Kakadua skäller på hundar
Voof! 
51.0°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
43.5°
+
Emmy Zettergren
0
Färgglada skor för skolstarten
Från Adidas och Sneakersnstuff 
82kg
+
Bobby Green

Minitest MacBook Air för fotografer?

Jag har testat lite om den verkligen är kraftfull nog

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Jag är ett stort fan av Apples nya MacBook Air-datorer, underbart smidiga, högupplöst skärm på 13-tummaren, hyfsad battertid på båda och SSD-disken gör att de dessutom presterar ganska bra i benchmark-tester.

Prestandamässigt så duger Airen för de allra flesta men jag är inte "de flesta", jag redigerar hd-film, högupplösta bilder (ibland runt 1GB stora) och köra stora bibliotek i Lightroom med mera.

För ett par veckor blev jag lite sugen på att testa hur bra 13-tummaren är om man vill använda den för lite mer krävande saker. Därför ringde jag Apple, fick ett exemplar på lån med 1,86 GHz CPU, 2GB RAM och 256GB SSD för att hårdköra ett par veckor. Jag slängde in hela Adobe-kittet och lämnade min i7-Pro på hyllan och en sak är säker, min axel/nacke/rygg blev i alla fall väldigt mycket gladare på mig.

Jag tänker inte gå igenom några testsiffror eller så, sådant kan ni hitta här. Jag tänker bara dela med mig om hur det fungerade för mig i praktiken.

Adobe Lightroom
Här är jag ganska imponerad och ute på en shoot kan jag verkligen tänka mig att endast ha en Air istället för en Pro. Det gör väl ingen förvånad om jag säger att det går långsammare men man kan fortfarande hålla ett hyfsat arbetstempo. Mycket är nog tack vara SSD-disken vilken tar igen lite vad man tappar i processorkraft. Jag är ganska kräsen och sitter ganska många timmar per vecka med detta program så jag skulle inte vilja ha en Air som enda dator men beroende på hur mycket man faktiskt håller på med foto så kan man nog klara sig.

Adobe Photoshop
Photoshop fungerade inte riktigt lika bra som Lightroom om man vill arbeta lite mer avancerat. Detta mest då filerna till slut blir riktigt stora och äter upp ram-minnet ganska snabbt. För enklare arbete som färgkorrigering, kurvor och det gamla vanliga är det dock inget problem alls. Slänger man dessutom in 2GB RAM så borde denna dator fungera som huvuddator för fotoredigering (åter igen om man inte har värsta kraven eller arbetar mycket med det).

Adobe Premiere Pro
Detta var nog det tillfälle som min frustration var som högst, det gick att klippa 720-material men det var inte direkt en dans på rosor. Det blev att rendera det hela ganska ofta om man vill ha fler videospår med lite övergångar och effekter. Det är fullt möjligt att klippa en liten snutt men om man ska klippa något över fem minuter eller gör det oftare än en gång i månaden så är detta inte datorn för dig.

Sammanfattning
Det är kanske inte en direkt fröjd att använda Airen för fotoredigering, i all fall inte av dem lite mer avancerade typen, men den är absolut inte dålig på det, allt handlar om dina krav.
Håller du på mycket med foto och bara vill ha en dator så är detta fel dator för dig. Har du dock råd med en arbetsdator och en location-dator så fungerar Airen kanon (jag vill ha en). Fotograferar du mer som en hobby, håller inte på allt för mycket med stora tunga bilder och kan tänka dig att filter och andra CPU-krävande saker tar lite längre tid så kan jag också rekommendera en Air.
Vill du börja filma med din systemkamera så ska du dock hålla dig borta från denna dator.

Några frågor? Kommentarerna står till ert förfogande!

Kakadua skäller på hundar
Voof! 
51.0°
+
Roger Åberg
0
Bygg ditt eget Nerf-gevär
För mindre än en hundring 
34.9°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
43.6°
+
Emmy Zettergren
0
Lejonhona gillar att fånga pinnar
En lejonhund? 
41.0°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
58.4°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
49.8°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
51.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
50.5°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
50.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
56.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
28.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
21.9°
+
Roger Åberg
0
Järnhalten i sjöar ökar kraftigt i Europa
Binder miljögifter i vattnet 
30.8°
+
Emmy Zettergren
0