m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Köp!
30W laddare från Anker kostar nu bara 299 kr (tidigare 499 kr)

Faceliftad Audi A8 officiell
Matrix-strålkastare, snålare och starkare

Faceliftad Audi A8 officiell
Bil / Audi

För bara några minuter sedan begick faceliftade Audi A8 premiär på webben. Den uppdaterade bilen får lite förändrat utseende och det som sticker ut mest är de nya Matrix LED-strålkastarna. I övrigt har motorerna blivit starkare samtidigt som bränsleförbrukningen har sänkts.

Bilen mäter 5.14 meter på längden, 1.95 på bredden, 1.46 på höjden och har en hjulbas på 2.99 meter. Väljer man A8 L får man en hjulbas som är hela 13 centimeter längre. Tjänstevikten ligger på 1 905 kilo vilket ska vara klassbäst för en sån här stor bil med fyrhjulsdrift.

Mest spännande är nog som sagt de nya Matrix-strålkastarna som finns på tillvalslistan. Där består varje strålkastare av 25 stycken lysdioder som slås på eller dimmas individuellt beroende på situation. Strålkastarna reagerar bland annat på mötande trafik och deras ljus och anpassar därefter ljuset för att undvika bländning samtidigt som föraren i A8:an får optimalt ljus. Nytt är också blinkersljuset som består av flera olika dioder som lyses upp i en följd.

Under huven finns två bensinare och två dieslar. De första är V6 3.0 TFSI med 310 hästar och 4.0 TFSI med dubbelturbo-V8:a på 435 hästar. Dieslarna är 3.0 TDI med 258 hästar och 4.2 TDI som har 385 hästar och ett vrid på hela 850 Nm. Snålast blir 3.0 TDI som drar 0.59 liter per mil och släpper ut 155 gram. Den åttastegade tiptronic-lådan är standard i alla bilar. Men det finns ytterligare tre versioner av A8:an för den som inte nöjer sig med dessa, A8 L W12 quattro, S8 och A8 hybrid. Mer om dessa och annat godis hittar du i pressmeddelandet.

Premiär för publik blir i Frankfurt och försäljningen drar igång i september. I november väntas de första bilarna komma till Sverige.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Faceliftad Audi A8 officiell
Visa
Pressmeddelande
Audi A8 i ny form med innovativa Matrix LED-strålkastare

När Audi nu lanserar uppdateringen av flaggskeppet Audi A8 är det med kraftfullare motorer, skarpare linjer, nya innovativa Audi Matrix LED-strålkastare och sänkt bränsleförbrukning över hela linjen. På Audi-vis sker det genom avancerad teknik och ett systematiskt användande av lättviktkonstruktioner.

Nya A8 placerar Audi bland innovatörerna i lyxbilssegmentet med sin lättviktskonstruktion och avancerade LED-teknik. Audi A8 3.0 TFSI har en tjänstevikt på låga 1.905 kg vilket är klassbäst med fyrhjulsdrift. Karossen består nästan helt av aluminium och väger tack vare sin Audi Space Frame (ASF) -konstruktion inte mer än 231 kg.

Längden (514 cm), hjulbasen (299 cm), bredden (195 cm) och höjden (146 cm) är alla oförändrade. På A8 L är längden och hjulbasen utökad med 13 cm. I båda varianterna har bagageutrymmet omarbetats för att göra i och urlastning ännu enklare. Förstärkt ljuddämpning sänker den redan låga ljudnivån i kupén.

Designen har finslipats. Motorhuv, single frame-grill och stötfångaren fram har fått en mer skulpterad form och strålkastarnas tidigare böljande form har blivit rakare och mer distinkt. Som tillval lanseras de nya normbildande Audi Matrix LED-strålkastarna där varje helljusenhet består av 25 lysdioder som kan slås av och på och också dimmas individuellt beroende på den aktuella situationen. Det gör att strålkastarsystemet kan reagera extremt precist på mötande trafik och hela tiden erbjuda ljusstark belysning på återstående delar av vägen.

Andra finesser med de nya strålkastarna är det intelligenta kurvljuset, varselljus med ny design och dynamiska blinkersljus. Belysningssystemet i Audi A8 använder färddata från navigationssystemet för att anpassa ljuset efter den aktuella körsituationen. I kombination med tillvalet Navigation plus med MMI touch, hämtar systemet information om bl.a. kurvor och vägtyp. I samverkan med Night vision varnas både förare och gående via ett markerat ljus.

LED-baklyktorna på nya Audi A8 har blivit plattare. På alla modellversioner, utom S8, innefattar den nydesignade stötfångaren bak även två rombformade ändrör. Nya kromlister och svarta, högglanspolerade ramar runt rutorna är andra detaljer som särskiljer A8. Det finns 12 olika lacker att välja mellan, 5 av dem är nya. Bland fälgalternativen finns varianter på upp till 21 tum.

Motorerna: både kraftfullare och mer effektiva

I motorutbudet finns två bensin- och två dieselmotorer: turboladdade 3.0 TFSI på 310 hk, V8-dubbelturbon 4.0 TFSI på 435 hk, högeffektiva 3.0 TDI clean diesel på 258 hk, samt extremt vridmomentstarka 4.2 TDI clean diesel som utvecklar 385 hk och har ett vridmoment på 850 Nm.

Prestandan har förbättrats i flera av motorerna. I kombination med quattro fyrhjulsdrift, accelererar 4.0 TFSI nu upp Audi A8 från 0 till 100 km/h på imponerande 4,5 sekunder. Vid låg belastning på motorn, stänger cylinder on demand-systemet (COD) av 4 av de 8 cylindrarna. Den allra effektivaste motorn – 3.0 TDI clean diesel – drar endast 5,9 liter diesel per 100 kilometer vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 155 g/km. Alla motorerna uppfyller utsläppsnormen Euro 6. Med friktionsreducerande åtgärder sänks CO2-utsläppen med så mycket som 10%.

De klassiska versionerna ackompanjeras av ytterligare 3 modellvarianter: Toppmodellen är den luxuöst utrustade Audi A8 L W12 quattro. Den drivs av en bensinmotor som tack vare sin W-design är speciellt kort och lätt och med sin cylindervolym på 6,3 liter levererar 500 hk. Tack vare det specialutvecklade COD-systemet har bränsleförbrukningen sänkts till 11,7 liter per 100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 270 g/km. Vid låg belastning stänger cylinder on demand-systemet av bränsleinsprutningen och tändningen för 6 av de 12 cylindrarna. Tillvalet Active Noise Cancellation (ANC) säkerställer ljudkomforten i kupén.

Med en effekt på 520 hk erbjuds lyxsedanen i sin sportigaste form - Audi S8 . I kombination med quattro fyrhjulsdrift, accelererar Audi S8 med den välljudande 4.0 TFSI-motorn från 0 till 100 km/h på 4,2 sekunder. Snittförbrukningen ligger på låga 10,1 liter per 100 km, motsvarande 235 gram CO2/km. Även här spelar COD-systemet en avgörande roll. Active Noise Cancellation (ANC), en teknik som också används i A8 4.0 TFSI quattro, A8 L W12 quattro och A8 hybrid, använder ett motfasljud för att kompensera bort störande ljud i kupén då motorn går på 4 cylindrar. De aktiva motorfästena dämpar vibrationerna. Både chassit och många av karossdetaljerna avspeglar den sportiga framtoningen i Audi S8.

Audi A8 hybrid kombinerar 2.0 TFSI med en elmotor vilket ger en systemeffekt på 245 hk och ett vridmoment på totalt 480 Nm. Motorkraften leds till framhjulen via en modifierad tiptronic-växellåda. Litiumjonbatteriet, som är placerat bak, ger bilen en eldriftsräckvidd på ca 3 km och en topphastighet på 100 km/h. Snittförbrukningen för A8 hybrid ligger på låga 6,3 liter per 100 km (147 gram CO2/km).

Som standard levereras nya A8 med en snabb och jämnväxlande, 8-växlad tiptronic-låda. Den elektroniskt styrda automatväxellådan kombineras med quattro permanent 4-hjulsdrift. Som tillval erbjuds även en ställbar sportdifferential som fördelar drivkraften mellan bakhjulen efter behov. Sportdifferential är standard i S8 och A8 4.2 TDI clean diesel quattro.

Sedanens sportiga karaktär beror till stora delar på det avancerade chassit. Audi drive select, som kan variera karakteristiken hos flera system, är standard. Den reglerar också den adaptiva luftfjädringen med adaptiv dämpning. För den som så önskar kan Audi leverera luftfjädringen med en sportig avstämning. Servostyrningen består av en effektiv elektromekanisk enhet. Dynamisk styrning, som varierar styrhjälpen beroende på hastigheten, finns som tillval. V8-modellerna kan liksom A8 L W12 quattro utrustas med kolfiberarmerade keramiska bromsskivor.

Unik hantverksmässig karaktär och skräddarsydda lösningar

Kupén i Audis flaggskepp imponerar med sina eleganta linjer och generösa rymd. Framsätena erbjuds med ventilation och massagefunktion som tillval och baksätena kan väljas som separata och elinställbara. A8 L kan också fås med en läderklädd, genomlöpande mittkonsol. Det lyxigaste alternativet är ett relaxbaksäte, komplett med elmanövrerat fotstöd.

Alla komponenter till nya A8 är noga utvalda och har tillverkats med yttersta precision. Var och en av de omsorgsfullt genomarbetade detaljerna framhäver den handbyggda karaktär som interiören utstrålar. Det finns nu flera nya alternativ både för sätesklädslar, dekorinlägg och färger. Till nytillskotten hör träslagen finådrad poppel och ask, liksom Unikat-läder som har en speciellt naturlig och smidig karaktär som andas.

Audi Design Selection erbjuder ett förhandsurval av exklusiva material och färger för interiören. Till detta ska läggas Audi Exclusives omfattande utbud av individanpassade och för skräddarsydda lösningar.

På typiskt Audi-manér är reglagen i nya A8 exemplariskt tydliga, trots den stora funktionsrikedomen. I centrum står MMI-reglaget på kardantunnelns mittkonsol. MMI navigation plus är dessutom försedd med MMI touch. Genom att skriva på pekplattan med fingret, kan föraren intuitivt styra många navigations- och multimediafunktioner.

Förarassistanssystem för säkrare körning

Ytterligare förassistanssystem kan nu väljas till för ökad säkerhet och komfort. Den adaptiva farthållaren med Stop&Go-funktion är kopplad till det standardmonterade säkerhetssystemet Audi pre sense plus. Samma sak gäller Audi side assist. En nyhet i A8 är Audi active lane assist, som när så behövs gör små ingrepp i styrningen, liksom parkeringshjälpen med 360° visning runt om. Nytt är också head-up display-funktionen som projicerar viktig information på vindrutan i förarens direkta synfält. Night vision kan utöver fotgängare nu även registrera större djur.

MMI navigation plus kan kompletteras med Audi connect med biltelefon. Med hjälp av en UMTS-modul kopplar den upp nya Audi A8 mot Internet. Via en integrerad WLAN-hotspot kan passagerarna surfa på nätet och hantera sin e-post. Systemet ger föraren tillgång till skräddarsydda Internet-tjänster från Audi connect i bilen, som t.ex. trafikinformation online, Google Earth, Google Street View och nyheter online. Själva pärlan i utbudet av multimediautrustning är Bang & Olufsen Advanced Sound System. Rear Seat Entertainment-systemet innehåller dubbla displayer, Bluetooth-hörlurar och en DVD-spelare.

Onlinepremiär idag

Världspremiären av nya Audi A8 sker online idag, 21 augusti, på Audi Media TV (www.audimedia.tv) och Audi Sveriges facebook sida. Om tre veckor presenteras bilen på den internationella bilsalongen i Frankfurt.

Försäljningen av Audi A8 startar i september och de första bilarna väntas till de svenska återförsäljarna i november.
38.3°
0

Faceliftad Audi A8 officiell

Matrix-strålkastare, snålare och starkare

Lite första intryck av nya MacBook Pro
Snabba chip, MagSafe är tillbaka och Touch Bar är borta

Nu kommer det äntligen lite första intryck från folk som faktiskt känt på nya MacBook Pro. Kort sagt så verkar det väl som att Apple är tillbaka på banan igen med sina Pro-laptops. Tumnagel
37.1°
+
Hugo Engström
0

Lite gameplaytrailer för Darkest Dungeon 2
Släpps som Early Access-spel i morgon

Som underrubriken redan berättat så kommer Darkest Dungeon 2 släppas under morgondagen som early access-spel hos Epic Games. Utvecklarna har varit sparsmakade med att visa upp gameplay från spelet, men nu har gänget levererat lite trailer som ger oss en glimt av hur spelet kommer vara att spela. Spelet verkar behålla samma mörka ton och utmanande gameplay, men den här gången kommer vi få lite mer 3D-grafik, vilket alltid är trevligt. Länk till Darkest Dungeon 2 på Epic Games Store har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Företag skapar flygbränsle av koldioxid
Fossilfria bränslet E-Jet kan användas i traditionella flygplan

De två amerikanska företagen Twelve och Emerging Fuels Technology (EFT) har tagit fram ett flygbränsle som är baserat på koldioxid skriver Elektrek. Bränslet kallas för E-Jet och ska gå att använda i båda civila och militära flygplan utan att någon modifikation av dessa krävs. Twelve skriver om bränslet på sin hemsida: "E-Jet is made with our carbon transformation technology, a new electrochemical reactor and proprietary catalyst that electrifies CO2 and water, which creates synthesis gas, CO + H2, which we then refine into carbon neutral jet fuel." Det amerikanska flygvapnet US Air Force har varit med och finansierat utvecklingen av E-Jet och ska även ha varit inblandad i testerna av bränslet. Det är inte första gången det har tagits fram flygbränsle baserat på koldioxid. Vanligtvis brukar det handlar om en process som gör bränslet dyrare än traditionellt flygbränsle. Huruvida så är fallet även med E-Jet är inget som framgår inte i dagsläget. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för King Richard
Will Smith spelar tennispappa

Här kommer en ny trailer för den kommande filmen King Richard där vi får se Will Smith spela tennispappan Richard Williams. Filmen baseras på historien om de båda tennispelarna Venus och Serena Williams sedd ur deras pådrivande far Richards ögon. I rollerna som Venus och Serens Williams syns Saniyya Sidney och Demi Singleton. King Richard går upp på biograferna 19 november. Filmen kommer även att sändas på HBO Max. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Halo Infinite-kampanjen visas upp i dag
Klockan 15.00 för att vara exakt

UPPDATERING: Nu har man visat hela grejen och du kan kolla in det ovan. ---------------------------- Klockan 15.00 i dag kommer Microsoft visa upp lite mer från Halo Infinite-kampanjen. Det blir första gången på ett år som de gör det så det ska ju onekligen bli spännande att se. Så om detta är något du vill se så kan du se presentationen klockan 15.00 i klippet ovan. Sist de visade något från kampanjen fick det inte direkt någon jättebra respons, och var antagligen en av flertalet anledningar till att de försenade spelet med ett år. Halo Infinite släpps den 8 december till Windows och Xbox. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Guardians of the Galaxy: Ett episkt äventyr med mycket hjärta
Vi har spelat nya superhjältespelet

Superhjältespel har en tendens att vara lite hit or miss. Vi har tidigare fått fenomenala upplevelser i Batman Arkham-spelen och Spider-Man, men förra årets Marvel’s Avengers vill vi helst glömma bort. Med den sistnämnda titeln i bakhuvudet var det svårt att inte rygga tillbaka en aning när Eidos Monreal visade upp sin tolkning av Guardians of the Galaxy i somras. Efter att ha betat igenom spelet känner vi att oron var ganska onödig. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Spelmedier tycker till om Age of Empires IV
Mer Age of Empires

Nu på torsdag släpps äntligen Age of Empires IV men redan nu kan man få lite koll på om det är något att ha eller inte eftersom flertalet spelmedier har nämligen fått säga sitt om spelet från och med i dag. Summan av kardemumman ser ut att vara att RTS-serien är tillbaka med råge och erbjuder spelare en episk kampanj med vacker grafik. Negativa punkter verkar vara att det inte bjuder på så mycket nytt utan spelar för det mesta med säkra kort. Age of Empires IV släpps den 28 oktober till Windows (Game Pass) och länkar till fler recensioner kan hittas via länken nedan. Tumnagel
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

Satechi släpper USB-hub med plats för lagring
Om du skulle behöva lite mer lagringsminne till datorn

Satechi släpper nu en docka som både vill få lite fler ingångar till sin dator och även kunna lagra lite mera grejer externt. Satechis "USB-C Hybrid Multiport Adapter" kopplas in via USB-C och ger därefter tillgång till en USB-C-port med upp till 100W laddningskapacitet, 2 USB-A-portar, en HDMI-ingång för 4K-material i upp till 60hz samt en plats för en SSD-disk med upp till 5 GBPS överföringshastighet. USB-C Hybrid Multiport Adapter är kompatibel med de flesta datorer som har USB-C-stöd och släpps i färgerna svart och silver. Den kostar 90 dollar. Tumnagel
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för Super Crooks
Ny Millarworld-serie släpps 25 november

Netflix fortsätter leverera serier och annat baserade på Mark Millars verk. Nu har streamingjätten släppt en ordentlig trailer för den kommande serien Super Crooks och denna kan ni kika på ovan. I serien får vi följa ett gäng mindre skurkar med superkrafter som bestämmer sig för att råna en superskurk med superkrafter. 25 november har serien premiär på Netflix. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Här är trailern för Dr. Brain
Sydkoreansk thriller-serie på Apple TV+

Här kommer trailern till Apples sydkoreanska thriller-serie Dr. Brain, en serie som kanske kan tilltala alla dem fått upp ögonen för sydkoreanska produktioner efter Netflix succé med Squid Games. I Dr. Brain får tittarna följa forskaren Sewon vars familj drabbats av en mystisk olycka. Sewon beslutar sig för att utreda vad som faktiskt hänt hans familj och för att kunna göra det så gör han en sorts hjärn-synkning med offren, något som verkar ge ledtrådar till vad som har hänt. Dr. Brain baseras på den sydkoreanska webbserien med samma namn och är Apples första egna sydkoreanska produktion. Serien sänds i sex avsnitt med start 4 november. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Scuf Gaming släpper PS5-kontroll i nästa månad
Bättre sent än aldrig

Speltillbehörsmakarna Scuf Gaming skulle egentligen släppa en egen variant av Dualsense-kontrollen till PS5 i somras, men på grund av komponentbekymren som påverkar mer eller mindre hela techvärlden så har släppet försenats. Nu meddelar dock Scuf att företagets PS5-kontroll kommer att lanseras nästa månad. Vad Scufs tolkning av Dualsense kommer erbjuda återstår att se, men förhoppningsvis kommer det erbjudas extra knappar och andra flådigheter som gjort Scufs tidigare kontroller riktigt härliga att använda. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Hundar vid vulkan räddade av okänd
Drönaroperationen som skulle rädda dem nu inställd

Förra veckan skrev vi om att ett drönarföretag skulle rädda fyra hundar som blivit strandsatta i området där en vulkan på La Palma har fått ett utbrott. Detta ser dock inte ut att bli av då hundarna nu ser ut att försvunnit från utegården där de var instängda. Det rapporterar djurrättsorganisationen som försett hundarna med mat och vatten influget med hjälp av drönare. Istället för hundarna så återfanns ett meddelande på ett vitt lakan där det stod "Var stark, La Palma. Hundarna är i säkerhet". Lakanet hade signerats av "The A-Team", något som kan vara en referens till den klassiska tv-serien där Mr. T och andra löste diverse jobbiga problem. Det är dock oklart vem som står bakom signaturen och så även var hundarna nu befinner sig. Att ingen velat ta åt sig äran för räddningsoperationen tros bero på att det är förbjudet för människor att besöka området. Företaget som planerade att rädda hundarna med hjälp av drönare uppger att dessa planer nu är nedlagda. Polisen har varken kommenterat eller inlett en utredning om ärendet än så länge skriver TT. Här ovan hittas ett inslag från El Mundo om de nu försvunna hundarna vid vulkanen i La Palma. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Imorgon får vi ett nytt system för vädervarningar
Siffror byts ut mot färgkoder

I morgon börjar SMHI använda det nya system för vädervarningar som man presenterade förra året, ett system där man kommer att använda sig av färgkoder för att klassificera vädervarningar. Fram tills nu har SMHI använt siffror för olika typer av vädervarningar men dessa har ibland tolkats fel då allmänheten har haft svårt att komma ihåg om det är 1 eller 3 som är den allvarligaste typen av vädervarningar. Systemet som införs imorgon kommer istället använda sig av färgerna gult, orange och rött. I det nya systemet är rött den allvarligaste vädervarningen, något som man vid tester sett att försökspersonerna har haft lättare att uppfatta. Tester av det nya färgkods-systemet för vädervarningar genomfördes under våren och i morgon, 26 oktober, tas alltså systemet i drift på riktigt. I faktarutan nedan kan in läsa mer om det nya färgkods-systemet och vad de olika varningsfärgerna betyder. Tumnagel
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ryan Gosling blir Ken i Barbie-filmen
Tagga!

Som ni kanske förträngt är en film baserad på Barbie på ingång. Margot Robbie ska spela den titulära karaktären och ingen mindre än Greta Gerwig ska stå för både manus och regi. Nu har det blivit känt vem som ska spela Ken, Barbies manliga motsvarighet, i filmen och det verkar bli det professionella snyggot Ryan Gosling. Vad filmen kommer handla om är för tillfället okänt, men väntas börja spelas in nästa år. Premiär lär ske tidigast 2023, eller något. Bonus-Barbie nedan. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Olyckor med elsparkcyklar har halverats i Oslo
Efter skärpta regler

Den norska tidningen Aftenposten rapporterar att olyckorna med elsparkcyklar har halverats i Oslo sedan det infördes skärpta regler för dessa i början av september. De nya reglerna innebar att antalet elsparkcyklar i Oslo begränsades till 8000, tidigare fanns det 20.000 elsparkcyklar i staden. Dessutom får elsparkcyklarna inte användas nattetid. Det har även införts skärpta regler så att företag som hyr ut elsparkcyklar måste bli bättre på att flytta elsparkcyklar som är i vägen. Aftenposten skriver att det under september skedde 143 olyckor med elsparkcyklar vilket kan jämföras med augusti, innan de skärpta reglerna, då det skedde över 300 olyckor. Den värsta månaden där elsparkcyklar i Oslo var inblandade i olyckor var juni då över 430 olyckor skedde. Tumnagel
46.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kalifornien förbjuder bensindrivna trädgårdsmaskiner
För att begränsa luftföroreningar

Den amerikanska delstaten Kalifornien beslutade förra veckan att totalt förbjuda bensindrivna trädgårdsmaskiner. Lagen ska träda i kraft 2024 vilket innebär att det då blir förbjudet att använda trädgårdsmaskiner så som gräsklippare, lövblåsare eller motorsågar som använder bensin som drivmedel. Beslutet är så klart gjort för att minska utsläpp och därmed begränsa luftföroreningar. Enligt California Air Resources Board (CARB) finns det 14,4 miljoner trädgårdsmaskiner i Kalifornien så det blir nog en hel del maskiner som måste bytas ut. Enligt CARB så spottar en bensindriven lövblåsare som körs under en timmes tid ut lika mycket luftföroreningar som en personbil som kör 177 mil. På Hawaii har man redan infört detta förbud och flertalet delstater förväntas nu ta efter Kaliforniens beslut. Tumnagel
55.7°
+
Frode Wikesjö
0

Amnesty lämnar Hongkong
Kinesisk säkerhetslag gör det omöjligt för organisationen att verka där

Människorättsorganisationen Amnesty International meddelade idag att man kommer att stänga ner sina två kontor i Hongkong på grund av den kontroversiella säkerhetslag som Kina införde i Hongkong förra året. Amnesty anser inte att man länge kan verkar i Hongkong då man anser att säkerhetslagen gör det omöjligt för människorättsorganisationer att verkar fritt i Hongkong utan att riskera att drabbas av repressalier från regeringen. Anjhula Mya Singh Bais, ordförande i Amnestys International Board, säger i ett uttalande: "This decision, made with a heavy heart, has been driven by Hong Kong’s national security law, which has made it effectively impossible for human rights organizations in Hong Kong to work freely and without fear of serious reprisals from the government Hong Kong has long been an ideal regional base for international civil society organizations, but the recent targeting of local human rights and trade union groups signals an intensification of the authorities’ campaign to rid the city of all dissenting voices. It is increasingly difficult for us to keep operating in such an unstable environment." Ett av Amnestys två kontor i Hongkong stänger ner sin verksamhet redan i slutet av den här månaden medan det andra kommer att stänga ner i slutet av året. Tumnagel
16.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Filmarbetare vill förbjuda riktiga skjutvapen i filmer
Efter dödsolyckan under inspelningen av Rust

Flera regissörer och skådespelare i Hollywood går nu ut och kräver ett förbud mot att riktiga skjutvapen används under filminspelningar. Detta sker efter den olycka som skedde förra veckan då skådespelaren Alec Baldwin sköt filmaren Halyna Hutchins till döds under inspelningen av filmen Rust. Vid händelsen skottskadades även filmens regissör Joel Souza. En skådespelare som reagerat efter olyckan är Xander Berkeley som nu startat ett upprop om att förbjuda riktiga skjutvapen under filminspelningar, ett förbud som han vill döpa till "Halynax27s Law". I skrivande stund har lite över 23.000 personer skrivit under uppropet som kräver att riktiga skjutvapen förbjuds under filminspelningar. Tumnagel
48.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

James Hoffmann lär Tom Scott att dricka kaffe
Kul testning!

Kaffe är gott, det tycker nog de flesta av oss. När man är liten är det däremot tvärtom, då tycker de flesta av oss inte om kaffe. Tom Scott provade kaffe när han var fjorton och bestämde sig för att det där va äckligt. James Hoffmann är en kaffeälskare med en fantastisk Youtube-kanal. Här får han chansen att försöka övertyga Tom om att det visst är gott med kaffe. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Mauri bjuder Ed Sheeran på husmanskost
Gott!

Ingen har väl missat att Ed Sheeran var i stan för ett tag sedan. Mauri passade då på att bjuda Ed på mat, klassisk svensk mat. Han får god hjälp och bjuder på toast skagen, köttbullar och princesstårta. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg

Ny cykelfilm med Danny MacAskill
Cyklar på ett vindkraftverk

Cykelkonstnären Danny MacAskill är tillbaka med den här nya filmen där vi får se honom cykla runt vindkraftverk-relaterade grejer för att uppmärksamma miljön och sådant. Tumnagel
82kg
+
Frode Wikesjö

Agnes släpper nytt album
Lyssna på Magic Still Exists här

Det har gått nästan tio år sedan Agnes senaste album men nu är det återigen dags för ett nytt. Detta heter Magic Still Exists och innehåller elva stycken spår. Musiken är mer disco än tidigare och Agnes har låtit sig inspireras av Giorgio Moroder, Sun Ra och Sylvester under skapandet av albumet. Genren kallar hon för Spiritual disco. Så här säger hon om det: "Att blanda spirituella texter med disco kändes både lockande och nödvändigt. Disco står för frihet, att utrycka sig själv och inte skämmas. Men musiken var också något jag behövde göra för att växa spirituellt och stärka mig själv. En möjlighet att ta det jag har inom mig, multiplicera det och leka med det." Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Ny singel från Abba
Just a Notion

Den 5 november släpper Abba sitt nya Album Voyage. Nu har ytterligare en singel släppts från plattan och den heter Just a Notion. Egentligen är det en gammal låt som har fått nytt liv igen. Så här säger Björn Ulvaeus om den: "Wikipedia says this track was recorded in September 1978, which sounds about right. That puts it in between ABBA the Album and Voulez-Vous, and it would have been included in the latter had we not decided against it. Why did we decide against it? In hindsight, I don’t have a clue. It’s a good song with great vocals. I know that we played it to a publisher in France and a couple of other people we trusted and as far as I can remember they liked it very much. So it’s a mystery and will remain a mystery. Now Benny has recorded a new backing track to which we’ve added drums and guitars, but all vocals are from the original 1978 tracks. In a way, it demonstrates what we plan to do with ABBA Voyage in 2022. There, we will have a live band playing, but all vocals will be from the old recordings. Just a Notion’ is a ridiculously happy song and hopefully it will cheer you up in these dark times!" Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Oumph! börjar med kebab
Gjord på ärtprotein

Oumphs Döner Style Kebab har tidigare under hösten lanserats i Storbritannien till reaktioner som ”Your best product yet” och ”Game changer” från personer som testat den växtbaserade kebaben. Oumph! Döner Style Kebab är gjord på ärta, grillad och skuren från spett, precis som traditionell kebab. Man släpper även Oumph! Crispy Buffalo Bites som är saftiga bitar gjorda på soja marinerade i en het, syrlig buffalosås och panerade i en krispig cornflakes-coating. Den veganska kebaben ska ha funnits på hyllorna sedan vecka 39 och ett paket på 400 g kostar cirka 54 kr. Tumnagel
94kg
+
Hugo Engström

Tut i luren! Idag är det Champagne Day!
Grattis!

Man kan dricka champagne varje dag om man så vill det, men kanske lite extra mycket idag eftersom det är Champagne Day. Sen att det även är fredag är väl alltid en bonus. Så korka upp någon trevlig flaska som du har haft liggandes länge och som hamnat i facket "för fin för att dricka just nu" och njut. Skål! Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Årets tomteglass från Sia är här
Vit Chokladbräck med Polka

Affärerna är fulla med julprylar redan och mängder av olika godsaker börjar släppas inför den kommande mysperioden. Glass kanske inte alla äter när det börjar bli kallt men även här ska det julas såklart. Sia presenterar nu årets tomteglass och det är Vit Chokladbräck med Polka. Den innehåller vit chokladgräddglass med polkakulor och bitar av vit choklad. Kommer till butik från vecka 44. Tidigare Tomteglassmaker är Skumtomte (2017), Lussebulle (2018), Marsipangris (2019) och Glöggmys (2020). Tumnagel
99kg
+
Bobby Green

Swedish House Mafia och The Weeknd släpper låt
Moth To A Flame

Efter en kort teaserkampanj är nu Swedish House Mafia och The Weeknds låt Moth To A Flame släppt och så här låter den i sin helhet. Vad tycker ni? Bonus-intervju nedan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Tesla ska börja sälja öl
Giga Beer ska säljas i Cybetruck-flaskor

Under en presentation av Teslas Gigafactory i Berlin förra veckan så meddelade företagets vd Elon Musk att man nu även kommer att börja sälja öl. Tesla har registrerat de båda varumärkena "Giga Beer" samt "Giga Bier" för de ölen man planerar att börja sälja. Som synes i videoklippet ovan så planerar Tesla att sälja sitt öl i flaskor vars design verkar vara inspirerade av företagets futuristiska modell Cybertruck. Elon Musk sa under presentationen att han hoppas att Tesla kan börja sälja öl någon gång under nästa år. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Mapei och Rusiak bildar gruppen MOR
Med producenten Fredrik Okazaki

Tanken var att Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak skulle skriva lite saker till Mapeis kommande platta, men istället blev det en ny grupp som kom att kallas MOR. Första låten från den nya konstellationen kallas för Spitfire och här blandas Mapeis fantastiska röst med harpa och stråkorkester. Rått och vackert på en och samma gång. Rusiak är en legendar i hiophop-sverige, Fredrik har jobbat med Robyn, FKA Twigs, Yung Lean och Royksopp och Mapei har vi tidigare hört bland annat med superhiten Donx27t wait. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Klocka som matchar din Pininfarina Battista
Från Bovet

Det är klart att du måste matcha din nya Pininfarina Battista med en fet klocka på armen. Därför har Pininfarina gått samman med den anrika urtillverkaren Bovet och tagit fram det vi ser här - Battista Tourbillon. Faktiskt den första Bovet har tillverkat med asymmetriska visare. På insidan sitter ett helt nytt urverk som har en kraftreserv på tio dagar. Klockan är i samma färg (Iconica Blu) som Anniversario-versionen av bilen. Endast 90 stycken exemplar kommer att tillverkas - 30 i titan, 30 i rött guld och 30 i platina. Prislappen börjar på 265.000 euro. Tumnagel
69kg
+
Bobby Green