iMac Touch på gång?

Mac / Mac

Det har dykt upp en ny patentansökan från Apple hos WIPO (World Intellectual Property Organization) som antyder att Apple eventuellt funderar på att bygga något som närmast skulle kunna liknas vid en stationär dator med pekskärm.

Patentansökan innehåller detaljer hur hårdvaran ska justeras för att kunna användas tillsamman med ett pekgränssnitt (se bilden till höger) samt hur mjukvaran ska kunna gå från ett gränssnitt med hög upplösning som bäst passar tillsammans med en mus till ett gränssnitt som man bäst hanterar med sina fingrar.

Om detta sedan betyder att Apple någonsin kommer att bygga en "iMac Touch" vete gudarna med idén är ju onekligen lite intressant.

  tack till alla som tipsat om detta www.patentlyapple.com +

350.000 vill bli bortglömda av Google i Europa

Webb / Google

Google har släppt lite ny statistik över hur många i Europa som vill utnyttja den så kallade "rätten att bli glömd" av Google vilken innebär att Google, efter krav från EU, måste radera länkar från sitt sökindex som leder till information om privatpersoner i EU.

Sedan Google böjde sig för kraven från EU i maj 2014 har man fått in närmare 350.000 krav (se bild nedan) från personer som vill glömmas bort på den europeiska delen av Googles sökmotor. Totalt handlar det om lite över 1,2 miljoner länkar som privatpersoner vill ha bort från Google och utav dessa säger Google att man har tagit bort 42% medan man i resterande fall inte funnit någon grund till att ta bort länkarna.

För svensk del så är det närmare 10.000 privatpersoner som sammanlagt vill ha bort runt 37.000 länkar från Googles sökindex och utav dessa har Google plockat bort 40,9%.


via Wall Street Journal www.google.com +

Pirat från Tjeckien betalar böter med Youtube-views

Webb / Fildelning

Den första piratkopieraren som dömts i Tjeckien har fått ett rätt spännande straff. Efter att ha gjort en piratkopierad version av bland annat Windows 7 tillgängligt på en piratsida så har Jakub F åkt dit och är tvungen att betala upp mot drygt 6 miljoner tjeckiska kurona, drygt 2 miljoner kronor, i böter till bland annat Microsoft, HBO, Sony Music och Twentieth Century Fox. 2 mille är mycket pengar och Jakob F kunde inte betala så han fick ett annat alternativ: Att spela in en film där han berättar avskräckande om sitt liv som pirat och få 200 000 views av filmen på Youtube. Om han lyckas nå milstolpen kommer majoriteten av böterna att strykas.

Ovan kan ni se videon i fråga som för tillfället har 136 340 visningar. Videon är på tjeckiska och det finns inga undertexter, men man får i alla fall se Jakub F som ser ut att sitta i en knivig situation.

torrentfreak.com +

Claimony prisades under Internet Discovery Day

Spel / Bransch

Under tisdagen hölls Internet Discovery Day i samband med Internetdagarna där nya företag får en chans att träffa investerare. Under eventet fick besökare rösta om vilket nytt företag som var intressantast och vinnare blev speltjänsten Claimony som fick utmärkelsen Best in Show och 25 000 kronor i vinstpengar.

Claimonys idé går ut på att folk som spelar spel kan använda sina intjänade achievements för att tjäna poäng via speltjänsten. Poängen kan sedan bytas in mot olika riktiga priser.

Det Claimony vann pris för var dock ett nytt spelkoncept baserat på kortspel som går ut på att du som spelare både är en spelare och själva kortspelet. Så här beskriver de spelet:

"Genom att hämta information om en spelares prestationer från datakällor som Steam m.fl. skapas ett virtuellt kortspel där spelarna själva representeras på korten. Deras faktiska prestationer och individuella spelstil ligger till grund för att avgöra kortets värde och egenskaper."

Varje spelare får ett set med kort som innehåller andra spelare och tillsammans bildar de ett lag. Laget kan sedan utökas och förbättras genom att nya kort skaffas. Alternativt kan man låsa upp egenskaper på de befintliga korten. Varje dag ska sedan fem kort väljas ut av spelaren och baserat på hur profilerna på korten presterar under den aktuella dagen belönas spelaren med poäng som kan användas för att låsa upp fler egenskaper på korten i laget. Det finns också ett arena-läge där två spelare kan ställas mot varandra. En spelare blir också belönas för hur mycket den egna profilen spelas av andra spelare.

Spelkonceptet är fortfarande under utveckling men målet är enligt Claimony att alla ska få chansen att bli stjärnor oavsett om det är som spelare eller som ett eftertraktat spelkort.

“Vårt mål är att demokratisera e-sporten genom att ge alla chansen att bli stjärna, både som spelare och eftertraktat spelkort. Därför är vad man skulle kunna kalla ‘folkets pris’ extra värdefullt och ett tecken på att vi är på rätt väg.” säger Björn Torstensson, VD på Claimony.

www.claimony.com +

Blekingesjukhuset ska börja använda Google Glass

Mobil / Tillbehör

Blekingesjukhuset utvecklar nu i samarbete med företaget Nicon en applikation som gör att läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal snabbt och smidigt ska kunna ta del av patientjournaler och liknande information via ett par av Googles augmented reality-glasögon Google Glass.

Det kan handla om information som till exempel puls, blodtryck och annan medicinskt information som rör patienten man behandlar. Gunilla Skoog är utvecklingsdirektör för Landstinget Blekinge och anser att AR-lösningar liknande denna är en del av framtidens sjukvård. Till Sveriges Radio säger Skoog:
"Vi har helt enkelt tittat på vilka problem vi har och vad vi kan förbättra. Det är många på IVA som varit intresserade och engagerade i det här projektet."

sverigesradio.se +

Moddare gör om Fallout 1 i Fallout New Vegas

Spel / PC

Det första Fallout-spelet släpptes 1997 och utvecklades av Interplay. Nu gör ett gäng moddare om spelet i Fallout New Vegas där de säger sig vilja behålla känslan från det första spelet men använda de nyare funktionerna och möjligheterna i New Vegas.

Ovan kan ni kolla in inledningssekvensen från nyversionen och moddarna säger att valv 13 och 15 är klara medan Shady Sands nästan är färdigt. Junktown ska vara halvfärdigt samtidigt som arbetet med The Glow, Necropolis och The Hub har påbörjats.

Fler filmer finns på moddarnas Youtubesida.

www.eurogamer.net +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen