Köp en oöppnad Paradis-ask
Den med trillingnöt 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
56.0°
+
Roger Åberg
0
Härlig cover på Smells Like Teen Spirit
Framförd av The Voice-vinnare 
85kg
+
Bobby Green

Bakom fotot Old School med tilt shift

Så här gick jag tillväga för att ta porträttet ni ser här bredvid, från idé till färdig bild.

Foto: Gustav Andersson
Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Här om dagen la jag upp en artikel om att utveckla sin egen stil, till den artikel la jag upp en bild jag hade tagit. Den bilden tänkte jag använda som ett första försök att göra egna bts-artiklar (behind the scene). Jag ber om ursäkt om denna kanske inte blir superbra då det är ett första försök.

Bilden är tagen förra veckan och är väldigt oplanerad, jag ville ta ett porträtt, min bror var på besök och vips så var vi igång. Vill ni läsa om hur fotografiet här ovan togs hittar ni det efter hoppet.

Så mycket till idé fanns där inte mer än att jag ville fotografera med mitt 45mm PC-E (tilt shift) för att leka lite med skärpeplanet. Efter ett tag kom dock idén att göra det hela lite old school då tilt shift-optiken kan ge en viss känsla av gamla storformatskameror.

Någon studio hade vi inte tillgång till så det hela fick göras vid hallen i min lägenhet med en vit dörr som "studiobakgrund". Min lägenhet är inte stor på något sätt så att få plats med ett gäng blixtar var uteslutet, något som gjorde att vi bestämde oss för att använda endast en blixt (Nikon SB-900). Sedan experimenterade vi en hel del med ett par vita kartonglock som reflexskärmar för att fixa upplättning.

Till slut bestämde vi oss dock för att fotografera utan upplättning, satt på ett riktigt stort paraply (150cm) och gick rejält nära för ett mjukt och heltäckande ljus. Blixten placerades nästan rakt framifrån (kanske 20-30 grader åt höger) och cirka 45 grader uppifrån. Genom paraplyets storlek smiter ljus runt hela huvudet, såväl uppifrån som nedifrån som på vänster sida. För att vara säker på detta fällde jag ned vidvinkeladaptern på min Nikon SB-900 för maximal grundspridning av ljuset direkt in i paraplyet.

Resultatet av denna ljussättning ger ett jämnt ljus med lite skuggor på vänstra sidan samt under haka och näsa för lite karaktär.

Nu var det dock inte klart där, för att få till den där old school-looken krävdes lite till. Det svarta strecket på höger sida där det ser ut som om filmen inte riktigt blivit exponerad var från början en olyckshändelse på grund av billiga radiosändare som inte ville synka ordentligt. Istället för att fixa detta med slutartiden på kameran fortsatte jag då jag tyckte det passade in på temat med gammal kamera.

Sedan var det dags för efterbehandling, jag skjuter alltid i RAW och använder Adobe Lightroom som framkallningsverktyg. Där slängde jag ihop en snabb framkallning där huvudpunkterna var att dra ned kontrastreglaget, samt vitbalansen aningen åt det blåa hållet. Efter det la jag på en delad toning (gula högdagrar och blåa skuggor) vilket ger en hyfsad polaroid-effekt sedan drog jag även på en del gryn då bilden från D3s:en är för klinisk.

Det hela kanske tog 10 minuter vilket brukar vara max jag lägger på en bild, nu bestämde jag mig dock för att leka lite till och gick över till Photoshop. Där tog jag hjälp av en "prickig" pensel för att måla dit lite fläckar och färgsläpp som brukar uppstå vid polaroidfotografering.

Hoppas detta gav er något, jag återkommer med flera shoots. Då lovar jag dessutom fler backstagebilder på hela processen, är det något annat ni önskar hojta till!

Läs mer
Köp en oöppnad Paradis-ask
Den med trillingnöt 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
56.0°
+
Roger Åberg
0
Bygg ditt eget Nerf-gevär
För mindre än en hundring 
34.0°
+
Roger Åberg
0
Så här tar man bort en kran
I Photoshop alltså 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
45.1°
+
Emmy Zettergren
0
Lejonhona gillar att fånga pinnar
En lejonhund? 
41.7°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
60.2°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
50.8°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
52.0°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
51.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
57.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Man i Pikachu-kostym klättrade in till Vita huset
För att han ville bli YouTube-stjärna 
34.8°
+
Frode Wikesjö
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
27.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
21.1°
+
Roger Åberg
0