3 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nu kan man betala med ansiktet i Moskvas tunnelbana Integritetsexperter är dock skeptiska till Face Pay
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Nu kan man betala med ansiktet i Moskvas tunnelbana

Moskvas tunnelbana har nu börjar rulla ut ett system där man använder ansiktsigenkänning för att låta resenärer få tillträde till tunnelbanan.

Systemet kallas för "Face Pay" och finns i dagsläget på cirka 240 av stadens tunnelbanestationer. Initialt kommer 15.000 personer få testa systemet och dessa måste förse tunnelbanan med sin ansiktsbild och annan personlig information för identifikation.

Moskvas tunnelbana försäkrar att resenärernas data inte kommer att delas till tredjepart. En del integritetsaktivister är dock skeptiska till systemet och Stanislav Shakirov, grundare av den aktivistgruppen Roskomsvoboda som arbetar med digitala rättigheter, säger om Face Pay:

"This is a dangerous new step in Russia’s push for control over its population. We need to have full transparency on how this application will work in practice.
We are moving closer to authoritarian countries like China that have mastered facial technology. The Moscow metro is a government institution and all the data can end up in the hands of the security services,"

Samhälle, Transport, moskva, tunnelbana, ansiktsigenkänning, face pay, integritet, övervakning
Nu kan man betala med sitt ansikte i Ryssland Matvarukedja börjar med ansiktsigenkänning i kassan Nyhetsbyrån AFP rapporterar att det ryska matvaruföretaget X5 Retail Group har implementerat ett betalsystem som gör det möjligt för deras kunder att identifiera sig via ansiktsigenkänning när de ska betala för sina inköp i en del av X5:s butiker. X5 började testa system för ansiktsigenkänning redan 2019 och har nu börjat rulla ut detta i några av sina butiker. Betalsystemet är utvecklat i samarbete med Visa och den ryska statliga banken Sberbank. Än så länge finns systemet implementerat i 52 av X5:s stormarknader Perekrestok och kommer att ha rullat ut till sammanlagt 150 stycken av dessa i slutet av månaden. X5 planerar att ha betalsystem med ansiktsigenkänning på plats i 3000 av sina ryska Perekrestok- och Pyaterochka-butiker i slutet av året. Tumnagel
22.1°
0
Moskvas övervakningskameror känner nu igen ansikten Hjälper till att bekämpa brott I februari i år uppgraderade Moskva sitt övervakningssystem med stöd för ansiktsigenkänning. Enligt Ryssland har staden nu det största övervakningsnätverket i världen som kan känna igen ansikten. Nätverket består av 160.000 kameror som tillsammans bevakar 95 procent av alla in- och utgångar till byggnader i staden. Den utbredda övervakningen ska hjälpa polisen att identifiera förövare när brott begås. Bilderna som fångas på kamerorna skickas nämligen till polisen där de jämförs med information i deras databas. Enligt myndigheterna har systemet än så länge hjälpt till med sex gripanden. Tumnagel
37.1°
0
Nu knyts abonnemang till abonnentens ansikte i Kina Man måste scanna in sitt ansikte om man tecknar abonnemang Från och med 1 december måste kineser som vill teckna mobilabonnemang nu scanna in sitt ansikte och knyta detta till abonnemanget som tecknas. Kina uppger själva att det här en lag som krävs för att skydda de kinesiska internetanvändarnas "säkerhet och intressen i cyberspace" rapporterar BBC. Flera bedömare och många kritiker anser dock att det är ännu ett ingrepp i den personliga integriteten hos de kinesiska medborgarna och ytterligare en kugge i Kinas massiva övervakningsmaskineri. Kineser var sedan tidigare tvingade att visa fotolegitimation när de tecknade mobilabonnemang, något som ofta krävs även i andra länder. Med den nya lagstiftningen måste dock kineserna nu även scanna sina ansikten och bevisa att detta matchar fotografiet på id-handlingen, något som en människa kan ha svårt att avgöra men som oftast en artificiell intelligens kan hantera. Flera bedömare misstänker dock att den ansiktsdatabas kinesiska mobiloperatörer nu kommer att bygga upp framöver kommer att användas i andra syften av den kinesiska staten och deras olika övervakningssystem. Tumnagel
-7.2°
0
27.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 19 okt 2021, 12:15
Nu kan man betala med ansiktet i Moskvas tunnelbana Integritetsexperter är dock skeptiska till Face Pay
27.7°
0