-
m

CES2019 Nissans teknik ska hjälpa dig att se det du inte ser

Demonstreras i Las Vegas

Bild till artikel
Bil / Nissan

På CES-mässan i Las Vegas kommer Nissan att visa upp det nya konceptet Invisible-to-Visible. Det är inte en bil utan istället teknik som i framtiden ska kunna förena verkliga och virtuella världar - något som ska hjälpa förarna att "se det osynliga". Med hjälp av sensorer på både ut- och insida av bilen ska systemet kunna förutse vad som kan komma att hända framför bilen eller exempelvis runt hörnet. Hur det hela fungerar demonstreras i videon nedan och beskrivs i pressmeddelandet.

Play
Visa
Pressmeddelande
Nissan presenterar konceptet Invisible-to-Visible på CES

Framtidens teknologi för uppkopplade bilar förenar verkliga och virtuella världar för att hjälpa förarna att "se det osynliga"

På den kommande fackmässan CES kommer Nissan att presentera sin framtidsvision av en bil som hjälper föraren att "se det osynliga", genom att förena både verkliga och virtuella världar och skapa den ultimata upplevelsen i en uppkopplad bil.

Invisible-to-Visible, eller I2V, är en framtidsteknologi som skapats inom Nissan Intelligent Mobility, företagets vision för att förändra hur våra bilar körs, drivs och integreras med samhället. I2V kommer att visa framtidens bilkörning för besökarna på CES i form av en interaktiv, tredimensionell, intensiv upplevelse i Nissans monter.

I2V kommer att hjälpa föraren genom att sammanföra information från sensorer på utsidan och insidan av bilen med data från molnet. Det gör att systemet inte bara kan spåra bilens omedelbara omgivning, utan också förutse vad som kan komma att hända framför bilen - till och med visa vad som finns bakom en byggnad eller runt hörnet. För att göra det ännu roligare att köra vägleds föraren på ett interaktivt och mänskligt sätt, som till exempel via avatarer som visar sig inne i bilen.

Genom att ge sig in i den virtuella världen öppnar I2V upp oändliga möjligheter för tjänster och kommunikation, som gör bilkörningen ännu mer bekväm och spännande.

"Genom att I2V hjälper dig att se det osynliga känner du dig tryggare", säger Tetsuro Ueda, en av de ledande experterna på Nissan Research Center. "De interaktiva funktionerna skapar en upplevelse som är skräddarsydd efter dina intressen och din körstil, så att alla kan använda systemet på sitt eget sätt."

Uppkopplad bilkörning som aldrig förr

I2V drivs av Nissans Omni-Sensing-teknologi, som fungerar som en hub som samlar realtidsdata från trafikmiljön och från bilens omgivning samt interiör. Nissans SAM-teknologi (Seamless Autonomous Mobility) analyserar gatumiljön via relevant realtidsinformation och förarassistanssystemet ProPILOT, som är delvis självkörande, ger information om bilens omgivning.

Teknologin kartlägger en 360-graders virtuell yta runt bilen för att leverera information om sådant som status när det gäller vägar och korsningar, sikt, signaler och fotgängare som befinner sig nära bilen. Systemet kan också övervaka människorna inne i bilen via invändiga sensorer för att bättre kunna förutsäga när människorna kan behöva assistans med att hitta någonting eller en kaffepaus för att hålla sig pigga.

I2V kan också koppla ihop föraren och passagerarna med människor i Metaverse virtuella värld. Detta gör det möjligt för familj, vänner och andra att dyka upp inne i bilen som tredimensionella, verklighetstrogna avatarer som kan vara som sällskap eller vara till hjälp.

Bättre stöd under självkörande eller manuell körning

Under självkörande körning kan I2V göra tiden som tillbringas i bilen mer komfortabel och underhållande. Om man till exempel kör i regn kan utsikten under en solig dag projiceras inne i bilen.

När man besöker en ny plats kan systemet söka inom Metavers efter en kunnig lokal guide, som kan kommunicera med människorna inne i bilen i realtid.

Information som lämnas av guiden kan samlas in med Omni-Sensing och lagras i molnet, så att andra som besöker samma plats kan få tillgång till denna praktiska guidning. Den kan också användas av det artificiella intelligenssystemet i bilen för att framföra och styra bilen mer effektivt genom lokala områden.

Vid manuell körning presenterar I2V information från Omni-Sensing som en överliggande bild i förarens synfält. Informationen hjälper föraren att bedöma och förbereda sig för sådant som hörn med dålig sikt, avvikande förhållanden i vägbanan eller mötande trafik.

Föraren kan också boka en professionell förare från Metaverse för att få personliga instruktioner i realtid. Den professionella föraren dyker upp som en projicerad avatar eller som en virtuell, framförvarande bil, som visas i förarens synfält för att demonstrera det bästa sättet att köra.

I2V visar inte bara information om trafikstockningar och uppskattade restider, utan kan också informera om unika detaljer för att ge föraren bättre fakta om vägen längre fram, så att föraren slipper oroa sig och kan känna sig lugnare bakom ratten. I2V ger alternativa förslag, till och med om vilken fil föraren ska välja för att ta sig fram snabbast vid trafikstockningar, genom att använda lokal kartinformation i realtid via Omni-Sensing.

När bilen har nått destinationen kan I2V få tillgång till SAM för att skanna efter lediga parkeringsplatser och parkera bilen åt föraren i parkeringssituationer som är särskilt svårmanövrerade.

Demonstration av I2V i Nissans monter

Besökare på CES kan uppleva I2V i Nissans monter genom att ta på sig ett par AR-glasögon och sätta sig på förarplatsen i en visningsbil med tredimensionella gränssnitt och bildskärmar. Användarna guidas genom olika scenarier, bland annat en tur genom en stad, får hjälp att hitta en ledig parkeringsplats på ett stort och trångt köpcentrum, får uppleva hur en regnig dag ute förvandlas till en solig dag inne i bilen, följa efter en professionell avatar-förare för att bli en ännu bättre förare och uppleva hur I2V kan se genom byggnader och runt hörn.

CES 2019 pågår 8-11 januari på Las Vegas Convention Center. Nissan hälsar alla besökare välkomna till företagets monter (6906) i North Hall.
39.0°
0

CES2019 Nissans teknik ska hjälpa dig att se det du inte ser

Demonstreras i Las Vegas

Populäraste
Sony snackar lite mer om Playstation 5
Bakåtkompatibilitet och snabbare laddningstider 
Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0
Google har en AI som kan förutspå om patienter får lungcancer
Gör detta mycket bättre än läkare 
Tumnagel
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Första domen i Sverige efter familjesökning på DNA
Man dömd för 24 år gammal våldtäkt 
Tumnagel
62.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Burger Kings köttlösa burgare släpps imorgon
Lanseras på åtta utvalda restauranger 
Tumnagel
284kg
+
Bobby Green
The Matrix fast med tight budget
Förvånansvärt bra 
Tumnagel
42.7°
+
Bobby Green
0
Häng med till poolen i nytt klipp från Stranger Things
Billy bossar 
Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0
Ta en elsparkcykel till vallokalen på söndag
Lime bjussar på färden till EU-valet 
Tumnagel
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu varnar USA för kinesiska drönare
Misstänker att kinesiska staten kan ta del av deras data 
Tumnagel
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Swedbank får stöd för Google Pay
Ännu en svensk bank får stöd för Googles betaltjänst 
Tumnagel
32.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Epic Games Store blockar dig om du köper saker för snabbt
Hmm, va.  
Tumnagel
25.5°
+
André Stray
0
Postnord lanserar den digitala brevlådan Post
Ska börja konkurrera med Kivra? 
Tumnagel
47.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
John Wick: Chapter 4 har premiär 2021
Mer John Wick till folket! 
Tumnagel
45.2°
+
André Stray
0
Senaste
Den här BMW:n kan man ladda via en Tesla-laddare
Kul bygge! 
Tumnagel
39.7°
+
Bobby Green
0
Drönaren Flying Star kan även ta sig fram på land
Har hjul på sina vingar 
Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bose presenterar högtalaren Home 300
Och fixar Google Assistant till några av sina tidigare modeller 
Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sony snackar lite mer om Playstation 5
Bakåtkompatibilitet och snabbare laddningstider 
Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0
Google har en AI som kan förutspå om patienter får lungcancer
Gör detta mycket bättre än läkare 
Tumnagel
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Robot-tvserien Humans läggs ner
Remaken av Äkta Människor var inte tillräckligt populär 
Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ännu en trailer för Toy Story 4
Inget får hända med Forky! 
Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0
Tencent köper upp svenska spelstudion Sharkmob
Andra svenska spelstudion som företaget investerar i 
Tumnagel
36.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Doggo är en hundrobot utvecklad Stanford
Som du kan bygga ihop själv 
Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Stuber
En händelserik Uber-tur 
Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0
Chevrolet vill påminna ungdomar om att spänna fast sig
Går inte att växla om bältet inte är fastsatt 
Tumnagel
39.6°
+
Bobby Green
0
Vi har kollat in Technics böjda högtalare
Det här är Ottava S C50  
Tumnagel
37.6°
+
Roger Åberg
0