m
r
Om man kör på någon och smiter fångar tomten en
Rättvisa skipad! 
56.9°
+
Roger Åberg
0
Apple Music satsar mer på konsertvideos
Exklusiva spelningar med Noel Gallagher och Sam Smith på gång 
31.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
99kg
+
Bobby Green

Internettrafiken gick ner kraftigt efter IPRED

Gick ned med nästan hälften

Visa inte PC-artiklar
PC / Övrigt

IPRED, Sveriges variant av den europeiska lagen, trädde i kraft under förra veckan då vi gick över till april månad och dess effekt kunde ses ganska snabbt. Internettrafiken sjönk ganska kraftigt vid månadsskiftet och även om olika källor hävdar ganska stor spridning på siffrorna så borde det ligga någonstans mellan 30-50 %.

Jon Karlung som är VD på Banhof sade till exempel att hälften av internet är borta och om mönstret håller i sig så känns det kraftigt utbyggda bredbandsutbudet som ju ändå finns i Sverige inte ha samma starka betydelse som innan.

Man kan ju dock fråga sig vad som egentligen var syftet med IPRED. Jag tycker det känns ganska uppenbart att folk har laddat ner mycket skräp som man ändå inte skulle lägga pengar på, om nu internettrafiken minskade med ungefär hälften. Dessutom, trafiken borde ju varit ungefär densamma om det hade funnits många lagliga alternativ att ladda hem materialet ifrån.

RSS 27 kommentarer till artikeln
cbm83
Märk väl att det ligger i t.ex. Antipiratbyråns och andra lobbyisters intresse att ge intryck av att nedladdningen har minskat kraftigt för att rättfärdiga införandet av lagen. Detta var extremt tydligt när Metro intervjuade Henrik Pontén i samband med lagens införande där han menade att aktivitetsminskningen var "en väldigt stark signal att lagstiftningen fungerar". Hur som helst, vare sig Pontén har rätt eller fel gör det i varje fall inte lagen mindre integritetskränkande.
av cbm83, måndag 06 april 2009 kl 16:36
Gork
Hur skulle det vara om feber för en gångs skulle erkände att illegal fildelning faktiskt är ett problem som leder till minskade intäkter för företag och privatpersoner, istället för att helt populistisk ställa sig på fildelarnas sida i mer eller mindre allt de skriver..?

Dessutom är denna trafikminskning inte någons åsikt, utan ett statistiskt säkerställt faktum. På samma sätt som plankandet i tunnelbanan har minskat sen nya spärrar och spärrvakter så kommer den illegala fildelningen att minska om det finns konsekvenser av att åka fast.
av Gork, måndag 06 april 2009 kl 16:53
Threepwood
Enligt TPB minskade inte det svenska torrenttankandet nämnvärt (större variationer har förekommit utan IPRED). Ta detta med en skopa salt.
av Threepwood, måndag 06 april 2009 kl 17:03
Wille Wilhelmsson
@Gork#2: När det kommer till IPRED-lagen så skiter åtminstone jag personligen om fildelning skadar företag ekonomiskt då hela lagen är grovt övertramp på vår personliga integritet...
av Wille Wilhelmsson, måndag 06 april 2009 kl 17:14
Kobi
@ Gork.
Du har många rätt. Men oavsett sida förblir den skev från båda håll. Precis som "fps-spel skapar mördare" debatten. Piratkopieringen handlade inte om gratis utan främst om tillgång. De lagliga distributionskanalerna var och är för smala för den nya generationen.

För min del, jag avstår hellre media helt än nöjer mig med den skit som finns nu. Konsumtion av media är individuellt och det som produceras i detta land och ifrån väst är för mig för dåligt och formaten är obrukbara eller kränkande. Nu när de har idiot-lagen implementerade skulle de ju i alla fall kunna ta bort det förbannade konceptet med regionsskydd och regionssläpp...
av Kobi, måndag 06 april 2009 kl 17:59
Kamelbulle
jag tycker det är bra att feber inte stödjer sånna här lagar och visar sin ståndpunkt.
av Kamelbulle, måndag 06 april 2009 kl 18:00
Gork
Wille: Varför skriver ni inte då om kameraövervakningen i tunnelbanan, som rimligtvis borde vara en större kränkning av den personliga integriteten, eftersom det där sparas rörliga bilder på vad du gör och som dessutom kan kopplas direkt till ett ansikte? Kontentan av IPRED är ändå att om du har rent mjöl i påsen som kommer du inte märka av den. Antagligen kommer du inte ens märka av den ÄVEN om du fildelar illegal eftersom lagen hittils bara har används för att ta reda på IP/MAC till scene-servrar. Ett exempel var väl den server som innehöll över 2000 (!) ljudböcker. Jag efterfrågar lite nyans i diskussionen, även från febers sida.
av Gork, måndag 06 april 2009 kl 18:04
Kanin
Att internettrafiken ska ha gått ner på grund av IPRED är ett direkt felaktigt antagande, då trafiken ska ha gått ner lika mycket vid samma tidpunkt förra året.
www.second-opinion.se
av Kanin, måndag 06 april 2009 kl 18:27
Boström
Gork: Och vilken anknytning har Feber till övervakning i t-banan?

Lyssna på namnet: weeeeebb-feber.
av Boström, måndag 06 april 2009 kl 18:37
Gork
Kanin: seriöst? Du länkar en källa som har Falkvinges blogg som källa? Nån källkritik får man väl ha. Här har vi ju faktiskt Banhof vd, Jon Karlung, i en debattartikel på Newsmill som rapporterar att hans företags internettrafik minskat dramatiskt efter Ipred. Från trafiktoppar på cirka 25 gigabit per sekund halverades trafiken under det första dygnet och ligger nu på ungefär 15 gigabit per sekund.
av Gork, måndag 06 april 2009 kl 18:39
Gork
Boström: Vad får du "weeeeb-feber" ifrån? Jag säger inte att de inte ska rapportera, men jag tycker att rapporteringen bör vara mindre populistisk och ensidig.
av Gork, måndag 06 april 2009 kl 18:42
Rikard
@Gork#2: I tunnelbanan så såldes fler biljetter när spärrar och spärrvakter infördes. Har DVD- och CD-försäljningen ökat nu eller? Det är jag högst tveksam till.
av Rikard, måndag 06 april 2009 kl 18:48
jehilla
det gick ner pga det goda vädret! internetanvändandet gick ner lika mycket förra året också de första vårdagarna.
jag har också hört att piratebay hade ungefär samma besöksantal
av jehilla, måndag 06 april 2009 kl 18:54
jehilla
det gick ner pga det goda vädret! internetanvändandet gick ner lika mycket förra året också de första vårdagarna.
jag har också hört att piratebay hade ungefär samma besöksantal
av jehilla, måndag 06 april 2009 kl 18:55
jehilla
det gick ner pga det goda vädret! internetanvändandet gick ner lika mycket förra året också de första vårdagarna.
jag har också hört att piratebay hade ungefär samma besöksantal
av jehilla, måndag 06 april 2009 kl 18:55
Gork
Rikard: Kanske inte, men det kan hjälpa folk att skifta fokus mot lagliga alternativ som faktiskt finns och fungerar. t.ex. Spotify och Steam/direct2drive. Även jag tycker det är tråkigt att man måste skrämma folk för att de ska sluta upp med dumheter och som jag nämnt tidigare vänder jag mig främst mot att diskussionen på internet i allmänhet och feber i synnerhet är så ensidig. Det är populärt att fördömma IPRED men ingen tänker på VARFÖR lagen faktiskt uppkommit.
av Gork, måndag 06 april 2009 kl 18:58
Netzach
@Gork#16: "Det är populärt att fördömma IPRED men ingen tänker på VARFÖR lagen faktiskt uppkommit."

För att folk inte tänker längre än näsan räcker. Resultatet av omoraliska handlingar är också omoraliska, ändamålen helgar aldrig medlen.

Ett ägg slutar inte ha varit ett egg beroende på om man gjort våfflor eller panka med det, lika lite slutar inte IPRED vara moraliskt fel bara för att man till viss del kan skrämma folk att bete sig bättre åt, och för att ta det till sin spets; skatt slutar inte vara stöld bara för att man ger ett svältande sjukt barn mat och medicin.

Man kunde ju önskat att "Internet" skulle leda till att folk breddade sin mediakonsumtion från det fullständiga hjärntvättande skräp som de stora, och andra, mediabolagen släpper och trycker ner i våra halsar genom de antika mediakanalerna. Men nej, när folk går ut på internet så är det inte hela världen de tar som informationskälla, nej de laddar ner samma skit-sitcoms och surfar in på Aftonbladet för att få sina nyheter, och lyssnar på musik via de kanaler som skivbolagen tycker att de skall lyssna på. Vi är slavar som skall producera vad vi blir tillsagda och konsumera vad vi blir tillsagda.
av Netzach, måndag 06 april 2009 kl 19:26
Kanin
@Gork#10: Om du faktiskt läser hela artikeln ser du mycket väl att de länkar till den faktiska statistiken, och kan se med egna ögon att den ligger på exakt samma nivå som för ett år sedan.

Och nej, att illegal fildelning automatiskt leder till minskade intäkter är inte bevisat någonstans. Snarare tvärtom, då forskningsrapporter från både KTH och Harvard bevisar det motsatta. Fildelning = marknadsföring.
av Kanin, måndag 06 april 2009 kl 19:44
Gork
Netzach: Kanske du borde fundera på hur moraliskt det egentligen är att fildela illegalt? I grund och botten går du ju emot en annan persons vilja, och det borde du ju hålla med om att det är omoraliskt. Det finns många artister som väljer att sprida sin musik på t.ex. pirate bay (t.ex. Timbuktu) men då baseras det på en fri vilja. Artister som INTE vill detta borde respekteras .

Kanin: Inte heller du har bevisat något, bara refererat till ospecifierade "forskningsrapporter". Jag kan bara säga att jag har många kompisar som inte lagt ner en krona på media på flera år. Deras argument är vanligtvis "varför lägga ner pengar på nåt som är gratis". Jag tror att denna attityd blir vanligare och vanligare, speciellt när man ser på statistik från t.ex. piratebay som fortsätter att öka från år till år.
av Gork, måndag 06 april 2009 kl 19:54
baman
@Gork: Feber är en blogg, inte dn eller svd. Det bloggas oftast ur skribentens perspektiv, så dom behöver inte erkänna någonting.

Du verkar ingå i skivbolagsarmen, erkänn, du får betalt för att sprida propaganda på forum och bloggar.
av baman, måndag 06 april 2009 kl 20:57
Phillip
Gork har du fått medgivande från upphovsrättsinnehavaren att använda den där bilden som avatar?
av Phillip, måndag 06 april 2009 kl 22:34
lanefuller
i alla fall jag föredrar olaglig fildelning, inte bara för att det är gratis utan för att den "produkten" har ett mervärde. filerna är utan kopieringsskydd vilket betyder att jag kan kopiera min nedladdningar som jag vill på mina olika datorer, jag behöver inte oroa mig licensfiler och sådant shit.
av lanefuller, måndag 06 april 2009 kl 22:42
Tiny
Baman,
Bra analys där om skivbolagsarmén - du måste tillhöra landets allra skarpaste hjärnor?

Phillip, vilken rapp kontring på sakliga argument. Du var säkert president i förskolan Maskrosens debattklubb...
av Tiny, måndag 06 april 2009 kl 22:54
Phillip
wow, och priset för årets sandlådedebattör går till Tiny.... suck, nolla.
av Phillip, måndag 06 april 2009 kl 23:08
ReQuaker
Vänta ett par veckor, lär fortsätta som förr - Om inget annat som ren protest.

Härligt att se att du lever Gorkan! Det krävs lite illegal fildelning för att du ska vakna upp, tänk vad trött du skulle vara utan det. Lite som en...Drog!

Btw Tiny, du kanske borde granska dina egna kommentarer innan du postar nästa gång..

. . .
Låt oss alla buga inför politikerna, de stora bolagen som endast vill oss konsumenter väl, men framförallt deras förespråkare - Alla våras befriare!
av ReQuaker, måndag 06 april 2009 kl 23:34
creepwood
@Gork#7: För att i tunnelbanan kollar folk inte på bdsmporr.
av creepwood, tisdag 07 april 2009 kl 00:26
Gunman
Nu när ingen fildelar olagligt längre kan man väl ta bort privatkopieringsersättningen från tomma cd, dvd & hd?
av Gunman, tisdag 07 april 2009 kl 10:55
Kommentera artikelnOm man kör på någon och smiter fångar tomten en
Rättvisa skipad! 
56.9°
+
Roger Åberg
0
Apple Music satsar mer på konsertvideos
Exklusiva spelningar med Noel Gallagher och Sam Smith på gång 
31.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
FBI ska sälja sina bitcoins
Lagens långa arm cashar in 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Renault släpper Star Wars-modell av Zoe
En hyllning till Han Solo 
26.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen
Håll koll på Viktigt Meddelande till Allmänheten 
62.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Norge stängt ner FM-nätet
Första landet i världen som gör det 
21.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu börjar vi bädda in information från Wikipedia
Mer kunskap åt folket 
62.3°
+
Roger Åberg
0
Tysta autospelande video med Google Chrome
Ny funktion i senaste betaversionen 
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gymnasieelever får privata duschar
För de som vill byta om lite mera privat 
50.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
George Clooney gör tv-serie om Watergate
Kommer att visas på Netflix 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi använder allt mer sömnmedel
Har vi svårare för att somna nu för tiden? 
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
I Norge bygger man skilsmässolägenheter
För att barnen ska få det mindre stökigt 
54.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spoiler!
Disney släpper minispelet Porg Invasion
Star Wars-spel på Facebook 
34.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Energidrycker kan få lagstadgad åldergräns
Livsmedelsverket ska utreda 
61.2°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 får en egen OpenSSH-app
Slipp installera Putty 
57.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Källa på Postnord: Personal länsar paket
Grejer skickas inte tillbaka till Kina 
-2.6°
+
Bobby Green
0
Alphabet bygger laserinternet i Indien
Varför lägga kablar när man kan skjuta laserstrålar 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
31.5°
+
Roger Åberg
0