-
m

CES2019 Nissans teknik ska hjälpa dig att se det du inte ser

Demonstreras i Las Vegas

Bild till artikel
Bil / Nissan

På CES-mässan i Las Vegas kommer Nissan att visa upp det nya konceptet Invisible-to-Visible. Det är inte en bil utan istället teknik som i framtiden ska kunna förena verkliga och virtuella världar - något som ska hjälpa förarna att "se det osynliga". Med hjälp av sensorer på både ut- och insida av bilen ska systemet kunna förutse vad som kan komma att hända framför bilen eller exempelvis runt hörnet. Hur det hela fungerar demonstreras i videon nedan och beskrivs i pressmeddelandet.

Play
Visa
Pressmeddelande
Nissan presenterar konceptet Invisible-to-Visible på CES

Framtidens teknologi för uppkopplade bilar förenar verkliga och virtuella världar för att hjälpa förarna att "se det osynliga"

På den kommande fackmässan CES kommer Nissan att presentera sin framtidsvision av en bil som hjälper föraren att "se det osynliga", genom att förena både verkliga och virtuella världar och skapa den ultimata upplevelsen i en uppkopplad bil.

Invisible-to-Visible, eller I2V, är en framtidsteknologi som skapats inom Nissan Intelligent Mobility, företagets vision för att förändra hur våra bilar körs, drivs och integreras med samhället. I2V kommer att visa framtidens bilkörning för besökarna på CES i form av en interaktiv, tredimensionell, intensiv upplevelse i Nissans monter.

I2V kommer att hjälpa föraren genom att sammanföra information från sensorer på utsidan och insidan av bilen med data från molnet. Det gör att systemet inte bara kan spåra bilens omedelbara omgivning, utan också förutse vad som kan komma att hända framför bilen - till och med visa vad som finns bakom en byggnad eller runt hörnet. För att göra det ännu roligare att köra vägleds föraren på ett interaktivt och mänskligt sätt, som till exempel via avatarer som visar sig inne i bilen.

Genom att ge sig in i den virtuella världen öppnar I2V upp oändliga möjligheter för tjänster och kommunikation, som gör bilkörningen ännu mer bekväm och spännande.

"Genom att I2V hjälper dig att se det osynliga känner du dig tryggare", säger Tetsuro Ueda, en av de ledande experterna på Nissan Research Center. "De interaktiva funktionerna skapar en upplevelse som är skräddarsydd efter dina intressen och din körstil, så att alla kan använda systemet på sitt eget sätt."

Uppkopplad bilkörning som aldrig förr

I2V drivs av Nissans Omni-Sensing-teknologi, som fungerar som en hub som samlar realtidsdata från trafikmiljön och från bilens omgivning samt interiör. Nissans SAM-teknologi (Seamless Autonomous Mobility) analyserar gatumiljön via relevant realtidsinformation och förarassistanssystemet ProPILOT, som är delvis självkörande, ger information om bilens omgivning.

Teknologin kartlägger en 360-graders virtuell yta runt bilen för att leverera information om sådant som status när det gäller vägar och korsningar, sikt, signaler och fotgängare som befinner sig nära bilen. Systemet kan också övervaka människorna inne i bilen via invändiga sensorer för att bättre kunna förutsäga när människorna kan behöva assistans med att hitta någonting eller en kaffepaus för att hålla sig pigga.

I2V kan också koppla ihop föraren och passagerarna med människor i Metaverse virtuella värld. Detta gör det möjligt för familj, vänner och andra att dyka upp inne i bilen som tredimensionella, verklighetstrogna avatarer som kan vara som sällskap eller vara till hjälp.

Bättre stöd under självkörande eller manuell körning

Under självkörande körning kan I2V göra tiden som tillbringas i bilen mer komfortabel och underhållande. Om man till exempel kör i regn kan utsikten under en solig dag projiceras inne i bilen.

När man besöker en ny plats kan systemet söka inom Metavers efter en kunnig lokal guide, som kan kommunicera med människorna inne i bilen i realtid.

Information som lämnas av guiden kan samlas in med Omni-Sensing och lagras i molnet, så att andra som besöker samma plats kan få tillgång till denna praktiska guidning. Den kan också användas av det artificiella intelligenssystemet i bilen för att framföra och styra bilen mer effektivt genom lokala områden.

Vid manuell körning presenterar I2V information från Omni-Sensing som en överliggande bild i förarens synfält. Informationen hjälper föraren att bedöma och förbereda sig för sådant som hörn med dålig sikt, avvikande förhållanden i vägbanan eller mötande trafik.

Föraren kan också boka en professionell förare från Metaverse för att få personliga instruktioner i realtid. Den professionella föraren dyker upp som en projicerad avatar eller som en virtuell, framförvarande bil, som visas i förarens synfält för att demonstrera det bästa sättet att köra.

I2V visar inte bara information om trafikstockningar och uppskattade restider, utan kan också informera om unika detaljer för att ge föraren bättre fakta om vägen längre fram, så att föraren slipper oroa sig och kan känna sig lugnare bakom ratten. I2V ger alternativa förslag, till och med om vilken fil föraren ska välja för att ta sig fram snabbast vid trafikstockningar, genom att använda lokal kartinformation i realtid via Omni-Sensing.

När bilen har nått destinationen kan I2V få tillgång till SAM för att skanna efter lediga parkeringsplatser och parkera bilen åt föraren i parkeringssituationer som är särskilt svårmanövrerade.

Demonstration av I2V i Nissans monter

Besökare på CES kan uppleva I2V i Nissans monter genom att ta på sig ett par AR-glasögon och sätta sig på förarplatsen i en visningsbil med tredimensionella gränssnitt och bildskärmar. Användarna guidas genom olika scenarier, bland annat en tur genom en stad, får hjälp att hitta en ledig parkeringsplats på ett stort och trångt köpcentrum, får uppleva hur en regnig dag ute förvandlas till en solig dag inne i bilen, följa efter en professionell avatar-förare för att bli en ännu bättre förare och uppleva hur I2V kan se genom byggnader och runt hörn.

CES 2019 pågår 8-11 januari på Las Vegas Convention Center. Nissan hälsar alla besökare välkomna till företagets monter (6906) i North Hall.
39.0°
0

CES2019 Nissans teknik ska hjälpa dig att se det du inte ser

Demonstreras i Las Vegas

Populäraste
Huawei får inte längre använda SD-kort
Kickades ut ur SD Association 
Tumnagel
30.1°
+
Frode Wikesjö
0
Sonic-filmen försenas till 2020
Attans? 
Tumnagel
42.4°
+
Frode Wikesjö
0
May och Hammond bygger Lego
Och dricker inte alls vodka 
Tumnagel
42.3°
+
Roger Åberg
0
Kina visar upp nytt maglev-tåg
Har en topphastighet på 600 km/h 
Tumnagel
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har kollat in Audi Q4 e-tron concept
Svulstig bil som gärna får bli verklighet nu 
Tumnagel
43.5°
+
Roger Åberg
0
Facebook ryktas lansera kryptovalutan GlobalCoin 2020
Ska börja konkurrera med banker 
Tumnagel
20.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vice släpper dokumentär om Greta Thunbergs klimatrörelse
Skipping School to Stop Climate Change 
Tumnagel
42.1°
+
André Stray
0
Ni som fotar och filmar olycksplatser bör skämmas
Polisman är riktigt upprörd 
Tumnagel
80.9°
+
Bobby Green
0
Nu är det klart - Audi TT ersätts av en elbil
Kommer att hamna på samma prisnivå 
Tumnagel
44.8°
+
Bobby Green
0
Mexikanska regeringen auktionerar iväg 82 stycken bilar
Pengarna ska gå till de som inte har några 
Tumnagel
50.7°
+
Bobby Green
0
Kanal 5 ska göra svensk version av Top Gear
Har premiär nästa år 
Tumnagel
4.5°
+
Bobby Green
0
TotalBiscuit-dokumentären ute nu
My Name is TotalBiscuit - The Life and Times of John Bain 
Tumnagel
43.9°
+
André Stray
0
Senaste
Adam Savage bygger ett litet rymdskepp
Nytt endagsbygge 
Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0
Rykte Ubisoft visar upp nytt spel på E3
Roller Champions heter det 
Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0
Warner Bros. spikar premiärdatum för Akira
Med Taika Waititi som regissör 
Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0
Sony säkrar patent på ansiktsigenkänning i kontrollen
Kan läsa av ansikten och konvertera dem till emojis 
Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0
Huawei får inte längre använda SD-kort
Kickades ut ur SD Association 
Tumnagel
30.2°
+
Frode Wikesjö
0
Manipulerad video visar berusad politiker
.fejk 
Tumnagel
34.1°
+
Frode Wikesjö
0
Sonic-filmen försenas till 2020
Attans? 
Tumnagel
42.4°
+
Frode Wikesjö
0
May och Hammond bygger Lego
Och dricker inte alls vodka 
Tumnagel
42.3°
+
Roger Åberg
0
Rykte Årets Call of Duty-spel heter Call of Duty: Modern Warfare
Nystart för Modern Warfare-serien 
Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0
Tested tipsar om appar och spel till Oculus Quest
Lite smått och gott 
Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0
Giant Bomb tar en titt på Rad från Double Fine
Rad or bad? 
Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0
Apex Legends intäkter fortsätter dippa
Ner 74 procent på två månader 
Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0