m

Spelveteraner drar igång ny spelstudio i Boden

Wanderword ska pyssla med interaktiva ljudböcker

Spelveteraner drar igång ny spelstudio i Boden
Foto: Wanderword
Spel / Bransch

De båda svenska spelveteranerna Peter Zetterberg och Thomas Lindgren etablerar nu spelstudion Wonderword i Boden skriver Boden Business Park i ett pressmeddelande.

Wonderword kommer att pyssla med interaktiva ljudböcker som initialt kommer att dyka upp på smarta högtalare som kör Amazons smarta assistent Alexa. Det handlar om "välj ditt eget äventyr"-liknande ljudböcker vars handling förändras beroende på vad lyssnaren väljer för alternativ under historiens gång. Den första interaktiva ljudboken Wanderword planerar att släppa till Alexa är 63rd & Wallace som skrivits av Natalie French.

Peter Zetterberg arbetar förutom på Wanderword även på Microsoft och han var en av personerna bakom att Microsoft köpte upp den svenska spelstudion Mojang och deras spel Minecraft 2014. Thomas Lindgren har arbetat inom den svenska spelindustrin i 20 år och är bland annat styrelseordförande i Fatshark och Glorious Games Group.

Visa
Pressmeddelande från Boden Business Park
Spelpionjärer etablerar studio i Boden

Boden, December 19, 2018.

Idag meddelar Boden Business Park att spelveteranen Peter Zetterberg tillsammans med Thomas Lindgren etablerar studio i Boden med sitt bolag Wanderword. Zetterberg är grundare av ett av Sveriges första spelföretag (UDS) och jobbar sedan 2007 för Microsoft och dess Xbox-division, medan Thomas Lindgren jobbat i svensk spelindustri i snart 20 år.

Wanderword blandar den passiva ljudboken med spelens interaktivitet och skapar engagerande och interaktiva berättelser. Bolagets plattform baseras på en patenterad teknologi som möjliggör för spelarna att ställa in nivån på interaktivitet för anpassa tjänsten så den kan användas oavsett om du sitter på bussen eller hemma i vardagsrummet. Bodens medvetna satsning för att bli ett nytt nav för spelindustrin och den digitala underhållningsindustrin att verka i fortsätter stadigt framåt.

– Det känns jättekul att kunna ge tillbaka till Sverige, säger Zetterberg.

Utöver Wanderword kommer även det Seattle-baserade bolaget House of How, som leds av Russ McMackin, etableras i Boden och med detta tar Boden sin spelsatsning till en ny nivå. Bolagen slår upp två stycken satellitstudior i Boden, där sammanlagt 15 praktikanter från spelutbildningen kommer att jobba.

– Jag kommer från en liten stad där det fanns ganska lite att göra, och det känns kul och självklart att kunna ge tillbaka till Sverige och kunna hjälpa till att hitta en passion för unga, säger Zetterberg.

När Microsoft år 2014 köpte företaget Mojang AB för 2,5 miljarder dollar var det Peter Zetterberg som var en av nyckelpersonerna bakom köpet. Zetterberg är sedan 2007 anställd på Microsoft och är nu Director of Studios Operations.

Zetterberg är grundare till bolaget Wanderword, där den digitala ljudboken ska möta interaktivitet och icke-linjärt historieberättande – en interaktiv story, helt enkelt. Wanderword startade han på fritiden, utanför arbetet på Microsoft. Han var under 90-talet med och startade Unique Development Studios, en av Sveriges första spelstudior, mest känt för bilspelet Ignition.

– Under resans gång har jag tittat tillbaka på de tidigare åren i mindre bolag, där jag verkligen gillat den kreativa processen. Wanderword är ett resultat av det, säger Zetterberg.

Russ McMackin är grundare av House of How, som är selected partner till Minecraft Marketplace. Han har bland annat arbetat med HoloLens-projekt för Microsoft.

– De här etableringarna är beviset på att vi jobbar helt rätt, säger Erik Svensson, vd på Bodens Utveckling.

Bodens kommuns tech-resa började under 2011 med en storsatsning på elintensiva näringar. Denna följdes 2015 av byggandet av Studio Nord och året därpå fattades beslutet att göra Boden till nästa stora stad för spelbranschen att verka i. Under hösten 2017 startade spelutbildningen på Boden Business Park. Målet med satsningen är att vara en talangfabrik för unga stjärnor att växa i och där företag inom spelindustrin kan verka och expandera.

– Vi märker att intresset stiger för att etablera sig i Boden och Norra Sverige och att det finns ett intresse i det vi skapar här ute på marknaden, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare spelindustri på Bodens Utveckling.

Thomas Lindgren, en veteran inom spelindustrin, är engagerad i spelsatsningen som sker i Boden. Han har också varit en del i att locka upp Zetterberg och McMackin. Han är bland annat styrelseordförande för den framgångsrika svenska studion Fatshark men även för Glorious Games Group och sedan en tid tillbaka även för Wanderword.

– För att kunna etablera en lokal industri så måste det ges möjlighet till att få praktik på plats och stöd att starta bolag, men även locka erfarna spelutvecklare till orten. Med denna etablering så ges möjlighet till alla tre, säger Thomas Lindgren.

– Thomas och Peter är några av de mest seniora svenskar vi har i spelindustrin och deras namn tillsammans ger en enorm trovärdighet till det vi bygger här uppe, avslutar Mattias Bergqvist.Kontakt:
Mattias Bergqvist, Business Development Manager
+46 70 241 55 88
mattias.bergqvist@bodenbusinessagency.com

Trailer för tredje säsongen av Stranger Things är här!
Äventyret fortsätter 4 juli 
43.3°
+
André Stray
Apex Legends-spelare ändrar region för att slippa lootlådor
Belgiska spelare får crafting-material i stället 
41.3°
+
André Stray
GDC 2019 Kolla in The Heretic från Unity
Demo visar vad spelmotorn klarar av nu för tiden 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
Karen Uhlenbeck vinner Abelpriset
Första kvinnan som belönas med matematikens "nobelpris" 
46.7°
+
Wille Wilhelmsson
En närmare titt på Samsung Galaxy Fold
Det där vecket ser lite oroväckande ut 
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
Ny version av Firefox släppt
Tystar bland annat ner störiga webbsidor 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
Nu måste vi välja vilken webbläsare vi vill använda på Android
Google vill inte ha mer EU-böter 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
Spana in och lyssna på magiska Porsche 917K
Nedväxlingarna! 
45.2°
+
Bobby Green
GDC 2019 Google startar Stadia Games and Entertainment
Jade Raymond kommer att leda Googles nya spelstudio 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
GDC 2019 Google presenterar spelplattformen Stadia
Spela på allt överallt 
56.8°
+
Wille Wilhelmsson
Koenigsegg har nu sålt alla 125 stycken Jesko
Köpte du en? 
56.7°
+
Bobby Green
Nu kan du köpa grejer direkt i ditt Instagram-flöde
Från H&M bland annat 
29.4°
+
Wille Wilhelmsson
OpenXR vill bli en standard för VR/AR/MR-utveckling
Så att det blir smidigare att ta fram grejer till den virtuella verkligheten 
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
Netflix släpper trailer för Our Planet
Dokumentärserien om vår planet 
55.0°
+
André Stray
USA vill bygga laservapen i rymden
Som ska kunna skjuta ner missiler på jorden 
28.3°
+
Wille Wilhelmsson
Nvidias AI GauGAN gör fotografier av enkla skisser
Ser riktigt coolt ut 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
Nästa Fiat 500 kommer endast att erbjudas med eldrift
"It's kind of an urban Tesla, with beautiful style" 
50.0°
+
Bobby Green
Första obemannade Lifvs-butiken har öppnat
Handla livsmedel enklare på landsbygden 
49.3°
+
Bobby Green
Google Inbox stängs ner 2 april
Snart dags att gå vidare till Gmail 
31.0°
+
André Stray
Netflix nobbar Apples streamingtjänst
Har inget intresse att vara en del av den 
55.8°
+
Wille Wilhelmsson
Activision presenterar Call of Duty: Mobile
Gratispang till telefonen! 
27.9°
+
André Stray