m

Nu kan man odla insekter för människor i Finland
Och kanske snart även i Sverige

Det här att man ska äta larver istället för kor är ju något som man snackat mycket om på senare tid. Insekter anses vara mycket lättare och hållbarare att odla vilket då i sin tur skulle vara snällare mot miljön. På ett flertal håll i världen är det fritt fram att odla insekter för människoföda dock ej i Sverige. Men i vårt grannland åt öst, Finland, har man nu beslutat att följa vårt grannland i sydväst, Danmark, genom att tillåta insektsodlingar där man tar fram insekter speciellt för människoföda. Här i Sverige finns det insektsföretagare och branschföreträdare som vill att Livsmedelsverket ska tillåta det även här så man inte halkar efter grannländerna. Livsmedelsverket säger att de inte emot insekter utan att de anser att det är en bra alternativ näringskälla, framför allt ur ett miljöperspektiv. Men man vill säkerställa att inte några insekter säljs förrän det går att bevisa att de inte är giftiga eller innehåller farliga bakterier. Livsmedelsverket ska nu titta på hur Finland har resonerat och löst säkerhetsfrågan och då eventuellt tillåta odlingar här i Sverige. Tumnagel
51.2°
+
Frode Wikesjö
0
2013

Odla ätbara insekter hemma
Farm 432 är en insektsfarm för hemmabruk

Farm 432 är ett rätt intressant koncept som antagligen inte tilltalar de allra mest kräsmagade men om man är ute efter ekovänlig, proteinrik och ekonomisk mat så kanske en egen insektsfarm kan bli det nya i framtiden. Tanken är att man helt enkelt laddar Farm 432 med några fluglarver och när dessa sedan utvecklas till färdiga flugor lägger de nya ägg som i sin tur blir nya larver och därefter kan man "skörda" dem för att sedan tillaga och äta dem. Enligt konceptets designer, Katharina Unger, så ska det vara möjligt att efter 18 dagar (432 timmar, därav produktens namn) utvinna 2,4 kilo larv-protein från fluglarver på ett gram. Farm 432 är som sagt än så länge ett koncept men det känns väl inte helt osannolikt att vi får se matmaskiner liknande denna i framtiden. Särskilt inte i de delarna av världen där det är lite vanligare att man äter insekter än vad det är här i Sverige. Enligt Unger så ska larverna smaka ungefär som kokt potatis efter man har tillagat dem. Tumnagel
57.4°
+
Wille Wilhelmsson
0