Fiskare hittar simmande leguan
Sex kilometer från land! 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Kevin Smith donerar pengar från Miramax-filmer till välgörenhet
Women in Film får all framtida kosing 
43.9°
+
André Stray
0
Animerat på nakna kroppar
Avtryck som ger intryck 
79kg
+
Bobby Green

Att tänka på Fotografera utomlands

Fotograf stämmer Homeland Security

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Här kommer en liten historia som för tillfället utspelar sig i USA men jag tänkte berätta den för ett lite bredare perspektiv.

Fotografen Antonio Musumeci filmade en protest utanför Manhattan Federal Court i New York förra året och blev för detta arresterad. Ena stunden stod han på ett allmänt torg med sin kamera och andra stunden var den beslagtagen, minneskortet likaså och han fick böter för att ha filmat där det var förbjudet.

Nu har han tillsammans med en organisation som heter New York Civil Liberties Union stämt bland annat Homeland Security för detta. Eller inte bara denna händelse utan detta är ett försök att ändra lagen den baseras på.

I USA är det nämligen förbjudet att fotografera eller filma federala byggnader, även om du själv står på allmän plats. Och det är här jag tänkte komma till min poäng för detta är inte den första historien man hör om fotografer som hamnar i blåsväder efter att ha fotograferat där de trott det varit okej.

Ska ni åka utomlands och tar med er kameran, läs på lite innan hur det ligger till med fotograferingssituationen. Här i Sverige har vi väldigt fria lagar (tack och lov) men i vissa länder ser de inte alls snällt på om man exempelvis fotograferar en polis, en viss byggnad eller liknande. Kanske vet ni redan detta och tittar upp sådant innan varje utlandsresa men för er andra, börja nu.