1 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Google I/O Android och FroYo

Google I/O Android och FroYo
Mer gott i en och samma veva har vi sällan skådat

Keynoten är avslutad sedan ett tag tillbaka och jag håller fortfarande på att smälta en del saker som avslöjades.

De började med att avslöja att det nu aktiveras 100 000 nya androider om dagen och därmed ligger Android på andra plats (i USA) under RIMs BlackBerry i den smarta telefondivisionen, för en vecka sedan hade jag aldrig trott på de här siffrorna.
Antalet appar på Android market är nu uppe i över 50 000 och stiger snabbt tack vare 180 000 utvecklare som strömmat till hitintills.

Efter dessa siffror så avslöjades nyhet på nyhet, en del förhandstippade andra otippade men ändå högt uppskattade.

Först ut presenterades den nya Dalvik-JIT:en som enligt Google ger mellan två till fem(!) gångers prestandaökning på befintlig hårdvara, bland annat visade de upp en speldemo med två olika N-ettor där enda skillnaden var Android 2.1 (Eclair) mot 2.2 (FroYo), FroYo-telefonen gick aldrig under 35 bildrutor i sekunden när Eclair-telefonen kämpade med att ligga över ~25. Demon börjar här.

Webbläsaren har nu fått sig en rejäl knuff i ryggen tack vare att den nu besitter samma javascript-motor (V8) som Google Chrome, upp till 3 gånger snabbare beräknas den nya webbläsaren vara. De satte upp de två telefonerna från speltestet och slängde dessutom på en iPad för skojs skull för att sedan live köra testet Sunspider som är ett rent Java Script-test. Det var ingen match, Froyo-telefonen sprang i cirklar kring de båda, jag höll på att tappa hakan helt när jag såg hur mycket snabbare den nya OS-versionen av Android är. En video som visar detta kommer att läggas upp, var så säker exakt här börjar det roliga. Webbläsaren är den snabbaste mobila webbläsaren idag, då är iPad som sagt inräknad...

*Uppdaterad*
Fullständig spellista på Youtube hittas här.

Android, Övrigt, Google I/O 2010, Android, FroYo

De visade upp någonting riktigt häftigt och mycket lovande efter det här, ett API för "Cloud-To-Device Messaging", de visade bland annat upp en laptop som var inne på Google maps och hade en adress inmatad, med ett tryck på en knapp i Chrome (ett tillägg som kallades Chrome to Phone) så skickades adressen till telefonen som automatiskt startade igång Google Navigation och planerade in en färdväg, det hela gick på ett par sekunder. De visade även upp samma typ av förfarande med en vanlig hemsida, ett klick i webbläsaren på datorn så hade helt plötsligt telefonen sin webbläsare igång och samma sida fanns tillgänglig där.
Cloud-To-Device Messaging är som sagt ett API vilket innebär att utvecklare kommer att kunna bygga en massa roliga saker med det här, ska verkligen bli spännande att se om det tar fart, streckkodsläsaren känns inte lika nödvändig efter att ha sett den här demon måste jag erkänna.

På tal om ett minskande behov av streckkoder så gick Google ut med att Android market för webben senare i år kommer att göras om på riktigt. Den marknaden de visade under keynoten verkade fruktansvärt bra på så många olika sätt om man jämför med det som finns. För det första så knyts nu ditt Google-konto till marknaden för att lätt kunna hålla koll på vilka appar du har installerade och så vidare. Självklart kommer ett lite mer raffinerat sök finnas på plats för att man ska kunna hitta appar och spel lättare. När du väl hittat en app så är det bara att klicka på den, ett par sekunder senare finns den installerad på telefonen, automagiskt. Riktigt, riktigt, najs.

Det slutade inte där för nya marknaden, en ny flik bredvid spel och appar har hittat in: Musik! Inte bara kan du tanka ner/ köpa musik på samma sätt som appar, du kan också lägga till din befintliga, lokala musiksamling för trådlös synk (förslagsvis via Wi-Fi). Allt på ett ställe, grymt smidigt.

De annonserade också ut ett nytt API med inriktning på backup, jag är inte hundra på hur det kommer att fungera än, men tanken är att man till och med ska kunna spara inställningar i appar, sparfiler i spel och så vidare. Det lite oklara här är väl att operatörer kanske måste vara med på en sväng vilket förmodligen leder till att vi i Sverige kommer sitta utan ett bra tag framöver....

Tethering, eller internet-delning, är såklart en ny funktion i FroYo, trådlöst som med sladd och upp till åtta prylar kan vara uppkopplade mot telefonen samtidigt, inte illa.

Installation på SD-kort är med FroYo en självklarhet och det här kommer ge en rejäl boost på spelfronten på marknaden. Allt sköter sig självt riktigt snyggt, man behöver inte tänka på någonting egentligen, finns det för lite utrymme kvar på telefonminnet, märker FroYo det och flyttar över appar automatiskt till SD-kortet. Vill man flytta över appar och spel manuellt går det såklart det med.

Marknaden ska nu ge stöd för automatiska uppdateringar av appar så länge de inte byter krav på åtkomst, detta för att förhindra att en app helt plötsligt får tillgång till din telefonbok utan att du vet om det. Om du av någon anledning inte vill uppdatera en app så behöver du inte det heller, det går fortfarande att styra uppdateringar per app vid behov. Toppen!

Exchange-stödet är nu top notch, allt vad man kan förvänta sig av en telefon i exchange-miljö ska nu finnas på plats, allt från remote wipe till Auto-discovery. Android siktar alltså nu även mot den Microsoft-dominerade affärsvärlden på riktigt med FroYo. Lista på några av de totalt 20 nya Exchange-funktionerna:


Improved security with the addition of numeric pin or alpha-numeric password options to unlock device. Exchange administrators can enforce password policy across devices.

Remote wipe: Exchange administrators can remotely reset the device to factory defaults to secure data in case device is lost or stolen.

Exchange Calendars are now supported in the Calendar application.

Auto-discovery: you just need to know your user-name and password to easily set up and sync an Exchange account (available for Exchange 2007 and higher).

Global Address Lists look-up is now available in the Email application, enabling users to auto-complete recipient names from the directory.

Röstigenkänningen har hunnit putsas på rejält och de demonstrerade den live genom att tala in lite mer intrikata meningar, aldrig någonsin blev det fel i text -till -tal -översättningen.

Flash annonserades så klart ut och det surfades en massa Flash vilket flöt på bra, spel som videos. De konstaterade att Internet fortfarande innehöll en hel del Flash och att en upplevelse på Internet inte är riktigt hel utan Flash idag... Generellt under hela keynoten så åkte Apple på både en och två rejäla smädelser, rätt kul då det ofta var med mycket glimt i ögat.

Det finns garanterat lite smått som gått mig förbi, här hittar ni nya SDKn och här hittar ni de officiella ljusglimtarna. Allt som allt är FroYo en sju-jäkla förbättring över Eclair, root lockar mig som Hero-ägare allt mer...

*Artikeln kommer att uppdateras med lite videoklipp/ länkar till ljusglimtar i presentationen när det väl dyker upp.*

Fler godsaker efter hoppet!
41.5° 0 Kristoffer Ågren Kristoffer Ågren
tors. 20 maj 2010, 23:29
41.5°
0

Google I/O Android och FroYo

Mer gott i en och samma veva har vi sällan skådat