m

Steelseries visar att bra ljud inte behöver kosta skjortan

Vi har testat Steelseries Arctis 5

Spel / Övrigt

Steelseries presenterade nya Arctis-serien i oktober och då berättade företaget att de ville gå tillbaka till basics och leverera ett headset som användaren kunde ha på sig både framför datorn och på tunnelbanan. Ett headset som kunde användas av både seriösa gamers och vanliga användare. Detta samtidigt som ljudkvaliteten är hög och priset är rimligt. Och efter att ha kört Arctis 5 i ett par veckor måste jag säga att Steelseries har lyckats.

Om vi börjar med utsidan så har Arctis 5 ett rätt cleant utseende jämfört med andra headset på marknaden. Lurarna har en matt yta på båge och kåpor samt har en diskret logotyp på vardera kåpa. Precis som Siberia-serien har Arctis 5 ett band som håller headsetet på plats, men till skillnad från Siberia-lurarna har Steelseries använt samma flexibla material som används i skidgoggles. Jag föredrar verkligen gogglebandet då du enkelt kan justera längden på bandet så att lurarna sitter perfekt.

Bygget är robust och stabilt, men samtidigt väldigt lätt tack vare den hårda plast som använts. Kuddarna på kåporna är gjorda av Steelseries egenutvecklade AirWeave-material som inspirerats av träningskläder. Kuddarna andas väl och under min testperiod har jag kunna använt lurarna flera timmar i sträck utan att det blivit för varmt eller fuktigt, vilket inte har varit fallet med bland annat Sennheiser PC373D eller Steelseries Siberia 350.

Klicka på Läs Mer för att läsa mer.

På undersidan av vänsterkåpan sitter det ett volymreglage och en knapp som låter dig stänga av och sätta på mikrofonen. Där hittar du även ett 3.5mm-uttag om du känner för att dela ljudet med någon som sitter bredvid, vilket är smidigt om du sitter på ett tåg och vill titta på film med en medresenär. Lurarna kopplas in i datorn via USB och på kabeln har Steelseries placerat en ljudmixer som låter dig välja om chattljudet eller spelljudet ska prioriteras. Vill du använda headsetet till konsol så kan du använda den medföljande 3,5mm-pluggen, men då får du inte tillgång till ljudmixern.

Ljudkvaliteten är verkligen på topp. Arctis 5 är utrustade med samma 40mm-drivers som Steelseries värstinglurar Siberia 840 och har på så vis praktiskt taget samma ljudförutsättningar som 840. Arctis 5 har utrustats med DTS Headphone:X som gör att du får virtuellt 7.1-ljud, vilket gör det lite lättare för dig att höra varifrån folk skjuter på dig i Battlefield 1. Basen och diskanten ligger lite väl högt som standard, men i Steelseries Engine 3 kan du finjustera ljudet till dina preferenser eller välja mellan diverse inprogrammerade ljudinställningar.

I klassisk Steelseries-manér sitter mikrofonen inne i den vänstra kåpan och du kan dra ut den för att prata med dina spelkumpaner. Mikrofonen är utrustad med två mikrofoner som jobbar med varandra, samt med Steelseries Clearcast-teknik, för att endast skicka ditt pratljud till dina lagkamrater och inte massa annat ljud från omgivningen. Jag har en tendens att prata rätt lågt och tyst, men mina medspelare och annat löst folk jag pratat med har inte haft några problem med att höra vad jag säger, vilket är ett plus. Steelseries menar att mikrofonen är så pass bra att du inte behöver någon annan mikrofon när du streamar eller liknande, men det känns lite som en överdrift. Mikrofonen är bra, men ersätter inte en ordentlig extern mikrofon.

För att sammanfatta. Steelseries har med Arctis 5 lyckats leverera ett av de mest bekväma headseten på marknaden som du kommer kunna använda timmar i ända som också låter ruskigt bra. Sedan är ju bara det faktum att Steelseries lyckats klämma in hårdvara från företagets fetaste headset i ett headset som kostar en fjärdedel så mycket som Siberia 840 ändå rätt trevligt.

Steelseries Arctis 5 har finns tillgängliga i diverse välsorterade elektronikbutiker och priset ligger på 1 099 kronor. Känner du att du inte behöver en mixer, LED-lampor eller USB-koppling så finns Arctis 3 som kommer med exakt samma innanmäte, men är endast utrustad med 3.5mm-plugg. Priset för Arctis 3 är 899 kronor.

Läs mer
Här är SF Bio/Filmstadens nya vinjett
Som röstats fram av allmänheten 
11.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polis åker dubbeldäckare för att upptäcka rattsurfare
Tar regnummer och skickar böter på posten 
53.7°
+
Bobby Green
0
Volvo rullar ut V60 i Cross Country-kostym
Ut i leran och busa! 
43.7°
+
Bobby Green
0
Släktforskningstjänst fixar Spotify-lista baserat på ditt DNA
Lyssna på dina gener 
28.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Total War: Rome II reviewbombas på Steam
På grund av inkludering av kvinnor i spelet 
27.6°
+
André Stray
0
Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Har premiär 16 november 
42.4°
+
André Stray
0
Marcus Ericsson blir tredjechaufför i Formel 1
Petas från förstauppställningen i Sauber 
26.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
H&M börjar testa självbetjäning
Blir första klädföretaget i Sverige som gör det 
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
SVT plockar ner satirklipp från kinesisk videosajt
Backar efter kritik från Kina 
12.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Schweiziska fotbollsfans protesterar mot esport
Tycker inte det har något med riktig fotboll att göra 
27.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe klarar Super Mario Bros. på 4.55.913
Impressive! 
45.5°
+
Roger Åberg
0
Får man klaga på vädret?
Eller måste man helt enkelt klaga? 
53.2°
+
Roger Åberg
0
Nu finns även Waze till CarPlay
Yihaa! 
45.9°
+
Roger Åberg
0
Internet Archive lägger till 1100 spel till sitt spelbibliotek
Spela gamla arkadklassiker online 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Game of Thrones blir en turistattraktion
Kolla in läget i Winterfell, Kings Landing och annat 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens första självkörande spårvagn rullar nu i Tyskland
Lanserades i Potsdam i fredags 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snapchat och Amazon börjar samarbeta
Shoppa det du ser på bilden 
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Inte råd med en iPhone Xs? Här är mobilerna du har råd med!
Vi har kollat in det mer rimliga utbudet 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Nu är macOS Mojave släppt
Den mörka versionen av macOS 
46.7°
+
Roger Åberg
0
Forskare vill bygga murar i havet för att förhindra issmältning
Kan det rädda Arktis glaciärer? 
48.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Apple köpt Shazam på riktigt
Appen blir snart reklamfri 
41.9°
+
Roger Åberg
0