m

Minitest Gordon testar Fuji X100

Äntligen kommer de slutgiltiga tankarna

Foto / Hårdvara

Jag har ett tag utlovat en liten recension av Fuji X100 så här kommer en liten text för att återkoppla med min första artikel om den.

De flesta tester du kan läsa om den kamera hyllar den massor men jag är inte lika positiv. Jag gillar verkligen kameran men den förtjänar inte att bli höjd till skyarna, det finns dock tre stycken anledningar varför denna kamera är värd att köpa.

Ergonomi & meny
Storleken på kameran är ganska lagom för att hand, knappar och så ska få plats utan att kameran i sig blir för stor. Tyvärr är platsen för högra handens tumme inte helt bra. Det finns till och med kompaktkameror där tummen får ett bättre fäste. Kvaliteten på bygget samt designen är dock helt underbar och att knapparna är få är helt klart trevligt. Tyvärr är knapparna lite väl små och menyknappen är horribel. Utöver det så är kameran väldigt enkel att jobba med med hjälp av alla sköna retroreglage för slutartid, bländare och exponeringskompensation (köp-anledning ett tillsammans med det bra bygget).

Menyn är inte av högsta kvalitet men det finns bra mycket sämre. Vad gäller inställningsmöjligheter och valmöjligheter så är kameran dock ganska bra. Det enda jag saknar i inställningarna är mer inställningar om hur autofokusen fungerar. En annan jobbig sak är att när man är i inzoomat läge i bildvisningen inte kan växla bild innan man zoomat ut. En annan sak är inställningen för vad som ska visas i den optiska sökaren inte är något som fungerar speciellt bra och lätt blir lite rörigt.

Sökare & skärm
Sökaren är fantastisk, så enkelt är det bara. Att detta inte hamnat i kameror innan är ett mysterium och just denna funktion är den största anledningen (anledning två) varför denna kamera är köpvärd. Utan hybridsökaren så måste jag faktiskt säga att denna kamera hade varit cool men inte fantastisk, så mycket betyder sökaren för X100. Jag har inget dåligt att säga om den, men det har jag dock om skärmen. Den borde ha kunnat vara större och kvaliteten känns medelmåttig vilket är tråkigt på en så dyr kamera.

Optik & Sensor
Objektivet håller väldigt bra klass och bländarringen gör att man får en bra klassisk känsla. Det är skarpt, någon distorsion är det inte att prata om och vinjetteringen är försumbar. Det finns dock ett stort problem och det är att närgränsen är riktigt dålig om man inte först sätter på macroläget. Tyvärr så är det en ganska långsam process så här blir det icke godkänt. Vill du ta en porträttbild utan macroläge så är det närmaste du kan komma ett utsnitt med lite luft ovan huvudet och klippa runt byxlinningen. Närgränsen är riktigt illa om man använder den optiska sökaren (80cm) men med ett klick för att byta till elektronisk sökare så kommer man närmare och kan ta byst-bilder (30cm). Vill man närmare än så så får man slå på macro-läget.
Bildkvaliteten är väldigt bra, objektivet håller som sagt hög klass och då sensorn inte har ett AA-filter blir bilderna rejält skarpa (men du kan å andra sidan få lite moire-problem). Sedan är brusprestandan helt klart i toppklass och jag fotograferade väldigt mycket med iso 6400 utan några problem. Detta är den tredje och sista anledningen varför denna kamera är värd ett köp.

Slutsats
Kameran är inte fantastisk men det finns ingen riktig konkurrent, ofta pratar man om Leica X1 men hybridsökaren på X100 gör att den är i en helt annan klass. Olympus E-P2 ser retro ut, har utbytbar optik samt är bra mycket billigare och är nog den bästa konkurrenten. Den är dock större och saknar den sköna retrokänslan med slutartidshjul samt har en taskig elektronisk sökare.

Kort och gott, det är känslan i X100 som gör den fantastisk och köpvärd. Att faktiskt se vad du fokuserar på genom glas samtidigt som du får all info du behöver för en digitalkamera tillsammans med de sköna retroreglagen är underbart i detta kompakta format. Nackdelarna man får leva med är att den är lite segjobbad vad gäller allt utom de grundläggande funktionerna slutartid och bländare.

Ps. Mitt egna exemplar av kamera kom i förrgår, så ja, jag anser alltså att den är värd att köpa.

Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
47.3°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Snubbe kör båt över grusväg
Alla sätt är bra utom de dåliga 
41.9°
+
Bobby Green
0
Utvecklare får egna profilsidor på Steam
Få en bättre överblick över spelkatalog 
42.5°
+
André Stray
0
Instagram verkar släppa IGTV idag
Dags att slå hårt mot Youtube? 
33.6°
+
André Stray
0
Star Trek: Discovery-skaparen jobbar på fyra Star Trek-serier
Picard kan återvända! 
43.7°
+
André Stray
0
EU-utskott röstade ja till skärpt nätupphovsrätt
Omröstning i EU-parlamentet sker i september 
-29.1°
+
André Stray
0
Nu finns ett första ramverk för självkörande bilar i EU
Tomas Eneroth har styrt upp 
46.2°
+
Roger Åberg
0
Porsche köper in sig i Rimac
Intressant! 
46.2°
+
Roger Åberg
0
Så här ska man bete sig i naturen
Allemansrätten rockar! 
44.4°
+
Roger Åberg
0
Japanska fans städar efter sig
Även Senegal-fans har stil 
67.1°
+
Roger Åberg
0
Snart kan du köra frågesport live på Facebook
Som vi har längtat? 
32.2°
+
Roger Åberg
0
Nästan 300 dansscener i ett klipp
Det svänger! 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Amazon kritiseras av aktieägare för AI-systemet Rekognition
Vill inte att Amazon ska pyssla med övervakning 
41.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Före detta CIA-anställd åtalas för läcka till WikiLeaks
Ska ha läckt Vault 7-dokumenten 
30.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uber testar lägre priser
För de som kan tänka sig att vänta lite 
44.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon köpte Amazon.se för 6 miljoner kronor
Enmansföretag verkar ha gjort en bra deal 
55.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google släpper egen podcast-app för Android
På tiden! 
44.3°
+
André Stray
0
Islands målvakt har regisserat reklamfilm för Coca-Cola
Stiligt! 
48.8°
+
Roger Åberg
0