endast några dagar senare var tillbaks med nästan full kapacitet driftat från ett annat land. Nu är TPB tillbaka i Sverige och det är business as usual även fast man fortfarande inte fått tillbaka sina beslagtagna servrar.

Mängder av nya musiksajter och videosajter har även dykt upp på marknaden. Både lokalt och internationellt och de har lite olika affärsmodeller.

Om man gillar att flyga så blev det ännu jobbigare i år då det verkar som om ingen tillverkare vill fortsätta med att installera internet på flygplan samt att det på vissa rutter har blivit i stort sett omöjligt att ta med sig sina elektroniska prylar på grund av terrorhot.

Tiger Telematics, företaget bakom den handhållna spelkonsolen Gizmondo som få trodde på, tok-kraschade. En av männen bakom Tiger Telematics, svensken i folkmun kallas "Tjock-steffe" men som egentligen heter Stefan Eriksson, var inblandad i diverse legala problem i USA som dock inte hade något mer Tiger Telematics att göra. Han avtjänar nu ett treårigt fängelsestraff i USA.

Bloggar har blivit ett begrepp och det finns nu en mängd bloggar och bloggare i Sverige. Till årets svenska bloggare utsåg IDG modebloggaren Karolina Lassbo.


Sverige fick sin första rymdman. Christer Fuglesang gick från att ha varit den folk drog lama skämt om till att bli det närmaste en nationalhjälte man kan komma i Sverige. Respekt Christer!


Feber
Vi lämnade "hobby-stadiet" och har snart klarat av vårt första år som "proffs". Det har varit fantastiskt underhållande, trevligt och roligt. Under året har vi startat Hemfeber, Videofeber, TV-feber, PC-feber och Djurfeber som alla har hittat sin lilla nisch i sveriges brusande medielandskap.

Vi har även fått lite tid och resurser till att bygga upp ett helt nytt artikelsystem och designa om sidorna lite även om det är ett jobb som vi antagligen aldrig kommer att sluta med. En nyhet var att man var tvungen att registrera sig för att kommentera artiklarna. Det har lett till att 99% av alla "skräp-kommenterar" har försvunnit. Mycket skönt!

Som vanligt har det varit ett fantastiskt gensvar från er läsare och det har kännts mycket roligt att ha fått föra en dialog med er under året. Man lär sig otroligt mycket hela tiden! Tack även till alla företag som har valt att annonsera på våra sidor under året! Utan er hade det blivit lite svårare att genomföra den här grejen.

2007 kommer vi rulla ut lite nya grejer och jag hoppas ni fortsätter följa oss då med! Det kommer nog att bli roligt!

Har ni idéer, förslag, funderingar eller bara vill säga hej i största allmänhet så använd gärna kommentarerna eller kontakta oss på pryl@feber.se. Vill ni kontakta Feber i allmänhet så använd adressen red@feber.se.

Hej 2007!

Läs mer
RSS 10 kommentarer till artikeln
Spade
första kommentaren 07, är den från mig? ;) :D
av Spade, måndag 01 januari 2007 kl 00:08
IRTooBad
jag e tvåa 2007! YAY!! gott nytt på er alla och tack för en underbar sida! =D
av IRTooBad, måndag 01 januari 2007 kl 00:45
Magnus Feldth
Och jag är trea! Tumme upp för feber!...

off topic, jag tror nästan jag fått lite feber :/
av Magnus Feldth, måndag 01 januari 2007 kl 01:10
wennergrenare
och jag är ju som ni ser fyra, =D. kan inte klara mig utan febersidorna. underbart att ni finns. =) denna nyårsafton har vart en bland de bästa tack vare er på febersidorna. =)
av wennergrenare, måndag 01 januari 2007 kl 02:48
bosse
5a.. gött nytt.. hoppas ni är bakfulla!!!
av bosse, måndag 01 januari 2007 kl 11:11
Gustav
Gott nytt år! Att checka feber-sidorna har blivit en del av den dagliga rutinen och så kommer det förbli! Jag klarar mig inte utan er heller :)
av Gustav, måndag 01 januari 2007 kl 12:55
Perra_himself
mycket bra krönika Wille! :)
av Perra_himself, måndag 01 januari 2007 kl 15:51
cmon
måste bara säga att ni gör ett grymt jobb! feta creds till er!
av cmon, måndag 01 januari 2007 kl 16:26
Davie
Spade: Kul nyårsafton?
av Davie, måndag 01 januari 2007 kl 19:01
Spade
Davie: näe, inte riktigt, jag var sjuk så jag kunde tyvärr inte gå ut och festa :/
av Spade, måndag 01 januari 2007 kl 21:26
Kommentera artikelnFacebooks ryktas visa upp Portal nästa vecka
Första prylen för smarta hemmet från Facebook 
26.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Eric Schmidt förutspår att Internet delas i två delar till 2028
En "amerikansk" del och en "kinesisk" del 
26.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
WHO: Alkohol ansvarigt för fem procent av världens dödsfall
1 av 20 dör på grund av alkohol 
33.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Blir Apples streaming-tjänst en barnkanal?
Apple vill inte ha sex och våld i sin kommande tv-tjänst 
16.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan har landat på asteroiden Ryugu
Två av deras farkoster genomförde en lyckad landning i helgen 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Cancersjuk kille fick spela Super Smash Bros. Ultimate
Fick testa demo av Nintendos kommande spel på sin dödsbädd 
53.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kina blockerar Twitch
För att minska spelandet i landet? 
25.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
OnePlus rullar ut Oxygen OS 9.0 till OnePlus 6
Baseras på Android 9 Pie 
43.0°
+
André Stray
0
Tommy Wiseau har laddat upp hela The Room på Youtube
Grattis världen! 
49.7°
+
André Stray
0
Telltale stänger ner butiken
Sparkar 90 procent av arbetsstyrkan 
22.5°
+
André Stray
0
Det här är Mars Base Alpha
Verklighet 2028? 
52.3°
+
Roger Åberg
0
Sandviks självkörande lastare försöker att inte krossa glas
Kör genom labyrint 
58.9°
+
Bobby Green
0
Trent Reznor och Atticus Ross komponerar Watchmen-serien
Intressant! 
43.0°
+
André Stray
0
Huawei gav bort powerbanks till köande iPhoneköpare
Tänkte att det skulle komma till användning 
82.7°
+
Roger Åberg
0
Bytons elbilar lanseras i Europa 2020
Crossovern är först ut 
43.3°
+
Bobby Green
0
Saknar du magnetlåsningen på Apples nyare datorer?
Då finns lösningen här 
43.0°
+
Bobby Green
0
Nu kan artister ladda upp musik direkt på Spotify
Slipper gå via partners 
63.9°
+
Roger Åberg
0
Världens sämsta pappa arresterad för Nintendo Switch-stöld
Skickade in sin unge i spelautomat 
50.8°
+
André Stray
0
Inbound visar upp en elektrisk sparkcykel
Verkar ytterst kompetent 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Motorcykel rejsar mot F1-bil och jetplan
Spoiler i videons text 
44.0°
+
Bobby Green
0
Har ni fått er iPhone eller Apple Watch?
Eller har ni struntat i att köpa? 
23.6°
+
Roger Åberg
0
PC-version av Red Dead Redemption 2 inte helt utesluten
Hopp finns kvar 
45.9°
+
André Stray
0
Ford visar lastbil för framtiden
Självklart eldriven och självkörande 
41.6°
+
Bobby Green
0
Maniac ute nu på Netflix
Emma Stone och Jonah Hill möts i mystisk läkemedelsprövning 
41.1°
+
André Stray
0
3,3 miljoner exemplar av Spider-Man sålda på 3 dagar
Poppis lir, det där 
43.8°
+
André Stray
0