Se bilderna på tisdagens solstorm

Video / Övrigt

I tisdags stormade det ganska ordentligt på solen. Det hela observerades och dokumenterades av Solar Dynamics Observatory i olika ljusvåglängder. Det är häftigt att se kraften i stormen, som verkar skicka chockvågor utmed hela solens yta. Stormen slungade ut partikelmoln med hastigheter varierande mellan 1700 och 2000 km/s. Jorden kommer troligen bombarderas av partiklar från stormen fram till fredag.

Solstormen är rätt kraftig och vi riskerar att få ta del av mindre störningar i satellitkommunikationer, men inget allvarligt, säger Nasa. Däremot lär chanserna öka för norrsken i takt med att solstormens partikelmoln drar in mot jorden under dagarna. Vem gillar inte norrsken?

gizmodo.com +

Intel börjar producera snabb 3d-lagring

Pryl / Pryl

I mars visade Intel upp en ny lagringsteknik som gjorde att de kunde stapla minne på varandra, vilket gjorde att det möjligt att få väldigt mycket lagringsutrymme på en extremt liten yta. Nu har Intel börjat samarbeta med Micron för att börja massproducera denna typ av 3d-lagring som gänget valt att kalla för 3D XPoint Technology.

Utöver att ha väldigt mycket lagring på väldigt liten yta ska 3D XPoint vara ungefär 1 000 gånger snabbare än NAND-minne.

Mark Adams, ordförande på Micron har detta att säga om nya 3D XPoint-lagringen:
One of the most significant hurdles in modern computing is the time it takes the processor to reach data on long-term storage. This new class of non-volatile memory is a revolutionary technology that allows for quick access to enormous data sets and enables entirely new applications.

Intel har nu börjat producera 3D XPoint-enheter, men det lär dröja ett bra tag innan nya hårddiskar med den lagringstekniken dyker upp på marknaden.

via The Next Web newsroom.intel.com +

Audi visar ny ljusteknik på Frankfurt i höst

Bil / Audi

På bilmässan i Frankfurt i höst kommer Audi att visa upp en ny konceptbil och den kommer att vara utrustad med det allra senaste inom ljusteknik. Det hela handlar om ett par bakljus med OLED-teknik som gör det möjligt att komma med nya designlösningar när det gäller utformning och liknande. Fördelen med OLED är att ljuset inte ger några skuggor och att husen de sitter i inte behöver några reflektorer. Dessutom drar de lite ström och blir knappt varma.

Audi visar det senaste inom ljusteknik i ny konceptbil på IAA i Frankfurt

Audi presenterar det senaste inom ljusteknik i bilvärlden på bilmässan IAA i Frankfurt i september. Med Matrix OLED-teknik öppnas helt nya möjligheter till kreativa designlösningar. Under IAA kommer Audi visa upp en ny konceptbil med OLED-ljus.

Som ledande inom ljusteknik i bilvärlden har Audi under flera år arbetat med utvecklingen av OLED-teknik . Med Matrix OLED är det möjligt att kombinera avancerad teknik med helt nya designlösningar. Redan nu pågår projekt för att sätta de första bakljusen med OLED-teknik i serieproduktion. Nu visar Audi OLED-ljusen för första gången i en konceptbil på IAA.

OLED är en förkorting av det engelska uttrycket för organiskt ljusemitterande diod. Varje OLED-enhet består av två elektroder, varav minst en måste vara transparent, där ett antal tunna lager av organiskt halvledarmaterial är integrerade. Låg likströmsspänning, mellan tre och fyra volt, får skikten att lysa, vart och ett mindre än en tusendels millimeter tunt. Färgen skiftar beroende på den molekulära sammansättningen av ljuskällan.

I motsats till ljuskällor med punktljus, som LED, som är tillverkade av halvledarkristaller, är OLED platta ljus. Deras ljus når en homogenitet på en helt ny nivå och kan dimras steglöst. Ljuset ger inte några skuggor och kräver inga reflektorer, ljusledare eller liknande optik, vilket gör OLED både effektivt och lätt. Dessutom behövs nästan ingen kylning.

Framsteg inom OLED-tekniken görs nu snabbt , delvis genom att Audi driver på utvecklingen. Så snart som ljusdensitet kan ökas kommer OLED att kunna användas till blinkers och bromsljus. De tunna glasskivorna som används idag för att omsluta det organiska materialet kommer att ersättas av motsvarande i plastmaterial.

OLED-tekniken öppnar upp för helt nya designmöjligheter med bl.a. tredimensionellt ljus. En annan fördel med OLED är att de kan delas upp i små segment som kan styras i olika ljusstyrka. Dessutom kan OLED-ljusen göras i olika färger och med olika transparens. Det gör det möjligt med olika ljusscenarier med extremt snabba omställningstider och tydligt avgränsade belysta ytor. Det innebär att Audi kommer att använda Matrix OLED-teknik utöver befintlig Audi Matrix LED och Matrix Laser teknik för strålkastare.

Audi har redan tidigare visat på potentialen med OLED-tekniken, genom att visa studier med transparenta, multifärgade OLED i bilens siluett och "the Swarm" tredimensionell OLED-skärm.

120 meter lång underjordisk körbar ljustunneln

Audi satsar stort på utvecklingen av ljusteknik och invigde tidigare i år ett helt nytt kompetenscenter vid huvudanläggningen i Ingolstadt. Den underjordiska körbara ljustunneln är 120 meter lång och ger nya möjligheter för Audis utvecklare att testa innovativa ljuslösningar och kamerabaserade ljusassistanssystem.

Det nya ljusassistanscentret har den längsta körbara ljustunneln i Europa. I den mattsvart lackerade tunneln testar utvecklingsingenjörer och designers bl.a. adaptiva helljus och kamerabaserade ljusassistanssystem med syfte att höja säkerheten. Genom det nära samarbetet mellan Audi-ingenjörer och designers kan nya idéer omsättas snabbare.

Mer information om Audis arbete med ljusteknik och ljusdesign se även Audi Media Center och film.

Slipp köer med senaste Google Now-uppdateringen

En kö.
Webb / Google

Att köa är något som är rätt värdelöst, oavsett om man är stressad eller ej. I den senaste uppdateringen av Google Now har utvecklarna lagt in en funktion som låter dig se vilka tider det oftast är mycket köer på diverse restauranger och butiker. Söker du på en restaurang på Google och klickar på den så kommer en ny ruta upp där du kan se en graf på hur många besökare stället har vid vissa tillfällen.Uppdateringen borde rulla ut inom kort, och som vanligt när det kommer till nya Google-funktioner så lär vi i Sverige inte få lägga vantarna på funktionen än.

via Gizmodo plus.google.com +

CD Projekt Red berättar om New Game+ i Witcher 3

Spel / Multiplattform

För några dagar sedan berättade CD Projekt Red om det sista och kanske bästa gratis-dlc:t till The Witcher 3 vilket är New Game+ som låter spelare lira igenom Witcher 3 ytterligare en gång. Nu har utvecklarna berättat mer om det nya spelläget och vad som kommer föras över från den första genomspelningen.

Plakayer experience (if you're below level 30 when finishing the vanilla game, you will be bumped to level 30 for the start of NG+), items (excluding: quest items, books & letters, Gwent cards, usable items, trophies), money and alchemy recipes.

Det är inga större konstigheter här. Om du inte har kommit upp till level 30 innan du avslutar genomspelningen så kommer du bumpas upp, sedan kommer du få en gratis Clearing Potion som du kan använda för att nollställa dina skills. Utöver detta kommer fiender vara svårare, det vill säga ha en högre level, och du kommer kunna välja svårighetsgrad när New Game+ startas.

När New Game+ är för tillfället okänt, men troligtvis lär läget dyka upp om någon vecka.

www.polygon.com +

OlliOlli2: Welcome to Olliwood kommer till PC 11 augusti

Spel / PC

Den 11 augusti kommer du kunna spela Roll7:s populära skatespel ännu fler plattformar. Spelet släpps till Linux, Mac och Windows via GOG, Humble-butiken och Steam.

OlliOlli2 kommer släppas till datorer med nya achievements och spellägen. Spelet kommer att kosta 14.99 dollar, och troligtvis kommer vi i Sverige få betala runt 140-150 kronor.

www.polygon.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen