42 i dag 44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Bild till artikel
Audi presenterar nya A1 Sportback Kommer ej med dieselmotor

Igår läckte bilder på nya Audi A1 ut och nu väljer tillverkaren att presentera bilen i sin helhet. Modellen har blivit större, sportigare och fått ny teknik. Givetvis har även utseendet uppdaterats för att matcha det senaste Audi har att erbjuda. Man vill bland annat att tankarna ska gå till klassikern Sport quattro från 1984. En sak som också gör att bilen sticker ut är att den inte kommer att erbjudas med någon dieselmotor, här är det bensin för hela slanten som gäller.

Bilen mäter 4,03 meter på längden vilket är en ökning med sex centimeter jämfört med föregångaren. Bredden är nästan samma med måttet 1,74 meter. Höjden mäter 1,41 meter vilket är en minskning med en centimeter. I bagageutrymmet ska det gå in 335 liter vilket är 65 liter mer än tidigare. Fäller man ryggen sväljer utrymmet istället upp till 1.090 liter. Nya A1 kommer endast som femdörrars.

Under motorhuven finns det som sagt bara bensinmotorer. Alla har turbo och partikelfilter. Den minsta är på 1,0 liter och har 95 hästar. Den största som kallas för 40 TFSI är på 2,0 liter och bjuder på 200 hästar. Till den kopplas en sexstegad S tronic-låda, alla övriga går att få med antingen en sexpetad manuell låda eller en sjustegad S tronic med dubbelkoppling. Värstingen blir S1 Sportback som sägs komma först nästa år. Enligt rykten har den turbofyra på 2,0 liter som ger 250 hästar.

På insidan av bilen är det proppat med teknik. Instrumenthuset består av en skärm och vill man ha det fetaste väljer man till Audi virtual cockpit. Det finns även skärm på mittkonsolen och den går att få i upp till 10,1 tums storlek. Precis som i de större modellerna A6, A7 och A8 går det att skriva kommandon på skärmen med fingret. Har du MMI navigation plus-systemet kan du komma åt ditt Twitter-konto, din email och Google Earth med Google Street View. På säkerhetsfronten finns teknik som adaptiv farthållare, autobroms, filhållningsassistent och parkeringsassistent.

Nya A1 börjar säljas i augusti men vad den då kommer att kosta är oklart för tillfället. Lanseringen sker i november.

teknikensvarld.se Bil, Audi, Audi A1, officiell, A1 Sportback
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Audi presenterar nya A1 Sportback
Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Visa Pressmeddelande Premiär för Nya Audi A1 Sportback

2010 lanserades en helt ny modell i Audi-programmet – Audi A1. Nu är det dags för utrullning av den andra generationen. Audi A1 Sportback har vuxit och designats för en ännu sportigare attityd. Dessutom utrustats med det senaste i uppkoppling, assistanssystem och digital miljö. Nya linjer gör det ännu lättare att skapa sin egen skräddarsydda bil.

Design inspirerad av -80-talsikoner

A1 Sportback har vuxit ordentligt på längden – med ytterligare 56 millimeter mäter den nu 4,03 meter. Samtidigt är den nästan lika bred som föregångaren med sina 1,74 cm och 1,41 meter hög. Med korta överhäng ger det uppföljaren ett stramare och sportigare utseende. Fronten domineras av stora luftintag och den breda och låga Singleframe-grillen, som i anslutningen till motorhuven formar tre slitsar – en hyllning till Audi Sport quattro, rallyikonen från 1984.

Även från sidan syns släktskapet med Audi urquattro och Sport quattro med de breda, sluttande C-stolparna som gör bilen framåtlutad redan från stillastående. Kontrastlackerat tak i två olika mörka nyanser gör att hela bilen ser lägre ut rent optiskt. Med S line-paket förstärks det sportiga intrycket genom större luftintag, tröskelbreddare, en större spoiler och dubbla ändrör. LED-strålkastarna bidrar till attityden hos Audi A1 Sportback där inspirationen hämtats från seglingsvärlden – designen hos full-LED-strålkastarna (tillval) skall bl.a. liknas vid en hydrofoil.

Vid marknadsintroduktionen erbjuds Audi A1 Sportback dessutom i en specialedition som baseras på S line. Stora 18-tumshjul sätter tonen i brons, vitt eller svart beroende på exteriörlack. De mörktonade LED-strålkastarna och bakljusen har hämtat inspiration från Audi Sport quattro och Audi-ringarna i grillen och modellbeteckningen är dessutom svarta.

Rymligare för både passagerare och bagage

Nya A1 Sportback är betydligt rymligare. Trots de kompakta exteriörmåtten och den sportiga taklinjen är det gott om huvud- och benutrymme även i baksätet. Bagageutrymmet har ökat med 65 liter till 335 liter och med de bakre ryggstöden nedfällda ökar det till 1090 liter.

Sportigare digital förarmiljö

Vid designen av den nya modellen var målet att åstadkomma den “sportigaste interiören i klassen”. Resultatet är en förarfokuserad digital miljö som kan skräddarsys efter egen smak. Audi A1 Sportback är standardutrustad med en helt digital och högupplöst 10.25-tumsskärm direkt i förarens siktfält. Med tillvalet Audi virtual cockpit tillkommer fler avancerade funktioner med bl.a. animerade navigationskartor och avancerad grafik. MMI radio plus är dessutom standard i Sverige med funktioner som kan styras via multifunktionsratten eller den digitala pekskärmen som är vinklad mot föraren. Den senaste generationens röststyrning kompletterar möjligheterna till kommunikation mellan förare och bil

Helt uppkopplad och uppdaterad infotainment och Audi connect.

Det avancerade infotainmentkonceptet är hämtat från de större modellerna. Tillsammans med Audi connect och MMI navigation plus erbjuds t.ex. vägvisning som beräknar rutten via molnet och tar den aktuella trafiksituationen i beräkning. Kartvyn kan visas via satellit och stadsmiljöer i 3D. Upp till fyra kartuppdateringar per år ingår med automatisk nedladdning. Ägaren kan dessutom dra nytta av flera onlinetjänster via Audi connect. Med Audi phone box kan mobiler med Qi-standard dessutom laddas induktivt och mottagningen förstärkas med LTE-stöd. För musikälskare erbjuds Bang & Olufsen Premium Sound System med elva högtalare på 560 watt och 3D effekt.

Förarassistanssystem för ökad säkerhet och komfort

Även säkerhets- och förarassistanssystemen i Audi A1 Sportback är hämtade från de större syskonen. Lane departure warning är standard och ser till att bilen håller sig inom filmarkeringarna i hastigheter över 65 km/h. Likaså är Audi pre sense front standard där radarsensorerna upptäcker kritiska situationer med andra fordon, gående eller cyklister framför bilen. Med hjälp av akustiska, visuella signaler varnas föraren och om nödvändigt sker även automatisk nödinbromsning för att förhindra en kollision eller konsekvenserna av den. Med den radarbaserade adaptiva farthållaren håller sig Audi A1 Sportback på valt avstånd från bilen framför. Utrustad med S tronic kan bilen även bromsa till stillastående och automatiskt fortsätta framåt i vissa kösituationer.

Kraftfulla och effektiva bensinmotorer

Audi A1 Sportback erbjuds med ett brett program av kraftfulla och effektiva bensinmotorer, från 95 till 200 hk. Turboladdning, direktinsprutning och partikelfilter är standard. Samtliga versioner går att få manuella eller med sjustegad S tronic dubbelkopplingslåda förutom toppversionen där en sexväxlad S tronic är standard.

Sportigt avstämd och fyra olika körprofiler med Audi drive select

Chassikonstruktionen i nya Audi A1 Sportback borgar för agila och sportiga köregenskaper. Framaxeln är en McPherson-konstruktion och bakaxeln en kompakt, lätt torsionsbakaxel. Som tillval erbjuds även sportchassi och Audi drive select som gör att föraren kan välja mellan fyra olika körlägen som påverkar bilens karaktär: auto, dynamic, efficiency och individual. Med dynamikpaket kan Audi A1 anpassas för ännu sportigare framtoning och känsla. I instegsmotorn innebär det sporchassi, röda bromsok och större bromsskivor medan de större motoriseringarna även får justerbara dämpare, en ljudaktuator och Audi drive select. Fälgar erbjuds ifrån 15 till 18 tum.

Lansering

Försäljningsstarten för Nya Audi A1 Sportback är planerad till augusti 2018 och marknadsintroduktionen till november. Svenska priser är ännu inte fastställda.
Nya Audi A1 läcker ut Läcker? Officiella pressbilder på nya Audi A1 har läckt ut i förtid och så här ser alltså minstingen ut. Som vi kan se fortsätter det kantiga och yxiga formspråket de övriga modellerna i utbudet anammat de senaste åren och jag antar att en del gillar det medan andra inte gillar det alls. Personligen tycker jag att det fungerar bra på A1 i det här fallet som ser rätt så kaxig ut. Tumnagel
41.4°
0
41.2° 0 Bobby Green Bobby Green
tis. 19 jun 2018, 14:15
Audi presenterar nya A1 Sportback Kommer ej med dieselmotor
41.2°
0