m

Spelintryck Rayman Legends passar riktigt bra på Switch

Men är inte den bästa versionen av spelet

Spel / Feature

Ett av de spel som verkligen gått på högvarv på vår Xbox One här hemma är Rayman Legends, uppskattat av så väl vuxna som barn. Det är svårt att inte uppskatta dess charm och lekfulla stil samtidigt som det faktiskt bjuder på en hel del utmaningar och knepiga banor.

I mina ögon är det ett av de bästa plattformsspel som släppts på senare tid. Variationen på banorna är stor. Grafiken fantastiskt härlig och musiken likaså. Möjligheten att spela tillsammans med andra, ägna en hel kväll åt att försöka klättra på de globala rankinglistorna eller bara att förfina sina prestationer på banorna gör att Rayman Legends håller väldigt länge.

Nu finns spelet sedan en tid tillbaka till Switch i form av Rayman Legends Definitive Edition och jag har kollat in hur väl det anpassats för Nintendos senaste konsol.

De som spelat Rayman Legends tidigare kommer att känna sig helt hemma med den nya Nintendoversionen. Kontrollerna är likadana och de härligt underhållande och varierande banorna likaså. De klassiska Origins-banorna finns också där liksom möjligheten att delta i utmaningar och jämföra sig med andra spelare världen över. Dessutom innehåller Switch-versionen, precis som Vita- och Wii U-versionerna, stöd för touch vilket är ett trevlig tillskott om man vill variera sin spelstil. Även konsolens gyro används på vissa av banorna. Personligen föredrar jag dock att spela uteslutande med knapparna.

Spelets tilläggsnamn, Definitive Edition, indikerar även att spelet innehåller något extra. Och det gör det. I spelläget Kung Foot, där spelare kan köra fotboll mot varandra, finns det nu ett nytt turneringsläge. Det går dock endast att köra i multiplayer och kräver att spelarna kopplar upp sig lokalt med sina Switch-konsoler. Med andra ord är det antagligen inget spelläge som kommer att användas extremt frekvent. En trevligare nyhet är istället att alla de upplåsbara karaktär som släppts i spelets olika versioner genom åren nu samlas i Switch-versionen. Det må vara ett till synes onödigt tillskott, men faktum är att byte av karaktärer bidrar enormt mycket till spelets charm.

I grunden gillar jag verkligen att spela Rayman Legends bärbart. Spelet är roligt och flyter på riktigt bra. Jag körde det dessutom aldrig på Wii U eller Vita och smidigheten med att kunna plocka med sig spelet var man än vill är verkligen underskattad.

Men, den här versionen kommer också med ett par nackdelar. Den som stör mig mest är spelets laddningstider. Efter att ha blivit bortskämd med avsaknaden av laddningstider helt på Xbox One-versionen känns det som att det tar en evighet innan jag får spela nästa bana. Laddningstiderna uppstår dessutom både innan och efter banan vilket gör att spelflödet hela tiden stoppas upp. Nu är inte Switch-versionen den enda som dras med laddningstider. Även Vita- och Wii U krävde laddningar mellan varje bana. Däremot är laddningstiderna enligt flera recensenter längre på Switch än på de andra plattformarna. Ibland upp emot 15-16 sekunder, något som känns väldigt frustrerande med tanke på att vi ändå snackar om en nyare hårdvara.

En annan nackdel är att det inte går att använda touch i multiplayer. På Wii U och Vita kan en person styra medhjälparen Murphy med touchkontrollerna medan medspelaren styr huvudkaraktären. Men även om det går att koppla upp två Switch-kontroller mot varandra har den funktionen lämnats utanför helt. Antalet samtidiga spelare har också begränsats till fyra trots att Switch har stöd för åtta Joy-Con-kontroller.

För mig som inte spelar så mycket tillsammans med andra är det här ingen big deal. Jag är nöjd med att ha en bärbar variant av spelet att leka runt i. Men det är ändå tråkigt att funktioner kapas på en nyversion, som dessutom kallas Definitive Edition.

Sammanfattningsvis är dock Rayman Legends Definitive Edition fortfarande ett riktigt bra spel. Det är skönt med en fräsch bärbar version som flyter fint. Har man inga specifika multiplayerkrav och står ut med laddningstiderna är det helt klart värt ett inköp.

Läs mer
Uttråkad pilot ritar penisar i luften
Ibland är det mesta tråkigt 
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sverige säger ja till EU:s upphovsrättsdirektiv
Efter att tidigare ha kritiserat detta 
3.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är Samsungs böjbara telefon!
Säg hej till Samsung Galaxy Fold 
54.4°
+
Roger Åberg
0
Samsungs nya flaggskepp känns riktigt lovande
Vi har pillat på nya Samsung-lurarna 
42.1°
+
André Stray
0
Leverantör i Vårdguiden-skandalen sparkas
Var väl inte helt oväntat 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk gästar PewDiePies Meme Review
Och det gör Justin Roiland med 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bättre Linux-integrering till Window på gång
Windows Subsystem får tillgång Linux filsystem 
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Steam fimpar sin filmsektion
Ska nu bara fokusera på spel 
43.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för ny dokumentär om F1 på Netflix
Har premiär den 8 mars 
45.2°
+
Bobby Green
0
Kina släpper propaganda-app som jämförs med Maos lilla röda
Bör studeras om man vill ha jobb i landet 
18.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
IT-haveriet på 1177 Vårdguiden blir musik
Här kan du lyssna på "Internetsladd" 
50.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Telia får eSIM under första halvan av 2019
För utvalda enheter... 
41.7°
+
Roger Åberg
0
De första eldrivna lastbilarna från Volvo är nu levererade
Kommer köra sopor och bud 
58.7°
+
Bobby Green
0
Här lastas 4000 Teslor för att skeppas till Europa
Imponerande bild 
54.5°
+
Roger Åberg
0
Nu minskar försäljningen av fossilbilar
Öka takten! 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Håll koll på var ditt tåg håller hus
SJ lanserar ny funktion i sin Labs-app 
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
DC Comics skrotar planer på serietidning om Jesus
Second Coming fick massiv kritik i religiösa kretsar 
30.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Arbetsförmedlingen måste förklara sig efter IT-haveri
Kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott  
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Man in the High Castle får en fjärde säsong
Men det blir också den sista 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Varjo visar VR-headset med extremt hög upplösning
VR-1 ska matcha det mänskliga ögats upplösning 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0