m
Artiklar i kategorin Video / Dokumentärer
41.2°
+
Roger Åberg
0

Därför låter danska så grötigt

En rätt vetenskaplig liten film

Danska är ett språk som jag verkligen inte kan förstå. Det beror så klart på att jag är kass på språk, men här förklarar NativLang varför danska är mer grötigt än svenska och norska.
Läs mer om Dokumentärer, danska, språk
42.5°
+
Bobby Green
0

Fotografen som saknar både händer och ben

Inget som hindrar Achmad dock

Achmad Zulkarnain från Indonesien föddes utan händer och ben. Det gör han ju självklart mer begränsad än övriga, men det är inget som stoppar honom. Han började intressera sig för fotografering när han jobbade med att ta ID-foton och spann vidare på detta. Idag är han en välkänd fotograf som med hjälp av sin lilla specialdesignade gokart tar sig ru
Läs mer om Dokumentärer, Achmad Zulkarnain, Indonesien, fotograf, Great Big Story
55.4°
+
Bobby Green
0

Så blev hans fejkrestaurang nummer 1 på TripAdvisor

Tro inte på allt ni läser

Hört talas om restaurangen The Shed at Dulwich någon gång? Det är ett superhett ställe som låg på första plats hos TripAdvisor och kändisar, matentusiaster och bloggare gjorde allt för att kunna få ett bord där. Problemet är att stället inte finns. Istället var det ett påhitt från Oobah Butler som tillsammans med kompisar hjälptes åt att få restaur…
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, fejkrestaurang, TripAdvisor, Vice, dokumentär, The Shed at Dulwich, Oobah Butler
42.8°
+
Roger Åberg
0

Följ med till en av världens mest förorenade städer

Det här är den stängda staden Norilsk

I och runt den ryska staden Norilsk är det gruvdrift som gäller. Smutsig sådan. 177.000 personer bor i den stängda staden dit inga vägar leder. Filmaren Victoria Fiore lyckades efter två års kämpande få visum att besöka staden och resultatet av resan blev den här filmen.
Läs mer om Dokumentärer, norilsk, ryssland
40.7°
+
Roger Åberg
0

Följ med till dykningarna vid Antikythera

Där man hittade en bronsarm

Den grekiska ön Antikythera är nog mest känd för skeppsvraket vid ön där man hittade den så kallade Antikytheramekanismen . I den här filmen får vi följa med på en av de senaste dykningarna med deltagare från Lunds universitet. Man hittade bland annat en bronsarm.
Läs mer om Dokumentärer, Antikythera, dykning
42.6°
+
Frode Wikesjö
0

Så gjorde man Aliens - Återkomsten

En längre titt bakom kulisserna

Här har vi en lite längre dokumentär om hur man gjorde actionfilmen Aliens - Återkomsten. Dokumentären är ungefär 1,5 timme lång men klart sevärd om man har lite kärlek för denna klassiker från 1986.
Läs mer om Dokumentärer, Aliens - Återkomsten, Dokumentär
39.2°
+
Roger Åberg
0

Kommer ni ihåg den dansande babyn?

Ett fenomen på 90-talet

Great Big Story träffar i det här avsnittet Michael Girard, en av skaparna till den dansande babyn. Det här var nog första gången som jag såg ett internetfenomen vara med i tv, i den då superpopulära serien Ally McBeal.
Läs mer om Dokumentärer, baby, gif, meme, ally mcbeal
37.5°
+
André Stray
0

Dokumentär om Pokémon Go

Filmmakaren Brant Pinvidic ville fatta grejen

Pappan och filmmakaren Brant Pinvidic kunde inte riktigt förstå varför hela världen gick bananas när Pokémon Go släpptes. Därför bestämde han sig för att spendera tre månader för att göra en dokumentär om det populära mobilspelet. Dokumentären heter Why Ix27m Not On Pokemon GO och i den får vi se vad spelet handlar om och varför folk älskar det. …
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, pokemon go, niantic, Brant Pinvidic
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Spana in Fixing the System

VICE-dokumentär om fängelsesystemet i USA

Förra året släppte VICE sin dokumentärserie Fixing the System som fokuserade på fängelsesystemet i USA. I dokumentären pratade man bland annat med Barack Obama om vad man kan göra åt det uppenbara problemet. Nu drygt ett år senare har denna dokumentär släppts på YouTube så alla som inte har HBO också kan titta på den. Den kommer dock endast vara …
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, Vice, Barack Obama, Fixing the system
47.9°
+
Frode Wikesjö
0

Dokumentär om flytten av Kirunas stadskärna

Fascinerande

För att fortsätta kunna använda järngruvan i Kiruna är man tvungen att flytta stadskärnan till andra sidan stan. Om man inte gör det så riskerar stora delar av stan sjunka ner i diverse slukhål. Några nissar begav sig upp till Kiruna för att ta reda på varför man tvingas göra detta och hur i helvete man hade tänkt att genomföra det. Arbetet med fl…
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, Kiruna, Gruva, Luossavaara-Kiirunavaara AB
43.7°
+
Emmy Zettergren
0

Dokumentär om gatufotografen Jianmin Huang

Jimmy on the Run

Den här korta dokumentären handlar om gatufotografen Jianmin Huang som ursprungligen är från Kina men som nu bor i Amsterdam och ägnar en hel del tid åt gatufotografering. Hans smeknamn har blivit Jimmy in the Run då han hela tiden är på väg någonstans för att ta ett nytt foto på något som händer och det är även namnet på dokumentären.
Läs mer om Dokumentärer, dokumentär, Jianmin Huang, gatufoto
52.5°
+
Fenjima Manrique
0

Nattbussen som har blivit ett hotell för hemlösa

Det enda stället som är tryggt att sova i om natten

I Santa Clara Valley åker det runt en enda buss om nätterna. I flera år har hemlösa tagit bussen för att ha någonstans tryggt att sova när mörkret faller. Kolla in den här korta men gripande dokumentären om bussen som kallas för Hotel 22, ett hotell för de som inte har ett hem.
Läs mer om Dokumentärer, dokumentär, santa clara valley, hemlösa, hotel 22
38.5°
+
Emmy Zettergren
0

Dokumentär om fotografen Ringo Starr

Var mer än bara musiker

Ringo Starr var inte bara musiker utan älskade också att fotografera. I en kort dokumentär berättar han att det endast finns en handfull foton på honom från hans uppväxt eftersom det inte fanns några kameror i hemmet och att den avsaknaden senare gjorde honom besatt av fotografering.
Läs mer om Dokumentärer, fotografering, ringo star, dokumentär, fotograf
42.2°
+
Emmy Zettergren
0

Chris Schmid visar upp ett klimatförändrat Svalbard

Vackert och sorgligt

Fotografen Chris Schmid har producerat dokumentärserien Off the Beaten Track där han reser till olika delar av världen och dokumenterar befolkning, natur och kultur. I den senaste tredje delen tar han oss med till Svalbard där han bland annat adresserar problemen med klimatförändringar och isbjörnarnas utsatta situation. I ett tidigare avsnitt har …
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, Chris Schmid, dokumentär, klimatförändringar, kenya, svalbard
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Så här var premiären av Star Wars i London

Den första filmen hade premiär för nästan 40 år sedan

Här kan ni kolla in ett kort klipp från när den första Star Wars-filmen hade premiär i London den 29:e januari 1978. Inslaget kommer från nyhetsbyråns AP och British Movietone YouTube-satsning med historiska nyhetsinslag som vi skrev om för några dagar sedan, se inlänkad artikel nedan. Nu är det för övrigt bara 145 dagar kvar tills nästa Star War…
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, star wars, london, retro, historia, nyhetsinslag, premiär
13.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

TV-tips Grindvalsjakt på Färöarna

Dokumentär från Motherboard

Motherboard har besökt de avlägsna Färöarna och gjort en halvtimme lång dokumentär där vi får följa med på grindvalsjakt, något som de boende på Färöarna kallar x22Grindx22. I filmen får vi även följa djurrättsorganisationen Sea Sheperd och deras försök att stoppa valjakten och konflikterna som uppstår då.
Läs mer om Dokumentärer, dox, dokumentär, djurfeber, grindvalar, färöarna, the grind, valar, grindvalar
45.2°
+
Fenjima Manrique
0

Magic: The Gathering är dagens nya pokerspel

Dokumentär om det populära kortspelet

Magic är ett kortspel jag har snubblat över många gånger. Antingen har antingen nya vänner eller gamla pojkvänner varit väldigt insatta i det. Jag har aldrig lyckats sätta mig in i det hela men hoppas kunna göra det i framtiden. Speciellt efter att ha sett den här korta dokumentären, helt plötsligt förstår jag storheten i Magic: The Gathering.
Läs mer om Dokumentärer, dokumentär, magic. the gathering, poker, vice
-4.4°
+
Fenjima Manrique
0

Den illegala trenden av att ha vilda djur som husdjur

Djurplågeri!

Rika män i Kuwait spenderar sina pengar på köpa vilda djur som de sedan poserar med på Instagram. Lejon, tigrar och andra vilda kattdjur är populärast bland männen. Vice har varit i Kuwait och gjort en minidokumentär om den illegala trenden som pågår just nu.
Läs mer om Dokumentärer, vice, kattdjur, illegalt, fy, djurplågeri, djurfeber
53.6°
+
Fenjima Manrique
0

Dokumentär om Kinas bästa kvinnliga livvakter

Brudar som kan slåss

Det är poppis med kvinnliga livvakter i Kina idag. De är fler och fler kvinnor som känner att de behöver beskyddas och anställer hellre en kvinnlig livvakt än en manlig. VICE har åkt till Kina för att träffa kvinnorna som jobbar med att beskydda de rika och mäktiga.
Läs mer om Dokumentärer, vice, dokumentär, kvinnor, livvakter. kina
28.4°
+
Fenjima Manrique
0

Sniglar på ansiktet ska göra huden finare

Blä.

Man ska inte bara äta sniglar nu förtiden, nu är det en grej att ha dem krälandes över ansiktet också. I alla fall i Thailand, där en snigel-behandling kostar cirka 260 kronor. För det priset släpar sig sniglarna runt ansiktet och lämnar ett slemmigt spår efter sig, slem som sägs ska göra under för hyn. Vad gör man inte för att vara vacker idag?
Läs mer om Dokumentärer, sniglar, blä, slemmigt, thailand
50.7°
+
Fenjima Manrique
0

Så här gör man ett flygplan

Lätt som plätt

Har ni någonsin funderat på hur man gör ett flygplan? I klippet ovan får vi en titt på hur det kan gå till bakom kulisserna.
Läs mer om Dokumentärer, flygplan, så här går det till
25.3°
+
Frode Wikesjö
0

VICE-reportage om zoofili i Danmark

Rätt märkligt

VICE-reportage om zoofili i Danmark, något som tydligen enligt dansk lag, anses vara helt ok där borta. Profiles by VICE uncovers the battle on animal sex in Denmark with the countryx27s most prominent animal rights activists and members of the German ZETA organization, who really, truly love their dogs. En trailer för reportaget kan ses ovan och o
Läs mer om Dokumentärer, Zoofili, Danmark, VICE
48.2°
+
Frode Wikesjö
0

Tut i luren! Panamakanalen fyller 100

Tjohej

För exakt 100 år sedan öppnades Panamakanalen som genomskär Panamanäset i Centralamerika och förbinder Atlanten i öster med Stilla havet i väster. Denna kanal gjorde att fartygsrutten från Atlanten till Stilla havet förkortades avsevärt och gjorde så fartygen slapp åka runt Kap Horn.
Läs mer om Dokumentärer, Panamakanalen, Kanal, Panama, Vatten, Båt
48.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

TV-tips The Great War

Följ första världskriget på YouTube vecka för vecka

För 100 år sedan kickade första världskriget igång i Europa och känner du att du skulle vilja ha lite bättre koll på det så kommer YouTube-kanalen x22The Great Warx22 att täcka in vad som hände under första världskriget vecka för vecka. Här ovan syns introt till The Great War och nedan hittar ni första avsnittet. Exakt hur många avsnitt man komme…
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, dox, första världskriget, youtube, tv-tips, youtube
60.3°
+
Frode Wikesjö
0

VICE besöker Salinas Valley State Prison

Ett av USAs högst säkerhetsklassade fängelse

Ett längre reportage från VICE där man besöker ett av USAs högst säkerhetsklassade fängelse, Salinas Valley State Prison i Kalifornien.
Läs mer om Dokumentärer, VICE, Salinas Valley State Prison
42.8°
+
Frode Wikesjö
0

Spana in Seinfeld: How it Began

I think yes, yes

Min personliga favoritkomediserie är utan någon tvekan Seinfeld. Denna tv-serie lyckades med den stora bedriften att inte ha ett enda dåligt avsnitt under seriens nio säsonger. Seriens första avsnitt sändes den 5 juli 1989 och slutade på den 14 maj 1998. Med lite matematik kan man räkna ut att serien förra veckan fyllde 25 år och därav passar det
Läs mer om Dokumentärer, Seinfeld, Humor, TV, Jerk store
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

Spana in More Than A Game

Dokumentär om Street Fighter II

Här är dokumentären More Than A Game där man pratar med några av de största namnen inom fightingspelscenen om det legendariska spelet Street Fighter. En klart sevärd dokumentär även om man inte är någon fantast av denna scen. Obligatorisk bonus-Street Fighter nedan.
Läs mer om Dokumentärer, More Than A Game, Street Fighter II, Capcom
41.0°
+
Frode Wikesjö
0

Lång dokumentär om Aliens - Återkomsten

Tre timmar

Om man har tre timmar över och är sugen på att spendera dessa med en dokumentär om James Camerons actionfilm från 1986, Aliens - Återkomsten, då kan man göra det genom att trycka på play-knappen ovan.
Läs mer om Dokumentärer, Aliens - Återkomsten, James Cameron, Dokumentär
42.7°
+
Frode Wikesjö
0

Dokumentär om Goat Simulator

Goat Simulator-feber

Här har vi en dokumentär på cirka 20 minuter om det svenska spelfenomenet, Goat Simulator.
Läs mer om Dokumentärer, Get, Goat Simulator, Coffee Stain Studios
47.1°
+
Gordon Andersson
0

Varför heter det Jedi-riddare?

Kort film berättar om kopplingen mellan Lucas och Kurosawa

Här är en ganska intressant liten video som berättar lite om Star Wars och var George Lucas hämtat inspiration ifrån. Det är redan ganska känt att George Lucas var väldigt inspirerad av Akira Kurosawas filmer och då särskilt De sju samurajerna men i videon ovan får vi det hela packeterat trevligt med mycket mer info än så. Exempelvis så får vi reda
Läs mer om Dokumentärer, film, george lucas, star wars, akira kurosawa
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Svensk kortfilm om sociala medier

Too much bekräftelsebehov?

Här är en kort dokumentär om sociala medier där man framför allt tar upp problemet med bekräftelsebehovet som drabbar en del som använder sociala medier och för vissa kanske till och med kan likställas med ett slags beroende. Filmen är cirka sju minuter lång och det är både experter och vanliga sociala medie-användare som medverkar.
Läs mer om Dokumentärer, dox, kortfilm, sociala medier, bekräftelsebehov
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för The Worf Of Starfleet

Skojtrailer

En skojtrailer där man gjort The Wolf of Wall Street-trailern med Star Trek-karaktären Worf.
Läs mer om Dokumentärer, The Worf Of Starfleet, Star Trek: The Next Generation, Word, Michael Dorn
45.3°
+
Frode Wikesjö
0

Spana in Life After Pi

Dokumentär om brister i specialeffektsindustrin

En dokumentär om hur filmindustrin gör det svårt för studios som sysslar med specialeffekter att överleva. Man får bland annat följa Rhythm x27N Hues, vilket är studion som skapade de oscarsbelönade specialeffekterna för Life of Pi, som sattes i konkurs strax innan de fick priset. Directed by Scott Leberecht, Life After Pi uses the demise of Rhyt…
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, Life After Pi, Specialeffekter, Film, Dokumentär, Rhythm 'N Hues
41.8°
+
Frode Wikesjö
0

Dokumentär om kravallerna i Kiev

VICE är på plats

De flesta har antagligen koll på att det är lite tumult borta i Ukraine just nu då en stor del av landets befolkning inte riktigt kommer överens med regimen. Detta har lett till våldsamma konflikter mellan demonstranter och poliser på Kievs gator. Här har vi en liten dokumentär från VICE där man tog sig en närmare titt på vad som händer därborta.
Läs mer om Dokumentärer, Kiev, VICE, Ukraina
28.7°
+
Frode Wikesjö
0

Om att bli full på gud

High times!

Ett VICE-reportage som handlar om ett gäng personer som lyckas bli fulla och höga på gud.
Läs mer om Dokumentärer, VICE, Gud, Full, Hög
41.1°
+
Gordon Andersson
0

Trailer för filmen om Bill Gates

Tyvärr fejk

Som de flesta vet så spelar Aston Kutcher Steve Jobs i den nya filmen om datorlegenden. Frågan är väl dock när hans PC-motsvarighet Bill Gates ska få en egen film och hur den skulle utspela sig? Kanske skulle trailern kunna se ut som ovan?
Läs mer om Dokumentärer, bill gates, steve jobs, dokumentär, film, aston kutcher
53.8°
+
Bobby Green
0

Så är det att vara fönsterputsare i New York

"I love the smell of ammonia in the morning"

Brent Weingard har putsat fönster i New York i över 35 år och det här är hans historia.
Läs mer om Dokumentärer, fönsterputsare, New York, fönster, Brent Weingard
-68.6°
+
Bobby Green
0

Pastorerna som är superstjärnor

Kör superbilar och bor i megakåkar

Preachers of L.A. är en ny reality-show som snart kommer att börja sändas i USA. I den får vi följa pastorerna som vi kanske inte stöter på här i våra svenska kyrkor, pastorerna som är superstjärnor. Serien skulle lika gärna kunna handla om rika hip-hop eller idrottstjärnor men de här grabbarna tjänar istället sin deg på att lära ut guds ord. Och …
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, Preachers of L.A., dokumentär, serie, pastor, superstjärnor, reality-show
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Spana in From One Second to the Next

Dokumentär om att man inte skall SMSa i trafiken

Här är dokumentären From One Second to the Next som är regisserad av den stabila tyska regissören och skådespelaren Werner Herzog. Filmen handlar om farorna med att skicka meddelanden när man kör och är skapad för den telefonoperatören AT&Ts It Can Wait-kampanj. I filmen får man följa människor som alla råkat ut för eller orsakat olyckor på grund…
Läs hela artikeln
Läs mer om Dokumentärer, From One Second to the Next, Dokumentär, Werner Herzog
43.9°
+
Frode Wikesjö
0

VICE-dokumentär om Afghanistan

Mycket bra

VICE slängde nyligen upp ännu en chockerande och tokintressant dokumentär. Den här dokumentären heter This Is What Winning Looks Like och handlar om vad USA lämnar bakom sig nu när man håller på och lämna Afghanistan. Ovan kan man se en trailer för dokumentären och om man vill se den i sin helhet så kan man hitta den via länken nedan.
Läs mer om Dokumentärer, VICE, Dokumentär, Afghanistan