m

Audi R8 GT Spyder - hårdast av dem alla
Garanterat träsmak, men så värt det

Audi R8 GT Spyder - hårdast av dem alla
Foto: Bobby Green & Roger Åberg / Feber
Bil / Tester

Grande finale för gamla R8. Hur firar man det på bästa sätt? Givetvis genom att bygga en råbarkad racer som är ännu galnare än tidigare. Lättare, fetare, argare, uppkäftigare och mycket mycket hårdare. 333 stycken i coupéutförande och lika många cabbar. Men att banta en bil massa kilo och sedan såga av taket och göra en racer av den, är det så smart? Kanske inte. Skitsamma säger jag, för det här är lätt den roligaste råttan jag har kört hittills.

Audi R8 GT Spyder - hårdast av dem alla
Foto: Bobby Green & Roger Åberg / Feber

Inledning

Som ni säker vet har det redan dykt upp en ny R8 med lite annat utseende och det viktigaste av allt, en ny dubbelkopplingslåda. För det är nämligen det som dagens R8 med R-tronic-låda lidit av mest, att den inte haft dubbelkoppling. Ganska jobbig att ha att göra med i stadstrafik, lite läskig på bana då den inte är snabbast i världen och ärligt talat rätt gammal nu. Växlingarna tar lite tid på sig och vid vissa tillfällen kan de nästan låta som att man sitter i en manuellt växlad bil. Ett par gånger verkade det även som att kopplingen slirade lite lätt vid växlingarna, något jag aldrig har varit med om i en bil med automatlåda. Frustrerande till en början. Men sen gick det upp ett ljus för mig. Det är ju precis det här som gör bilen levande. Visst, en dubbelkopplingslåda är hästlängder bättre och kommer säkert att vara fantastisk i nya R8, men kanske lite tråkig. Den här lådan bjuder dock på lite känsla, lite nigningar vid växlingar och några ryck här och där i lägre hastigheter. Nästan som en flört med gamla superbilar som inte alltid är helt enkla att manövrera när man kör sakta och definitivt inget man gladeligen fickparkerar med. Det är ju precis det här som körandet av en superbil handlar om, att den lever om lite och bjuder den eller de som åker på en upplevelse. Välkommen dubbelkopplingslådan, men tack till den gamla för att du efter ett par vändor i R8:or fått mig att gilla dig för den du är.

Körkänsla

Precis som övriga V10-försedda R8:or får man en motor med tio cylindrar på 5.2 liter bakom ryggen. I GT-utförande har strypningen i luftboxen plockats ur vilket gör att den får andas mer fritt och får exakt samma effekt som i Gallardo LP560, bilen som den inte fick konkurrera med och därför tidigare hade lägre effekt. Verkar som om Audi glömt bort detta men vem är jag att klaga på ett sånt här tilltag? 35 hästar till alltså, upp från 525. Märks det då? Nej. Inte för min del i alla fall. Bilen går som en tok såklart, men det har den alltid gjort. Kanske kan man ha nytta av de där extra, ganska futtiga i sammahanget, hästarna som finns där någonstans någon gång men det finns som sagt redan från början mer än tillräckligt.

Det bästa med motorn är att när man vrider på nyckeln så startar den inte blixtsnabbt, utan det tar någon sekund. Precis som högljudda startmotorer är det här något som för mig hör hemma i en superbil. När motorn väl hoppar igång låter det som en måndagsmorgon på en fabrik för slagverk ungefär, i alla fall om bilen är kall. Riktigt högljutt bröl som efter ett gäng sekunder övergår till ingenting nästan. Det är de vakuumstyrda ventilerna i avgassystemet som slår igen och dämpar mullret. På tomgång hör man att det inte är någon trött fyra som sitter där under skalet givetvis, men den är ändå ganska anonym. I med ettan och iväg. Och redan här blir jag gladare än jag brukar i en R8. Växelspaken, som för övrigt är märkt med nummer 18 av 333 stycken byggda, har annan design än i vanliga V8:an och V10:an. Den är nämligen lite längre och smalare och oerhört trevlig att hålla i. För även om det här är en automatväxlad bil så älskar jag att hålla i spaken, hela tiden. Den här ligger perfekt i handen och gör också att jag, även fast Audi envisas med att ha växellägena åt fel håll, gärna växlar med spaken istället för paddlarna bakom ratten. Paddlarna är precis som tidigare i plast och fortfarande lika tråkiga. Den manuella lådan är givetvis den mest trevliga att använda med sin übersnygga aluminiumkuliss, men här har Audi ändå gjort det bästa av situationen. Automatlådan har även en "Sport"-knapp som gör att den kastar i växlarna lite snabbare.

Det tar inte många meter innan jag direkt känner att jag sitter i en GT. Det första är de stenhårda skalstolarna som jag pressade ner min stjärt i som jag visste inte skulle bjuda på överdriven komfort, och det andra är den stenhårda bilen. Allt är verkligen stenhårt. Men det hade jag väl egentligen också väntat mig. Vanliga V10:an är som vilken annan Audi som helst att köra om man ska åka långt, och faktiskt riktigt bekväm, och det kan ju givetvis inte en GT vara. Och det är den inte. Den är direkt obekväm, men köper man en sån här bil så vet man ju det redan. Jag är inte konstigt byggd på något vis och har ganska smal midja, sportar 29 i storlek, men det var ändå så att mina höfter tog i kanterna på de häftigt skålade stolarna. Något som får mig att sitta som gjutet på plats men som gör att vem som helst inte kan komma ner i den här bilen. Några meter till och jag har vant mig vid hårdheten, och gillar den faktiskt lite grann. Jag är ju trots allt inte ens 30 bast än, och då får man egentligen inte klaga över att en bil är lite hårdare än vanligt, särskilt inte när man sitter i en superbil som den här.

R8:an är tro det eller ej ganska anonym av sig. I alla fall om man inte kommer mot den och möter den, för då hajar folk till. Smyger man sig däremot fram är det faktiskt inte så många som verkar höra den, då den inte för så mycket väsen av sig i lägre hastigheter. Det är här som R8:an skiljer sig mot Gallardon. Gallardon vrålar hela tiden oavsett varvtal och är inte direkt diskret. R8:an är det lite snällare syskonet som morrar först när man torrgasar eller lastar på lite så att ventilerna öppnar sig. Vill man alltså inte skylta över hela världen med att man åker dyr sportbil väljer man Audin. På grund av sin diskreta framtoning när man inte varvar kände jag det som min plikt att hela tiden ligga en växel för lågt och låta de där ventilerna stå i öppet läge. Jag hörde också att man bara genom ett litet ingrepp, en klämma på vakuumslangen, kan få ventilerna att stå i "rätt" vinkel hela tiden.

När man har kommit ut ur stan och det öppnar upp sig lite mår bilen bäst. Det är då piporna får sjunga sin fanfar och bjuda på det där nästan MC-liknande motorljudet som ger rysningar utefter skinnet. Faktiskt så likt en MC att när jag i en kö helt plötsligt hörde en varvande radfyra stirrade ner på instrumentpanelen för att se om bilen jag satt i hade fått fnatt och helt plötsligt börjat torrgasa utan min hjälp. Ett ljud som sätter sig och som man gärna plockar fram igen när man får möjlighet. Tillbaks till de öppna vägarna där man kan försöka stressa fyrhjulsdriften lite grann, även om det känns som att den mest gäspar åt mina försöka då bilen verkligen ligger som ett strykjärn på vägen. Växlarna smackas i på bara en tiondels sekund och man hinner knappt att reagera, och man märker bara att kroppen rycker till lite snabbt. De små vingarna framme i nosen strax framför hjulen ska hjälpa till att trycka ned bilen ytterligare mot marken, vilket de säkert också gör i mycket högre hastigheter än de jag körde. Motorn känns precis som tidigare och levererar hela tiden tack vare det höga vridet. Ingen turbo, ingen kompressor utan bara ren råstyrka som sparkar en i häcken varje gång man trycker på. Det är inget våldsamt med sparken, eftersom bilen går så stabilt så skickas man bara till jättehöga hastigheter jättesnabbt utan några som helst konstigheter. En bil som inte helt oväntat gör en ganska så fartblind alltså. Fyrhjulsdriften och karossen som sänkts med ytterligare 10 millimeter suger fast bilen mot underlaget och att byta fil i ett snabbt rattryck byter också plats på en del organ i kroppen kan jag lova er. Styrningen är oerhört rapp i vanlig och hög fart och härligt tung i lägre hastigheter. Känns oerhört trygg.

Sen har vi ju det här med att det är en cabriolet. Kanske inget man prioriterar i Sverige men den här sommaren har faktiskt bjudit på en hel del sol de dagar jag har kört cab faktiskt, och det är då man lär sig att uppskatta det. Visst kan det kännas lite som att sitta i en bur för exotiska djur som alla vill se när man åker runt nedcabbat i en sån här bil, men cab-bränna kan vara den härligaste brännan. Dessutom får man ta del av så mycket mer, doften av koskit, förstörd frisyr och det fantastiska motorljudet. Vissa säger dock att man inte kan börja med att banta ned en bil, i GT:s fall med 85 kilo, och sedan göra om den till en cabriolet. Och det kommer nog folk alltid att ha något att säga om, men mig gör det inget. Skulle jag vilja ha det värsta en modell hade att erbjuda och älskade cabbar skulle jag ju givetvis bli glad om dessa två gick att kombinera, och det går det här. Visst kan det hända att coupén är något mer vridstyv än cabben om man pressar den hårt på bana, men hur många kommer att göra det egentligen? Och de som köper cabben kommer nog mest att använda den till att glida med, inte rejsa på Ringen med.

Mellansnack

Jag och Roger pratade om vilken bil vi skulle valt mellan Gallardo och R8 om vi tvingades välja. En svår fråga faktiskt. Ibland vill man vara lite diskret och inte synas för mycket, då väljer man Audin. Den är minst lika mycket superbil som Gallardon men inte riktigt lika uppkäftig. Den skriker inte hela tiden utan känns lite mer vettig och inte lika stickande i folks ögon. Det är också det som är problemet lite. Folk stirrar för mycket på de fyra ringarna i nosen eller på baken och förknipper den för mycket med varumärket Audi. Audi bygger bilar för folket, Lamborghini för rikingar som vill köra tokfort. Men Audi har ju så många olika modeller i sitt utbud. RS-bilarna är tokvassa och faktum är att jag blev lite full i skratt när det vid rödljusen rullade upp en RS6 Avant av förra generation bredvid mig. Den bilen har 20 (!) hästar mer än R8:an jag satt i. Det är ändå lite sjukt när man tänker efter. Den bilen kan man dessutom frakta massa barn till dagis med och sedan storhandla med efter att man köpt ett köksbord på Blocket. Lamborghini har bara Gallardo och Aventador i sitt utbud. Två supersportbilar som båda är helt galna på sina vis. Och det är det folk förknippar Lamborghini med så klart. Se inte ned på Audin på grund av ringarna, den har samma potential som Gallardon. Sjukt svårt val det här. Roger skulle efter lite skruvande ändå välja R8 GT med den enkla motiveringen "Because I'm not a douchebag". Blir man mindre douchebag i en R8? Kanske. Eller troligtvis säger jag och lägger också mina pengar på råttan.

Design

Jag tycker att coupén är snyggare. Cabben samlar lite för mycket stora ytor bakom kupén och ser ur vissa vinklar lite baktung ut. Delar som får GT:n att sticka ut är förutom de små flikarna i fronten även massa kolfiberdetaljer, en till läpp, små GT-emblem på framskärmarna, fast monterad vinge på bakluckan, mörktonade bakljus med klarglas, en enorm diffusor bak i kolfiber och runda avgasrör istället för rektangulära. Den nya faceliftade R8:an får dessa runda rör som standard oavsett version. Dock är de som vanligt fejk, och innanför sitter det två mindre pipor på vardera sida. Taket som är i tyg fälls ihop på 19 sekunder och hela bilen ser ut som en Transformer när det sker. Manövreringen kan ske i upp till 50 km/h.

Bilen har ett aggressivt men ändå tillbakadraget utseende. Bakifrån ser den ibland ganska snäll ut med sina stora baklampor men framifrån istället riktigt rå. Inget man skrämmer bilar framför med om de inte upptäckt en direkt, för då syns man nämligen inte i backspegeln eftersom bilen är så låg. På natten gör den sig allra bäst, då de riktigt snygga LED-ljusen lyser upp i mörkret och visar upp ett kaxigt nylle som ingen bilintresserad kan ta miste på. Den feta diffusorn och vingen lyfter dock baken en hel del jämfört med vanliga R8 och ger ett riktigt rejsigt utseende. De här delarna gör att den tidigare lite hängiga häcken inte ser fullt lika hängig ut.

Inredning

Förutom skalstolarna är det tyvärr likadant som i alla andra R8:or. Väldigt Audi-mässigt vilket i och för sig inte är en nackdel, men det känns inte så speciellt. Visst, denna är preppad med massa kolfiber vilket är lite ballt, men den känns inte så superbilsmässig. Förutom att man sitter med ändan i asfalten då vill säga. För regniga dagar finns precis som i övriga Spyders en knapp så att man kan hissa ned bakrutan och fortfarande njuta av det härliga motorljudet lite extra. Förutom stolarna är ratten min favorit. Den är tjock, gedigen och också precis som stolarna klädd i Alcantara. Hela den svepande kolfiberramen, eller "monoposton" som den kallas, omsluter instrumenten och föraren vilket ser rätt mäktigt ut. Även instrumenthusets tak är i det ädla materialet.

Avslutning

I mina ögon en helt perfekt avslutning för gamla R8:an och ett bra sätt att välkomna den nya. Det ska bli kul att se hur den nya dubbelkopplingslådan jobbar och vad som faktiskt även kommer att hamna i nästa Lamborghini Gallardo. Jag tvivlar inte ett dugg på att lådan kommer vara supersnabb och göra bilen till ett riktigt vasst vapen i kriget om snabbast till 100 km/h och högst toppfart. Jag hoppas bara att bilen kan behålla lite av sin charm och att den inte blir "för" bra och platt. Jag hade dock önskat att GT:n hade varit lite styggare. Kläm till de där jäkla vakuumslangarna från början istället så att bilen i alla fall låter lite mer än den vanliga, och hotta upp interiören lite. Man får trots allt slanta upp en redig slant extra pengar för en GT och då vill man också ha något extra för det. Det här är ju trots allt i slutändan en riktig posörbil och de bananpassade sakerna känns mest som lite extra bling-bling. Nej lite mer slå-på-käften hade jag hoppats att den här skulle vara, även om det utan tvekan är den absolut råaste råttan som Audi har byggt.

Fakta Audi R8 GT Spyder:

Motor: V10, 5.2 liter, 560 hästkrafter, 540 Newtonmeter.
Växellåda: Sexstegad automat.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 3.8 sekunder, toppfart 317 km/h.
Bromsar: Kolfiberkeramiska skivor i dimensionerna 365 millimeter fram med åttakolvsok - 355 millimeter med fyrkolvsok bak.
Däck: 295/30 ZR 19 bak- 235/35 ZR20 fram.
Mått: Hjulbas 2.65 meter, längd 4.43 meter, bredd 1.90 meter (2.02 med speglar), höjd 1.24 meter, vikt 1 640 kilo, bensintank 80 liter, förbrukning 1.42 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 332 gram per kilometer.
Pris: 2 045 800 kronor.

Läs mer
50.0°
0

Audi R8 GT Spyder - hårdast av dem alla

Garanterat träsmak, men så värt det

Ny VW Polo får premiär 22 april
Men den kommer inte hit till Sverige

Polo är en gammal trotjänare som lanserades 1975 och som har tillverkats i över 18 miljoner exemplar. Sjätte generationen lanserades 2017 och nu är det dags för en uppdatering av modellen. Eftersom det inte var toklänge sedan som den senaste generationen kom är det nog inte några gigantiska uppdateringar som är på gång, men man vet aldrig. Polo slutade säljas för ett tag sedan i Sverige och Volkswagen Sverige har bekräftat till oss att den nya och uppdaterade varianten inte heller kommer att säljas här. Om du ändå är nyfiken kommer den nya versionen på torsdag. Tumnagel
37.6°
+
Roger Åberg
0

Sony kommer fortsätta sälja PS3- och PSVita-spel
Pudlar lite

Förra månaden bestämde Sony att de skulle stänga butikerna för sina äldre Playstation-konsoler. Det innebar att man som användare inte längre skulle kunna köpa nya spel till PlayStation 3, PSP och Playstation Vita efter sommaren. Men som så ofta när man tar bort saker från folk, även om de aldrig skulle få för sig att använda det, började de klaga. Tydligen klagade de så pass mycket att Sony nu bestämt sig för att de inte längre kommer stänga ner dessa butiker. Nu var det i och för sig sanning med viss modifikation då butiken för PSP fortfarande kommer stängas ner den 2 juli men butikerna för PlayStation 3 och PlayStation Vita förblir öppna. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

Doors är en streamingplattform för konserter
Drar igång på onsdag med Ellen Krauss-konsert

I veckan drar den svenska konserttjänsten Doors igång och där kommer intresserade att kunna ta del av livekonserter från lite olika artister. Användare köper biljett till de konserter på Doors som de är intresserade av att se och dessa går sedan att streama live till mobil, tablets eller dator. På onsdags (21/4) går det att kolla in en konsert med Ellen Krauss medan Albin Lee Meldau lirar på torsdag (22/4) och Esther på fredag (23/4). Biljetterna kostar runt 130 kronor per konsert. Tanken bakom tjänsten är även att vilka artister som helst ska kunna skapa ett evenemang som de kan sända via Doors och sedan fördelas intäkterna för evenemanget mellan artisten och Doors. Tjänsten verkar inte helt olik tjänsten Stagedip, som startades av Timbuktu förra året, som vi skrivit om tidigare. Förra veckan skrev vi även om den kommande konserttjänsten Staccs. Till skillnad från Doors och Stagedip planerar de inte att sända några konserter live utan istället ska Staccs streama konserter från artisters tidigare liveframträdande till en fast månadskostnad. När Staccs lanseras finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audi släpper längre version av A7
Anpassad för Kina

Den kinesiska marknaden gillar långa bilar, inte bara av de riktigt lyxiga bilarna utan även av de mer normala. Därför har Audi presenterat A7L som enligt Audi ska vara lika delar sportig A7 och elegant limousine. Bilen kommer med adaptiv luftfjädring, bakhjulsstyrning och så klart fyrhjulsdrift. Tumnagel
40.3°
+
Roger Åberg
0

En titt på Super Mario 64 Plus
Förbättrar inofficiell version av klassiskt spel

Super Mario 64 Plus är en mod för den inofficiella Windows-porten av klassiska Super Mario 64. Inte helt oväntat är detta ju inget som Nintendo själva pumpat ut utan kommer från ett gäng entusiaster. Förutom att spelet snurrar på en Windows-dator så har man också lagt till en del förbättringar. Bland annat körs det med stadiga 60FPS, diverse buggar är fixade och man har möjligheten att fortsätta ränna runt på banan efter man fått en stjärna. Super Mario 64 Plus har också flertalet alternativ så som kontroll- och kamerainställningar. Själva modifikationen samt instruktioner hur du går tillväga att spela det kan hittas via länken nedan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Vi har läst mer under pandemin
Ny undersökning visar att var fjärde svensk ökat sitt bokläsande

Enligt en ny undersökning så har svenskarnas bokläsande ökat undet pandemin, något som kanske inte är helt konstigt då det har varit svårt att pyssla med en hel del andra aktiviteter som vi kanske annars hade gjort. Det är Novus som har genomfört undersökningen på uppdrag av Sveriges Radios Kulturnytt och enligt den så har 27 procent läst fler böcker det senaste året än vad de gjorde innan pandemin. Kulturnytts agendaredaktör Ira Mallik säger i ett pressmeddelande: "Statistik handlar ofta om försäljningssiffror, men den här undersökningen visar att läsandet har ökat väldigt mycket under pandemin. 19 procent av de tillfrågade har läst en till två böcker mer i månaden under det här året. De intervjuer vi gjort som uppföljning visar att läsandet varit viktigt både som sällskap och tidsfördriv." Ni hittar resultatet av undersökningen i tabellen under "Läs mer" och vi ställer givetvis samma fråga till er i vår enkät som hittas nedan. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mercedes släpper lång version av C-class
Mer benutrymme i lillmercan

Kineserna gillar som sagt långa bilar så även Mercedes har släppt en lite längre version, denna gång är det nya C-class som blir lite längre. Förutom mer benutrymme så får man lite lyxigare nackstöd och större armstöd med mer förvaring, USB-portar och mugghållare. Man har även ordnat lite mjukare dämpning i comfort-läget och bättre ljuddämpning så man slipper lyssna på omvärlden. Tumnagel
37.4°
+
Roger Åberg
0

Smarta hem-standarden CHIP verkar äntligen vara på gång
Alla de stora tillverkarna står bakom Connected Home over IP

Det har nu gått över ett år sedan ZigBee Alliance tillsammans med ett hundratal tillverkare av smarta hem- och andra IoT-prylar presenterade Connected Home over IP (CHIP), standarden som skulle göra det enklare att integrera smarta hem-grejer från olika tillverkare med varandra. Sedan presentation av CHIP 2019 har det dock varit rätt så tyst om initiativet. Nu uppger dock ZigBee Alliance att de första CHIP-kompatibla smarta hem-prylarna ska vara på gång och förhoppningsvis ha letat sig ut på marknaden någon gång i slutet av året. Bland prylar som då förväntas dyka upp med CHIP-stöd finns till exempel tv-apparater, högtalare, persienner, temperaturanläggningar, låssystem, säkerhetssystem och wifi-routers. CHIP-standarden bygger på en kombination Bluetooth LE, wifi och det någorlunda nya Thread-protokollet vilka hanterar olika grejer när hemmets smarta prylar ska integreras med varandra. I dagsläget har över 170 tillverkare anslutit sig till CHIP-standarden och bland dessa märks bland andra tech-jättar som Google, Amazon, Apple, Samsung (SmartThings) såväl som möbelföretaget IKEA och andra företag som tillverkar smarta hem-grejer. I klippet här nedanför kan ni kolla in ett webinar från ZigBee Alliance där de snackar mer om hur CHIP fungerar, var CHIP befinner sig nu och hur framtiden för CHIP kan komma att se ut. Tumnagel
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trafik i Köpenhamn anno 1916
Klipp från förr

Här kan man kolla in när någon tagit några klipp från förr och kört dem genom några AI-rutiner så klippen får både färg och en mer modern bildfrekvens. I just detta klipp får vi se hur trafiken såg ut i Köpenhamn år 1916. Tumnagel
39.9°
+
Frode Wikesjö
0

Nissan presenterar ny generation X-Trail
Qashqais storebror

Nissan passade på att visa nytt på Shanghai-mässan och det blev en ny generation av X-Trail. den nya modellen får ett nytt ansikte i stil med det vi har sett tidigare på Juke och Qashqai. Precis som med Qashqai så kommer den nya modellen också med den lite underliga lösningen som Nissan kallar för e-Power. Med den så drivs bilen helt av en elmotor, men det finns även en bensinare som ser till att batteriet har energi. Det går inte att ladda batteriet med sladd utan det gör bensinmotorn, men det är alltså elmotorn som driver. Mer traditionella drivningar kommer också. X-trail kommer också med ett gäng andra saker som vi såg på nya Qashqai, som bakdörrar som går att öppna 90-grader, bättre assisterad körning med ProPilot och intelligent 4WD-väljare. Kort och gott så är alltså den här generationen av X-trail ännu mer en större version av Qashqai. Förr fanns det ju en Qashqai+2 som hade lite mer plats, men den säljs inte längre utan nu för tiden är det X-trail som gäller för den med större behov. Nedan kan ni titta närmare på Nissan Qashqai som vi kollade in när den hade premiär här i Sverige. Tumnagel
37.0°
+
Roger Åberg
0

Days Gone-författare: Köp spel till fullpris om ni vill ha uppföljare
Spelare ska inte klaga om uppföljare uteblir

När Days Gone släpptes 2019 så höll de inte riktigt samma höga nivå som andra exklusiva Playstation-titlar och spelet fick rätt sval respons från kritiker. Den svala responsen i kombination med en strulig utvecklingsperiod sägs ligga bakom att utvecklarna Bend Studios inte fick göra en uppföljare. I David Jaffes livestream fick dock spelets författare och creative director John Garvin utrymme att tala ut om uppföljare och kastade en känga mot spelare som inte ger stöd till sina favoritutvecklare ordentligt. Mer specifikt säger Garvin detta: "I do have an opinion on something that your audience may find of interest, and it might piss some of them off. If you love a game, buy it at f-cking full price. I canx27t tell you how many times Ix27ve seen gamers say x27yeah, I got that on sale, I got it through PS Plus, whateverx27 Donx27t complain if a game doesnx27t get a sequel if it wasnx27t supported at launch. Itx27s like, God of War got whatever number millions of sales at launch and, you know, Days Gone didnx27t. Just speaking for me personally as a developer - I donx27t work for Sony - I donx27t know what the numbers are." Hur som helst. PC-versionen av spelet släpps 18 maj och om försäljningen av det skjuter i höjden kanske vi kommer få en uppföljare trots allt. Men med tanke på att ultrawide-stöd troligtvis inte kommer rädda upp den lätt mediokra spelupplevelsen så kanske man inte ska hoppas på för mycket. Tumnagel
30.9°
+
André Stray
0

Respawn släpper ny Stories from the Outlands
Northstar

Respawn fortsätter bygga ut Apex Legends-universumet ytterligare och släppte tidigare idag en ny Stories from the Outlands-film och denna kan ni kika på ovan. I klippet blir vi introducerade till den nya karaktären Valkyrie, vilket är dottern till Viper från Titanfall 2. Mer info om karaktären lär dyka upp inom kort. Säsong 8 i Apex Legends lider för övrigt mot sitt slut, så om ni inte lagt vantarna på alla belöningar man får via battle pass så har ni fram till 3 maj att göra detta. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Lexus ansiktslyfter ES en smula
En väldigt liten smula

Den sjunde generationen av Lexus ES hade premiär 2018 och året efter kom den till Europa. Nu är det dags för en ansiktslyftning. Eftersom det bara har gått tre år så är skillnaderna verkligen minimala. Den skarpsynte ser att grillen är lite, lite annorlunda och att lyktorna fram har fått lite ny teknik. Lite nya fälgar också kommit till och man kan nu välja de fantastiska Sonic-färgerna. På insidan har man flyttat skärmen närmare föraren (tack!) och det finns numera Android Auto och CarPlay. Oklart om det är trådlöst dock. lite nya färger och träpaneler finns också. De digitala sidobackspeglarna har blivit bättre, framförallt när det är mörkt och när det regnar. Man har även fixat lite med dämpningen bak och ändrat formen på bromspedalen (och justerat lite elektroniska parametrar). Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Xbox Cloud Gaming kommer till PC och iOS i morgon
Betatest tillgängligt för Game Pass Ultimate-prenumeranter

Microsoft har meddelat när andra användare utanför Android-världen kommer få börja lira Xbox-spel via molnet och det kommer ske från och med i morgon. Eller några i alla fall. Microsoft kommer skicka ut inbjudningar till utvalda Xbox Game Pass Ultimate-prenumeranter som kommer få tillgång till betatestet, vilket kommer nås via Windows 10-datorer och iOS-enheter via webbläsare. Hur många som kommer få tillgång till tjänsten i den första vågen är okänt, men räds icke. Microsoft kommer rulla ut fler inbjudningar under de kommande månaderna, så det borde inte dröja allt för lång tid innan alla som vill får testa. Testandet kommer ske via webbläsare, antingen Edge, Google Chrome eller Safari. För att lira behöver spelare ha en handkontroll inkopplad till telefon eller dator via bluetooth eller USB, men vissa titlar går att spela med touchkontroll. Tumnagel
40.7°
+
André Stray
0

Tut i luren - FTP fyller 50 år
Fildelningsprotokollet som är nästan lika gammalt som Internet

I fredags var det 50 år sedan utvecklaren Abhay Bhushan publicerade RFC 114, en RFC (Request for Comments) som beskrev ett protokoll för att överföra filer mellan datorer med hjälp av NCP (Network Control Program). Protokollet fick namnet FTP (File Transfer Protocol) och FTP-klienter var oftast det som användes när det skulle föras över större filer via internet förr i tiden. FTP används än idag men har idag fått konkurrens via tjänster som använder annan teknik för filöverföringar. 1980 skippade FTP NCP och använder sig sedan dess av TCP/IP-protokollen, samma protokoll som idag används för att driva Internet i helhet. Tumnagel
42.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det är inte lätt att vara pacifist i GTA V
Du måste döda minst 726 personer

En person som ville se om det gick att klara Grand Theft Auto V som pacifist märkte snabbt att det inte var helt lätt. För om man ska spela genom hela spelet så måste man fortfarande döda minst 726 personer. Dessa 726 fördelas så att man som Michael måste döda 172 personer, 295 personer som Franklin och 258 personer som Trevor. De flesta av dem som man måste döda är dock nissar som man måste skjuta ner på diverse uppdrag innan man kan gå vidare. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Volkswagen ID.6 är officiell
Men än så länge bara för Kina

Nästa bil i Volkswagens ID-serie att bli officiell är ID.6, men denna sjusitsare kommer bara att säljas i Kina. I alla fall just nu. Bilen är hur som helst större än ID.4 och sjusitsig. Den kommer i två versioner, ID.6 X som är lite mer vanlig och ID.6 Crozz som är lite tuffare och lite mer skog. Bilen bygger precis som de andra ID-bilarna på MEB-plattformen och finns i ett antal varianter när det gäller batterier och motorer, men även dessa känner vi igen från andra bilar på plattformen. Batterierna är på 58 och 77 kWh och toppmodellen får 305 hästar. Varför denna får mer än de 299 hästar som finns i bland annat Audi Q4 e-tron är oklart. 0 till 100 km/h ska hur som helst gå på 6,6 sekunder. Bilen är som sagt större än ID.4 och bjuder på en hjulbas som är 30 centimeter längre, vilket behövs eftersom det finn sju sittplatser och tre rader av säten. Den andra raden är skjutbar. Lite rörliga bilder från presentationen finns nedan. Notera texten "The vehicles are not sold in Germany" som ligger i nederkant under hela presentationen. Tumnagel
39.9°
+
Roger Åberg
0

Apple Music betalar mer än Spotify per spelad låt
Men Spotify betalar ut mer ersättning totalt

Apple har i ett brev man skickat till artister vars musik som finns på Apple Music avslöjat att man betalar 1 cent, motsvarande lite över 80 öre, per låt som stremas på Apple Music. Det är mer än dubbelt, i vissa fall det tredubbla, som Spotify betalar då de betalar mellan cirka 0,3 till 0,5 cent för varje låt som spelas på deras tjänst skriver Engadget. Spotify har dock betydligt mycket fler användare än vad Apple Music har vilket innebär att Spotify i slutändan betalar ut mer till artister ändå. Det ska observeras att varken Apple eller Spotify betalar ersättning direkt till artister utan denna betalas ut till skivbolag, förläggare, distributörer och liknande som sedan i sin tur betalar ut ersättning till artisterna vars låtar finns på de båda tjänsterna. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

James Hoffmann går igenom AeroPress
Kaffegrejen för ensamdrickaren

AeroPress är en kaffemanick som ganska snabbt och enkelt levererar en kopp kaffe. Jag har aldrig testat en AeroPress så jag tyckte det var intressant att kolla på kaffekännaren James Hoffmanns genomgång och historielektion av manicken (ovan). Nedan hittar ni del två där man går igenom hur man ska använda den. En AeroPress kostar runt 300 kronor (jämför priser). Har ni testat? Gillar ni? Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

Här är musiken till It takes two
Josef Fares hyllade spel

Josef Fares spel It Takes Two har hyllats och nu är musiken här. Eller alltså, den kom till spelet så klart men finns nu som album att lyssna på även när man inte lirar. – Musiken till It Takes Two går inte att jämföra med något annat. Varje level, och i vissa fall varje chapter har sin egen stil. Det är ett galet spel och vi testade många riktningar innan vi hittade rätt musikaliskt. Resultatet består av orkestermusik, rock, väldigt magiskt sound med överraskningar, piano, passion, kärlek men också vemod. Det är också en väldigt intressant mix av min och Gustafs speciella stilar, säger kompositören Kristofer Eng, ansvarig för musikens huvudtema. Musiken är alltså skapad av Kristofer Eng och Gustaf Grefberg och innehåller ett gäng olika stilar. Man har även jobbat med Philip Eriksson som är ansvarig för ljuden i spelet. De 33 låtarna på albumet är inte all musik från spelet, det hade blivit ett alldeles för långt album eftersom spelet innehåller mer än 13 timmar musik. Tumnagel
127kg
+
Roger Åberg

KRISS KYLE CYKLAR I WALES
På MTB istället för BMX

BMX-åkaren Kriss Kyle lämnade sin BMX hemma när han skulle åka till Wales. Väl där kunde han dock inte låta bli att cykla lite men istället för tuffa sig med BMX:en tog han en tur med en enduro-MTB istället. Tumnagel
92kg
+
Frode Wikesjö

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
88kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
75kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
17kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
102kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
82kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
213kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu drar årets försäljning av majblommor igång
Köp i butik eller i barnens webbshoppar

Idag drog årets försäljning av majblommor igång, de små pinsen som säljs för att motverka barnfattigdom i Sverige. Traditionellt har majblommor sålts av skolbarn men på grund av pandemin fick detta ställas in förra året. I år har Majblomman förändrat upplägget av försäljningen vilket innebär att skolbarn kan skapa sina egna webbshoppar där de kan sälja de fysiska Majblommor som skulle sålts förra året och samla in pengar till sin skolklass. De fysiska Majblommorna från 2020 kommer även att säljas i ICA-butiker såväl som i Majblommans egna webbshop. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur skolbarn som vill sälja Majblommor kan skapa sina egna webbshoppar för att sälja dessa. Det kommer även att säljas en digital variant av Majblomman 2021 vilken alla som donerar pengar till Majblommans arbete mot barnfattigdom kommer att få. Det kan man göra genom att bidra till insamlingar som kan startas av företag och privatpersoner på Majblommans hemsida. Ni kan kolla in både förra årets fysiska Majblomma såväl som årets digitala Majblomma på bilden här ovanför. Tumnagel
90kg
+
Wille Wilhelmsson