https://feber.se Feber.se sv Tue, 04 Aug 2020 04:40:34 GMT Feber CMS roger@feber.se (Roger Aberg) webmaster@feber.se (Feber Webmaster) Netsu AB. All rights reserved. Feber <![CDATA[Google presenterar Pixel 4a]]> https://feber.se/mobil/google-presenterar-pixel-4a/414218/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/mobil/art/414218/google_presenterar_pixel_4a/ Samt en smygtitt på Pixel 4a 5G och 5Idag höll Google låda och innan revealen så ryktades det om att 4a äntligen skulle presenteras. Enheten fick sin ordentliga presentation, men detta var inte allt då Google även gav oss en smygtitt på Pixel 4a 5G och Pixel 5 som kommer släppas senare i år.

Pixel 4a är som tidigare känt en budgettelefon och erbjuder en ren Android-upplevelse direkt från Google och en kompetent kamera Pixel-serien är känd för. Enheten drivs av Snapdragon 730G med 6GB LPDDR4-ram och 128GB lagring. Telefonen kommer även med ett hörlursuttag och Bluetooth 5.1 för mediakonsumption och annat ljudmässigt. Batteriet ligger på 3140mAh och enheten har stöd för snabbladdning på 18W.

Kameran på baksidan består av en 12,2MP-sensor med bländaren f1.7 och har optisk bildstabilisering. Frontkameran ligger på 8MP och är placerad uppe i vänstra hörnet i skärmen. Precis som de dyrare Pixel-syskonen kommer kameran med mjukvaruflådigheter som HDR+ och stabilt nattläge.

Pixel 4a går att förboka från och med idag på utvalda marknader och priset ligger på 349 dollar. 5G-versionen kommer kosta 499 dollar och kommer senare i höst, vilket även Pixel 5 kommer göra.

I vanlig ordning verkar det inte som att Google planerar att släppa telefonerna i vårt avlånga land, men vi uppdaterar om svensk releaseinfo trillar in. Håll dock inte andan.

Nedan har ni ett gäng videor från medier och techtubers som pratar om Pixel 4a.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/mobil/google-presenterar-pixel-4a/414218/

Läs mer om google, pixel 4a ]]>
Mon, 03 Aug 2020 18:29:00 +0200 https://feber.se/mobil/google-presenterar-pixel-4a/414218/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Todd McFarlane: Like Hell I Won't släppt på YouTube]]> https://feber.se/film/todd-mcfarlane-like-hell-i-wont-slappt-pa-youtube/414211/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/film/art/414211/todd_mcfarlane_like_hell_i_won/ Kolla in den härFörrförra veckan hade dokumentären om serieskaparen Todd McFarlane premiär i USA och nu har Syfy släppt filmen på YouTube där alla kan se den.

Det är en 45 minuter dokumentär där vi bland annat får höra McFarlane prata om sitt jobb med serietidnings-karaktärer som Spider-Man och Spawn. Vi får även höra lite mer om vad McFarlane pysslar med nu för tiden.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/film/todd-mcfarlane-like-hell-i-wont-slappt-pa-youtube/414211/

Läs mer om todd mcfarlane, like hell i won't, syfy, wire, youtube ]]>
Mon, 03 Aug 2020 18:00:00 +0200 https://feber.se/film/todd-mcfarlane-like-hell-i-wont-slappt-pa-youtube/414211/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Kanot med dubbla jetmotorer]]> https://feber.se/fordon/kanot-med-dubbla-jetmotorer/414212/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/fordon/art/414212/kanot_med_dubbla_jetmotorer/ Hej vad det går!Om man tycker att det är lite för dåligt drag i kanoten kan man ju alltid smacka på dubbla jetmotorer. Det är precis vad som skedde här och resultatet är som väntat ganska så vasst.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/fordon/kanot-med-dubbla-jetmotorer/414212/

Läs mer om jetmotor, kanot, snabb, custom, bygge, wtf ]]>
Mon, 03 Aug 2020 17:00:00 +0200 https://feber.se/fordon/kanot-med-dubbla-jetmotorer/414212/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Apple slår ihop sina presentkort]]> https://feber.se/mac/apple-slar-ihop-sina-presentkort/414215/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/mac/art/414215/apple_slr_ihop_sina_presentkor/ Samma presentkort oavsett om man köper fysiska eller digitala grejerApple gör det nu lite enklare för dem som ska köpa presentkort på Apple-prylar genom att slå ihop sina båda presentkorts-varianter till en och samma.

Fram tills nu har Apple haft ett presentkort för dem som vill köpa digitala grejer via iTunes eller App Store och ett kort för dem som vill handla fysiska grejer i Apples butiker eller via webben. Dessa två varianter försvinner nu och framöver kan kunder ladda presentkort med valfri summa vilken det kommer att gå att att handla båda digitala och fysiska produkter från Apple.

Än så länge har Apple bara genomfört förändringen med presentkort i USA. Vi här i Sverige får med andra ord fortsatt välja på presentkort för antingen digitala eller fysiska produkter från Apple. Förhoppningsvis slås dessa både varianter ihop även här så småningom. När så skulle kunna bli fallet är dock inget som Apple har nämnt något om än så länge.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/mac/apple-slar-ihop-sina-presentkort/414215/

Läs mer om apple, presentkort, itunes, app store, apple store ]]>
Mon, 03 Aug 2020 16:40:00 +0200 https://feber.se/mac/apple-slar-ihop-sina-presentkort/414215/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Japan utser Hello Kitty till copyright-ambassadör]]> https://feber.se/samhalle/japan-utser-hello-kitty-till-copyright-ambassador/414214/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/samhalle/art/414214/japan_utser_hello_kitty_till_c/ Ska hon jaga pirater?Japan har utsett den välkända karaktären "Hello Kitty" till någon slags "copyright-ambassadör" i landet rapporterar den japanska upphovsrättsorganisationen CODA.

Tanken verkar vara att Hello Kitty ska göra japanerna medvetna om vad upphovsrätt är och hur en del i landet kanske bryter mot denna. Under den ceremoni där Hello Kitty fick ta emot ett utnämningsbevis för sin ambassadörsroll av den japanske ministern Koichi Hagiuda sa Kitty bland annat:

"I will try my best to let everybody know the importance of copyright."

Hello Kitty har hängt med sedan 1974 och är sannolikt en av Japans mest välkända karaktärer, både inom och utanför landets gränser. Sedan debuten har Hello Kitty genererat försäljning på motsvarande 80 miljarder dollar till sin ägare, det japanska företaget Sanrio.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/samhalle/japan-utser-hello-kitty-till-copyright-ambassador/414214/

Läs mer om japan, hello kitty, copyright, ambassadör, dingfeber ]]>
Mon, 03 Aug 2020 16:20:00 +0200 https://feber.se/samhalle/japan-utser-hello-kitty-till-copyright-ambassador/414214/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Nu går det att köpa Genki Covert Dock]]> https://feber.se/spel/nu-gar-det-att-kopa-genki-covert-dock/414213/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/spel/art/414213/nu_gr_det_att_kpa_genki_covert/ Liten manick som ersätter Nintendo Switch-dockan

Förra året drog Genki igång en crowdfunding-kampanj för dockningsstationen "Genki Covert Dock" Nintendo Switch. Nu har de första av dessa börjat levereras och Genki har även släppt Covert Dock för de som inte hoppade på crowdfunding-kampanjen.

Covert Dock är en portabel dockningsstation som inte är mycket större än en vanlig el-adapter. Den kan ladda upp Nintendo Switch, eller något annat, via USB-C och det går även att koppla switchen till tv:n via den inbyggda HDMI-kontakten. Förutom det så finns det även ett vanligt USB-uttag om man vill ladda något annat, till exempel en telefon eller något tillbehör till Switch, samtidigt.

Genki Covert Dock kostar 80 dollar och levereras med en USB-C-kabel men ingen HDMI-kabel. Dessutom medföljer tre adaptrar som gör att den ska gå att använda i över 150 världens länder.

I Sverige går det att köpa Genki Covert Dock via Inet och priset ligger på 829 kronor. (jämför priser)

Här nedanför hittas en snabbrecension där Nintendo Life testar Genki Covert Dock.Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/spel/nu-gar-det-att-kopa-genki-covert-dock/414213/

Läs mer om nintendo, genki covert dock, nintendo switch, dockningsstation ]]>
Mon, 03 Aug 2020 16:00:00 +0200 https://feber.se/spel/nu-gar-det-att-kopa-genki-covert-dock/414213/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Så här ser det ut inifrån ett hjul när en bil kör]]> https://feber.se/bil/sa-har-ser-det-ut-inifran-ett-hjul-nar-en-bil-kor/414208/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414208/s_hr_ser_det_ut_inifrn_ett_hju/ Kamera monterad på fälgen under gummitOm du alltid har undrat hur fälgen ser gummit som omsluter den när en bil är ute och kör är denna video för dig. Warped Perception monterade helt enkelt en liten kamera på insidan och kunde därefter visa upp för oss hur det hela ser ut. Rätt ballt faktiskt.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/sa-har-ser-det-ut-inifran-ett-hjul-nar-en-bil-kor/414208/

Läs mer om däck, fälg, kamera, insida, körning, Warped Perception ]]>
Mon, 03 Aug 2020 15:40:00 +0200 https://feber.se/bil/sa-har-ser-det-ut-inifran-ett-hjul-nar-en-bil-kor/414208/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Rymdskepp skulle kunna nå Proxima Centauri på 185 år]]> https://feber.se/vetenskap/rymdskepp-skulle-kunna-na-proxima-centauri-pa-185-ar/414210/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/vetenskap/art/414210/rymdskepp_skulle_kunna_n_proxi/ Kommer ultralätta materialet aerografit ta oss till vår grannstjärna?Forskare på tyska Max Planck Institute for Solar System Research uppger att det skulle gå att bygga ett rymdskepp i det ultralätta materialet aerografit, ett rymdskepp som skulle kunna nå vår närmaste grannstjärna Proxima Centauri på bara 185 år.

Som jämförelse kan nämnas att Voyager, som nu lämnat vårt solsystem och färdas med en hastighet på 17 km/sekunden, skulle behöva 73.000 år för att nå Proxima Centauri. Tanken är att det ultralätta materialet aerografit, ett material som är 17.000 gånger lättare än aluminium, skulle kunna få fart av vår egen sol för att bege sig mot Proxima Centauri. Rene Heller från Max Planck Institute säger till Newsweek:

"We found out that a thin layer of aerographite, with a thickness of about 1 millimeter (0.04 inches), can be pushed to speeds that are sufficiently high to let it escape the solar system. Once it has gained an initial push from the solar radiation pressure, it will simply float through space."

Enligt forskarna beräkningar skulle ett skepp i aerografit kunna komma i hastigheter på 6900 km/sek. Det skulle innebära att skeppet skulle kunna ta sig de 4,24 ljusåren mellan solen och Proxima Centauri på 185 år.

Vidare sägs det att en prototyp till en sådan här raket skulle kosta 1 miljon dollar att utveckla. Att sedan rymdsätta uppdraget skulle kosta ytterligare 10 miljoner dollar, något som låter som småpengar när vi vanligtvis pratar om sådana här projekt.

Här ovanför hittas ett klipp om Alpha Centauri, stjärnsystemet där Proxima Centauri är en av tre stjärnor.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/vetenskap/rymdskepp-skulle-kunna-na-proxima-centauri-pa-185-ar/414210/

Läs mer om rymden, rymdskepp, stjärnor, Proxima Centauri, aerografit ]]>
Mon, 03 Aug 2020 15:20:00 +0200 https://feber.se/vetenskap/rymdskepp-skulle-kunna-na-proxima-centauri-pa-185-ar/414210/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Terminator-klistermärke på Corvette ger full pott]]> https://feber.se/bil/terminator-klistermarke-pa-corvette-ger-full-pott/414206/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414206/terminatorklistermrke_p_corvet/ Nu måste jag köpa en C4 bara för detIgår såg jag en Corvette C4 i trafiken. Den var mörkbrun och taket var nerfällt. I den satt en långhårig man med tatueringar och vid sin sida hade han en blond tjej. Hela upplägget var helrätt och jag började direkt fundera på om jag skulle skaffa mig en C4 - en modell jag ogillat länge men som jag nu helt plötsligt rådiggar. Blir det köp måste jag köpa ett likadant klistermärke som i det här klippet, för då blir bilen komplett.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/terminator-klistermarke-pa-corvette-ger-full-pott/414206/

Läs mer om Chevrolet, Chevrolet Corvette, Terminator, Judgment Day, klistermärke, bakljus, episkt ]]>
Mon, 03 Aug 2020 15:00:00 +0200 https://feber.se/bil/terminator-klistermarke-pa-corvette-ger-full-pott/414206/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Bordsklocka på ett par dinosaurie-ben]]> https://feber.se/pryl/bordsklocka-pa-ett-par-dinosaurie-ben/414209/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/pryl/art/414209/bordsklocka_p_ett_par_dinosaur/ T-REX Bronze blir din för 240.000 kronorFrån klockföretaget Massena Labs kommer den här lite udda bordsklockan som är designad av MB&F, ett företag som tagit fram en lång rad exklusiva klockor.

Skapelsen har fått namnet "T-REX Bronze" efter de bronsfärgade dinosaurieben som klockan står på. Sammanlagt består verket av 201 stycken komponenter som är manuellt ihopsatta. Med både klocka och ben blir höjden på det hela sammanlagt 26,5 centimeter.

Det handlar om en mycket exklusiv klocka som bara kommer att tillverkas i 15 exemplar. Som vanligt med klockor som designats av MB&F så kommer det hela även att bli dyrt. 27.000 dollar, motsvarande lite över 236.000 kronor, kommer en T-REX Bronze att kosta.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/pryl/bordsklocka-pa-ett-par-dinosaurie-ben/414209/

Läs mer om klockor, T-REX Bronze, dyrt, MB&F, massena lab, djurfeber, dinosaurier ]]>
Mon, 03 Aug 2020 14:40:00 +0200 https://feber.se/pryl/bordsklocka-pa-ett-par-dinosaurie-ben/414209/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Få elstötar om du inte hittar Waldo]]> https://feber.se/video/fa-elstotar-om-du-inte-hittar-waldo/414205/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/video/art/414205/f_elsttar_om_du_inte_hittar_wa/ Michael Reeves har gjort ny tramsmaskinVar är Waldo? var ett kul tidsfördriv i unga dagar, men spelet hade inte riktigt några konsekvenser. Hobbypillaren Michael Reeves har löst detta genom att ta fram en maskin som ger spelaren elstötar om du inte hittar Waldo snabbt.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/video/fa-elstotar-om-du-inte-hittar-waldo/414205/

Läs mer om waldo, michael reeves ]]>
Mon, 03 Aug 2020 14:20:00 +0200 https://feber.se/video/fa-elstotar-om-du-inte-hittar-waldo/414205/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Porsche 911 R renoveras efter olycka]]> https://feber.se/bil/porsche-911-r-renoveras-efter-olycka/414196/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414196/porsche_911_r_renoveras_efter_/ Nummer 89 av 991Om en bil bara är tillräckligt värdefull kommer den att renoveras, oavsett nästan hur skadad den är. Det här exemplaret av en Porsche 911 R är en mycket speciell bil och eftersom den bara är "lite" skadad var det ju självklart att den skulle lappas ihop igen. Här får vi se när det sker.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/porsche-911-r-renoveras-efter-olycka/414196/

Läs mer om Porsche, Porsche 911 R, renovering, olycka ]]>
Mon, 03 Aug 2020 14:00:00 +0200 https://feber.se/bil/porsche-911-r-renoveras-efter-olycka/414196/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Zelda-recept dyker upp i historisk roman]]> https://feber.se/spel/zelda-recept-dyker-upp-i-historisk-roman/414204/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/spel/art/414204/zeldarecept_dyker_upp_i_histor/ Ibland blir det inte rättTroligtvis har vi alla någon gång googlat grejer för diverse projekt och råkat använda referenser som inte riktigt stämmer. John Boyne, författaren av bland annat Pojken i randig pyjamas, råkat ut för detta misstag när han skrev sin senaste bok A Traveler at the Gates of Wisdom. I boken finns ett del som utspelar sig under 400-talet och beskriver hur man gör röd färg för att färga kläder och för att använda det behöver man en kryddig paprika, svansen av en röd lizalfos och fyra Hylian-svampar. Fans av Zelda: Breath of the Wild som läste boken ryggade till när frasen kom upp då ingredienserna finns inte i verkligheten utan endast i Zelda-spelet.

This novel I’m reading straight up lifted Breath of the Wild ingredients for a chapter about dressmaking lol from r/Breath_of_the_WildJohn Boyne har kommenterat det hela i ett Twittter-inlägg och äger sitt misstag och meddelar att det inte kommer korrigeras i framtida upplagor av boken. Det verkar vara för roligt, helt enkelt.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/spel/zelda-recept-dyker-upp-i-historisk-roman/414204/

Läs mer om legend of zelda, john boyne, A Traveler at the Gates of Wisdom ]]>
Mon, 03 Aug 2020 13:40:00 +0200 https://feber.se/spel/zelda-recept-dyker-upp-i-historisk-roman/414204/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Edge är nu den näst mest använda webbläsaren på datorer]]> https://feber.se/internet/edge-ar-nu-den-nast-mest-anvanda-webblasaren-pa-datorer/414201/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/internet/art/414201/edge_r_nu_den_nst_mest_anvnda_/ Men Chrome dominerar fortfarande marknadenAnalysföretaget NetMarketShare har släppt statistik över världens mest använda webbläsare och under juli månad var det fler som använde Microsofts webbläsare Edge än Mozillas Firefox.

Firefox har länge varit världens näst mest använda webbläsare efter dominanten Chrome men har nu alltså blivit omsprungen av Edge. Att användandet av Edge ökat förklaras delvis med att den levereras som standard med Windows 10 men även att webbläsaren nu blivit tillgänglig på andra plattformar än Windows.

Under juli månad använde 71% Chrome, 8,46% Edge, 7,27% Firefox, 5,99% Internet Explorer och 2,95% Safari. Därefter hittas Sogou Explorer, QQ, Opera, Yandex Browser och UC Browser som alla har under 2 procent av världens marknadsandelar för webbläsare.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/internet/edge-ar-nu-den-nast-mest-anvanda-webblasaren-pa-datorer/414201/

Läs mer om webbläsare, statistik, edge, chrome, firefox, safari, opera, mozilla ]]>
Mon, 03 Aug 2020 13:20:00 +0200 https://feber.se/internet/edge-ar-nu-den-nast-mest-anvanda-webblasaren-pa-datorer/414201/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Turkiet inför ny censurlag för sociala medier]]> https://feber.se/samhalle/turkiet-infor-ny-censurlag-for-sociala-medier/414200/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/samhalle/art/414200/turkiet_infr_ny_censurlag_fr_s/ Vill ha fullständig kontroll över vem som skriver vad i sociala medierTurkiet fortsätter sin kamp för att censurera och övervaka vad som sägs i sociala medier genom att implementera en ny lag som kommer att gälla för alla sociala medie-tjänster som vill verka i landet.

Enligt den nya lagen måste allt som sägs i sociala medier i Turkiet kunna knytas till en fysisk person. Det innebär att sociala medie-tjänster måste kunna peka ut en specifik person som skrivit något på sociala medier som inte går i linje med vad turkiska myndigheter anser är rätt. Skulle tjänsterna inte kunna förse de turkiska myndigheterna med personuppgifter om vem som skrivit vad på tjänsterna så riskerar företagen böter på upp till motsvarande över 13 svenska miljoner. Företagen skulle även kunna drabbas av sanktioner i form av sänkt bandbredd och annonsförbud på sina tjänster.

Den nya lagen i Turkiet innebär även att alla sociala medie-tjänster som är verksamma i landet måste lagra data om turkiska användare i Turkiet och de måste tillsätta en person i Turkiet som är ansvarig för tjänsten. Vidare måste sociala medie-tjänsterna radera alla inlägg som turkiska myndigheter anser inte stämmer eller kan hota rikets säkerhet på något sätt.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/samhalle/turkiet-infor-ny-censurlag-for-sociala-medier/414200/

Läs mer om turkiet, censur, sociala medier, twitter, facebook, youtube ]]>
Mon, 03 Aug 2020 13:00:00 +0200 https://feber.se/samhalle/turkiet-infor-ny-censurlag-for-sociala-medier/414200/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Kia K5 i ett trippel-stunt]]> https://feber.se/bil/kia-k5-i-ett-trippel-stunt/414197/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414197/kia_k5_i_ett_trippelstunt/ Actionladdat värre!För att bevisa att Kias senaste modell K5 (tidigare känd som Optima) inte alls är tråkig liveströmmades detta lilla event förra veckan. Det var en del i den nya reklamkampanjen "Give It Everything" och det tittarna fick se var tre stycken K5:or som genomförde ett litet stunt. Detta kallade man för Triple Threat och det gick ut på att två av bilarna hoppade på ramper samtidigt som den tredje gjorde en handbromssladd under dessa. Själva stuntet börjar strax efter elva minuter in i klippet.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/kia-k5-i-ett-trippel-stunt/414197/

Läs mer om Kia, Kia K5, stunt, stuntkörning, Kia Optima ]]>
Mon, 03 Aug 2020 12:40:00 +0200 https://feber.se/bil/kia-k5-i-ett-trippel-stunt/414197/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Färre självmord i områden där dricksvattnet innehåller litium]]> https://feber.se/samhalle/farre-sjalvmord-i-omraden-dar-dricksvattnet-innehaller-litium/414198/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/samhalle/art/414198/frre_sjlvmord_i_omrden_dr_dric/ Dricksvattnet kan påverka det psykiska välmåendetForskare på brittiska Brighton and Sussex Medical School har släppt en ny rapport där man konstaterat att antalet självmord var lägre i områden där grundämnet litium förekom i högre grad i dricksvattnet.

Litium är en alkalimetall som bland annat ingår i vissa läkemedel för att behandla bipolaritet. Ämnet förekommer i olika grad naturligt i dricksvattnet i vissa områden vilket verkar kunna påverka det psykiska välmåendet hos människor enligt forskningsrapporten.

Forskarna har undersökt självmordsfrekvensen i 1286 regioner i USA, Storbritannien, Litauen, Japan, Grekland, Österrike samt Italien och kunnat konstatera att självmordsfrekvensen var läge i områden med högre litiumhalter i dricksvattnet. Det är sedan tidigare känt att litium i läkemedel minskar risken för självmord men det här är första gången man har kunnat påvisa ett liknande samband med naturligt förekommande litium i dricksvatten.

Litium utvinns primärt i Australien, Chile och Argentina. Här i Europa är det Finland som har mest förekomster av litium.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/samhalle/farre-sjalvmord-i-omraden-dar-dricksvattnet-innehaller-litium/414198/

Läs mer om hälsa, självmord, litium, dricksvatten, statistik ]]>
Mon, 03 Aug 2020 12:20:00 +0200 https://feber.se/samhalle/farre-sjalvmord-i-omraden-dar-dricksvattnet-innehaller-litium/414198/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Google släpper Chrome-tillägg för annonsspårning]]> https://feber.se/internet/google-slapper-chrome-tillagg-for-annonssparning/414199/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/internet/art/414199/google_slpper_chrometillgg_fr_/ Transparens ftw!Google har släppt ett nytt tillägg till Chrome som ger användare bättre översikt över annonser och hur annonsörer följer dig när du surfar runt. Tillägget fungerar endast med annonser via Googles egna annonsnätverk, men ger dig ändå en någorlunda klar bild varför du får reklamen i fråga.

The extension includes the criteria used to show these ads, the ad tech companies helping to display these ads, and the ad platform companies serving these ads on a web page. It also lists all companies and services with a presence on the page (for example, content delivery networks or analytics providers). We are currently exploring other controls for users.

Länk till tillägget har ni här nere till vänster.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/internet/google-slapper-chrome-tillagg-for-annonssparning/414199/

Läs mer om google, chrome, ads transparency spotlight ]]>
Mon, 03 Aug 2020 12:00:00 +0200 https://feber.se/internet/google-slapper-chrome-tillagg-for-annonssparning/414199/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Cadillac reggar namnen Symboliq, Optiq och Celestiq]]> https://feber.se/bil/cadillac-reggar-namnen-symboliq-optiq-och-celestiq/414189/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414189/cadillac_reggar_namnen_symboli/ Hamnar säkert på framtida elbilarLyriq är namnet på Cadillacs kommande elbil som ska visas upp som koncept den 6 augusti. Men fler är som väntat på gång, och de fortsätter på iq-temat. Nu har tillverkaren varumärkesskyddat namnen Symboliq, Optiq och Celestiq och dessa lär användas till framtida elbilsmodeller. Mellan 2021 och 2025 ska Cadillac lansera fem helt eldrivna modeller.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/cadillac-reggar-namnen-symboliq-optiq-och-celestiq/414189/

Läs mer om Cadillac, varumärkesskydd, Optiq, Symboliq, Celestiq, elbil, elbilar, namn ]]>
Mon, 03 Aug 2020 11:40:00 +0200 https://feber.se/bil/cadillac-reggar-namnen-symboliq-optiq-och-celestiq/414189/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[iPhones kan komma att fungera som kortterminaler]]> https://feber.se/mac/iphones-kan-komma-att-fungera-som-kortterminaler/414195/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/mac/art/414195/iphones_kan_komma_att_fungera_/ Efter att Apple köper upp företaget MobeewaveNyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Apple har köpt upp det kanadensiska startup-företaget Mobeewave, ett företag som pysslar med att utveckla teknik som gör mobiltelefoner till betalterminaler.

Med Mobeewaves system och tillhörande app blir det möjligt att använda mobiltelefoner med NFC-stöd som betalterminaler för kort och mobiltelefoner med blipp-stöd. Nu spekuleras det om att Apple planerar att implementera Mobeewaves teknik i kommande versioner av iOS. iPhone har varit försedd med NFC-funktionalitet sedan 2014 och skulle med andra ord kunna komma att fungera som en betalterminal om Apple beslutar sig för att implementera Mobeewaves teknik i kommande versioner av iOS.

Skulle iPhone börja fungera som en betalterminal så skulle detta antagligen kunna slå rätt hårt mot företag som amerikanska Square och det svenskgrundade företaget iZettle, företag som bygger i stort sett hela sin affärsmodell på liknande teknik. Det som skiljer dessa tjänster från Mobeewaves system är att de även erbjuder sina kunder fysiska kortläsare som går att koppla till mobilen.

Samsung är en av Mobeewaves investerare sedan förra året och kommer att stödja deras system på sina mobiltelefoner. Det finns inga officiella uppgifter på hur mycket Apple ska ha betalat för Mobeewave men Bloombergs källor uppger att det handlar om cirka 100 miljoner dollar.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/mac/iphones-kan-komma-att-fungera-som-kortterminaler/414195/

Läs mer om apple, uppköp, Mobeewave, kortterminaler, betalterminaler, izettle, square ]]>
Mon, 03 Aug 2020 11:20:00 +0200 https://feber.se/mac/iphones-kan-komma-att-fungera-som-kortterminaler/414195/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[GeForce Now synkar nu Steam-spel i ett svep]]> https://feber.se/spel/geforce-now-synkar-nu-steam-spel-i-ett-svep/414194/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/spel/art/414194/geforce_now_synkar_nu_steamspe/ Smidigt!Tidigare har GeForce Now-användare varit tvungna att själva scrolla igenom sitt spelbibliotek på Steam för att hitta spel de kan strömma, men nu är det ändring på det. Utvecklarna har meddelat att det nu är möjligt för användare att synka sina Steam-bibliotek med GeForce Now för att få direkt tillgång till kompatibla spel i stället för att slösa tid med letande.

För att synka ditt Steam-bibliotek med streamingtjänsten behöver ni aktivera Game Sync i inställningar på Geforce Now. Tyvärr är synkningen inte automatisk, utan du måste köra en Game Sync varje gång du köper ett nytt spel på Steam för att hålla det hela uppdaterat.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/spel/geforce-now-synkar-nu-steam-spel-i-ett-svep/414194/

Läs mer om geforce now, nvidia, steam ]]>
Mon, 03 Aug 2020 11:00:00 +0200 https://feber.se/spel/geforce-now-synkar-nu-steam-spel-i-ett-svep/414194/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Microsoft bekräftar att man vill köpa del av TikTok]]> https://feber.se/mobil/microsoft-bekraftar-att-man-vill-kopa-del-av-tiktok/414193/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/mobil/art/414193/microsoft_bekrftar_att_man_vil/ Vill driva tjänsten i USA, Kanada, Australien och Nya ZeelandMicrosoft bekräftar nu tidigare rykten som gjort gällande att Microsoft vill köpa delar av TikTok från det kinesiska företaget ByteDance. Microsoft uppger att man kommer att påbörja diskussioner med ByteDance om att köpa och driva TikTok i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

I ett blogginlägg skriver Microsoft att eventuellt köpa av TikTok från ByteDance kommer att vara klart senast 15 september. Anledningen till att Microsoft nu "erbjuder" sig att köpa delar av TikTok beror på att tjänsten annars kan komma att blockeras från den amerikanska marknaden, något som USA:s president Donald Trump meddelade i slutet av förra veckan. Microsoft skriver bland annat:

"Microsoft fully appreciates the importance of addressing the President’s concerns. It is committed to acquiring TikTok subject to a complete security review and providing proper economic benefits to the United States, including the United States Treasury."

Huruvida ByteDance är sugna på att sälja delar av sin framgångsrika tjänst till Microsoft är än så länge oklart.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/mobil/microsoft-bekraftar-att-man-vill-kopa-del-av-tiktok/414193/

Läs mer om microsoft, uppköp, tiktok, bytedance ]]>
Mon, 03 Aug 2020 10:40:00 +0200 https://feber.se/mobil/microsoft-bekraftar-att-man-vill-kopa-del-av-tiktok/414193/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Lordstown Motor släpper reklamfilm för Endurance]]> https://feber.se/bil/lordstown-motor-slapper-reklamfilm-for-endurance/414191/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414191/lordstown_motor_slpper_reklamf/ Den eldrivna pickupen för arbetarenFör en månad sedan presenterade Lordstown Motors sin eldrivna pickup Endurance och nu har man släppt en reklamfilm för modellen. I den trycker man på hur bilen är framtagen för blue-collar workers (arbetaren) och att den ska fungera perfekt på daglig basis för allt som behöver göras.

Endurance har en elmotor i vardera hjul och tillsammans levererar dessa 600 hästar. Räckvidden på en laddning ska ligga på strax över 40 mil. Tillverkningen ska dra igång nästa år.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/lordstown-motor-slapper-reklamfilm-for-endurance/414191/

Läs mer om Lordstown Motors, Lordstown Endurance, pickup, eldrift, elbil, Murica ]]>
Mon, 03 Aug 2020 10:20:00 +0200 https://feber.se/bil/lordstown-motor-slapper-reklamfilm-for-endurance/414191/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Bioware berättar hur lootande ska bli kul i nya Anthem]]> https://feber.se/spel/bioware-berattar-hur-lootande-ska-bli-kul-i-nya-anthem/414190/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/spel/art/414190/bioware_berttar_hur_lootande_s/ Låter aningen DestinyAnthem släpptes i februari förra året och spelet var förvånansvärt tråkigt. Spelet var riktigt snyggt och flygande kändes riktigt bra, men that's it. Uppdragen kändes rätt generiska och lootsystemet var inte precis genomtänkt. Att vara tvungen att lämna äventyret och gå igenom en drös laddningsskärmar för att kunna testa det nya vapnet du fått är inte precis något man vill göra i en looter shooter.

Hur som helst. Bioware har sedan tidigare meddelat att Anthem mer eller mindre ska byggas om från grunden och nu har gänget meddelat hur det nya lootsystemet kommer se ut. För det första så kommer mer loot att kastas ut från fiender, bossar samt lådor och spelaren ska få större chans att lägga vantarna på något kraftfullt när denna är ute på vift i spelet. Det kommer även bli möjligt att köpa utrustning från säljare i hubben, vilket gör att du kan fokusera på en specifik set up.

En av de trevligaste nyheterna är ändå att spelare kommer ha möjlighet att ta på sig utrustning på direkten och utrustningsmenyn kommer vara tillgänglig vad du än gör i spelet samt kommer få en ny design med mer fokus på dina stats.

Som känt sedan tidigare är det ett hästjobb att försöka göra Anthem roligt och det kommer ta tid innan Anthem 2.0 släpps. Tills dess lär vi få fler liknande uppdateringar som möjligtvis får oss att kanske starta spelet igen i framtiden.

Mer info om nya lootsystemet i Anthem har ni via länken här nere till vänster.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/spel/bioware-berattar-hur-lootande-ska-bli-kul-i-nya-anthem/414190/

Läs mer om anthem, bioware ]]>
Mon, 03 Aug 2020 10:00:00 +0200 https://feber.se/spel/bioware-berattar-hur-lootande-ska-bli-kul-i-nya-anthem/414190/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[John Oliver snackar USA:s historia]]> https://feber.se/video/john-oliver-snackar-usas-historia/414188/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/video/art/414188/john_oliver_snackar_usas_histo/ Klockrent som vanligtKlipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med Kinas hantering av uigurer. USA:s historia

Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/video/john-oliver-snackar-usas-historia/414188/

Läs mer om Last Week Tonight with John Oliver, John Oliver, historia ]]>
Mon, 03 Aug 2020 09:40:00 +0200 https://feber.se/video/john-oliver-snackar-usas-historia/414188/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Häng med i en Polestar 1 på Nürburgring]]> https://feber.se/bil/hang-med-i-en-polestar-1-pa-nurburgring/414185/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/bil/art/414185/hng_med_i_en_polestar_1_p_nrbu/ Presterar förvånansvärt braPolestar 1 är en stor och tung (2,3 ton) GT-vagn som troligtvis kommer att användas mest för bekväma och snabba långturer av sina ägare. Men som vi kan se här skäms inte modellen för sig när man tar ut den på en racerbana.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/bil/hang-med-i-en-polestar-1-pa-nurburgring/414185/

Läs mer om Polestar, Polestar 1, Nürburgring, Ringen, prestanda, prestera ]]>
Mon, 03 Aug 2020 09:20:00 +0200 https://feber.se/bil/hang-med-i-en-polestar-1-pa-nurburgring/414185/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Microsoft kommer att fimpa Cortana till iOS och Android]]> https://feber.se/pryl/microsoft-kommer-att-fimpa-cortana-till-ios-och-android/414186/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/pryl/art/414186/microsoft_kommer_att_fimpa_cor/ Ser en mer företagsinriktad framtid för sin smarta assistentMicrosoft har nu klargjort lite mer runt hur framtiden för deras smarta assistent Cortana kommer att se ut. Det var sedan tidigare känt att Microsoft planerade att göra Cortana lite mer företagsinriktad och att deras smarta assistent inte längre skulle fortsätta konkurrera på konsumentmarknaden mot Alexa, Google Assistent, Siri och andra smarta assistenter.

Nu skriver Microsoft i ett blogginlägg att detta kommer att innebära att Cortanas fristående appar till iOS och Android försvinner helt. Microsoft säger att vissa uppgifter som Cortana-appen kunde ta hand om via mobilen nu istället kommer att integreras via deras Cortana-integration i Outlook Mobile och en kommande integrering i Microsoft Teams-appen.

Vidare kommer Cortana-funktionaliteten i Harmon Kardons smarta högtalare Invoke sluta fungera 2021 och det samma gäller Cortana-stödet för Microsoft hörlurar Surface Headphones. Hörlurarna kommer dock att kunna använda Cortana-funktionaliteten Outlook Mobile för att styra musiken som spelas via Surface Headphones.

De användare som nästa år blir av med Cortana i Harmon Kardon Invoke och Surface Headphones kommer att få presentkort på 50 respektive 25 dollar för att kompensera att den smarta assistenten försvinner från deras prylar.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/pryl/microsoft-kommer-att-fimpa-cortana-till-ios-och-android/414186/

Läs mer om microsoft, cortana, smarta assistenter, hejdå ]]>
Mon, 03 Aug 2020 09:00:00 +0200 https://feber.se/pryl/microsoft-kommer-att-fimpa-cortana-till-ios-och-android/414186/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Antebellum skjuts upp på obestämd tid]]> https://feber.se/film/antebellum-skjuts-upp-pa-obestamd-tid/414187/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/film/art/414187/antebellum_skjuts_upp_p_obestm/ Skulle egentligen haft premiär i vårasAntebellum med Janelle Monáe i spetsen skulle haft premiär i våras, men på grund av coronan bestämde Paramount att skjuta upp filmens release till augusti. Paramount känner dock att det kanske inte är bra att släppa en film när amerikanarna har en ny virusvåg på g och har plockat bort filmen från släppschemat helt. Paramount lär hålla oss uppdaterade och ge oss ett nytt släppdatum när ett sådant finns.

Successful author Veronica Henley (Janelle Monáe) finds herself trapped in a horrifying reality and must uncover the mind-bending mystery before it’s too late. ANTEBELLUM is a terrifying new thriller from the producer of the acclaimed films GET OUT and US, and groundbreaking directors Gerard Bush and Christoper Renz (Bush+Renz) – an exciting new voice in filmmaking.Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/film/antebellum-skjuts-upp-pa-obestamd-tid/414187/

Läs mer om antebellum, paramount ]]>
Mon, 03 Aug 2020 08:40:00 +0200 https://feber.se/film/antebellum-skjuts-upp-pa-obestamd-tid/414187/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Apple är nu världens högst värderade företag]]> https://feber.se/mac/apple-ar-nu-varldens-hogst-varderade-foretag/414184/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/mac/art/414184/apple_r_nu_vrldens_hgst_vrdera/ Värderas till över 16 biljoner kronorApple är nu återigen världens högst värderade företag efter det att Apples aktie gick upp med över 10 procent i fredags. Detta var något som skedde efter det att företaget presenterade en bra kvartalsrapport och även meddelade att man skulle genomföra en så kallad aktiesplit.

När den amerikanska börsen stängdes i fredags hade Apple ett börsvärde på 1,84 biljoner dollar, motsvarande 16,15 biljoner kronor. Det kan jämföras med det saudiska oljebolaget Saudi Aramcos värdering på 1,76 biljoner dollar. Saudi Aramco börsnoterades förra året och blev då världens högst värderade publika aktiebolag.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/mac/apple-ar-nu-varldens-hogst-varderade-foretag/414184/

Läs mer om apple, aapl, värdering, börsen, aktier, saudi aramco ]]>
Mon, 03 Aug 2020 08:20:00 +0200 https://feber.se/mac/apple-ar-nu-varldens-hogst-varderade-foretag/414184/?utm_source=rss&utm_medium=feed
<![CDATA[Crew Dragon-astronauter åter på jorden]]> https://feber.se/vetenskap/crew-dragon-astronauter-ater-pa-jorden/414183/?utm_source=rss&utm_medium=feed https://feber.se/vetenskap/art/414183/crew_dragonastronauter_ter_p_j/ "Thank you for flying with SpaceX"Igår landade de båda astronauterna Robert Behnken och Douglas Hurley i Mexikanska golfen efter det att man tillbringat två månader ombord på den internationella rymdstationenm ISS.

Det var första gången sedan 2011 som astronauter tagit sig tur och retur till ISS i en amerikansk farkost. De båda astronauterna använde sig av en Crew Dragon-kapsel med tillhörande Falcon 9-raket för att ta sig till ISS och samma kapsel tog dem även tillbaka till jorden.

Landningen rapporteras ha gått bra. Här kan ni kolla in lite bilder från hur det såg ut när den första kommersiella farkosten som skickat människor till rymden landade igår kväll svensk tid.


Läs vidare och kommentera:
https://feber.se/vetenskap/crew-dragon-astronauter-ater-pa-jorden/414183/

Läs mer om rymden, spacex, crew dragon, splashdown, iss ]]>
Mon, 03 Aug 2020 08:00:00 +0200 https://feber.se/vetenskap/crew-dragon-astronauter-ater-pa-jorden/414183/?utm_source=rss&utm_medium=feed