m
Foto: Roger Åberg

iPhone X är den bästa telefonen just nu!

Trots dyr prislapp vinner den

Mobil / Feature

TL;DR: iPhone X är en supersnabb telefon med fantastisk skärm i exakt rätt storlek som kommer att sälja i mängder trots väldigt högt pris. FaceID fungerar perfekt. Det här är den nya standarden.

Bakgrund
iPhone har sett ganska så lika ut de senaste åren och årets släpp av iPhone 8 och iPhone 8 Plus kan ha varit något av det sömnigaste hittills. Visst, telefonerna var supersnabba, hade fantastiska kameror och fungerade alldeles utmärkt, men formen började kännas riktigt gammal och trött.

Samtidigt har de flesta konkurrenter lanserat telefoner som har skärm över i princip hela framsidan vilket gjorde att iPhone 8 kändes ännu mer trött. Något rejält nytt behövde komma från Cupertino och de levererade något som de kallar för iPhone X. Men räcker det?

X ska förresten uttalas som 10, i alla fall om Apple får bestämma. Jag lyder halvhjärtat och säger "tian" utan iPhone innan och X med iPhone innan. Ni får så klart säga exakt hur ni vill.

Form, bygge och känsla
Apple var först ut med att bygga telefoner som verkligen kändes solida och välgjorda. I dag har i princip alla tillverkare kommit ikapp, jag höll till exempel i Moto X4 i veckan som kostar under 4000 kronor och den kändes riktigt, riktigt bra och smått på lyxig. Så rätt bra duger inte längre om man ska sälja en telefon för över 10.000 kronor.Och Apple levererar här. Runt telefonen sitter en stålram som verkligen känns hårdare än aluminiumet som vi är vana vid. Nu är det ju så klart helt omöjligt att känna hårdhet på metall, men det är något med känslan som känns fruktansvärt bra faktiskt. Nu ligger som sagt konkurrenterna absolut inte långt efter, men Apple glänser faktiskt här.

Ni som en gång i tiden hade en iPod vet att de blev fruktansvärt repiga på baksidan. Jag anar att även den här kommer att bli det på ramen. Så njut så länge den är polerad och fin.

På baksidan hittar vi glas som enligt Apple ska vara deras hårdaste hittills. Jaha säger jag, funderar på hur hiskeligt dyrt det kommer att bli att byta baksidan och sätter på ett skal. Att jag inte är så imponerad av någon av de två färgerna gör då kanske inte så mycket, men valen av färger är verkligen supertråkiga av Apple. Nu var min förra telefon iofs den röda iPhone 7:an, som är en av de sexigaste telefonerna någonsin, men ändå.

Två färgkombinationer finns. Silverram med ljusgrå baksida eller mörk ram med mörkgrå baksida. Apple kallar den för rymdgrå, men den här gråa har inte mycket att göra med den fantastiska rymdgråa som finns på Macbooks.På baksidan hittar vi också något som sticker ut - de nya kamerorna. Nu kommer nog 90 procent som köper den här klä den i ett skal så bumpen gör kanske inte så mycket för dem, men det är varken vackert eller praktiskt. Jag vet inte om Apple tänker att "det är lugnt, folk kommer att köra skal och så ser det ju lite mäktigare ut om kamerorna är fetare och inte så pluttiga". Det kanske faktiskt är sant att det är så, men den där kamerabumpen är bara fånig.

Det intressanta är att den faktiskt inte är högre än på iPhone 8 Plus, men kanten är lite annorlunda gjord vilket gör att den ser högre ut. Det känns som att Apple har struntat i att försöka gömma den helt enkelt.

Storleken är fantastisk. Jag har rätt normala händer och jag får sträcka mig lite för att nå andra sidan på tangentbordet när jag håller telefonen med en hand, men bara lite. Skärmen är ju inte i formatet 16:9 längre utan det konstiga 19,5:9 vilket gör telefonen lite för hög för att man ska nå toppen med en hand men det är ok. iPhone X är en smula större än iPhone 8 och rejält mycket mindre än iPhone 8 Plus, telefonen som jag körde fram tills i tisdags och som jag nu tycker är väldigt klumpig.

Kör du en iPhone 6/7/8 i dag kommer du tycka att den betydligt större skärmen är fantastisk, kör du en 6/7/8 Plus i dag kommer du att älska att äntligen ha en fysiskt mindre telefon.

Men kraften då. När man testar telefoner ska man ju jämföra med andra telefoner men efter att ha sett vad iPhone 8 levererade i alla tester kändes det knappt nödvändigt. I de benchmarktester jag har sett hamnar iPhone X lite, lite, lite efter iPhone 8 och 8 Plus men när jag använder den känns den nästan snabbare. Det finns inget lagg någonstans. Telefonen är galet responsiv och alla animeringar är superslicka.

Kraften finns såklart också där när man gör tyngre saker som att exportera film eller startar tyngre appar. iPhone har aldrig haft lika mycket RAM som de största Android-konkurrenterna men det som finns i den här räcker.

Skärmen är ju ett helt kapitel för sig. Den där läppen eller vad man nu ska kalla den är ju något som har diskuterats fram och tillbaka men jag har nog kommit fram till att den är irriterande men möjlig att leva med.
Läs mer om vad jag tycker om den här.Skärmen då, förutom den där läppen? Den är, nästan, fantastiskt. Att ha så mycket skärm på så lite yta är oerhört lyxigt och som skärm glänser den verkligen. Skärmen är av OLED-typ och det är första gången som Apple kör just OLED på en iPhone. Enligt dem själva för att OLED inte har hållit måttet, om det stämmer får andra diskutera. Själva skärmen ska vara producerad av Samsung och det är en riktig pärla som Samsung tillverkar åt Apple. Färgerna är fint inställda och den känns tillräckligt ljus för att klara sommaren. Jag har varit i London och Stockholm med telefonen och det är ju inte två städer som har överdrivet med sol så här i skiftet mellan oktober och november, så om den klarar sommarens starka strålar får vi återkomma till. Jag är inte så orolig dock.

Det enda jag kan ogilla är att det känns som att uppdateringshastigheten inte är i yppersta världsklass. Jämför man med Samsung är det riktigt bra, jämför man mot iPhone 8 Plus är det lika bra men lite annorlunda och jämför man med iPad Pro eller Razer Phone som har skärmar som uppdateras i 120 Hz ligger iPhone X ett steg efter.

Missförstå mig inte nu, iPhone X är inte dålig på det här området men hade man fått in 120 Hz också hade jag gråtit av lycka.

FaceID är kanske det som är det intressantaste med den här telefonen tillsammans med skärmen. Eftersom man inte får plats med TouchID på framsidan måste man ju låsa upp den på något annat sätt och att bara sätta fingeravtrycksläsaren på baksidan hade varit för enkelt. Jag var på riktigt orolig för den här delen, det är ändå en ersättare till något som vi är extremt vana med och nya teknologier brukar ju inte vara perfekta från start.

Men FaceID regerar. Det fungerar i alla situationer som jag har provat det i, det spelar ingen roll hur mörkt det är. Jo, det går lite, lite långsammare om det är riktigt mörkt. Men det funkar alltid, till skillnad från Samsungs version som bara funkar om förutsättningarna är bra.Det går så snabbt att du inte hinner ta upp telefonen och svepa upp för att komma till hemskärmen innan det är klart. Men det är egentligen inte i upplåsningen som det roliga ligger, här är man bara en ersättare för TouchID. Eftersom man inte alltid har tummen på hemknappen, men alltid ansiktet riktat mot skärmen kan FaceID användas oftare än TouchID. Ett exempel är när ett lösenord ska läggas in på en webbplats i Safari, en snabb koll så att det verkligen är du. Eller när du öppnar aktieappen för att kolla börskurserna, men där telefonen snabbt kollar om det är du när den ska visa hur mycket din portfölj är värd. Jag förespår att det här kommer att bli allt vanliga, att saker som är lite känsligare kräver just ditt ansikte framför telefonen för att de ska synas. Och det är ju mer än välkommet.

Svepningarna är något annat som jag var orolig för. Hemnknappen har ju varit en trygghet, oavsett vart i telefonen som man har förvirrat sig har man ju alltid varit kunnat trycka på den där hemknappen. 2017 är ju folk betydligt mer telefonvana så tryggheten med knappen kommer nog inte göra något och att vänja sig vid de nya svepningarna tar verkligen en minut. Jag har växlat mellan iPhone X och iPhone 8 under veckan så det där med att kontrollcentret har flyttat från botten till toppen har varit lite förvirrande, men om du bara kör en telefon, vilket alla normala människor gör, kommer du att ha vant om dig snabbt.

Jag älskar verkligen sättet att växla till senast använda program genom att svepa i nederkant. Att flytta data mellan två olika appar är numera en fröjd!

Kameran har vi helt ärligt inte hunnit testa så vidare mycket, i alla fall inte hunnit sätta den under lupp. Bilderna jag tagit hittills håller samma kvalitet som som iPhone 8 Plus med några skillnader.

Den största är att båda kamerorna på framsidan numera har optisk bildstabilisering. Detta är bra och gör att även tele-kameran går att använda när det är sämre ljus, vilket inte är sant om iPhone 8 Plus. Trots det är iPhone X fortfarande inte bäst i klassen när ljuset är dåligt, här ligger man fortfarande efter en smula tyvärr.

Den optiska bildstabiliseringen märks så klart när ljuset är dåligt, men extra mycket när man filmar. Här är ett exempel:Apple jobbar hårt med HDR nu för tiden och bilden man ser på skärmen innan man trycker av är ofta lite överexponerad för att sedan bli bra efter HDR-behandling. Det här är lite skevt eftersom man gärna vill dra ner ljuset lite innan man tar bilden. Då ser bilden bra ut på skärmen innan man trycker av, men blir alldeles för mörk när den väl är tagen. Man får helt enkelt lita på att det ska lösa sig, något som jag verkligen inte gillar.

När ljuset är dåligt finns det alltså rum för förbättring från Apple men när det finns tillräckligt med ljus blir bilderna väldigt, väldigt fina. Här är en oredigerad bild som togs i går.En annan nyhet är att selfiekameran också har ett porträttläge. Som grej är det magnifikt, alla sätt att få sig själv att bli snyggare är ju bra. Men funkar det? Tja, helt ok. Googles Pixel 2 slår dock iPhone X på fingrarna rejält här.

Varning för många selfies på rad! Dessutom på trött man.Den här bilden är tagit i rätt dåligt ljus med dåligt motiv, men det funkar tycker jag. Det är långt från skarpt och fint mellan för- och bakgrund som det är på Pixel 2, men ok. De olika lägena Studioljus och Konturljus gör mig mest bara tröttare (på bilden alltså) och Scenljus är en inte så rolig historia alls tycker jag.

Trådlös laddning är ju en nyhet för både iPhone 8 och iPhone X och jag börjar faktiskt att gilla det. Jag har ju varit rätt anti, i dessa tider där saker och ting laddas snabbt via kabel är trådlös laddning en seg teknik. Men den funkar, är riktigt bekväm i vissa situationer som i bilen och jag är glad att stödet finns.

Det är däremot riktigt, riktigt pinsamt att Apple slänger med en så sjukt trött adapter som man gör. Telefonen klarar av att laddas supersnabbt om den bara får strömmen, men den där lilla adaptern som följer med är lika kraftfull som den som följde med första iPhonen för tio år sedan. Köper man en telefon för så här mycket pengar är man väl åtminstone värd en vettig laddare! Skäms Apple!

Med i kartongen följer som vanligt den trötta laddaren, ett par hörlurar, en lightning - 3.5mm-adapter och en sladd.

Bada ska man inte göra med den här. Alltså, det går, men du får skylla dig själv. Apple har gett den IP67-klassning vilket betyder att den kan ligga en meter under vatten i 30 minuter. Men det är från fabriken, Apple räknar med att du är lite våldsam med din telefon och har den fått lite stötar och liknande kan skyddet vara sämre. Därför går inte fuktskador på garantin, så doppa den inte mer än nödvändigt under ytan. Ett toalettplums och en dusch då och då borde dock gå bra.


Prislappen på iPhone X är hiskelig. 11.495 kronor för versionen med 64 GB är mycket pengar. 13.195 kronor för versionen med 256 GB är väldigt, mycket pengar. Så är iPhone X värd det?

Det korta svaret är ja, om man har råd. Sälj ingen njure eller lev inte på nudlar de närmsta två åren för den här telefonen, det är den inte värd. Men tycker du att du har råd så köp för allt i världen. Du kommer inte att bli besviken. Och blir du besviken så håller ju iPhones fortfarande väldigt höga begagnatpriser så då är det bara att sälja den.

För det här är den bästa telefonen på marknaden just nu. Anledningen till det är att den är så otroligt lagom. Allt är liksom perfekt lagom och passar alla. Det finns inga delar av telefonen som inte fungerar för en viss målgrupp på grund av något som kanske inte är toppen. För så är det ju ofta, produkter är fantastiska på fyra av fem punkter, men är man någon som verkligen vill ha den där femte punkten också så måste man se sig om efter något annat. Men iPhone X håller hela vägen, på alla punkter.

Det enda som inte passar alla är prislappen. Den passar verkligen inte alla plånböcker, och det är synd. För jag önskar att alla fick njuta av den här telefonen.

Läs mer
San Francisco förbjuder pälsförsäljning
Blir första större staden i USA som gör det 
46.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Stephen Hawkings sista vila blir i Westminster Abbey
I närheten av Darwin och Newton 
45.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Whatsapp-grundare ställer sig bakom #deletefacebook
Brian Acton tycker att det är dags 
42.0°
+
André Stray
0
Kommer Assassin's Creed resa till Grekland?
Rykten pekar på det 
41.2°
+
André Stray
0
TV4 och Telenor har kommit överens
Inga kanaler försvinner från Canal Digital och Bredbandsbolaget 
24.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google drar igång Google News Initiative
Lättare att komma förbi betalväggar 
45.1°
+
André Stray
0
Samsungs första Cinema-skärm för 3D installerad
På en biograf i Schweiz 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
NSFW!
Aktivister vill stänga ner ställe med sexdockor i Paris
Anser att det är en bordell 
15.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Krönika Det är klart att man sätter sig i en självkörande Volvo!
Mänskliga förare är idioter 
81.9°
+
Roger Åberg
0
Intervju med Christopher Wylie
Visselblåsaren som har kostat Facebook miljarder 
49.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sugen på en SUV ingen annan har?
Köp en Karlmann King 
31.8°
+
Bobby Green
0
Telegram beordrade att lämna över krypteringsnycklar
Ryssland kan blocka tjänsten 
23.8°
+
André Stray
0
Uppdaterat TV4 och Telenor bråkar
Canal Digital och Bredbandsbolagets kunder kan bli av med TV4 i natt 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sony släpper trailer för Tag
När kull ballar ur 
45.2°
+
André Stray
0
Nu kan städer i EU söka bidrag till gratis wifi
Tusen städer kommer att få gratis wifi 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skolor stängde ner efter Minecraft-bråk
Förlorare skickade 24.000 bombhot 
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kom i form med Crisis - Survival of the Fittest
Postapokalyptiskt motionsspel  
41.5°
+
André Stray
0
Snart kan man låna leksaker på biblioteket
Om man bor i Göteborg 
51.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Självkörande plogbilar röjer flygplats i Norge
Kan minska förseningar 
55.0°
+
Bobby Green
0
Två nya robotar från Turkiet
Kanske serverar chai till dig i framtiden 
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
IBM utvecklar pytteliten dator
Kommer att gå att installera i det mesta 
56.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Om spelstudior levererade pizza
This is pizza as a service! 
43.8°
+
André Stray
0
Hejdå Sudan
Världens sista nordliga vita noshörningshane är död 
1.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
IKEA:s AR-app ute nu till Android
Placera ut möbler i förbättrad verklighet! 
42.7°
+
André Stray
0
Tut i luren! Trafikmagasinet firar 40 år!
Tack för allt 
46.3°
+
Bobby Green
0
Ubers självkörande bil vållade sannolikt inte dödsolycka
Verkar ha varit svårt att undvika 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sea of Thieves har en episk förstadagspatch
Hö hö 
46.0°
+
André Stray
0
Facebooks värde minskade med 37 miljarder dollar igår
Efter data-fuckup 
52.3°
+
Wille Wilhelmsson
0