LIVE 11:00 Guldbron invigs!
m

Växtbaserade färsen Beyond Mince snart i Sverige
Släpps den 26 oktober

Beyond Meat lanserar nu sin färs Beyond Mince här i Sverige. Den är framtagen för att ha samma textur, formbarhet och smak som animalisk färs. Med denna ska du alltså enkelt kunna ersätta färsen i din köttfärssås eller i dina köttbullar. Den är fri från gluten, soja, GMOs och kolesterol och har ett proteininnehåll på 15 procent. Släpps i utvalda Coop-butiker och på nätet från och med den 26 oktober. Tumnagel
339kg
+
Bobby Green

Ökad risk att dö för glutenintoleranta
Folksjukdom ökar risken för att dö i andra sjukdomar

I en nyligen publicerad forskningsstudie uppges det att risken för att dö ökar för dem som lider av folksjukdomen celiaki, det vi vanligtvis kallar för glutenintolerans. I studien ingick 50.000 patienter som led av celiaki och jämfört med kontrollpersoner var dödligheten hos personer med celiaki 21 procent högre. Bland annat uppges människor med celiaki löpa en ökad risk att dö i bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och luftvägssjukdomar jämfört med dem som ingick kontrollgruppen. I genomsnitt ökade dödsrisken med 21 procent jämfört med kontrollgruppen enligt den senaste studien. Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, säger till TT angående studien: "Ett par saker kan man ta till sig. Det finns nästan inga sjukdomar som inte leder till en liten ökad risk för död. Det andra är att den ökade risken (vid celiaki) är ganska låg i mitt perspektiv som läkare. För många andra sjukdomar kan risken öka med 200–300 procent. Men det finns en ökad risk med 21 procent och det är naturligtvis tråkigt för den som har trott att celiaki inte medför någonting." Det uppskattas att runt 100.000 svenskar lider av celiaki, en sjukdom som det inte finns något botemedel mot. Det ska observeras att tidigare undersökningar av celiaki-sjuka har resulterat i skiftande resultat, allt från klart ökad dödsrisk till ingen förhöjd risk att dö alls. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

CES 2020 Impossible Foods lanserar växtbaserat fläsk
Kommer bacon att växa på träd i framtiden?

Det vegetariska matföretaget Impossible Foods passade på att lansera sin senaste produkt i samband med att teknikmässan CES drog igång i Las Vegas. Den här gången handlar det om något som man kallar för "Impossible Pork". Impossible Pork är ett växtbaserat alternativ istället för griskött och enligt dem som redan testat på det så ska smaken ligga rätt nära traditionellt fläskkött från grisar. Edgar Alvarez från den amerikanska techsajten InputMag skriver efter deras test av Impossible Pork: "Itx27s so good, in my mind, that you could do one of those cheesy fake-meat blind tests on me and I probably wouldnx27t be able to tell the difference between the real and the plant-based pork. Not only does it taste good, though, but Impossible says its plant-based pork has 40 percent less calories than the real deal. It also doesnx27t contain gluten, animal hormones or antibiotics, just like the Impossible Burger." Impossible Foods har sedan tidigare tagit fram de växtbaserade kött-alternativen Impossible Burgers samt Impossible Sausage och man håller även på att utveckla ett växtbaserat alternativ för olika typer av fiskkött. Tumnagel
54.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
2019

Coop börjar sälja Beyond Sausage
En växtbaserad korv

Coop började sälja Beyond Burger i sina butiker i maj i år. Nu i veckan lanseras nästa produkt på samma tema - Beyond Sausage. Precis som burgarna är det här växtbaserade grejer, fast i detta fall utformat som korv istället. Den ska vara lika god som om den vore gjord av fläskkött och den innehåller ingen soja eller gluten. Proteinet i korven kommer från ärtor, bondbönor och ris och färgen kommer från frukt- och grönsaksjuice. För att tuggmotståndet och saftigheten ska infinna sig har man petat in kokosolja och potatisstärkelse. En förpackning kommer att kosta runt 85 kronor. Hojta gärna till om ni ser dessa i butik! Bonusklipp nedan. Tumnagel
169kg
+
Bobby Green
2018

EU jämställer CRISPR-växter med GMO-växter
Forskare ställer sig kritiska till det

EU-kommissionen har beslutat att grödor som framställts med den så kallade CRISPR/Cas9-tekniken ska klassas som genmodifierade organismer, GMO, vilket har fått en hel del kritik från experter. Flera kritiker menar att Europa kommer att hamna på efterkälken när det gäller modernt jordbruk och växtförädling när CRISPR-växter nu kommer att klassas som GMO. Det innebär i praktiken att alla nya CRISPR-växter måste genomgå samma dyra miljöriskprövningar som GMO-grödor och växten måste dessutom godkännas för användning av två tredjedelar av EU:s länder. DN skriver att sedan GMO-lagen infördes i EU 2001 har i praktiken inga GMO-grödor godkänts för kommersiell odling. EU-kommisionens beslut innebär att det kommer att bli både dyrare och ta längre tid att utveckla nya CRISPR-växter. Stefan Jansson, professor i cell- och molekylärbiologi vid Umeå plant science centre, säger till DN: "Nu kommer resten av världen att få använda de här växterna med bättre kvalitetsegenskaper, medan Europa stänger dörren och i realiteten förbjuder dem." Den stora skillnaden mellan CRISPR-växter och det vi traditionellt kallar för GMO-växter är att man i GMO-växter tillför saker till DNA:t medan man med CRISPR på ett mer exakt sätt kan redigera DNA då man klipper bort vissa sekvenser med en slags "gensax". Forskare har bland annat tagit fram vete för glutenintoleranta och tomater som inte möglar med hjälp av CRISPR. Den enda GMO-grödan som idag odlas kommersiellt i EU är Monsantos majs MON810. Tumnagel
30.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

CES2018 Bärbar pryl kollar om maten innehåller jordnötter
Nytt från Nima

Förra året på CES-mässan presenterade 6SensorLabs en liten pryl som kunde testa om maten innehöll gluten. På årets mässa har man med sig ytterligare en manick, och med denna kan man testa om maten innehåller jordnötter. Du tar maten du tänkt äta och placerar en liten bit (stor som en ärta) i ett teströr som maskinen sedan analyserar. Efter tre minuter får du svaret och det är fritt fram att äta - eller inte äta beroende på vad maskinen säger och om du har jordnötsallergi. Nima ska ha en noggrannhet på 99 procent. Förhandsbeställningen är igång nu och du får en apparat och 12-pack med teströr för 289 dollar. Beställer du innan den 8 mars är priset dock 229 dollar. Ett 12-pack med extra rör kostar 72 dollar. Tumnagel
48.4°
+
Bobby Green
0
2017

Forskare: Glutenintolerans kan bero på vanligt virus
Inte säkert att det bara är genetiskt

Glutenintolerans har länge klassats som en genetisk åkomma där vissa människor helt enkelt inte tål gluten. Men nu har forskare kommit fram till att intoleransen egentligen kan vara orsakad av ett väldigt vanligt virus inom familjen Reoviridae där bland annat det mer kända Rotaviruset ingår. Reoviridae innehåller 87 olika grenar och de flesta av virusgrenarna är väldigt milda och också vanligt förekommande hos människor. Om forskningen visar sig stämma, att det faktiskt är ett virus som orsakar intoleransen, kan det innebära att det i framtiden kan bli möjligt att behandla intoleransen och även ta fram ett vaccin. Forskare har i tidigare studier misstänkt att det finns en koppling mellan viruset och intoleransen. Men det är först nu de, genom tester på möss, har lyckats bevisa att viruset faktiskt kan trigga sjukdomen. Om en infektion av viruset kan skapa intoleransen på egen hand eller om det även krävs genetiska faktorer behöver man forska vidare kring. För de drabbades hälsostatus spelar också in. Det säger forskaren Bana Jabri från Chicagos universitet. "This study clearly shows that a virus that is not clinically symptomatic can still do bad things to the immune system and set the stage for an autoimmune disorder, and for celiac disease in particular. However, the specific virus and its genes, the interaction between the microbe and the host, and the health status of the host are all going to matter as well." Tumnagel
49.2°
+
Emmy Zettergren
0
2016

CES Nima kan testa om maten innehåller gluten
Kan avgöra om maten är glutenfri på två minuter

Företaget 6SensorLabs har tagit fram en liten apparat som man kallar för Nima som man säger ska kunna avgöra huruvida maten man har tänkt att äta innehåller gluten eller inte. För att testa maten tar man bara en liten del av denna och lägger detta in en kapsel som man sedan lägger in i den triangelformade basenheten. På två minuter ska man sedan få svar på om maten innehåller gluten eller inte. Nima kostar 250 dollar och ett 12-pack engångskapslar går på ytterligare 300 dollar. Med de priserna antar jag tyvärr att man måste vara väldigt glutenintolerant för att känna att det verkligen är värt att införskaffa den annars rätt smarta apparaten. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
2013

En inofficiell Doctor Who-kokbok
Always take a banana to a party

Här är en kokbok med Doctor Who-inspirerade recept för alla Doctor Who-fans därute. Boken heter Dining With The Doctor: The Unauthorized Whovian Cookbook och är skriven av Chris-Rachael Oseland. This book is a treat for any Whovian who wants to offer more than a plate of fish fingers and a bowl of custard at your next viewing party. Want to host an elegant dinner party to show off your new Tardis corset? Start the evening with a Two Streams Garden Cocktail followed by Baked Hath, Marble Cucumber Circuits with Vesuvian Fire Dipping Sauce, Professor Yana’s Gluten Neutrino Map Binder, Slitheen Eggs, and some of Kazran’s Night Sky Fog Cups for dessert. Boken finns att köpa för 19,99 dollar borta på Amazon och om man vill så finns den även som e-bok. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0
2012

Äntligen godare bröd för gluten-allergiker
Tack vare ny teknik

Att vara allergisk mot gluten kan ju inte vara särskilt kul. Bröd och liknande som är till för glutenallergiker brukar sällan se särskilt inbjudande ut och verkar inte alla gånger smaka himmel heller. Nu har Dow Chemical Company tagit fram en speciell plantbaserad cellulosa-fiber som ska ge även glutenfri deg den där karaktäristiska elastiska degen som gör vanligt bröd och andra bakverk så goda. Exakt hur det fungerar, när det här går att köpa och var är oklart. Mer finns att läsa på Dows hemsida på länken nedan. Tumnagel
42.2°
+
Bobby Green
0