Nokia stämmer HTC, RIM och ViewSonic

Mobil / Business

Ny vecka och patentkarusellen går vidare med att Nokia idag stämmer mobiltelefon-tillverkarna HTC och RIM (BlackBerry) samt skärm-tillverkaren ViewSonic då Nokia anser att de tre företagen använder Nokias teknik i deras produkter utan att betala licens-pengar för detta.

Det handlar om 45 olika patent som rör såväl hårdvara som mjukvara. Förra året löstes en långvarig tvist mellan Nokia och Apple där Apple till slut fick krypa till korset och betala en engångssumma samt royalties till Nokia. Att Nokia är ute efter något liknande med de här stämningarna är väl inte helt otänkbart då det skulle kunna förbättra företagets för tillfället ganska så skrala resultat.

Hur som helst, vi ser väl antagligen fram emot ytterligare en lång tvist som säkerligen kommer att ta ett eller flera år innan den är helt utredd.

www.theverge.com +

Vi har fått in Microsoft Lumia 950 & Lumia 950 XL

Mobil / Microsoft

Helgen är räddad! I alla fall för undertecknad. Lumia 950 och Lumia 950 XL har trillat in på kontoret tillsammans med en Display Dock som gör det möjligt att använda Lumialurarna ungefär som en dator.

Första intrycket av telefonerna var att de känns lite plastiga. Det är inte samma känsla som i de tidigare flaggskeppslurarna från Nokia eller Microsoft. Om jag förstått det rätt så ska plastigheten gå att lösa genom att köpa en alternativ baksida till telefonerna. Under Microsofteventet tidigare i veckan visade gänget upp en 950 med finare ram och läderbaksida som var rätt läcker och kändes betydligt mer premium. Men ändå. Tråkigt att få flaggskeppslurar som känns likadana som budgetlurarna. Det säger dock rätt mycket om företaget budgettelefoner.

Hur som helst så känns båda telefonerna riktigt rappa när det kommer till allmän navigering i gränssnittet och lättare surf i Edge. Windows Hello fungerar riktigt bra och låter mig låsa upp telefonen snabbt och säkert. Till skillnad från Surface Pro 4 så är telefonen utrustad med iris-scanner som identifierar en genom att ta en titt på ögonen.

Nu kommer vi slänga oss i Windows 10 Mobile-träsket och om det är någonting du undrar över när det kommer till de nya Lumia-lurarna så är det bara att scrolla ner, skriva frågan och sedan vänta tills vi kommer med svaren.

Vi får se mer Uncharted 4 under Playstation Experience

Spel / Sony

Mellan 5-6 december kommer Playstation Experience 2015 att äga rum och då kommer vi att få se mer av Uncharted 4. Dels kommer några nya cinematiska scener att visas upp och dels presenteras en del material från bakom kulisserna på arbetet med spelet.

Eventet äger rum i San Francisco och vi lär få nöja oss med nya trailers i efterhand som vi dock med glädje ser fram emot.

www.playstationlifestyle.net +

Fredagsdansen #3

Video / Fredagsdansen

Även i Sydkorea dansar man dagar som dessa.

youtube.com +

Routern Turris Omnia fokuserar på säkerheten

Webb / Övrigt

Turris Omnia är en router som just nu crowdfundas på IndieGoGo och det som är lite speciellt med den är att den rullar på open source-programvara och kommer att ha möjligheten att autouppdateras och snabbt som attan installera säkerhetspatchar när nya sårbarheter på nätet upptäcks.

Säkerheten i routrar är något som kommer att bli allt mer viktigt framöver i takt med att vi anpassar oss till smarta hem, det så kallade internet of things, då routern oftast är det enda som står emellan internet och våra trådlösa prylar i hemmet.

Förutom att fokusera på säkerhet så finns det möjlighet att koppla in en extern hårddisk till Turris Omnia så att man kan använda den som en NAS, backupserver och DLNA-server. Det finns även möjlighet att installera ett SIM-kort i routern som kickar igång om den vanliga internetförbindelsen skulle gå ner eller om det inte är möjligt att anlsuta till internet på något annat sätt än via mobilnätet.

Med 46 dagar kvar av Turris Omnia kampanj på IndieGoGo har man redan fått in cirka 280.000 dollar vilket är nästan tre gånger så mycket som de 100.000 man hoppades ta in i finansiering när man drog igång kampanjen. Routern kommer att kosta runt 200 dollar när den börjar levereras någon gång under nästa vår.

  tack Erik J. E. www.indiegogo.com +

Samsung drar tillbaka sin kameror i Storbritannien

Foto / Samsung

Sedan en månad tillbaka har rykten florerat kring att Samsung skulle vara på väg att lägga ner sin kameratillverkning och nu pekar allt fler tecken på att de i alla fall drar sig tillbaka från den Europeiska marknaden.

Vi har tidigare berättat att de slutat sälja sina kameror i Tyskland och senaste budet är att de drar tillbaka sina kameror från Storbritannien. De senaste veckorna har de även slutat sälja sina kameror i Nederländerna och norska återförsäljare ska även de ha slutat säljas deras kameror.

Deras kamera NX1 ska dessutom ha tagits bort i så väl Europa, Hong Kong och Australien. Dock finns den fortfarande att köpa hos flera återförsäljare i Sverige.

Hos svenska återförsäljare verkar för övrigt flera av deras kameror fortfarande vara listade men frågan är om de kommer att läggas ner i fler europeiska länder inklusive Sverige framöver och om det hela är ett steg i en påbörjad nedläggningsprocess av hela tillverkningen.

photorumors.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen