Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
62.1°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
84kg
+
Roger Åberg

Pentax 645D ger dig 40 megapixel till budgetpris

Pentax lanserar idag sin första digitala mellanformats

Foto: Dpreview
Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Efter alla rykten så har Pentax äntligen presenterat sin digitala mellanformatskamera 645D. Det har tagit fem år sedan första gången vi hörde talas om kameran men nu är den alltså helt officiell. Den stora grejen med denna kamera är prislappen på cirka 9 500 dollar vilket, tro det eller, gör detta till en budgetkamera.

Trots den "blyga" prislappen har kameran det mesta man kan förvänta sig av en modern mellanformatskamera. Sensorn är aningen mindre än de absolut värsta kamerorna men med sina 44 x 33 millimeter är den ändå betydligt större än en småbildssensor (även kallad full-format som är aningen missvisande). På denna yta har man klämt in 40 megapixel vilket borde räcka för de flesta. Andra specifikationer är en tretumsskärm, dubbla SD-kortplatser, 11-punkters autofokus, sensorrengörning och mycket annat. Batteriet ska även vara så pass kraftfullt att det klarar runt 800 bilder innan man måste ladda det. För cirka 1 000 dollar till får du dessutom med ett helt nykonstruerat 55mm f/2.8 vilket även det känns som ett bra pris. Dessutom använder kameran den klassiska 645-fattningen så alla gamla objektiv fungerar utmärkt att använda på denna nya kamera. Kameran ska gå att köpa i maj men om detta gäller Sverige vet vi inte för tillfället.

Nu hoppas jag bara att kameran är lika robust som den klassiska Pentax 67 samt att 100 000 kronor bara råkar dyka upp på mitt konto.