37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Citroën och Peugeot ger oss de korrekta förbrukningssiffrorna Skiljer sig mycket mot labbens resultat
Citroën och Peugeot ger oss de korrekta förbrukningssiffrorna

Efter Volkswagens utsläppsskandal meddelade PSA-koncernen med Peugeot och Citroën att de skulle börjar redovisa verkliga förbrukningssiffror på vanliga vägar för sina modeller. Nu har de gjort det, och inte helt oväntat skiljer sig verkligheten mot labbet ganska rejält.

28 stycken modeller har testats och det hela har skett genom att man kört 2,5 mil stadstrafik, 3,9 mil landsväg och 3,1 mil motorväg. I bilarna sitter det en chaufför och en passagerare, AC:n är på och bagaget är lastat. Det här är samma testmetod som EU tagit fram i projektform och den kallas för RDE vilket står för Real Driving Emissions. Den oberoende testorganisationen Bureau Veritas har granskat metoden och bekräftar att det hela har gått rätt till och att resultaten är tillförlitliga. PSA har även samlat in förbrukningssiffror från kunders bilar.

Ingen av modellerna håller sig till den angivna förbrukningen och värst hos Peugeot är modellen 3008 1,2 PureTech 130 S&S med manuell låda som enligt EU-körcykeln ska dra 0,49 liter per mil men som egentligen sörplar i sig 0,76 liter per mil. Bäst till fast ändå uselt ligger Peugeot 208 1,6 BlueHDi 100 med manuell låda som drar 0,47 liter per mil fast siffran säger 0,35 liter per mil.

Hos Citroën klarar sig C4 Picasso BlueHDi 120 S&S med halvautomatisk låda sämst. Den ska enligt EU-körcykeln dra 0,39 liter per mil men i verkligheten är siffran 0,65 liter per mil.

Senare i år kommer det att presenteras siffror från ytterligare 20 stycken modeller. Nästa år kommer man även att börja redovisa utsläppen av kväveoxider (NOx).

Hela listan hittar ni på länkarna nedan.

Bil, Nyheter, Citroën, Peugeot, avgasvärden, siffror, PSA, förbrukningssiffror Via Teknikens Värld
64.8° 0 Bobby Green Bobby Green
tors. 7 jul 2016, 15:00
Citroën och Peugeot ger oss de korrekta förbrukningssiffrorna Skiljer sig mycket mot labbens resultat
64.8°
0