m

Krönika Assassin's Creed mådde bra av ett sabbatsår

Nu är Ubisoft på rätt spår

Spel / Feature

Jag har egentligen alltid uppskattat Assassin's Creed-serien. Men jag ska också erkänna att intresset dalat lite för varje ny del och som bäst var den faktiskt fram tills vi lämnade berättelsen om Ezio och Altaïr samt Desmond bakom oss. Min personliga favoritdel är nog Brotherhood, men även Revelations och Assassin's Creed 2 var riktigt bra.

Nu har jag, ska erkännas, haft riktigt kul med andra uppföljare. Jag gillade exempelvis Assassin's Creed 3 och även Black Flag. Mycket på grund av att det fanns så mycket att utforska samtidigt som de var extremt olika varandra. Men med de senaste tillskotten Rogue, Unity och Syndicate kändes det som att Ubisoft var på väg åt helt fel håll. Det har varit okej underhållning, men inte mer.

Så när Ubisoft meddelade att de tänkte ta paus för att se över serien blev jag hoppfull. Det visade att de lyssnat på kritiken som ökat i styrka för varje nytt spel. Och nu är det här. Assassin's Creed Origins som tar oss tillbaka till rötterna, som ska ge oss en förklaring till vad serien från början handlar om, som ska erbjuda ett nytt sätt att uppleva Assassin's Creed. Har de lyckats? De är i alla fall på god väg.

På många sätt är Origins den bästa versionen av de senare Assassin's Creed-spelen. Ubisoft har sett över flera av de delar som tidigare varit problematiska, liksom stridssystemet som numera är mycket mer utmanande och intressant. Borta är hack'n'slash-känslan och istället är det blockera, undvika och tajma slag som gäller. En klar förbättring. Även möjligheten att använda pilbåge för långa avstånd är trevlig.

En annan del som genomgått en stor förändring är lootsystemet. Det är mycket mer avancerat än tidigare där spelare har möjlighet att använda sina fynd för att uppgradera och skapa så väl rustningar som vapen. Vapen och rustningsdelar kan även hittas i kistor samt på fiender och djur. De är dessutom numera kategoriserade som vanliga, ovanliga eller legendariska. De vapen som inte används kan sedan förstöras och användas som material till framtida uppgraderingar vilket gör det meningsfullt att samla så mycket som möjligt. Det här systemet gör att det blir mer intressant att faktiskt ta sig an sidouppdragen och att utforska omgivningarna i jakt på dolda hemligheter eller lovande fiender.

Men sen finns det även en baksida, och det är mikrotransaktioner. Nu kan man spela spelet helt utan att köpa något för riktiga pengar och ändå njuta av det till fullo. Alla vapen som finns går att få tag på bara genom att spela och utforska omgivningarna, även om det kan ta tid att hitta allt. Men de som vill kan också spendera riktiga pengar på att köpa Helixkrediter som sedan kan användas för att köpa vapen, kartor, rustningar, lootboxar, material för uppgraderingar och annat. Och det är inte speciellt billigt.

Samtidigt påverkar det endast din egen upplevelse och din speltid. Du får ingen fördel gentemot någon annan utan endast en tunnare plånbok, och det kan man ju tycka vad man vill om. Personligen tycker jag att mikrotransaktionerna är onödiga och egentligen endast uppmuntrar folk till att spendera extra pengar på grund av lathet.

På ett sätt känns det som att Ubisoft försökt plocka de bästa delarna från de tidigare spelen liksom upptäckandet, klättrandet, de maffiga världarna, möjligheten att slåss på havet med stora skepp och möjligheten att smyga. Sedan har de moderniserat det hela och hämtat inspiration från andra spel. Stridstekniken är mycket bättre, sidouppdragen mer meningsfulla och upptäckandet mer fokuserat trots att världen är fullständigt gigantisk. Tillskottet av arenor, ett mer RPG-fokuserat karaktärsupplägg och örnen som används för att utforska områden gör också att Origins känns nytt på flera sätt.

Det är dock fortfarande Assassin's Creed. Gillar man inte upplägget som serien är uppbyggd på kommer man inte heller att uppskatta Origins. Det är ett massivt open world-lir med allt vad det innebär av grinding, upptäckande, transportsträckor och tyvärr en del buggar. Men som Assassin's Creed-fan känner jag ändå att serien nu tagit ett steg i rätt riktning. Det är den mest intressanta delen som släppts på länge. Och förhoppningsvis hastar de inte ut nästa spel, om det kommer ett sådant, utan fortsätter att utveckla serien på samma sätt framöver.

Läs mer
Telia döms att blockera The Pirate Bay
Och tre andra piratsiter 
25.0°
+
Roger Åberg
0
Snabbare annonser!
Yihaa!? 
41.9°
+
Roger Åberg
0
Sherlock-skapare jobbar på Dracula-serie
Åt Netflix och BBC 
43.5°
+
André Stray
0
Red Dead Redemption 2-storyn ryktas vara över 60 timmar lång
Många lär sjukskriva sig 26 oktober 
58.3°
+
André Stray
0
Rykte Jaguar kan bli ett elbilsmärke inom tio år
Kanske ändrar inriktning 
45.8°
+
Bobby Green
0
Kamera-appen i Pixel-lurar får stöd för extern mic
Ljudkvaliteten kommer ikapp videokvaliteten 
42.6°
+
André Stray
0
Japan har det bästa passet
Svenskt pass är helt okej med 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi flyttar annonserna en smula
Hoppas att ni tycker att det är ok! 
32.6°
+
Roger Åberg
0
Gående ska hålla till vänster på gång- och cykelbanor
Nya regler börjar gälla idag 
57.1°
+
Bobby Green
0
Nu kan du ha en svävande måne hemma
Lysande! 
46.8°
+
Roger Åberg
0
Uppdaterat Swish ligger nere
Ingen kan betala 
25.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mica är Magic Leaps virtuella assistent
Mycket realistisk AI-assistent 
47.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spela NES-spel på retrokonsolen Pyua
Hyllning till Nintendo från Love Hultén 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Iron Fist
Netflix lägger ner Marvel-serie efter två säsonger 
51.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebooks spelportal släppt i betaversion till Android
Vill konkurrera med Twitch på alla plan 
24.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Jony Ive hoppar av framtidskonferens i Saudiarabien
Efter påstått journalistmord 
72.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Opener börjar sälja VTOL-planet BlackFly nästa år
Larry Page tredje företag för framtidens flygmaskiner 
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
29 miljoner konton drabbade av Facebooks dataläcka
14 miljoner lite mer än de andra 
22.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rykte Jaguar F-Type får turbomatad V8:a från BMW
Och fyra säten 
42.1°
+
Bobby Green
0
Adam Savage smyger runt på New York Comic Con
Låtsas vara astronaut 
43.0°
+
André Stray
0
EA verkar vilja satsa på remaster av Command & Conquer
För att fira 25-årsdagen 
59.0°
+
André Stray
0
True Detective återvänder 14 januari
Peppen! 
51.8°
+
André Stray
0
Klassiska Porsche 930 får F1-motor
Nu snackar vi 
45.5°
+
Bobby Green
0