m

Spelveteraner drar igång ny spelstudio i Boden

Wanderword ska pyssla med interaktiva ljudböcker

Spelveteraner drar igång ny spelstudio i Boden
Foto: Wanderword
Spel / Bransch

De båda svenska spelveteranerna Peter Zetterberg och Thomas Lindgren etablerar nu spelstudion Wonderword i Boden skriver Boden Business Park i ett pressmeddelande.

Wonderword kommer att pyssla med interaktiva ljudböcker som initialt kommer att dyka upp på smarta högtalare som kör Amazons smarta assistent Alexa. Det handlar om "välj ditt eget äventyr"-liknande ljudböcker vars handling förändras beroende på vad lyssnaren väljer för alternativ under historiens gång. Den första interaktiva ljudboken Wanderword planerar att släppa till Alexa är 63rd & Wallace som skrivits av Natalie French.

Peter Zetterberg arbetar förutom på Wanderword även på Microsoft och han var en av personerna bakom att Microsoft köpte upp den svenska spelstudion Mojang och deras spel Minecraft 2014. Thomas Lindgren har arbetat inom den svenska spelindustrin i 20 år och är bland annat styrelseordförande i Fatshark och Glorious Games Group.

Visa
Pressmeddelande från Boden Business Park
Spelpionjärer etablerar studio i Boden

Boden, December 19, 2018.

Idag meddelar Boden Business Park att spelveteranen Peter Zetterberg tillsammans med Thomas Lindgren etablerar studio i Boden med sitt bolag Wanderword. Zetterberg är grundare av ett av Sveriges första spelföretag (UDS) och jobbar sedan 2007 för Microsoft och dess Xbox-division, medan Thomas Lindgren jobbat i svensk spelindustri i snart 20 år.

Wanderword blandar den passiva ljudboken med spelens interaktivitet och skapar engagerande och interaktiva berättelser. Bolagets plattform baseras på en patenterad teknologi som möjliggör för spelarna att ställa in nivån på interaktivitet för anpassa tjänsten så den kan användas oavsett om du sitter på bussen eller hemma i vardagsrummet. Bodens medvetna satsning för att bli ett nytt nav för spelindustrin och den digitala underhållningsindustrin att verka i fortsätter stadigt framåt.

– Det känns jättekul att kunna ge tillbaka till Sverige, säger Zetterberg.

Utöver Wanderword kommer även det Seattle-baserade bolaget House of How, som leds av Russ McMackin, etableras i Boden och med detta tar Boden sin spelsatsning till en ny nivå. Bolagen slår upp två stycken satellitstudior i Boden, där sammanlagt 15 praktikanter från spelutbildningen kommer att jobba.

– Jag kommer från en liten stad där det fanns ganska lite att göra, och det känns kul och självklart att kunna ge tillbaka till Sverige och kunna hjälpa till att hitta en passion för unga, säger Zetterberg.

När Microsoft år 2014 köpte företaget Mojang AB för 2,5 miljarder dollar var det Peter Zetterberg som var en av nyckelpersonerna bakom köpet. Zetterberg är sedan 2007 anställd på Microsoft och är nu Director of Studios Operations.

Zetterberg är grundare till bolaget Wanderword, där den digitala ljudboken ska möta interaktivitet och icke-linjärt historieberättande – en interaktiv story, helt enkelt. Wanderword startade han på fritiden, utanför arbetet på Microsoft. Han var under 90-talet med och startade Unique Development Studios, en av Sveriges första spelstudior, mest känt för bilspelet Ignition.

– Under resans gång har jag tittat tillbaka på de tidigare åren i mindre bolag, där jag verkligen gillat den kreativa processen. Wanderword är ett resultat av det, säger Zetterberg.

Russ McMackin är grundare av House of How, som är selected partner till Minecraft Marketplace. Han har bland annat arbetat med HoloLens-projekt för Microsoft.

– De här etableringarna är beviset på att vi jobbar helt rätt, säger Erik Svensson, vd på Bodens Utveckling.

Bodens kommuns tech-resa började under 2011 med en storsatsning på elintensiva näringar. Denna följdes 2015 av byggandet av Studio Nord och året därpå fattades beslutet att göra Boden till nästa stora stad för spelbranschen att verka i. Under hösten 2017 startade spelutbildningen på Boden Business Park. Målet med satsningen är att vara en talangfabrik för unga stjärnor att växa i och där företag inom spelindustrin kan verka och expandera.

– Vi märker att intresset stiger för att etablera sig i Boden och Norra Sverige och att det finns ett intresse i det vi skapar här ute på marknaden, säger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare spelindustri på Bodens Utveckling.

Thomas Lindgren, en veteran inom spelindustrin, är engagerad i spelsatsningen som sker i Boden. Han har också varit en del i att locka upp Zetterberg och McMackin. Han är bland annat styrelseordförande för den framgångsrika svenska studion Fatshark men även för Glorious Games Group och sedan en tid tillbaka även för Wanderword.

– För att kunna etablera en lokal industri så måste det ges möjlighet till att få praktik på plats och stöd att starta bolag, men även locka erfarna spelutvecklare till orten. Med denna etablering så ges möjlighet till alla tre, säger Thomas Lindgren.

– Thomas och Peter är några av de mest seniora svenskar vi har i spelindustrin och deras namn tillsammans ger en enorm trovärdighet till det vi bygger här uppe, avslutar Mattias Bergqvist.Kontakt:
Mattias Bergqvist, Business Development Manager
+46 70 241 55 88
mattias.bergqvist@bodenbusinessagency.com

Timelapse över framtiden
Hur ser det ut biljoners biljoner år från nu? 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
McLaren Senna i Lego
Skala 1:1 
41.0°
+
Bobby Green
Generation Zero ute nu
80-talet, var tog du vägen? 
43.8°
+
André Stray
Ferrari presenterar P80/C
Banracer baserad på 488 GT3 
41.0°
+
Bobby Green
EU röstar för att slopa sommar- och vintertid
Nu ska vi bara bestämma vilken tid vi vill leva i 
65.7°
+
Wille Wilhelmsson
Xiaomi har tagit fram en supersnabb mobilladdare
Laddar batteri på 4000mAh på 17 minuter 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
EU röstar för nya upphovsrättsregler
Nu är "länkskatten" genomröstad 
-45.1°
+
Wille Wilhelmsson
Sony har sålt 4,2 miljoner Playstation VR
Stabilt! 
41.7°
+
André Stray
App gör om Samsung Galaxy S10:s kamerahål till batteriindikator
Håll koll på batteriet med Energy Ring 
55.7°
+
Wille Wilhelmsson
Över 1000 smittade i den senaste ebolaepidemien
Senaste epidemien i Kongo-Kinshasa har pågått i åtta månader 
25.3°
+
Wille Wilhelmsson
Hackers tog sig in i ASUS uppdateringsprogram
Sägs ha levererat malware till en miljon användare 
23.3°
+
Wille Wilhelmsson
Killed by Google samlar alla grejer som Google skrotat
Börjar bli många gravar på Googles kyrkogård 
42.2°
+
Wille Wilhelmsson
Spel om Gollum på gång
Där man kan spela som antingen Gollum eller Smeagol 
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
Metro ska bli en weekendtidning
Krisdrabbad tidning ska bara ges ut på fredagar 
32.5°
+
Wille Wilhelmsson
Apple presenterar Apple News+
Nyhetstjänst som samlar nyheter från många källor 
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
Här är gårdagens Apple-presentation på sju minuter
Ungefär vad den var värd 
24.4°
+
Roger Åberg
Apple TV+ är Apples TV-tjänst
Med material från Oprah, Steven Spielberg med flera 
1.7°
+
Roger Åberg
Apple satsar hårt på sin nya TV-app
Kommer till en mängd plattformar 
23.5°
+
Roger Åberg
Apple Arcade är Apples nya spelplattform
Över 100 nya spel helt utan reklam och trams 
31.7°
+
Roger Åberg
Nu streamar vi mer tv än vad vi tittar på tv via kabeltv
Men kabeltv-branschen drar in mest pengar 
47.2°
+
Wille Wilhelmsson
James May opimpar sin Ferrari 308 GTB
Bort med Honda-delarna 
41.3°
+
Bobby Green
Nu kan du radera meddelanden för alla i Telegram
Mer kontroll till folket! 
41.6°
+
André Stray
Trailer till Dead Trigger
Dolph Lundgren jagar zombies 
34.0°
+
Wille Wilhelmsson