Webbhotellet Loopia stänger ner parodi-sajt

Webb / Övrigt

När Greenpeace satte upp en parodisajt som häcklade det finska oljebolaget Neste Oil så sågs det inte med blida ögon av företaget och istället för att ta tag i de synpunkter som Greenpeace har på företaget så såg man till att sajten blev blockerad. Detta var något som det svenska webbhotellet Loopia verkar ha hjälpt till med i allra högsta grad.

Det finns i Sverige juridiska möjligheter att blockera en webbsajt men dessa frågor brukar i stort sett alltid avgöras av tingsrätten om det finns en tvist i frågan. Att ett webbhotell egenmäktigt går in och stänger ner en webbsajt har jag nästan aldrig hört talas om förutom när det gäller till exempel barnporr-sajter eller andra sajter som helt klart varit utanför lagens riktmärken. I det aktuella fallet så har Neste Oil bett Tingsrätten att stänga ner Greenpeace parodi-sajt men det verkar som om Loopia gått händelserna i förväg och stängt av sajten utan något beslut från Tingsrätten.

Neste Oil anser att Greenpeace har gjort intrång på deras upphovsrätt då Greenpeace parodisajt är väldigt lik Neste Oil:s egen webbsida. Det är på denna grund som Neste Oil har bett Loopia stänga ner webbsidan. Förutom det så är den reggade, och numera avstängda, domänen Nestespoil.com snarlik Neste Oils egen domän nesteoil.com. Till Sveriges Radio säger Loopia "att deras jurister har tolkat lagen som att man måste stänga ner sajten eftersom det kan handla om upphovsrättsbrott."

Att Greenpeace från första början kritiserar Neste Oil beror på att företaget gör diesel av palmolja. Något som Greenpeace och många andra anser bidrar till skövlingen av regnskogen i i Sydamerika.

Vill ni kolla in Greenpeace parodisajt så är den för tillfället upplagd på den här adressen: moon.greenpeace.org/nestespoil/

sverigesradio.se +

Bygg om IKEA-möbler med IKEA Hack

Pryl / Övrigt

IKEA visade nyligen upp två konceptprojekt som man kallar för IKEA Hack och IKEA Swap vilket handlar om att ge IKEA:s kunder möjligheten att dels bygga om sina IKEA-möbler, dela byta in dem mot nya produkter.

Att "hacka" IKEA-möbler, det vill säga bygga om en ursprunglig produkt till något annat, har länge varit populärt och det finns webbsajter som är helt dedikerade till att hacka IKEA-möbler. Detta är något som IKEA har insett och därför tagit fram tillbehörsprodukter som man kan bygga om existerande möbler med. Bilden ovan visar till exempel ett "hack" till pallen Frosta som gör om den till en stol.

IKEA Swap är ett inbytesprogram hos IKEA som innebär att produkter som är märkta med symbolen nedan ska kunna gå att lämna tillbaks till IKEA och då får man poäng i ett bonusprogram där man kan köpa IKEA-grejer på deras begagnatmarknad.

Både Hack och Swap är som sagt konceptprojekt än så länge och om eller när de kommer att förverkligas finns än så länge inga uppgifter om.


Foto: Adam Clark Estes / Gizmodo

gizmodo.com +

Sony lanserar Xperia Z3+

Mobil / Sony

Sony har nu släppt den telefon som länge ryktades vara den mytomspunna Z4. Det visade sig senare att Sony endast släppte Z4 i Japan och i vårt avlånga land släpps telefonen som Xperia Z3+. Mycket på grund av att den uppgraderade versionen egentligen inte var så värst uppgraderad.

Hur som helst. Sony har nu lanserat Z3+ och det är en liten best med en 5,2 tum stor display, är 6,9 millimeter tunn och väger 144 gram. I den sitter det en Snapdragon 810, till skillnad från Z3 som körde 801, med 3GB ram och 32GB lagring.

Designen påminner om Z3 men Sony har gjort några finjusteringar. Luckan för laddaren har tagits bort och den enda luckan som sitter på enheten är nu den som skyddar sim- och SD-kortet. Trots avsaknaden av luckor har telefonen fortfarande IP-klassningen IP68, vilket betyder att den är vattentät till 1,5 meters djup i 30 minuter. Efter att snabbt ha klämt på telefonen tycker jag att den "nya" designen är snäppet bättre än tidigare, trevligt att se att Sony gör sina telefoner lite bättre och lite snyggare för varje version.

Z3+ går att förboka nu via Sonys hemsida för 6 990 kronor och kommer att dyka upp i butik i slutet av juni. Lägger man en förbokning innan den 28 juni får man också med en Sony Action Cam Mini (värde 2190 kronor) på köpet.

www.sonymobile.com +

Ny realityshow låter deltagarna leva som under naziockupationen

Film / Nyhet

"Semester i protektoratet" är en ny tjeckisk realityshow som går ut på att en tjeckisk familj ska tillbringa två månader i förhållanden som sägs efterlikna dem som rådde under nazisternas ockupation av landet under andra världskriget.

De sju personerna i familjen kommer att få tillbringa tiden i ett hus som saknar dagens bekvämligheter och som så mycket så möjligt ska efterlikna de förhållandena som rådde i Tjeckien på 1940-talet, med matransoneringar och liknande. Familjen kommer vidare att utsättas från razzior från "Gestapo" och känna att "nazisterna" är ständigt närvarande.

Den som står som vinnare efter två månader, oklart hur man vinner, kommer att belönas med en miljon tjeckiska kronor vilket motsvarar ungefär 340.000 svenska kronor.

www.cinemablend.com +

Rykte Nya Nexus-enheterna kommer köra Snapdragon 808 och 810

Mobil / Övrigt

Tidigare har vi skrivit om att Google planerar att släppa två nya lurar i Nexus-familjen i år. En 5,2-tummare från LG och en på 5,7 tum från Huawei. Nu har Android-sajten Android Police lagt vantarna på lite ny information. Till exempel att LG-luren kommer att köra Snapdragon 808 och ha ett batteri på 2 700 mAh, vilket betyder att den praktiskt taget kommer vara en LG G4 i ny klädsel. Nexus-luren från Huawei kommer köra den snäppet vassare Snapdragon 810.

Arbetsnamnen på dessa enheter är Angler och Bullhead och verkar vara de enda nya mobila enheterna som Google bygger för tillfället. Vilket betyder att Google troligtvis inte kommer att släppa någon efterträdare till Nexus 9.

De nya Nexus-lurarna ryktas släppas i oktober och om vi har tur så kommer vi få reda på lite mer om dem under Googles I/O-konferens.

www.androidpolice.com +

Capcom jobbar på ett Resident Evil Zero HD Remastered

Spel / Multiplattform

Det gamla Resident Evil-spelet Zero, som släpptes år 2002 till GameCube, kommer att få en nyversion i HD. Det meddelar Capcom som också säger att spelet kommer att släppas i Japan år 2016 till Xbox One, Xbox 360, Playstation 4, Playstation 3 och PC. Dock finns än så länge inga uppgifter kring någon release utanför Japan.

Zero utspelar sig innan det första Resident Evil med polisen Rebecca Chambers och den dödsdömda fången Billy Coen i huvudrollerna. Och det är inte det första Resident Evil-spelet som Capcom släppt igen. Tidigare i år släpptes Resident Evil HD och Capcom har tidigare sagt att de funderar på att släppa flera av sina tidigare spel till nyare plattformar framöver.

www.gamespot.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen