Video med alla geminoider

Pryl / Robotar

För två veckor sedan skrev vi om när de tre geminoid-robotarna träffades för första gången någonsin och här är ett videoklipp från det mötet.

I klippet kan vi se Geminoid H1, modellerad efter professor Ishiguro från Osaka University, Geminoid F, modellererad efter en japansk modell samt Geminoid-DK som är modellerad efter professor Scharfe från universitetet i danska Ålborg.

Videon spelades in förra månaden på Advanced Telecommunications Research Institute i Nara, Japan, när Geminoid-DK var där på studiebesök. Nu ska dock Geminoid-DK och professor Schafe vara tillbaks i Danmark.

www.plasticpals.com +

Kim Dotcom startar krypterad chattjänst

Webb / Övrigt

Entreprenören Kim Dotcom säger sig snart starta en krypterad chattjänst där användare ska kunna kommunicera med varandra utan att oroa sig för att bli övervakade eller avlyssnade.

TorrentFreak skriver att man tror att tjänsten kommer att heta "MegaChat" och det handlar om en webbaserad tjänst där man ska kunna textchatta, videochatta samt dela filer med "end-to-end"-kryptering. Vidare sägs det att tjänsten inte kommer att vara baserad i USA då Kim Dotcom hävdar, oklart om det stämmer helt, att amerikanska krypterade tjänster måste förse den amerikanska regeringen med bakdörrar så att de kan avlyssna trafiken där. Dotcom säger:
"No US based online service provider can be trusted with your data. Skype has no choice. They must provide the US Government with backdoors."

MegaChat kommer antagligen att lanseras någon gång under 2015.

torrentfreak.com +

Knights of the Old Republic släppt till Android

Spel / Multiplattform

De Star Wars-spel jag personlig njutit av mest är Knights of the Old Republic och dennes uppföljare. Spelet släpptes först till PC år 2003 och uppföljaren kom ett år senare. Skulle ni nmot all förmodan ha missat serien helt så finns nu första delen att hämta hem till Android. Och det var på tiden med tanke på att iOS-versionen släpptes redan förra året. Just nu är priset för Android-versionen 37 kronor och jag kan garantera att det ger mycket underhållning för pengarna.

www.eurogamer.net +

Liten pojke tror sig ha bevisat att Tomten existerar

Video / Kul

Sjuåriga Evan började misstänka att Tomten inte existerade, så han fick idén att sätta upp en kamera för att se om tomten verkligen kom förbi med paketen. Hans pappa hjälpte honom med det praktiska, och spelade med till fullo. Dagen efter kunde Evan inte tro sina ögon! Så underbart att se hans reaktion och att hans familj ansträngde sig så.

youtube.com +

Hacker hävdar att han kan återskapa fingeravtryck från fotografier

Pryl / Övrigt

Chaos Computer Club (CCC), Europas största hackerorganisation, uppger att man kan återskapa en persons fingeravtryck enbart genom att analysera ett antal fotografier på personens fingrar.

CCC:s Jan "Starbug" Krissler uppger att han kunde reproducera den tyske försvarsministern Ursula von der Leyens fingeravtryck genom att använda den kommersiellt tillgängliga mjukvaran VeriFinger samt ett antal foton tagna ur olika vinklar på von Der Leyens fingrar.

Krissler tror att politiker i framtiden kommer att börja använda handskar vid publika framträdanden när han mera ingående har förklarat hur han lyckats återskapa von Der Leyens fingeravtryck.

via Venture Beat www.ccc.de +

Dystert år för flygtrafiken

Malaysia Airlines Flight 370
Samhälle / Allmänt

2014 ser ut att bli det mörkaste året på länge när det gäller passagerarflyget i världen då 951 personer uppges ha omkommit i flygolyckor med flygplan med fler än 14 passagerare. Räknar man även in flygplansolyckor med mindre flygplan har sammanlagt 1.150 personer omkommit under året skriver DN.se.

Om statistiken ser dyster ut för världen i stort har den sett katastrofal ut för malaysiskt flyg under 2014 då tre stycken av de sju större flygplanen som förolyckats under året har tillhört malaysiska flygbolag. Senast härom dagen försvann ett flygplan med 162 passagerare från malaysiska Air Asia, ett flygplan som ännu inte har lokaliserats men myndigheter uppger att man inte tror att någon av de ombordvarande längre är i livet.

Nedan följer statistik på antal omkomna i flygplanskatastrofer sedan 1999 [wiki].

År, antal omkomna
2013, 265
2012, 794
2011, 828
2010, 1.115
2009, 1.103
2008, 884
2007, 971
2006, 1.294
2005, 1.459
2004, 771
2003, 1.230
2002, 1.413
2001, 4.140
2000, 1.582
1999, 1.138

www.dn.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen