Ett nytt alternativ för data på iPad
Men det är inte speciellt bra det heller 
28.0°
+
Roger Åberg
0
Burger King gör reklamfilm mot mobbning
Ingen ska mobbas, varken burgare eller människor 
45.3°
+
Roger Åberg
0
Öl brygd på färsk ananas
Nytt från Brutal Brewing 
88kg
+
Bobby Green

DIY Ladda 35mm i din mellanformatare

Sprocket holes FTW!

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Jag skrev för ett litet tag sedan om hur man laddade dubbla 35mm-rullar i en mellanformatskamera och här kommer nästa mod du kan göra om du har en mellanformatare.

Du behöver lite skumgummi, gummisnoddar och en mallanformatare modell äldre så den inte behöver känna av film för att gå att använda. Med hjälp av detta kan du fixa till din 120-kamera till att ta 135-film på ett väldigt enkelt sätt.

Kul är då att du kommer få bilden över hela negativet, det vill säga att filmbeteckningen samt frammatningshålen blir en del av hela fotografiet. Det finns dock ett problem med det hela och det är filmframmatningen. Har du en kamera utan stopp i matningen och istället ett rött hål där bak där du behöver titta så blir det jobbigt. Du kan nämligen inte använda det hålet då 135-film inte har något skyddspapper. Så glöm inte att tejpa över det!

En annan effekt blir att det blir ganska sköna panoramor av det hela. vill man inte det så får man göra någon lösning med en skiva som blockerar ljuset förutom i mitten. Detta fungerar förstås endast om du har en kamera med valbar frammatning.