Kan man lösa framtidens mat genom att odla under vatten?
Om vi kan leva på tång och skaldjur så kanske 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spana in en snö-Trico på Medborgarplatsen
Kattfågelhunden från The Last Guardian 
42.0°
+
Frode Wikesjö
0
Dementa märks med QR-koder i Japan
Bra att ha om de kommer bort 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hackad betaltelefon spelar 90-talshits
Och du kan bygga en själv 
80kg
+
Bobby Green
Shigeru Miyamoto spelar Mario-ledmotivet
Med The Roots 
43.7°
+
Frode Wikesjö
0
Regeringen vill kunna skicka varnings-SMS
Till personer som är nära en allvarlig händelse 
64.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Paris erbjuder gratis kollektivtrafik
På grund av att luften är så dålig 
64.1°
+
Emmy Zettergren
0
10 konstiga saker din kropp säger om dig
Korta pekfingrar innebär att du är mer maskulin 
54kg
+
Bobby Green

Apple uppdaterar iPads minne i tysthet

Hejdå 16GB

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Hårdvara

När de nya iPhone 7-modellerna presenterades igår så deklarerade Apple att 16GB-alternativen på iPhone skulle tas bort och samma sak verkar även ha hänt för iPad i det tysta.

Det innebär att det inte längre går att köpa iPads med 16GB lagring och det lägsta alternativet som det går att få iPad i från och med nu är 32GB.

Den billigaste iPaden som nu går att köpa i Sverige är iPad mini 2 med 32GB lagring och wifi. För den får man nu ge 2.795 kronor. Den dyraste iPaden är iPad Pro 12,9 tum med 256GB lagring samt wifi och simkorts-stöd. Den kostar 12.395 kronor.

apple.com +

Razer släpper iPad-tangentbord med mekaniska switchar

Ett rackarns tunt sådant

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Hårdvara

Speltillbehörsmakarna Razer har visat upp ett nytt mekaniskt tangentbord, men den här gången handlar det inte om ett sådant till datorer utan till iPad Pro. Tangentbordet heter Mechanical Keyboard Case och som namnet avslöjar så är det ett tangentbordsfodral du kan använda med 13-tumsversoinen av Apples iPad Pro.

Trots sin tunnhet har Razer lyckats klämma in mekaniska brytare under tangenterna som har en brytpunkt på 70 gram. Utöver det är fodralet utrustad med ett ställ som låter dig vinkla din iPad hur lite eller mycket du vill.

Razer har släppt Mechanical Keyboard Case på momangen och du kan köpa det på företagets hemsida för 189.99 euro.

via The Verge razerzone.com +

Unik iPad Pro ska auktioneras ut

Perfekt om man gillar svenska flaggan

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Hårdvara

I en välgörenhetsauktion för London Design Museum kommer bland annat en unik iPad Pro att auktioneras ut skriver TechCrunch.

Det ska handla om en iPad Pro som Apples chefsdesignger Jonathan Ive har designat och både själva iPaden, fodralet och den tillhörande Apple Pencil ska ha en unik design. iPadens baksida går i gult medan fodralet som synes är blått. Förutom det så har iPaden "Edition 1 of 1" ingraverat på baksidan och Apple Pencil levereras med ett orange fodral.

Auktionsföretag som håller i auktionen förväntar sig att den unika iPaden kommer att gå för någonstans motsvarande mellan 115.000 - 175.000 kronor.

via TechCrunch phillips.com +

Multitaska medan du använder Youtube på iPad

Appen har uppdaterats med nya funktioner

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Appar

För er som gillar att se på videoklipp samtidigt som ni jobbar med annat på er iPad kommer här en trevlig nyhet. Youtube-appen för enheten har nämligen uppdaterats med stöd för multitasking där användare nu kan använda både Split View, som låter dig jobba i två olika fönster samtidigt, och Slide Over som låter dig jobba med appar i ett lager som placeras till höger ovanpå den aktuella appen som körs i bakgrunden.

Förutom de nya multitasking-funktionerna har Google ändrat en del i Youtube-appens meny samtidigt som de ska ha tagit hand om en del buggar.

pcmag.com +

Apple släpper lösning för att ladda iPad Pro snabbare

Ny eladapter och USB-C till Lightning-kabel

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Hårdvara

I samband med att Apple presenterade lite nya grejer igår passade man även på att släppa lite nya tillbehör som kan göra att det går snabbare att ladda batterierna på en iPad Pro.

Det handlar om en eladapter på 29W som kan leverera betydligt mycket mer kräm än den adaptern på 12W som iPad Pro levereras med. Förutom det så släppte man även en ny två meter lång USB Type-C till Lightning-kabel.

29W-adapter kostar 49 dollar och kabeln kostar 29 dollar.

Uppdaterat
Den här lösningen fungerar bara på den större iPad Pro-modellen, den med 12,9 tum stor skärm, och inte den som Apple presenterade igår som har en 9,7 tum stor skärm.

Det här är iPad Pro med 9,7 tum stor skärm

En iPad Pro i normalare storlek

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Hårdvara

När Apple presenterade iPad Pro var det många som ville ha de nya funktionerna, som möjlighet till penna, fast i en mer rimlig förpackning. Det tog lite längre tid än jag trodde men nu har Apple släppt en mindre version för dessa, helt enkelt en iPad Pro med skärmstorlek på 9,7 tum.

Den mindre versionen får mycket av det som presenterades med den större versionen, framförallt när det gäller skärmen och saker som fyra högtalare. Självklart fungerar pennan och en ny, anpassad version av tangentbordet.

Man släpper även en ny SD-kortläsare och en adapter med full USB som även har ström i sig så att man kan koppla in kameror men även USB-mikrofoner och annat som behöver ström.

Prislappen ligger på 599 dollar för 32 GB minne. För 128 GB får man betala 749 dollar och vill man ha hela 256 GB minne får man betala 899 dollar.

Uppdaterat
9,7-tums iPad Pro finns i silver, rymdgrått och guld samt en ny metallfinish i rosa guld. Den släpps i Sverige i början av april och wifi-modellerna kostar 6.695 kronor (32GB), 8.395 kronor (128GB) samt 10.095 kronor (256GB) och Wi-Fi + Cellular-modellen kostar 7.995 kronor (32GB), 9.695 kronor (128GB) samt 11.395 kronor (256GB). Hela det svenska pressmeddelandet hittas nedan.

apple.com +
Visa
PRESSMEDDELANDE
Apple presenterar 9,7-tums iPad Pro

Vårt mest populära iPad-format utökas med banbrytande proffsfunktioner och avancerade skärmtekniker

CUPERTINO, Kalifornien – 21 mars 2016 – Apple presenterade idag helt nya 9,7-tums iPad Pro. Nykomlingen väger strax under 500 gram och har en ny proffsig Retina-skärm med högre ljusstyrka, bredare färgomfång, mindre reflektion, Night Shift-läge och ny True Tone-skärmteknik för dynamisk justering av vitbalans. Nya iPad Pro har ett 64-bitars A9X-chip med otroligt hög prestanda i klass med de flesta bärbara PC-datorer, dubbelt så kraftfullt¹ ljudsystem med fyrahögtalare, ny 12 MP iSight-kamera för Live Photos och inspelning av video i 4K, 5 MP FaceTime HD-kamera samt snabbare trådlösa tekniker. iPad Pro stöder banbrytande Apple Pencil och ett nytt Smart Keyboard har utformats speciellt för att passa nya 9,7-tums iPad Pro.

”iPad Pro är en ny och oumbärlig generation av iPad som ger en fängslande upplevelse och hjälper människor att bli produktivare och få utlopp för sin kreativitet. Den är otroligt snabb, extremt bärbar och känns dessutom fullständigt naturlig att använda med fingrarna, Apple Pencil och Smart Keyboard. Och nu finns den alltså i två storlekar”, sa Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”9,7-tums iPad Pro har en ny Retina-skärm med True Tone-teknik, ljudsystem med fyra högtalare, blixtsnabbt A9X-chip, 12 MP iSight-kamera, 5 MP FaceTime HD-kamera, snabbare trådlöst och stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard. Det är den optimala uppgraderingen för befintliga iPad-användare och en värdig ersättare för PC-användare.”

Designers, illustratörer och företag har snabbt tagit till sig iPad Pro, och den förändrar deras arbetsmetoder:

”De flesta inser nog inte hur mycket manuellt arbete det ligger bakom en datoranimation”, sa John Lasseter, Chief Creative Officer, Pixar och Walt Disney Animation Studios. ”iPad Pro och Apple Pencil är det närmaste vi har kommit att rita på vanligt papper i den digitala världen.”

”Jag har gjort allt på iPad Pro, inklusive att designa den senaste cykelkollektionen”, sa Alex Valdman, Head of Design på Rapha. ”Jag bär den med mig överallt och den ersätter inte bara min bärbara dator nu för tiden, utan även min vanliga anteckningsbok. iPad Pro kommer att ingå i standardutrustningen för Raphas designteam.”

”iPad Pro har förändrat våra arbetsmetoder här på Citi”, sa Stephen Gates, Head of Design på Citi Global Consumer Banking i USA. ”iPad Pro och Apple Pencil har spelat en stor roll för designteamets arbete med att skapa nya, innovativa kundupplevelser. Vi använder iPad Pro till att skissa fram nya designkoncept, presentera idéer och förslag, svara på mejl, arbeta med designfiler i Adobe Creative Cloud och delta i FaceTime-möten med andra designteam världen över.”

Professionell skärm
9,7-tums iPad Pro innehåller avancerade skärmtekniker, däribland en True Tone-skärm, som använder nya fyrkanaliga sensorer för dynamisk justering av skärmens vitbalans efter omgivningsljuset. Det ger en mer naturtrogen pappersvit nyans. Den avancerade Retina-skärmen är 25 procent ljusstarkare och 40 procent mindre reflekterande än skärmen på iPad Air 2, vilket gör det ännu enklare att se innehållet på skärmen både utomhus och inomhus. Den har lika brett färgomfång som iMac med Retina 5K-skärm och ger 25 procent högre färgmättnad¹ för mer levande färger. Anpassad timingkontroll, justering av flytande kristaller och oxid-TFT bidrar till otrolig färgåtergivning, kontrast och skärpa. Night Shift-funktionen i iOS 9.3 använder klockan och platsbestämningsfunktionen i iPad Pro till att avgöra när det börjar skymma, och färgerna på skärmen justeras då automatiskt och byts ut mot varmare nyanser. Detta kan faktiskt hjälpa dig att sova bättre om natten.

Professionell prestanda
Nya iPad Pro är bara 6,1 mm tunn och väger strax under 500 gram. Trots det ger den banbrytande resultat i fråga om prestanda, anslutning och flexibilitet, så att du kan tackla även de svåraste utmaningar var du än är. Det kraftfulla A9X-chippet med tredje generationens 64-bitars arkitektur ger prestanda och grafik i klass med många bärbara datorer ochpersondatorer, samtidigt som batteriet räcker hela dagen². Tack vare ultrasnabbt trådlöst kan du hålla dig uppkopplad var du än är via wifi med 802.11ac med MIMO-teknik, stöd för ännu snabbare LTE Advanced med upp till 50 procent snabbare mobilanslutning³ och stöd för fler LTE-band än någon annan surfplatta?. Apple SIM finns nu inbyggt direkt i nya iPad Pro, vilket gör det enklare än någonsin att ansluta till trådlösa surfabonnemang direkt från din enhet när är på resande fot i över 100 länder och områden 5.

iPad Pro har en avancerad 12 MP iSight-kamera med Focus Pixels för snabb skärpeinställning, Apple-designad bildsignalprocessor, avancerad brusreducering, tredje generationen lokal tonmappning och förbättrad ansiktsigenkänning. Detta gör att du kan ta skarpa bilder med stor detaljrikedom, 63 MP panoramabilder och Live Photos. True Tone-blixten ger förbättrade resultat vid fotografering i svag belysning samt vid dokumentskanning. Den nya iSight-kameran kan användas till att spela in video i 4K, vilket gör nya iPad Pro till det perfekta alternativet för dig som vill kunna spela in, redigera och dela video med proffskvalitet. Den förbättrade 5 MP FaceTime HD-kameran på framsidan gör iPad Pro till denperfekta lösningen för dig som vill kunna delta i videokonferenser eller hålla kontakten med nära och kära.

Professionellt ljud
Ljudsystemet med fyra högtalare ger ett kraftfullt, klart och fylligt stereoljud med mer än dubbel ljudutmatning¹. Inbyggda sensorer justerar och optimerar ljudet automatiskt, oavsett hur du lyssnar.Tack vare iOS 9.3 kan du nu även spela upp video som kodats med Dolby Digital Plus-ljudströmmar med stöd för flerkanaligt ljud med hjälp av Apples Lightning till digital AV-adapter.

Professionella tillbehör
Med Apple Pencil och Smart Keyboard (säljs separat) kan du nå nya makalösa nivåer av precision och funktionalitet på iPad Pro. De avancerade sensorerna hos Apple Pencil känner av både tryck och lutning för att skapa en så naturlig känsla som möjligt när du skissar, kommenterar ochantecknar. Ett nytt Smart Keyboard har specialanpassats för 9,7-tums iPad Pro. Det är ett tunt och samtidigt slitstarkt tangentbord som inte behöver vare sig laddas eller parkopplas via Bluetooth och som enkelt kan vikas ihop till ett skyddande Smart Cover. Den nya Lightning till SD-kameraläsaren och Lightning till USB 3-kameraadaptern gör det enkelt att hämta bilder och videor från en digitalkamera till iPad Pro, medan en ny Lightning till USB-C-kabel och Apples 29 W USB-C-strömadapter ger snabbare laddning.

Priser och tillgänglighet
– 9,7-tums iPad Pro finns i silver, rymdgrått och guld samt en ny metallfinish i rosa guld och kostar från 6 695 kronor (ink. moms) för wifi-modellen på 32 GB och
7 995 kronor (inkl. moms) för Wi-Fi + Cellular-modellen på 32 GB. Båda iPad Pro-modellerna finns med 32 GB, 128 GB och nu även 256 GB lagringskapacitet, vilket är den högsta på en iOS-enhet. Mer information finns på www.apple.com/se/ipad.

– 9,7-tums iPad Pro finns att beställa från och med torsdagen den 24 mars på Apples webbplats och från och med torsdagen den 31 mars på Apple Store, från utvalda operatörer samt hos auktoriserade Apple-återförsäljare i Amerikanska Jungfruöarna, Australien, Frankrike, Hongkong, Japan, Kanada, Kina (endast wifi-modeller), Nya Zeeland, Puerto Rico, Singapore, Storbritannien, Tyskland och USA.

– I början av april blir 9,7-tums iPad Pro tillgänglig i Albanien, Anguilla, Antigua och Barbuda, Belgien, Bosnien, Bulgarien, Caymanöarna, Danmark, El Salvador, Estland, Finland, Förenade Arabemiraten, Grekland, Grönland, Guam, Guatemala, Indien, Irland, Island, Isle of Man, Italien, Kosovo, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Macao (endast wifi-modeller), Makedonien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Thailand (endast wifi-modeller), Tjeckien, Turkiet, Ungern och Österrike.

– Apple Pencil finns att köpa för 1 095 kronor (inkl. moms) och Smart Keyboard finns i grafitgrått för 1 595 kronor. Smart Cover i polyuretan till iPad Pro och silikonskal till 9,7-tums iPad Pro finns att köpa för 749 kronor (inkl. moms) respektive 549 kronor (inkl. moms) i en rad läckra färger.

– Lightning till SD-kortkameraläsaren finns att köpa för 295 kronor (inkl. moms), Lightning till USB 3-kameraadaptern kostar 395 kronor (inkl. moms), Apples 29 W USB-C-strömadapter kostar 549 kronor (inkl. moms), Lightning till USB-C-kabel (1 m) kostar 295 kronor (inkl. moms) och Lightning till USB-C-kabel (2 m) kostar 395 kronor (inkl. moms).

– Alla kunder som köper en iPad Pro från Apple erbjuds gratis Personal Setup i butik eller online. Kunden får då hjälp med att ställa in exempelvis e-post på sin nya iPad Pro samt att hitta nya appar i App Store med mera.

– Om du vill veta mer om nya iPad Pro eller iOS 9 kan du anmäla dig till någon av de kostnadsfria workshops som hålls i Apple Store.

¹Jämfört med iPad Air 2.
²Batteritiden beror på enhetens inställningar, användning och andra faktorer. De faktiska resultaten kan variera.
³Baserat på teoretiska hastigheter. Faktiska hastigheter kan variera.
?Surfabonnemang krävs. LTE är tillgängligt i vissa områden och hos vissa operatörer. Hastigheten påverkas av lokala förhållanden. Mer information om LTE-stöd kan du få av operatören samt på www.apple.com/ipad/LTE.
5Inbyggt Apple SIM på iPad Pro (9,7 tum) kan avaktiveras när du handlar av vissa operatörer. Kontakta din operatör för mer information. Apple SIM och inbyggt Apple SIM är inte tillgängligt i Kina.

Rykte Apples nästa iPad är iPad Pro Mini

Inte iPad Air 3

Visa inte iPad-artiklar
iPad / Rykten

Det har under en längre tid ryktats om att Apple kommer att presentera iPad Air 3 på en tillställning den 15:e mars men nu skriver 9to5Mac att detta inte stämmer.

Enligt 9to5Mac:s källor kommer Apple istället att visa upp en mindre version av den iPad Pro som man släppte förra året. "iPad Pro Mini" skulle i så fall få en skärmstorlek på 9,7 tum och stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard. Den iPad Pro som Apple släppte förra året har en skärm på 12,9 tum.

9to5Mac skriver även att iPad Mini 2 och iPad Air 1 antagligen kommer att försvinna från Apples produktutbud i samband med att man lanserar iPad Pro Mini.

9to5mac.com +