m

Det här är Volkswagens nya Beetle Dune Concept

Sandloppan är nu officiell

Man blir aldrig för gammal för att leka i sandlådan.
Bil / Volkswagen

Efter en skissbild är nu även Volkswagens nya Beetle Dune Concept officiellt på mässan i Detroit. Med högre markfrigång och ett mer ruggat utseende passar den bra in som strandraggarbil, och om tillräckligt många tycker om den kan den bli verklighet.

Under huven sitter en TSI-motor på 210 hästar som kopplas till en sexstegad DSG-låda som i sin tur driver framhjulen, ingen fyrhjulsdrift här inte. Dock är bilen utrustad med en elektronisk diffbroms. 0-100 km/h ska gå på 7.5 sekunder och toppfarten anges till 227 km/h. Lacken kallas för Arizona och bilen är fem centimeter högre än en vanlig Beetle. Skärmbreddarna ger bilen ett tjockare utseende och på bakluckan har man spänt fast sandskidor att leka med när andan faller på. De silvriga hasplåtarna ska tillåta lite mer aktiv körning än vanligt.

Om bilen blir verklighet återstår alltså att se. Allt om den nya Beetle-versionen finns att läsa i pressmeddelandet här nedan.

Visa
Pressmeddelande
Premiär i Detroit: Volkswagen presenterar konceptbilen Beetle Dune

Konceptbilen Beetle Dune är en potentiell Cross-version av bilikonen Beetle. Högre markfrigång, terrängattribut, specialanpassad design och skidhållare bak är några detaljer som utmärker Beetle Dune.

Beetle är ett verkligt fenomen – både som coupé och cabriolet – var den än dyker upp i världen. Beetle sätter lite extra färg på tillvaron och folk blir glada när de ser den. Nu presenterar Volkswagen en ny version av denna designikon: Det är världspremiär för Beetle Dune, en Beetle med en bred, tuff och hårdhudad offroad-look. En bil som skiljer sig från mängden. Beetle Dune premiärvisas vid den internationella bilsalongen ”North American International Auto Show” (NAIAS) i Detroit, 13-26 januari.

Konceptbil i serieutförande. Beetle Dune är en konceptbil, åtminstone än så länge. Men allt som rör den här bilen är fullt möjligt – praktiskt taget en serieversion med andra ord. Dune – namnet, den 50 mm höjda karossen, de 19” stora hjulen och offroad-looken för tankarna tillbaka på de VW-buggies som intog stränderna och sanddynorna en gång i tiden. På sommaren kan man sätta sina skidor för sandboarding på bakluckan – tack vare den smarta fästmekanismen på bakpartiet och bakspoilern sitter de säkert på plats.

Beetle Dune passar utmärkt även för vintersport under den kalla tiden av året. Formgivarna har låtit spänna fast ett par skidor på bakpartiet på denna Beetle, precis som på den legendariska ”Folkabubblan” från förr och den luftkylda sportbilen från Porsche.

Beetle Dune har en 210 hk stark turboladdad och direktinsprutad bensinmotor som är kopplad till en 6-stegad DSG-växellåda. Den förbrukar 10,2 l/100 km i stadstrafik och 8,1 l/100 km på landsväg.

Med Beetle Dune, återvänder Volkswagen till en idé som föddes i januari år 2000 då New Beetle Dune presenterades i Los Angeles. Medan den konceptbil som då stod i montern var mer science fiction-inspirerad, speciellt när det gäller interiören och takstrukturen, är den Dune som Volkswagen nu avtäcker 14 år senare mer realistisk och mycket närmare ett serieutförande.

Beetle Dune – sidoprofil. Konceptbilen Dune har potential att bli en ny serietillverkad version av den sportigaste Beetlen någonsin. Den är lackerad i ”Arizona” – en varm gul-orange metallic-lack som höjer stämningen bara den. De tvådelade skärmbreddarna kontrasterar i sin svarta lack. De är robusta och har en matt finish, precis som på Volkswagens Cross-modeller. Med en skillnad: integrerad på de större matta delarna sitter så kallade blades – blanka detaljer som endast är 1,5 mm tjocka.

Hjulhusen – som har formen av semi-hexagonala öppningar – breddar karossen med 24 mm på var sida och ger bilen en bredd på totalt 1 856 mm (+48 mm jämfört med vanliga Beetle). Dune är 4 290 mm lång (+12 mm) och 1 536 mm hög (+50 mm).

I och med att karossen vuxit på bredden, har spårvidden ökats med 29 mm till 1 607 mm fram och med 29 mm till 1 573 mm bak. 19-tumsfälgarna, med sina däck av dimensionen 255/45 (diameter: 723 mm), fyller ut hjulhusen mycket bra. Hjulnaven pryds av ett VW-märke som ligger inbäddat i en 3D-modul lackerad i karossfärgen.

Skärmbreddarna går över i dekorpaneler på trösklarna av borstad aluminium i vilka ett kromat underredesskydd sitter integrerat. Trösklarna är svartlackerade och blankpolerade där de ansluter till karossen högt upp. Ovanför trösklarna sitter de för Beetle så typiska sidolisterna som här fått en stiliserad look vilket gör att de påminner om den legendariska ”Folkabubblans” fotbrädor. Även dessa lister är svarta och högglanspolerade. Den speciella Dune-logon sitter placerad i området framför bakvingen. Sidobackspeglarna är belagda med ett aluminiumskikt. Foten på den spegel som sitter integrerad i den triangelformade rutan vid A-stolpen är svartlackerad.

Beetle Dune – fronten. Formgivarna har bevarat den grundläggande kultdesignen och de runda bixenon-strålkastarna. Ny design har däremot motorhuven fått. Huvens mitt har blivit något högre och omgivna av väldefinierade kanter och de övre delarna av huven är försedda med rejäla ventilationsgaller för motorn. De svarta ventilationsgallren uppvisar ett bikakemönster med fenor – det sitter en kromlist i mitten av dessa galler som löper längs med sidorna.

Precis som huven ger frontens underdel, som också den fått en ny design, ett dynamiskt intryck. I mitten av den sitter ett stort luftintag med ett svart bikakeformat galler, en designdetalj som är typisk för Volkswagens Cross-modeller. Det A-formade gallret vidgas nedåt vilket framhäver frontens dominanta och sportiga look ännu mer. Gallret inramas dessutom av en kromad sarg som även tjänar som skydd för underredet.

På vänster och höger sida av luftintaget och hasplåten i aluminium sitter två trapetsformade inlägg som sträcker sig in mot mitten och vars ramar är svarta och högglanspolerade, precis som de kantiga skärmlisterna. I dessa inlägg sitter LED-dimljusen integrerade i ett halvcirkelformat mönster. Invändigt har dessa LED-ringar en matt finish vilket resulterar i ett sammanhängande ljusband. I mitten av LED-ringarna framhäver ett stiliserat munstycke dimljusmodulens tredimensionella former. Ovanför ringarna sitter tre tunna tvärribbor och en smal kromlist som, trots att den bara är 9 mm hög, fungerar som LED-blinker. När föraren använder blinkersen, lyses kromlisten upp av ett ljusband av LED-lampor.

Beetle Dune – bakpartiet. Det multifunktionella bakpartiet på Beetle Dune visar att ”form följer funktion”. Skidorna monteras helt enkelt på bagageluckans utsida. För att göra detta fäller man ut de yttre sektionerna på den svarta, högglanspolerade komponenten av bakspoilern, placerar skidorna i spoilern, varefter den svarta komponenten fälls in igen. Längst upp hamnar skidorna i en hållare i den specialtillverkade takspoilern där de fästs på plats av en 20 mm bred rem. Själva takspoilern är, liksom hela takytan runt det skjut- och uppställbara panoramasoltaket av glas, lackerad i svart och högglanspolerad. Betraktad från sidan ser takspoilern ut som en aerodynamisk vinge.

Konceptbilens skidor är precis som påbyggnadsdelarna högblanka och lackerade i svart. En karossfärgad silhuett av Beetle Dune visar tydligt vilken bil dessa skidor tillhör. Även när man spänt fast skidorna på bilen kan bagageluckan enkelt öppnas.

Stötfångarens underdel har en sofistikerad stil och går i svart. Även ytorna runt nummerplåten är högblanka och lackerade i svart, liksom skärmbreddarna längst upp. Matt finish har däremot den undre delen, runt det kromade underredesskyddet, som är konstruerad för att fungera som en diffusor och där avgasrören sitter integrerade på vänster och höger sida.

Beetle Dune – interiör. Teamet bakom Dune har också specialanpassat interiören, både utseendemässigt och tekniskt. Det är speciellt två saker man lägger märke till. Det första är att instrumentpanelen, som är lackerad i karossfärgen Arizona, denna gång saknar det legendariska Beetle-handskfacket på passagerarsidan – här har denna istället ersatts med det lika legendariska kurvhandtaget från ursprungs-Bubblan. Detta är tillverkat i samma gummerade material som dörrhandtagen och pryds av ett dekorinlägg av aluminium i samma färg som bilen. Dune-logon är inpräglad i aluminium.

Det andra man noterar är att infotainmentsystemet har fått ett digitalt gränssnitt med en högupplöst 7,7 tum stor pekskärm. Displayen är av typen AMOLED (Active Matrix Organic LED) som även återger små detaljer mycket bra. En hyllning till New Beetle Dune från 2000 är den digitala visningen av bilens vinkel i förhållande till horisontalplanet.

En speciell höjdpunkt i 2014 års version av Beetle Dune är appen ”Volkswagen Sideways” – en applikation som aktivt lägger in intressanta platser (POI) i navigationssystemet. Tack vare denna kan pekskärmen exempelvis inte bara visa om det finns några restauranger i närheten och i så fall vilka, utan också om dina vänner befinner sig där. Och om man så vill, kan navigationssystemet visa föraren i sin Dune vägen dit. Sideways-appen tar också hänsyn till annan information (om t.ex. vädret) i POI-instruktionerna – det leder exempelvis inte föraren till en utomhuspool om det är vinter. Instrumentpanelen innehåller klassiska, analoga instrument: varvräknare (till vänster), hastighetsmätare (i mitten) och bränslemätare (till höger). Graderingen är dock inte vit som i den serietillverkade modellen, utan går i kulören ”Arizona”. Samma sak gäller markeringarna på instrumenten ovanför mittkonsolen med laddtryck för turbon, tidtagarur och oljetemperatur.

Konceptbilens sätessystem är lika avancerat som det är sportigt i sin design. De yttre ytorna på sportstolarna fram och på de bägge sätena bak är klädda i ”titansvart” läder. Mittsektionerna består däremot av ett mycket andningsaktivt material (”Gobi”) i den ljusa färgen ”Ceramique”. Läder- och tygklädsel pryds liksom nackskyddens fram- och baksidor av kraftigt markerade dekorsömmar längs kanterna – naturligtvis i färgen ”Arizona”.

Beetle Dune – motorn. När det gäller motor har Dune hämtat denna från den starkaste serietillverkade modellen. Den 210 hk starka turboladdade bensinmotorn accelererar i kombination med den 6-stegade DSG-växellådan upp Beetle Dune från 0 till 100 km på snabba 7,5 sekunder. Topphastigheten ligger på 227 km/h.

Den framhjulsdrivna bilens hjulupphängning är av MacPherson-typ fram i kombination med innovativ 4-länksupphängning bak. Alla mer kraftfulla Beetle-modeller med en turboladdad bensinmotor är som standard utrustade med den elektroniska differentialbromsen XDS, och Dune är inget undantag.

Kan snart bli verklighet. En sak är säker: om besökarna och den internationella pressen på bilsalongen i Detroit gör tummen upp för Beetle Dune, lär den snart dyka upp på gatan runt om i världen. En bil som skiljer sig från mängden gör folk glada när de ser den. Det låter som en bil med kultstatus. Och det är precis vad det är.
Paul McCartney sjunger lite karaoke i bilen
Med James Corden 
41.7°
+
Roger Åberg
0
Youtube börjar med betalt medlemsskap
Går i Twitchs fotspår 
21.7°
+
André Stray
0
Nintendo hyllar cross-play i ny reklamfilm
Det är roligare att göra saker tillsammans! 
47.2°
+
André Stray
0
Ozark återvänder 31 augusti
Andra säsongen är snart här! 
58.3°
+
André Stray
0
Gorillan Koko har dött
Vila i frid! 
12.1°
+
Roger Åberg
0
Adam Savage hänger med Onewheel
Bygger egen elbräda 
41.2°
+
André Stray
0
Första recensionerna av Audi Q8 är här
Bör Mercedes GLE Coupé och BMW X6 oroa sig? 
30.6°
+
Bobby Green
0
Trailer för Welcome to Marwen
Steve Carell leker med dockor 
45.5°
+
André Stray
0
Google fixar bättre kontohantering i Android
På tiden! 
41.7°
+
André Stray
0
USA:s regering ogillar Googles samarbete med Huawei
Anses vara risk mot nationell säkerhet 
22.2°
+
André Stray
0
Bose släpper lurar du ska sova med
Byssan lull... 
49.0°
+
Roger Åberg
0
Fox godkänner Disneys bud på 71,3 miljarder dollar
Disney kommer äga nästan hela Marvel-universumet 
31.8°
+
André Stray
0
Audi och Hyundai ska samarbeta kring bränslecellsteknik
Vill snabba på utvecklingen 
49.3°
+
Bobby Green
0
Cyklister får köra på körbana även om det finns cykelbana
Men vad i hela fridens namn? 
30.7°
+
Bobby Green
0
Ny Teenage Mutant Ninja Turtles på ingång
Turtle Power! 
32.8°
+
André Stray
0
Steams sommarrea bara några timmar bort
Bara att börja tänja plånboken 
42.5°
+
André Stray
0
Star Wars-spinoffer har lagts på is
Efter Solo-floppen 
46.0°
+
André Stray
0
Dålig läppläsning av herrarna Trump och Jong-Un
Känns rimligt att det var det här som sades 
47.4°
+
Roger Åberg
0
En närmre genomgång av Volvo S60
Denna gång utan svengelska 
43.6°
+
Roger Åberg
0
Virvelringar som kolliderar
Vackert och tidsödande 
50.5°
+
Roger Åberg
0
Videofrossa: Nya Volvo S60
Se den på vägen, syna den och se den i fabriken 
44.5°
+
Roger Åberg
0
Lite gameplay från Mutant Year Zero: Road to Eden
Ser bra ut! 
43.9°
+
André Stray
0
Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
55.7°
+
Bobby Green
0
Matt Damon kommer att spela Carroll Shelby
Ny film om Fords Ferrari-fight på gång 
43.4°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
51.7°
+
Roger Åberg
0
Snubbe kör båt över grusväg
Alla sätt är bra utom de dåliga 
48.4°
+
Bobby Green
0