m

Steve Jobs kallar Flash för en död teknologi

Är han bara uppblåst eller har han rätt?

Foto: curiouslee
Mac / iPad

Det har varit en hel del snack om Flash sedan Apple presenterade iPad och framförallt sedan de interna uttalande som Steve Jobs (troligen) gjorde om Adobe och Flash.

Nu har det dykt upp fler rykten/rapporter om vad Steve Jobs tycker om Flash. Den här gången är det från möten med Wall Street Journal där Steve Jobs ska ha försökt övertala dem om att Flash är skräp och en utdöende teknologi. Steve Jobs ska också ha påstått att batteritiden för en iPad skulle sjunka från 10 timmar till 1.5 timme om man stoppade in Flash i den.

Vi har nog alla våra åsikter om Flash, speciellt om man är Mac-användare. En del gillar Flash, en del hatar Flash och många tycker att Flash är en del av den totala webb-upplevelsen.

Klart är att Flash både fått en större och mindre viktig betydelse på nätet. Mindre viktig har man blivit eftersom färre siter görs helt i Flash - jag vågar till och med påstå att om man tar bort fotograf-hemsidor och kampanjsiter så finns knappt Flash längre i den bemärkelsen. Behovet av att kunna uppdatera innehåll enkelt, att kunna länka direkt till innehåll och att hittas av sökmotorer har helt enkelt blivit betydligt viktigare än att kunna göra coola animeringar.

Större vikt har Flash helt klart för videoboomen på nätet - och vi kan faktiskt tacka Flash för denna explosion. Innan Flash fick stöd för video så krävdes det plug-ins för alla olika videoformat och det var inte att tänka på att göra smarta annonslösningar och egna spelare. Alla som kommer ihåg RealVideo förstår vad jag menar - det var ett helvete.

Detta hoppas alla Flash-motståndare ska kunna lösas med HTML5 men det är inte så enkelt. Alla annonslösningar som finns i dag bygger på Flash. Inga TV- och film-bolag är speciellt nöjda med den minskade säkerhet för deras material som HTML5 trots allt betyder, de har ju precis accepterat Flash med nöd och näppe.

Men faktum kvarstår - Flash är, speciellt på Mac, inte bra på att spela upp högupplöst video. Min dator, en modern Mac med bra med RAM, mår rätt dåligt när Flash ska spela upp 720p-video och 1080p-video är inte att tänka på. Och det är ju inte acceptabelt när samma film utanför Flash-spelaren spelas upp utan några som helst problem.

Att leverera video utanför Flash är i dag inget problem till moderna webbläsare (sena Firefox, Chrome och Safari) vilket Youtube och Vimeo bland annat har visat. Men samtidigt så kickar alltid Youtube igång Flash-spelaren när en annons ska visas, även om det nog bara är en tidsfråga innan det löser sig.

Förutom kampanjsiter och video finns det så klart mer saker som Flash används till. Annonser är nog, i mängd, lätt den största kakan men blinkande - och CPU-krävande - banners kommer nog ingen av oss att sakna. Knappt ens annonsörerna. Spel är också en betydande del - tycka vad man vill om Farmville - här finns ännu inget vettigt alternativ som är plattformsoberoende. Det kommer säkerligen men i dag finns det inte.

Kvar är mindre utbredda funktioner som smarta diagram (försök använda Google Analytics utan Flash), bildspel (som jag gärna ser utan Flash) och så vidare. Mycket har hänt under de senaste åren på webbläsarfronten och detta är verkligen inget som inte går att lösa. Inte över en natt men inte utan speciellt mycket huvudbry.

Vi kan alltså konstatera att Flash är betydande för många delar av nätet i dag men om du har installerat en Flash-blockerare i din webbläsare så har du nog också märkt att de tillfällen då du verkligen saknar Flash är ganska lätträknade. Viktiga, men lätträknade.

I ett avsnitt av Engadgets podcast från CES pratade man om Nokias N900 som har stöd för Firefox-plugins. Engadget-gänget blev lyriska över detta och insåg att då fungerar ju Flash! Men nästa fråga kom snabbt - kan man även installera Flash-blockeraren? När svaret blev positivt så blev gänget lyckligare över detta än Flash-pluginen. Och det säger en del.

Åter till Steve. Jag personligen tycker att han är lite larvig. Steve vill göra ett statement och genom att helt och hållet ignorera Flash så ställer man krav på viktiga leverantörer att skapa alternativ till Flash, antingen genom att använda andra webb-teknologier eller genom att göra appar för iPhone/iPad.

Steve är kaxig efter succén med iPhone och hoppas så klart att iPad ska bli så dominant att den press man sätter kan få effekt. Samtidigt så tror jag att de andra spelarna mest är lyriska över Flash-support till den egna plattformen för att det är skönt att ha ett trumfkort mot Apple. Steve har nog också insett att Flash absolut största fördel är att "alla" har pluggen installerad, något som inte är sant i mobilvärlden. Visst kommer Flash till flera mobila plattformar under året men än så länge är Flash i webbläsaren på mobilen långt ifrån standard utan snarare icke existerande.

Jag vill ha allt så jag vill så klart ha Flash till iPad. Framförallt så vill jag ha valet själv att installera det. Men om valet stod mellan Flash fullt påslaget eller inte alls hade jag nog valt inte alls.

Vad hade du valt?

Läs mer
Världens enda Lamborghini Miura SVR har renoverats
Av Lamborghini själva 
43.8°
+
Bobby Green
0
GitHub släpper gratis programvara till skolor
Alla ska koda! 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
DARPA visar ett par fordonsnyheter
Har bland annat hjul som kan skifta från runda till trekantiga 
41.8°
+
Bobby Green
0
Harley-Davidson flyttar en del av produktionen från USA
På grund av EU:s strafftullar 
47.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tesla stämmer före detta anställd
Anklagas för att ha stulit företagshemligheter 
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple ryktas jobba på AirPods med brusreducering
Ska släppas nästa år 
45.7°
+
André Stray
0
Ny bakom kulisserna-video från Den blomstertid nu kommer
"Sveriges genom tiderna mest överambitiösa bilkrasch" 
41.6°
+
André Stray
0
Polis släpper rapport om dödsolycka med självkörande bil
Uber-chauffören tittade på tv vid olyckstillfället 
27.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft Edge till mobil får inbyggd annonsblockerare
Går att betatesta nu 
42.6°
+
André Stray
0
Koenigsegg teasar Ageras uppföljare
Skiss visar formerna 
44.0°
+
Bobby Green
0
Volkswagen slog rekord med specialbyggda elbilen
Körde Pikes Peak på 7:57,148 
44.4°
+
Bobby Green
0
Hayabusa 2 skickar hem bild på asteroiden Ryugu
Som den snart ska besöka 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Michael Reeves styr bil med hjärnan
Lite lunchnörderi 
41.8°
+
André Stray
0
Ska vi använda havskablar för att upptäcka jordbävningar?
Ingen helt dum idé 
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Flera tidningar fälls för metoo-publiceringar
Man ska vara försiktig med att namnge folk i media 
73.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Andra säsongen av Castlevania släpps senare i år
Verkar inte bli någon sommarrelease 
41.9°
+
André Stray
0
Adobe tar fram AI som kan hitta fejkade bilder
Verkligheten är bäst? 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ytterligare trailer för The Equalizer 2
Denzel levererar rättvisa 
42.6°
+
André Stray
0
SpaceX ska skjuta upp satellit åt det amerikanska flygvapnet
Första gången som Falcon Heavy får förtroendet att göra det 
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Råtta bröt sig in i indisk bankomat
Käkade upp sedlar för över 150.000 kronor 
47.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Saudisk kvinna körde F1-bil
Firade att saudiska kvinnor nu får köra bil 
51.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är världens minsta "dator"
Universitet snor tillbaka titeln från IBM 
43.3°
+
Roger Åberg
0
Dreamhack Summer 2018 är slut
Verkar ha varit en lyckad tillställning 
50.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix kommunikationschef får sparken
Använde N-ordet en gång för mycket 
43.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Europas ålar har ett kokainproblem
För mycket droger i våra floder 
30.0°
+
Wille Wilhelmsson
0