-
m

Resistance 3

Frode tycker till

Play
Spel / Sony

De Playstation 3-exklusiva Resistance-spelen har länge levt i skuggan av mer etablerade FPS-spel. Trots att de varit helt kompetenta skjutare så lyckades de aldrig nå upp till toppen i genren. Förra veckans så släppte Insomniac Resistance 3 men får det vara med och leka med de stora barnen?

Resistance: Fall of Man tyckte jag var ett helt ok spel, speciellt för att vara ett lanseringsspel för Playstation 3. Uppföljaren blev jag dock lite besviken på trots att det hade ett mycket trevligt co-op-läge. Så i ärlighetens namn var jag faktiskt lite sådär taggad att spela Resistance 3 och efter en lång uppdatering- och installationsprocess var inställningen knappast bättre. Mitt initiala intryck av spelet blev också det att detta var ett ganska medelmåttigt spel med halvtaskiga animationer och klumpig berättarteknik. Men efter någon timme med spelet fastnade jag mer och mer och mot slutet så tyckte jag att det var solklart att detta är det bästa spelet i serien samt ett av de roligaste (att spela) FPS-spelen för året.

Men som jag nämnde ovan så är det initiala intrycket inte allt för imponerande. Karaktärs-animationerna är lite ryckiga, läppsynkningen är ur synk, fienderna fastnar i konstiga positioner när de dör, animationen när man klättrar upp för stegar känns helt binär samt en del andra klassiska FPS-fel. Men jag glömde allt, förutom stegklättringen, det där fort eftersom miljöerna, variationen av spelstilar, spelkänslan och avsaknaden av turret-sekvenser tog över mitt fokus.

Spelseriens kännetecken är alla tokiga vapen man får använda och i Resistance 3 har man återgått till att spelaren kan bära runt på, efter man hittat dem, samtliga vapen. Vapnen är som väntat mycket underhållande att använda och då de uppgraderas desto mer man använder dem motiveras man att använda samtliga vapen i sortimentet. Extra eloge går till den uppgraderade hagelbrakaren, jag anser numera den vara den nästbästa hagelbrakaren efter den fortfarande oslagbara dubbelpipiga bössan från Doom 2.

Resistance 3

Resistance 3 använder sig mycket av regler och funktioner från FPS-spelen från den gamla skolan. I spelet har man till exempel inte någon regenererande hälsa utan här får man förlita sig på att leta efter hälsa. Någon karta där man kan se vart eller hur man skall gå eller var fienderna befinner sig finns inte och inte heller någon konstant markering som visar vart man skall gå. Allt detta gör att man inte kan rusa igenom striderna utan istället får man ta det lite lugnt och utforska omgivningen mer vilket man ofta belönas för med hälsa och ammunition. Ibland är det lite jobbigt när man inte vet vart man skall ta vägen men oftast dyker det upp en liten markering vart man skall gå om man yrat omkring för länge, de gångerna de inte gör det blir man dock lätt lite frustrerad.

Det viktigaste med FPS-spel är de olika striderna man stöter på i spelet och i Resistance 3 är de riktigt bra. De utspelar sig ofta på större ytor där det nästan alltid olika vägar som man kan ta för att inta bättre position eller flankera fienden. Då hälsan inte heller regenereras kan man inte heller bara sitta still utan man måste ofta flytta på sig hitta hälsa. Mot slutet av spelet har man tolv vapen (varav elva har underhållande sekundära skjutläge) samt tre olika granattyper att välja mellan vilket gör att man snabbt kan ändra taktik och anpassa sig till pågående stridssituation.

Resistance 3

Handlingen är, trots några logiska luckor, engagerande och motiverade mig att spela vidare. Precis när jag trodde att det inte skulle hända något dramatiskt eller intressant med handlingen så ändrades tonen vilket tog handlingen upp över majoriteten av FPS-spelshandlingar, även om den nivån inte allt för hög. Röstskådespelarna gör ett bra jobb det är bara lite synd att manuset emellanåt inte är så välskrivet. Det händer ofta att dialogen inte känns trovärdig och man undrar ibland verkligen varför någon människa skulle få för sig att säga/göra vissa saker. På tal om röster och sådant så ärj ljudet Joseph gör när han dör något jag störde mig på, det låter mer som något ljud hämtat från Monty Python än en ett passande dödsskrik.

Co-op är tillbaka dock är det inte samma raid-liknande läge från Resistance 2 utan här är det klassisk co-op där man tillsammans med en kompis tar sig genom singleplayer-kampanjen. Spelare två spelar som Josephs bror vars närvaro inte erkänns allt för ofta. Men det är inget man tänker allt för mycket på då två personer som använder spelets fantastiska arsenal av vapen enbart är dubbel glädje.

Resistance 3

Det skulle inte vara Resistance utan någon mulitplayer och det är tillbaka och trots att man skalat ner antalet spelare till 16 spelare så är det bättre än någonsin. Några speciellt intressanta eller nyskapande spellägen finns inte att hitta dock är skoj att man konstant får tänka om sina strategier på grund av spelets tokiga vapen. Även de upplåsningsbara bonusförmågorna är skoj att använda och demonstrerar Insomniacs kreativa förmåga. Om multiplayern kommer ersätta spel som Modern Warfare eller Battlefield tror jag ej men det är klart kul att hoppa in i emellanåt. Det är också fenomenalt att Insomniac inte har lagt några troféer i online-läget.

Så när det gäller exklusiva FPS-spel för Playstation 3 så är Resistance 3 det bästa i år. Resistance 3 släpptes förra veckan exklusivt för Playstation 3 och finns att köpa för runt 500-lappen.

Läs mer
Tumnagel
Förbud mot spelreklam ska utredas
Utredning ska vara klar senast hösten 2020 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Frånvaron i Stockholms skolor ökar dramatiskt
Dataspelsberoende uppges vara en av orsakerna 
32.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förra året omkom 324 personer i trafiken
En ökning med 72 stycken personer 
29.4°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Sverigepremiär för Volvos nya Polestar Engineered-bilar
S60, V60 och XC60 med fokus på prestanda 
43.4°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
Hundvalp växer upp med en tupp
Lär sig att gala 
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Fin hyllningsfilm för Steve Jobs
Med hans klassiska Stanford-tal 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
AI fixar evighetslång dödsmetall
Sänder live på YouTube dygnet runt 
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Gör egna Game Boy-spel med GB Studio
Spela på Game Boy, mobilen eller datorn 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Kina släpper lite nya bilder från månens baksida
Verkar rätt öde 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Aston Martin Vantage V12 Zagato är tillbaka
Kommer även som Speedster 
41.1°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
OnePlus 7 lanseras 14 maj
Bara några veckor kvar! 
41.2°
+
André Stray
0
Tumnagel
Plattformsboende utanför Thailand ser ut att förbli en dröm
Ocean Builders första kund jagas nu av polis och riskerar dödsstraff 
27.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tumnagel
Förslag Färgen på regplåten avslöjar drivmedlet
För att höja säkerheten 
61.5°
+
Bobby Green
0
Tumnagel
7 av 10 föräldrar tror inte att deras barn ser på porr
Men 8 av 10 unga kollar