m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har FCC röstat mot nätneutraliteten
Här kan du läsa varför 
20.9°
+
Roger Åberg
0
Sally Ride blir frimärke
Första amerikanskan i rymden 
42.8°
+
Roger Åberg
0
DJ Earworms United State Of Pop 2017
Årets pop samlad i en låt 
80kg
+
Bobby Green

Minitest Gordon testar Fuji X100

Äntligen kommer de slutgiltiga tankarna

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Jag har ett tag utlovat en liten recension av Fuji X100 så här kommer en liten text för att återkoppla med min första artikel om den.

De flesta tester du kan läsa om den kamera hyllar den massor men jag är inte lika positiv. Jag gillar verkligen kameran men den förtjänar inte att bli höjd till skyarna, det finns dock tre stycken anledningar varför denna kamera är värd att köpa.

Ergonomi & meny
Storleken på kameran är ganska lagom för att hand, knappar och så ska få plats utan att kameran i sig blir för stor. Tyvärr är platsen för högra handens tumme inte helt bra. Det finns till och med kompaktkameror där tummen får ett bättre fäste. Kvaliteten på bygget samt designen är dock helt underbar och att knapparna är få är helt klart trevligt. Tyvärr är knapparna lite väl små och menyknappen är horribel. Utöver det så är kameran väldigt enkel att jobba med med hjälp av alla sköna retroreglage för slutartid, bländare och exponeringskompensation (köp-anledning ett tillsammans med det bra bygget).

Menyn är inte av högsta kvalitet men det finns bra mycket sämre. Vad gäller inställningsmöjligheter och valmöjligheter så är kameran dock ganska bra. Det enda jag saknar i inställningarna är mer inställningar om hur autofokusen fungerar. En annan jobbig sak är att när man är i inzoomat läge i bildvisningen inte kan växla bild innan man zoomat ut. En annan sak är inställningen för vad som ska visas i den optiska sökaren inte är något som fungerar speciellt bra och lätt blir lite rörigt.

Sökare & skärm
Sökaren är fantastisk, så enkelt är det bara. Att detta inte hamnat i kameror innan är ett mysterium och just denna funktion är den största anledningen (anledning två) varför denna kamera är köpvärd. Utan hybridsökaren så måste jag faktiskt säga att denna kamera hade varit cool men inte fantastisk, så mycket betyder sökaren för X100. Jag har inget dåligt att säga om den, men det har jag dock om skärmen. Den borde ha kunnat vara större och kvaliteten känns medelmåttig vilket är tråkigt på en så dyr kamera.

Optik & Sensor
Objektivet håller väldigt bra klass och bländarringen gör att man får en bra klassisk känsla. Det är skarpt, någon distorsion är det inte att prata om och vinjetteringen är försumbar. Det finns dock ett stort problem och det är att närgränsen är riktigt dålig om man inte först sätter på macroläget. Tyvärr så är det en ganska långsam process så här blir det icke godkänt. Vill du ta en porträttbild utan macroläge så är det närmaste du kan komma ett utsnitt med lite luft ovan huvudet och klippa runt byxlinningen. Närgränsen är riktigt illa om man använder den optiska sökaren (80cm) men med ett klick för att byta till elektronisk sökare så kommer man närmare och kan ta byst-bilder (30cm). Vill man närmare än så så får man slå på macro-läget.
Bildkvaliteten är väldigt bra, objektivet håller som sagt hög klass och då sensorn inte har ett AA-filter blir bilderna rejält skarpa (men du kan å andra sidan få lite moire-problem). Sedan är brusprestandan helt klart i toppklass och jag fotograferade väldigt mycket med iso 6400 utan några problem. Detta är den tredje och sista anledningen varför denna kamera är värd ett köp.

Slutsats
Kameran är inte fantastisk men det finns ingen riktig konkurrent, ofta pratar man om Leica X1 men hybridsökaren på X100 gör att den är i en helt annan klass. Olympus E-P2 ser retro ut, har utbytbar optik samt är bra mycket billigare och är nog den bästa konkurrenten. Den är dock större och saknar den sköna retrokänslan med slutartidshjul samt har en taskig elektronisk sökare.

Kort och gott, det är känslan i X100 som gör den fantastisk och köpvärd. Att faktiskt se vad du fokuserar på genom glas samtidigt som du får all info du behöver för en digitalkamera tillsammans med de sköna retroreglagen är underbart i detta kompakta format. Nackdelarna man får leva med är att den är lite segjobbad vad gäller allt utom de grundläggande funktionerna slutartid och bländare.

Ps. Mitt egna exemplar av kamera kom i förrgår, så ja, jag anser alltså att den är värd att köpa.

Nu har FCC röstat mot nätneutraliteten
Här kan du läsa varför 
20.9°
+
Roger Åberg
0
Sally Ride blir frimärke
Första amerikanskan i rymden 
42.8°
+
Roger Åberg
0
Sverige bäst i klassen på miljö
USA, Australien och diktaturer sämst 
46.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Studiebidraget höjs
Riksdagen röstade ja till regeringens förslag 
47.4°
+
Bobby Green
0
Bitcoin har nu spridit sig till modebranschen
Köp en julig bitcoin-tröja 
28.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nytt servicecenter för Tesla i Malmö
Öppnar i dag 
44.8°
+
Bobby Green
0
Sexistisk reklam förbjuds i Stockholms kollektivtrafik
Är väl ingen dum idé 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snart kan man få maten levererad direkt till kylen
Matföretag och låsföretag börjar samarbeta 
34.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
iMac Pro kommer att kosta från 56.995 kronor
Väljer man extra allt kostar den 148.790 kronor! 
8.1°
+
Roger Åberg
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
33.6°
+
Roger Åberg
0