m
Artiklar som innehåller GDPR

Första svenska GDPR-boten utdelad
Skola får böter för system för ansiktsigenkänning

Sedan Dataskyddsförordningen GDPR började gälla har det dömts ut en del böter runt om i EU och nu har även Sverige skickat ut sitt första böteskrav för brott mot GDPR. Det är den kommunala gymnasieskolan Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som nu måste betala 200.000 i GDPR-böter efter att ha använt ett system för ansiktsigenkänning i skolan. Det ska ha handlat om ett projekt för automatisk elevregistrering genom taggar, appar och ansiktsigenkänning i samarbete med Tieto skriver DI Digital. 22 elever ska ha deltagit i projektet och efter att ha granskat det hela så ansåg Datainspektionen att gymnasienämnden i Skellefteå har hanterat känsliga personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen. Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen, säger i ett uttalande: "Gymnasienämnden i Skellefteå har överträtt flera av bestämmelserna i dataskyddsförordningen på ett sätt som gör att vi nu utfärdar en sanktionsavgift." Till sitt försvar säger gymnasienämnden i Skellefteå att man har inhämtat samtycke från de elever som deltagit i projektet. Detta räcker dock inte enligt Datainspektionen då eleverna kan anses vara i beroendeställning till gymnasienämnden. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

GDPR gör det enklare att doxa EU-medborgare
Gör GDPR att företagen lämnar ut vår data för lättvindigt?

Nu har det gått lite över ett år sedan Dataskyddsförordningen GDPR började gälla i EU och det innebär bland annat att EU-medborgare har rätt att kräva att få reda på vilken information företag lagrar om dem. Detta är givetvis något som är bra men nu har några forskare upptäckt att GDPR även kan användas om man vill kartlägga en person i hemlighet. Säkerhetsforskaren James Pavur har undersökt hur man kan få företag att lämna ut information och vilken information som lämnades ut med hänvisning till GDPR. Pavur använde sin fästmös namn och några enkelt tillgängliga epostadresser till henne för att sedan utge sig för att vara henne när han begärde ut information av 75 olika företag. Informationen han fick om sin fästmö via det använde han sedan för att begära ut information från ytterligare 75 stycken företag. Det visade sig att Pavur kunde få ut en hel del information om sin fästmö, som i teorin hade kunnat varit en för Pavur okänd person. Vice skriver: "Thanks to these requests, Pavur was able to get his fiancex27s Social Security Number, date of birth, motherx27s maiden name, passwords, previous home addresses, travel and hotel logs, high school grades, partial credit card numbers, and whether she had ever been a user of online dating services." Pavur, som presenterade sin studie på säkerhetskonferensen Black Hat i Las Vegas, uppgav vidare att 25 procent av de företagen han kontaktade lämnade ut uppgifter utan att säkerställa vem det var som faktiskt begärde ut uppgifterna, 15 procent krävde någon slags identifikation som enkelt hade kunnat förfalskas medan 40 procent krävde Pavur på identifikation som skulle varit svårare att förfalska. Tumnagel
23.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Barn i Norrköping ska övervakas med digitala armband
Kan eventuellt bryta mot GDPR

Norrköpings Tidningar rapporterar att en förskola i staden planerar att börja övervaka barnen där med hjälp av digitala armband så att de inte försvinner iväg när de är ute och leker. Tanken är att de digitala armbanden ska sättas på barnen när dessa går ut och leker och skulle ett barn gå bortanför ett så kallat elektroniskt staket så kommer förskolepedagogerna som arbetar på förskolan uppmärksammas på detta. Johan Högne, digitaliseringsredaktör i Norrköpings kommun, säger till Norrköpings Tidningar: "Man kommer veta att alla är innanför eller att någon är utanför förskolans område. Det är för att hjälpa pedagogerna så att alla är säkra." De digitala armbanden är försedda med nummer och kan inte knytas identifikationsmässigt till ett enskilt barn. Trots det så kan systemet eventuellt ändå bryta mot GDPR-lagstiftningen säger Johan Strand, jurist vid Datainspektionen, till NT. Huruvida så är fallet måste dock först analyseras och jag antar att det inte sker innan någon anmäler den aktuella förskolan för brott mot dataskyddsförordningen (GDPR). Tumnagel
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hotellkedjan Marriott riskerar miljardböter
Efter GDPR-fuckup

Den amerikanska hotellkedjan Marriott ser ut att bli ett av de nästa företagen som åker på jätteböter för brott mot EU:s GDPR-lagstiftning rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är den brittiska myndigheten Information Commissioner’s Office (ICO) som har dömt Marriott att betala 99,2 miljoner pund, motsvarande cirka 1,175 miljarder kronor i böter efter det att de inte kunnat skydda sina kunder data. Anledningen till det är att Marriotts dotterbolag Starwood förra året meddelade att deras datorsystem läckt ut uppgifter om hotellens gäster i fyra år efter ett datorintrång. Sammanlagt tror man att 383 miljoner hotellgäster ska ha fått sina kunduppgifter läckta under de fyra åren som det hela pågick. Marriott uppges vara besvikna efter ICO:s beslut och säger att man ska överklaga detta. Tumnagel
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

British Airways riskerar miljardböter efter GDPR-fuckup
Man ska hålla koll på sina kunduppgifter

Den brittiska myndigheten Information Commissioner’s Office (ICO) har dömt flygbolaget British Airways att betala 183 miljoner pund, motsvarande cirka 2,2 miljarder svenska kronor, efter att information om runt en halv miljon av deras kunder läckt ut. Det var förra året som flygbolaget meddelade att det hade läckt ut information om namn, adresser, inloggningsuppgifter, kortuppgifter samt bokningar för runt 500.000 av British Airways kunder. I ett uttalande säger chefen för ICO, Elizabeth Denham: "People’s personal data is just that – personal. When an organisation fails to protect it from loss, damage or theft it is more than an inconvenience. That’s why the law is clear – when you are entrusted with personal data you must look after it. Those that don’t will face scrutiny from my office to check they have taken appropriate steps to protect fundamental privacy rights." 183 miljoner pund är en betydligt mycket högre summa än till exempel Facebooks böter på 500.000 pund, böter man fick i samband med förra årets Cambridge Analytica-härva som påverkade runt 87 miljoner användare. Anledningen till det är att det skedde innan GDPR-lagstiftningen hade börjat gälla och att en halv miljon pund var maxbeloppet som gick att döma ut enligt Data Protection Act från 1998, lagen som hanterade dataläckor innan GDPR. Med GDPR kan ett företag bötfällas med upp till fyra procent av sin årsomsättning. De 183 miljoner pund som British Airways nu har dömts att betala ska vara 1,5 procent av företagets årsomsättning från 2017 skriver BBC. British Airways har nu 28 dagar på sig att överklaga ICO:s beslut. Huruvida de kommer att göra det finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Skolfotografering stoppas i Malmös grundskolor
Sägs inte lira med GDPR-lagstiftningen

Grundskoleförvaltningen i Malmö har beslutat att förbjuda den så kallade skolfoto-fotograferingen i stadens kommunala grundskolor i år. Beslutet kommer att påverka runt 30.000 grundskole-elever i allmänhet och de företag som vanligtvis pysslar med skolfoton i synnerhet. Anledningen till att fotograferingen nu förbjuds uppges bero på att man inte anser att skolorna och företagen kan säkerställa att elevernas personuppgifter hanteras enligt dataskyddsförordningen GDPR. Det har genom åren förekommit en del kritik mot de "obligatoriska" skolfotona då många föräldrar anser att detta är en onödig utgift som de ibland "tvingas" lägga ut på grund av att "alla andra" köper skolfoto-bilderna. Malmö räknar dock med att man kommer att få kritik för sitt senaste beslut från de som fortsatt vill fotografera personporträtt och bilder till skolkataloger i skolan. Tumnagel
-1.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kampsportsförbund la ut medlemmars id-handlingar på nätet
Det låter ju inte så GDPR-mässigt

Flera källor rapporterar att det har dykt upp kopior på pass, körkort och andra id-handlingar tillhörande medlemmarna i det svenska Budo- och kampsportsförbundet på nätet, handlingar som vem som helst har kunnat ta del av och som även varit sökbara via sökmotorer. Det här är givetvis en miss från förbundet som inte har någon förklaring till hur det hela har skett. Som ytterligare lök på laxen så verkar detta vara andra gången på bara ett halvår samma sak händer. En liknande incident ska ha skett precis innan jul säger förbundets ordförande Fredrik Gundmark till Aftonbladet. Den gången ska bilderna ha tagits bort inom några timmar och förbundet anmälde därefter sig själva för brott mot GDPR-lagstiftingen. Den föregående anmälan verkar det inte ha hänt något med än så länge. När det gäller det aktuella fallet så kommer förbundet att kontakta sin webbyrå och förhoppningsvis ska bilderna försvinna inom kort. Jag antar att det även kan vara aktuellt med en ny GDPR-anmälan. Tumnagel
21.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Teslas Sentry Mode bryter antagligen mot GDPR
Man får inte filma hur som helst i Sverige

Tidigare i år lanserade Tesla sitt antistöld-system "Sentry Mode" och nu har Ny Teknik undersökt hur bra detta övervakningsläge lirar ihop med Europas GDPR-lagar. Enligt Datainspektionen så är det högst tveksamt att vi kommer att kunna använda Teslas Sentry Mode här i Sverige utan att bryta mot GDPR-lagstiftningen. Anledningen till detta är att systemet spelar in vad som händer utanför bilen och då filmas givetvis även människor som går förbi bilen. För att göra det krävs tillstånd och att de som filmas uppmärksammas om detta. Det gör antagligen att Sentry Mode i sitt nuvarande utförande bryter mot GDPR. Efter det att Ny Teknik visat Datainspektionen hur filmer från Sentry Mode kan se ut säger Jeanette Bladh Gustafson som är jurist på Datainspektionen: "Som det ser ut på filmerna du skickade kan man ganska tydligt komma att se människor runt omkring bilen och så fort man kan identifiera någon är det en form av personuppgiftsbehandling och då hamnar det under gdpr." Det finns dock undantag. Man får filma på sin egen tomt och garageinfart så länge man inte filmar trottoarer eller vägar som går utanför huset. I klippet nedan kan ni kolla in hur det ser ut när Sentry Mode filmar från en Tesla. Tumnagel
31.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

GDPR-notan hamnade på 26,6 miljarder kronor
Enligt ny rapport från Tillväxtverket

Den svenska "entreprenörsmyndigheten" Tillväxtverket har räknat på vad det har kostat för svenska företaget att implementera EU:s GDPR-lagstiftning och kommit fram till att det kalaset slutade på 26,6 miljarder kronor skriver DI Digital. Bara att anpassa företagens datasystem till den nya lagstiftningen uppges ha kostat 10,8 miljarder kronor. Dessutom tror Tillväxtverket att svenska företag tillsammans kommer att få lägga runt 6,6 miljarder kronor om året för att GDPR-anpassa datan de lagrar i sina systen. Det har nu gått ett år sedan GDPR-lagstiftningen infördes i EU men Moderaterna verkar redan vilja riva upp lagstiftningen skriver DI. När partiet igår presenterade sitt "reformpaket för tillväxt" inför EU-valet så var förändringar i GDPR-lagen en av sakerna som stod på agendan. En av anledningarna till detta är just de stora kostnaderna som det inneburit när företag har varit tvungna att anpassa sig till den nya lagstiftningen. Till DI säger Moderaternas toppnamn till EU-valet Tomas Tobé: "GDPR-reglerna har inneburit väldigt stora kostnader för företagen. Jag tycker det är uppenbart att här behöver man göra om och göra rätt." Tumnagel
27.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nokia snackar lite mer om sin dataläcka
Klargör vad som gäller om Nokia 7 Plus

Förra veckan avslöjade den norska tidningen NRK att vissa Nokia 7 Plus-modeller försökte skicka data från telefonerna till en server i Kina. Nu har Nokia gått ut mer lite mer information om varför detta hände och vad man har gjort för att korrigera det hela. Enligt Nokia så ska det hela ha handlat om ett aktiveringsprogram för nya telefoner som var avsett för den kinesiska marknaden men som av misstag även installerades på telefoner som såldes utanför Kina. NRK uppgav att datan som skickades till servern i Kina skulle kunna identifiera användaren bakom telefonen men detta är något som Nokia förnekar och man skriver bland annat: "We have analysed the case at hand and have found that our device activation client meant for our China variant was mistakenly included in the software package of a single batch of Nokia 7 Plus phones. Due to this mistake, these devices were erroneously trying to send device activation data to a third party server. However, such data was never processed, and no person could have been identified based on this data. To be clear, no personally identifiable information has been shared with any third party." Vidare skriver Nokia att man upptäckte felaktigheten i Nokia 7 Plus mjukvara tidigare i år och skickade ut en fix för att åtgärda problemet i februari. Nokia har även publicerat infografiken som syns här nedanför där man förklarar lite mer om varför man samlar in viss information och var denna lagras. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nokia-telefoner uppges ha skickat personinformation till Kina
Ska nu undersökas av finska datainspektionen

Det norska radio- och tv-bolaget NRK uppger att en del Nokia 7 Plus-telefoner av okänd anledning skickar uppgifter från telefonerna till en server i Kina. NRK har varit i kontakt med HMD Global, det finska företaget som tar fram och säljer Nokia-telefoner, och de medger att en del Nokia 7 Plus-telefoner har skickat okrypterad data till en server Kina. Enligt NRK ska telefonerna ha skickat personligt identifierbar information till servern i Kina men detta är något som HMD förnekar. Till nyhetsbyrån Reuters säger en talesperson för företaget: "We can confirm that no personally identifiable information has been shared with any third party. Such data was never processed and no person could have been identified based on this data." HMD uppger vidare att det var en bugg i ett mjukvarupaket till telefonerna som gjorde att dessa började skicka data till Kina. Detta ska HMD ha fixat i februari säger man och man uppger att nästan alla Nokia 7 Plus som hade den aktuella buggen nu ska ha uppdaterat programvaran så att denna slutat skicka data till Kina. Enligt NRK ska servern dit datan skickats ha tillhört den kinesiska mobiloperatören China Telecom. Efter NRK:s avslöjande meddelade den finska datainspektionen att man skulle undersöka saken då det eventuellt kan handla om ett brott mot EU:s GDPR-lagar. Tumnagel
17.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Datainspektionen gör en tredje granskning av 1177 Vårdguiden
Den här gången ska underleverantören MedHelp granskas

Datainspektionen inleder nu sin tredje granskning av företagen som var inblandade i 1177 Vårdguidens datahaveri som Computer Sweden avslöjade i februari. Det handlar alltså om de miljontals patientsamtal till 1177 Vårdguiden som funnits tillgängliga på nätet att ladda hem för vem som helst. 1177 har haft flera underleverantörer som har tagit hand om systemet som registrerade och lagrade samtalen till 1177 Vårdguiden i tre svenska vårdregioner. Sedan tidigare har underleverantörerna Inera AB samt Voice Integrate Nordic AB granskats av Datainspektionen och när man nu inleder sin tredje granskning är det företaget MedHelp AB som ska granskas. I ett pressmeddelande skriver Datainspektionen: "Den tillsyn som Datainspektionen nu genomför ska bland annat klargöra hur MedHelp AB behandlar personuppgifter vid sjukvårdsrådgivning via 1177, vilka åtgärder som har vidtagits för att skydda uppgifterna och hur registrerade informeras om behandlingen av deras personuppgifter." När Datainspektionens granskningar kommer att vara klara framgår inte. Tumnagel
52.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Över 200.000 GDPR-anmälningar på ett år
Och över 580 miljoner kronor i böter utdömda

I maj är det ett år sedan GDPR-lagstiftningen började gälla i EU och nu har European Data Protection Board (EDPB) släppt en rapport där man inkluderar statistik över GDPR-anmälningar som gjorts fram tills i slutet av februari. Enligt rapporten så gjordes det 206.326 anmälningar för brott mot GDPR-lagen i de 31 länder där lagen gäller. Utav dessa så är 52 procent avklarade, 47 procent pågående medan 1 procent har överklagats till en högre rättslig instans i landet där anmälningen skett. Sammanlagt har EU-länderna dragit in cirka 56 miljoner euro, motsvarande cirka 586 miljoner kronor, i böter som ställts ut på grund av brott mot GDPR-lagstiftningen. Det ska dock observeras att 50 miljoner euro av detta härstammar från de böter som den franska motsvarigheten till Datainspektionen, CNIL, dömde Google att betala för brott mot GDPR-lagen tidigare i år. Tumnagel
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Datainspektionen granskar underleverantör till 1177 Vårdguiden
Efter haveri med patientsamtal

Härvan runt 1177 Vårdguidens haveri gällande lagring av patientsamtal ser ut att växa och nu ska Datainspektionen granska en av tjänstens underleverantörer. Det handlar om företaget Voice Integrate Nordic, företaget som driftade servern från vilken vem som helst kunde ladda hem miljontals med ljudfiler innehållande patientsamtal till 1177 Vårdguiden. Företaget har tidigare uppgett att severn råkade kopplas upp oskyddad mot nätet på grund av den mänskliga faktorn. Medhelp, en annan av 1177 Vårdguidens underleverantörer, sa efter haveriet upp sitt avtal med Voice Integrate Nordic. Datainspektionen ska nu försöka reda ut vilka personuppgifter som har hanterats i olika system hos företaget samt vilka åtgärder de har vidtagit för att det hela inte ska återupprepas. Suzanne Isberg som leder Datainspektionens granskning säger till DN: "Enligt dataskyddsförordningen, GDPR, ska personuppgifter skyddas så att obehöriga inte kan komma åt dem och så att uppgifterna inte kan spridas på obefogade sätt. Både personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden har ett ansvar att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder. När det gäller känsliga personuppgifter som rör hälsa, är kraven särskilt stränga." Sedan tidigare har Region Stockholm inlett en extern granskning av hur Medhelp har hanterat patientsamtalen och Medhelp har även blivit polisanmälda för brott mot tystnadsplikten. Tumnagel
55.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Netflix lagrade dina val i Black Mirror: Bandersnatch
De vet nu hur du valde i det interaktiva tv-programmet

I slutet av förra året släppte Netflix det interaktiva tv-programmet Black Mirror: Bandersnatch där tittarna själva fick välja vilken väg handlingen i tv-programmet skulle ta, lite liknande så kallade "Välj ditt eget äventyr"-böcker. Nu visar det sig att Netflix har lagrat alla val som tittarna gjorde när de valde handling i programmet. Detta blev känt efter att forskaren Michael Veale på University College London begärde ut all data som Netflix hade om honom genom EU:s GDPR-direktiv. I filerna forskaren fick från Netflix fanns bland annat information om alla val han hade gjort medan han tittade på Black Mirror: Bandersnatch. I ett medföljande mail till forskaren förklarar Netflix att man sparar detta för att en tittare ska kunna återgå till programmet om de väljer att sluta titta för att återuppta detta vid ett senare tillfälle. Det framgår inte hur länge datan sparas. Netflix uppger även att man använder den sparade datan, anonymt, för att kanske kunna förbättra framtida produktioner av interaktiva tv-program och filmer. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google dömda för GDPR-brott i Frankrike
Får betala en halv miljard

Den franska motsvarigheten till Datainspektionen, CNIL, ger nu Google böter på 50 miljoner euro. Anledningen är att Google inte har varit tydliga med hur de behandlar personlig data, framförallt kring annonsering. Utredningen kring detta startades efter en grupptalan från None Of Your Business och La Quadrature du Net som inkom 1 juni 2018. CNIL kom efter en utredning fram till att datan om användarna som Google har var inte tillgänglig för användarna. Det var heller inte lätt för användarna att förstå vilken och hur mycket data som Google sitter på om användarna. Öven Datainspektionen i Sverige har startat en utredning runt om Google följer reglerna. Tumnagel
56.9°
+
Roger Åberg
0

Integritetsaktivister anser att streaming-företag bryter mot GDPR
Lämnar inte eller lämnar ofullständig information

Den österrikiska integritetsaktivistgruppen noyb har skickat klagomål till österrikiska myndigheter eftersom de anser att åtta streaming-företag inte följer Dataskyddsförordningen (GDPR). Enligt GDPR ska du som privatperson kunna kräva företag på information om all data de har om dig. Men när noyb testade detta fick de inga eller så fick de ofullständiga svar. Några av företagen de krävde information från var YouTube, Netflix, Spotify, Apple och Amazon som då, enligt noyb, inte klarade testet. "Many services set up automated systems to respond to access requests, but they often don’t even remotely provide the data that every user has a right to. In most cases, users only got the raw data, but, for example, no information about who this data was shared with." Straffet för företag om de bryter mot GDPR kan vara upp till fyra procent av vinsten men antagligen kommer det nog inte bli några sådan böter av det här. Tumnagel
50.7°
+
Frode Wikesjö
0

Tim Cook tycker att USA borde instifta GDPR-liknande lagar
Apples vd vill att USA gör som EU

Apples vd Tim Cook är känd för att hålla den personliga integritetens fana högt och nu säger han att USA borde införa lagar som liknar EU:s GDPR-lagstiftning, en lag som började gälla här tidigare i år. Det var under ett tal för European Data Protection Supervisor i Bryssel som Cook betonade vikten av den personliga integriteten och människors möjlighet att inte förlora kontrollen över sin personliga data. Cook sa bland annat: "Platforms and algorithms that promised to improve our lives can actually magnify our worst human tendencies. Rogue actors and even governments have taken advantage of user trust to deepen divisions, incite violence, and even undermine our shared sense of what is true and what is false. This crisis is real. It is not imagined, or exaggerated, or crazy." Cook hyllade även EU för att de genomdrivit GDPR-lagstiftningen och ansåg att USA och andra länder borde ta efter den: "It is time for the rest of the world [...] to follow your lead. We at Apple are in full support of a comprehensive federal privacy law in the United States." Ni kan kolla in hela Cooks cirka 20 minuter långa tal i klippet nedan. Tumnagel
66.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Över 20 procent av alla cookies har försvunnit efter GDPR
Kakmonstret does not approve

Bleeping Computer rapporterar att det har blivit betydligt färre så kallade "cookies" efter det att EU:s GDPR-lagstiftning började gälla tidigare i år. GDPR-lagen började gälla den 25 maj och sedan dess har det blivit 22 procent färre tredjepart-cookies som lagrar information om användare som besökare webbplatser på nätet. Det är forskare på University of Oxford som i en undersökning studerat antalet cookies före och efter GDPR började gälla på 200 sajter i sju europeiska länder, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Storbritannien och Spanien. Det ska observeras att den här undersökningen gäller cookies från tredjepartstjänster som oftast används för att spåra hur användare rör sig på nätet och vilka sajter de besöker. Tumnagel
59.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Twitter tappar användare på grund av GDPR
Men går bra ekonomiskt

Precis som Facebook rapporterade Twitter sin kvartalsrapport i dag med blandat resultat. Man ökar omsättningen och gör en rejäl vinst, men man minskar antalet användare och det verkar vara allt börsen bryr sig om, för aktien dyker just nu. Efter stängning har aktien i detta nu gått ner med nästan 16 procent. Man minskade alltså antalet aktiva användare till 335 miljoner, vilket är en minskning med en miljon. Enligt Twitters VD och grundare Jack Dorsey beror detta på att man raderat mängder med fejkkonton och på grund av GDPR. Han säger samtidigt att det är bra för plattformen i stort och Twitters framtid. Man har under maj och juni raderat 70 miljoner konton, men eftersom dessa inte har varit aktiva räknades de flesta av dessa inte in i siffran aktiva användare. Antalet dagligt aktiva användare har dock ökat vilket är positivt. Omsättningen ökade till 711 miljoner dollar och resultatet hamnade på 265 miljoner dollar. Tumnagel
40.2°
+
Roger Åberg
0

Även Jehovas vittnen måste följa GDPR
EU-domstolen säger sitt

EU-domstolen har beslutat att Jehovas vittnen måste ha personers godkännande innan de antecknar vad personer säger till dem under de hembesök som den religiösa organisationen gör. Detta anser domstolen att organisationen måste göra för att följa EU:s GDPR-lagstiftning. Jehovas vittnen har sedan 2013 stridit mot ett domstolsbeslut i Finland som förbjöd organisationen att samla in personliga uppgifter från personer de besökte. Jehovas vittnen ansåg att det hela handlade om religion och var en privatsak varpå Finland bad EU-domstolen att avgöra frågan. Domarna i EU-domstolen säger: "A religious community, such as the Jehovah’s Witnesses, is a controller, jointly with its members who engage in preaching, for the processing of personal data carried out by the latter in the context of door-to-door preaching. The processing of personal data carried out in the context of such activity must respect the rules of EU law on the protection of personal data." Jehovas vittnen har runt 8,5 miljoner medlemmar runt om i världen och här i Sverige finns det cirka 22.000 medlemmar. Tumnagel
76.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lyssna på GDPR
Om du har svårt att somna

Meditationsappen Calm har lagt till en ny berättelse som är tänkt att få användare att enklare att somna in när det är dags att sova. Den nya berättelsen är högst aktuell då det handlar om EU:s nya GDPR-lagstiftning som Peter Jefferson läser upp med en förhållandevis behaglig röst. Det handlar inte om hela GDPR:s lagtext utan enbart utvalda delar från denna. Vem vet, kanske man både somnar och samtidigt lär sig någonting på kuppen. Calm hittas gratis till iOS och Android i App Store men vill man ta del av hela appens utbud krävs ett abonnemang som kostar 149 kronor i månaden, 379 kronor om året eller 2999 kronor livet ut. Eller så länge tjänsten finns kvar hur som helst. Här nedan kan ni lyssna på en trailer till Once Upon a GDPR. Tumnagel
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fler techföretag anmäls för brott mot GDPR
Amazon, Apple och LinkedIn anmälda

I morgon har det gått en vecka sedan EU:s GDPR-lagstiftning började gälla och redan har ett flertal företag anmälts för att bryta mot den. Redan samma dag som GDPR började gälla så anmäldes Facebooks egen tjänst, Googles operativsystem Android samt de Facebook-ägda tjänsterna Instagram och WhatsApp av den österrikiska organisationen "None Of Your Business". Nu har den franska organisationen "La Quadrature du Net", en organisation som likt "None Of Your Business" arbetar för medborgares digitala rättigheter, anmält ytterligare några jätteföretag för att bryta mot GDPR. Organisationen anmäler, förutom Facebook och Google, även Apple, Amazon och Microsoft-ägda LinkedIn för brott mot GDPR-lagstiftningen skriver ZDNet. Den franska organisationen uppger att de även planerar att anmäla Facebooks tjänster WhatsApp och Instagram, Googles operativsystem Android samt Microsofts tjänster Skype och Outlook för GDPR-brott. Exakt vad allt det här kommer att landa i är svårt att säga. Jag är dock förhållandevis säker på att advokater som är experter på GDPR inte kommer att behöva gå sysslolösa de närmaste åren. Tumnagel
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0