m

IKEA börjar odla sallad i Skåne
Till personal och kunder

IKEA har dragit igång ett projekt där man ska börja odla sallad i containrar utanför sina varuhus i Malmö och Helsingborg rapporterar Dina Pengar. Det hela är en del i IKEA:s hållbarhetsstrategi och målet är att de båda varuhusen ska bli självförsörjande på sallad. Satsningen görs tillsammans med det svenska företaget Bonbio och Jonas Carlehed, hållbarhetschef för Ikea Sverige, säger i ett pressmeddelande: "Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av Ikea:s strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad." Salladen kommer att odlas med växtnäring som till 100 procent framställts av organiskt matavfall från IKEA:s egna restauranger. Initialt kommer IKEA:s närodlade sallad i Malmö och Helsingborg serveras i butikernas personalmatsalar men målet är att man även ska kunna erbjuda kunderna i butikernas restauranger närodlad sallad i framtiden. Tumnagel
60.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
2017

Svenska Plantagon vill bygga höghus för jordbruk
Minskar utsläpp och spar yta

Hur vi ska kunna föda jordens växande befolkning är en ödesfråga. Som jordbruket ser ut i dag är det inte hållbart på sikt. Dessutom bidrar både jordbruk och djurhållning till att enorma mängder växthusgaser släpps ut i luften. Det här vill det svenska företaget Plantagon lösa med ett helt nytt sätt att bedriva jordbruk - i form av höghus. Plantagon har tillsammans med Tekniska Verken filat på sin idé sedan år 2009. Sedan dess har mycket hänt. I somras hade de knutit till sig 40 olika patent som är tänkta att bidra till den nya tekniken för att odla mat. Grunden är att odlingen sker vertikalt i 60 meter höga hus med 16 våningar. Anledningen att man vill bygga på höjden är bland annat möjligheten att minska kostnaderna då mer mat kan odlas på mindre landyta. Tanken är att den första versionen ska uppföras i Sverige. Men innan det är dags för den kommer Plantagon att lansera ett underjordiskt energisystem i Stockholm som i framtiden skulle kunna användas för att förse oldingsbyggnaderna med energi. Plantagon ligger även bakom en uppfinning som kallas foodwall som ni kan kolla in nedan. Tumnagel
54.3°
+
Emmy Zettergren
0

Framtidens matproduktion ska diskuteras på konferens
Hur kan vi äta mer hållbart?

I dag drar konferensen Extinction and livestock igång i London. Syftet är att flera olika representanter från företag världen över ska diskutera hur en hållbar matproduktion ska kunna se ut. Bland deltagarna finns så väl stora matkedjor liksom McDonalds och Tesco liksom organisationer som Sustainable Food Trust och WWF. Totalt är det 500 delegater från mer än 30 olika länder på plats. Agendan för mötet är tydlig. Vi måste ändra vårt förhållningssätt till matproduktion. Annars lär det få katastrofala följder för livet på jorden. Så här säger Philip Lymbery som är CEO för organisationen Compassion in World Farming. "Livestock production, the environment, wildlife conservation and human health are all interlinked, so itx27s vital that experts from each of these fields work together to come up with practical solutions to stop this before itx27s too late. Many people are aware that wild animals such as penguins, elephants and jaguars are threatened by extinction. However, few know that livestock production, fuelled by consumer demand for cheap meat, is one of the biggest drivers of species extinction and biodiversity loss on the planet." Tumnagel
47.5°
+
Emmy Zettergren
0

Regeringen satsar 78 miljoner kronor på forskning om mat
Ska leda till ökad svensk produktion

Sverige behöver öka den nationella matproduktionen. Det anser regeringen som nu satsar 78 miljoner kronor på forskning kring livsmedel. 50 miljoner ska användas till att skapa ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel. Resterande delen av pengarna ska under mellan år 2017 och 2019 delas ut på olika projekt. Det skriver TT. Den nya forskningssatsningen ingår i en större livsmedelsstrategi från regeringen som omfattar en miljard kronor fördelat på tre år. Syftet är både att öka mängden egenproducerad mat och att skapa fler jobbtillfällen i Sverige. I dag ligger självförsörjningsgraden i Sverige på 50 procent. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skulle en ökning med 10 procent leda till runt 10.000 nya jobb i landet. Tumnagel
64.5°
+
Emmy Zettergren
0

SVT är den mest populära arbetsplatsen i Sverige
Volvo kniper silver och brons

Om du söker nytt jobb ska du kanske snegla mot Sveriges Television. Enligt en undersökning genomförd bland 5000 svenskar i åldern 18-54 år är SVT Sveriges mest attraktiva arbetsplats. På andra plats kommer Volvo Car Group och på tredje plats Volvo Group. Undersökningen genomfördes av Randstand. Undersökningen visade även att de tre mest populära branscherna är tillverkning, konsultbranschen och matproduktion. De viktigaste faktorerna när svenskar letar jobb är arbetsklimat tätt följt av jobbsäkerhet och balans mellan arbete och fritid. Även flexibilitet uppskattas. Tumnagel
34.1°
+
Emmy Zettergren
0
2009

Bestick som ska påminna oss...
om var vår mat kommer ifrån

Genom att designa besticken Soil, som ser ut som trädgårdsredskap vill formgivaren Vladimir Rachev påminna oss om var vår mat faktiskt kommer ifrån. Vladimir är rädd för att så som dagens matproduktion ser ut är risken stor att vi totalt glömmer bort att mycket av vår mat faktiskt kommer från jorden. "Food is more and more produced in artificial environment. In future we might need a reminder of the cultivation origins." Tumnagel
37.6°
+
Lotta Madetoja
0