Sonos Roam är en krånglig liten sötnos
Passar bäst i duschen
Det är nog många som har önskat att Sonos ska släppa en lite mindre och portabel högtalare och nu är den här och dess namn är Roam. Men det tog väldigt lång tid innan vi kom på vilket sätt den ska användas på. Och Sonos har sin iver att göra en så avskalad produkt som möjligt fällt krokben på sig själva och sina användare.
TL;DR Sonos Roam är en mindre högtalare än man kan tro och med liten förpackning kommer litet, om än bra, ljud. Roam levererar en Sonos-upplevelse på gott och ont, hårdvaran är finfin och när det fungerar så är det härligt med Spotify Connect, Airplay 2 och bluetooth i samma förpackning. Men installation kräver wifi och en knapp för fyra olika funktioner gör Roger gråhårigare och smått galen.
Roam är Moves för tidigt födda lillasyskon
Hösten 2019 släppte Sonos Move, en högtalare som hade två liv. Dels var den en stationär högtalare som fungerade fint i Sonos-hemmet, men den gick också alldeles utmärkt att flytta i på balkongen eller i trädgården eftersom den gick på batteri. Och flyttade man sig bort från wifi-nätverket var det bara att växla till bluetooth med en knapptryckning och poppa vidare. Prislappen på 4500 kronor gjorde den dock lite knepig, för den pengen kunde man köpa en Sonos One och en riktigt, riktigt bra högtalare till balkongen eller trädgården. Storleken gjorde också att man inte direkt slängde ner den i ryggsäcken om man säger så, en Move väger in på tre kilo.
Längtan efter en mindre och billigare högtalare har nog funnits hos många Sonosvänner. Prislappen för Sonos Roam levererar där, den ligger på 1999 kronor (jämför priser). Visst är det mycket pengar för en liten högtalare, men wifi-funktioner, trevlig design och bra bygge gör att prislappen på pappret känns helt ok.
Roam är liten, kanske för liten
Problemet är att Sonos Roam är för liten. Det är verkligen en pluttig högtalare i stil med Bose Soundlink och Marshall Emberton. Faktum är att den är ännu mindre och framförallt lättare än de två, Roam väger bara 430 gram (Soundlink väger 680 gram och Emberton 700 gram). Det gör att den är supersmidig att ta med sig, den trekantiga formen gör att den lätt glider ner i ryggsäcken och 430 gram är i samma klass som mina AirPods Max, så det är verkligen ingen tung sak.
Men jag tror allt att Sonos fokuserade lite för mycket på litenheten.
Klart ljud - men basen är inte där
För även om högtalartillverkare blivit väldigt duktiga på att stoppa in mycket ljud i liten förpackning så har fysiken sina begränsningar. Det här är verkligen inte en högtalare att ta fram på festen, vare sig den är hemma eller på stranden. Den räcker helt enkelt inte alls till för det. Däremot fungerar den ypperligt och du och en vän har tagit fram iPaden på semestern och vill njuta av en film med lite bättre ljud. Eller i duschen. Eller på frukostbordet. Ni fattar, där man är få människor och ingen behöver överröstas och där volymen kan hållas låg.
Om du tror att det här är en Sonos One i portabelt format ska du tänka på. Roam låter betydligt mindre och till en början tyckte jag också att den lät betydligt sämre. Tricket för att få en njutbar upplevelse från Roam är som sagt att hålla volymen nere, då hänger basen med och man får ett riktigt trevligt ljud som är klart och välbalanserat. Om man däremot höjer volymen försvinner basen och på viss musik fungerar det fint, på annan blir det bara konstigt och dåligt. Låtar med mycket bas låter helt enkelt fel, det låter som att man har dragit ner basen till 1 och man får en upplevelse som är helt basfri. Det tar också bort lite av känslan av stort och rymligt ljud, som inte är detsamma som bra men ändå. Det är verkligen inget som är unikt för storleken på högtalare men bra att veta om du är sugen.
En bra sak för ljudet är formen. Den kan stå upp men gör sig bäst liggandes. Trekantigheten gör då att ljudet skjuts uppåt och högtalaren träffar oftare rätt om den till exempel står på ett bord.
För klen hemma
Eftersom det trots allt är en wifihögtalare så är ju dessutom tanken att den faktiskt ska leva hemma och där är den alldeles för klen. Jag tänkte att det här är en perfekt högtalare för kidsen att ha på sina rum men ljudet är för litet för att göra dem nöjda, de är ju lite bashungriga om man säger så. Om man hade offrat lite av portabiliteten så hade man nog kunnat leverera ett ljud som faktiskt fungerade bättre både hemma och på vift. För mig hade gärna Roam fått växa till sig lite både i volym och vikt utan att någon hade blivit ledsen, då hade den nog varit lite otympligare i väskan men totalt sett varit med allround. Men vi får väl helt enkelt vänta på att Sonos släpper en högtalare som ligger mellan Move och Roam, kanske får vi se en Roam+ i framtiden?
En Sonos på utsidan och insidan
Hårdvaran är riktigt trevlig, som alltid med Sonos. Stilen känner vi igen, fronten har som vanligt en massa små hål men istället för metall så är Roam byggd av plast. Vilket faktiskt inte märks. Toppen och botten är klädda i gummi och på toppen finns fyra knappar. Dessa är plus, minus, play/pause och mikrofon av och på.
Enheten är vattentät och IP67-klassad så du kan både duscha med den och lägga den i vatten (ner till en en meter i 30 minuter) och det är verkligen grymt och ett stort plus. Överlag känns Roam riktigt stryktålig faktiskt och det lilla formatet gör den som sagt superenkelt att ta med.
Trevligt med trådlös laddning - men hur mycket batteri finns kvar?
Laddar gör man över USB-C (man får med sladd men ingen adapter) eller med trådlös laddning. Det senare är riktigt trevligt eftersom det bara är att ställa den på en trådlös laddare när den inte används, smart om man till exempel har en trådlös laddare för telefonen som Roam kan få bo på under dagen. Sonos säljer en laddare speciellt anpassad för Sonos Roam, men vilken qi-laddare som helst går bra.
Uselt är dock att man inte kan se på högtalaren hur det står till med batteriet eftersom det inte finns någon batteriindikator, så du har ingen aning om du kommer att kunna spela musik i en timme eller i tio. Sonos säger att den ska räcka i upp till tio timmar och här kommer det där med vikten och storleken in igen, det hade nämligen varit trevligt med längre speltid än så. Visst, är högtalaren fulladdad så är det ju tillräckligt, men lite mer batteri hade verkligen inte varit trist om man säger så. Snabbladdning finns inte, så om du glömt ladda den får du ha tålamod. Om du bara har en trådlös laddare får du vänta, länge. Sonos säger att det ska ta en timme att komma till 50 procent med sladd och två timmar med trådlöst.
Måste installeras på wifi
Bonusen med Roam jämfört med andra bluetoothhögtalare är ju att den inte bara är en bluetoothhögtalare utan också går att använda på wifi vilket gör att Spotify Connect och Airplay 2 finns. På en så här liten enhet är det väldigt ovanligt för att inte säga unikt. Väldigt trevligt! När Sonos presenterade Roam lovade de en helt sömlös upplevelse mellan wifi och bluetooth, men det var ett alldeles för stort löfte.
Vi börjar med installationen. Den sker precis som med andra Sonos-produkter att man skapar ett Sonos-system och lägger till produkterna. Har du redan ett Sonos-system är det bara att lägga till Roam. Det fungerar finfint, så länge du är vid ett wifi-nät. Om du är ute i det fria och vill dra igång din Roam kan du helt enkelt glömma det, Roam måste dras igång på ett nätverk. Inget du spontanköper på resan med andra ord.
Det betyder också att högtalaren inte går att hantera genom appen om du inte är hemma på ditt nätverk, så då är det bara att glömma att ställa in EQ till exempel. Även batterinivån kan du glömma. Om du kommer till ett annat Sonosnätverk så ska du kunna koppla in högtalaren på detta, men detta har jag inte lyckats med.
Man kan använda Roam som en multiroom-högtalare, när man vid wifi då, eller para ihop två Roam till ett stereopar. Men även stereofunktionen kräver wifi och är något som inte fungerar med bluetooth.
En extra krånglig bluetoothhögtalare
Men tillbaka till det där med sömlösheten. På Sonos Move finns en knapp för att växla mellan wifi och bluetooth och jag hade fått bestämma så hade Sonos haft den knappen även på Roam. Då hade man enkelt kunnat slå över till bluetoothläget och använt den som en ren bluetoothhögtalare om man hade velat det. På baksidan av Roam finns en knapp som används för att starta den, starta om den, slå på bluetoothläget och sätta igång bluetoothparningen och detta gör man genom att hålla in den kort, lite längre, ännu lite längre eller riktigt länge. Som ni förstår är det upplagt för trubbel.
Om högtalaren är kopplad till en enhet via bluetooth är det smått omöjligt att komma in i parningsläge utan att bli galen. Det enklaste sättet är att slå av bluetooth helt på den enheten som är parad, då går det att para en ny enhet. Men på de flesta andra högtalare så håller man inne knappen länge för att börja para, men då stängs den istället av. Om du inte har lusläst manualen fattar du ingenting.
Det är helt enkelt sjukt ologiskt och frustrerande. Och hade löst sig med en enkel liten knapp, en knapp som Sonos valde att inte lägga till för att man ville göra det enkelt för användarna. Så fel de hade.
Sonos säger som sagt att den ska växla mellan lägena av sig själv men det har för mig varit väldigt random att det har fungerat. Men lika ofta har det inte fungerat och jag har två gånger hamnat i något konstig läge där det helt enkelt inte gick att stänga av enheten alls.
Visst kan det vara så att jag är en idiot och gör fel. Visst kan det vara så att mjukvaran fortfarande är lite buggig. Men om man gör en produkt som säljs på premissen att det bara ska fungera fungerar varken buggig mjukvara eller att skylla på att användarna inte förstår produkten. Det skulle ju vara enklare, inte klurigare.
Så för mig levererar den här varken hemma eller på rymmen. Hade den levererat överallt hade det varit en geniprodukt som var två saker samtidigt men nu gör den mig mest besviken och frustrerad.
Mikrofon som kan lyssna på kommandon men inte mer
En knapp som däremot finns är mikrofonknappen på toppen. Med denna slår man på och av mikrofonen för de smarta assistenterna Alexa eller Google Assistent. Jag är inget fan av assistenter men är du det så kanske denna funktion är trevlig. Tyvärr så har enheten mikrofoner, men du kan inte använda dem för att till exempel köra Zoom-möten med lite bättre ljud. Varför man har byggt in mikrofoner som inte kan användas är väldigt oklart.
Är Sonos Roam något för dig?
Om du är på jakt på en liten högtalare men litet ljud så är det här en mycket god kandidat. Prislappen ligger på 1999 kronor och det är den verkligen värd med tanke på tekniken i den. Det är faktiskt väldigt skönt att ha en liten högtalare som även kan köra Spotify Connect och Airplay 2 och det är inte många konkurrenter som klarar det. Du måste nog dock gilla Sonos och främst ha den hemma för att det här ska vara en hit, om du mest vill ha en blåtandshögtalare så finns det andra alternativ. Och vill du ha ljud med lite styrka, leta efter en högtalare som är en modell större.


























