m

Faceliftad Audi A8 officiell
Matrix-strålkastare, snålare och starkare

Faceliftad Audi A8 officiell
Bil / Audi

För bara några minuter sedan begick faceliftade Audi A8 premiär på webben. Den uppdaterade bilen får lite förändrat utseende och det som sticker ut mest är de nya Matrix LED-strålkastarna. I övrigt har motorerna blivit starkare samtidigt som bränsleförbrukningen har sänkts.

Bilen mäter 5.14 meter på längden, 1.95 på bredden, 1.46 på höjden och har en hjulbas på 2.99 meter. Väljer man A8 L får man en hjulbas som är hela 13 centimeter längre. Tjänstevikten ligger på 1 905 kilo vilket ska vara klassbäst för en sån här stor bil med fyrhjulsdrift.

Mest spännande är nog som sagt de nya Matrix-strålkastarna som finns på tillvalslistan. Där består varje strålkastare av 25 stycken lysdioder som slås på eller dimmas individuellt beroende på situation. Strålkastarna reagerar bland annat på mötande trafik och deras ljus och anpassar därefter ljuset för att undvika bländning samtidigt som föraren i A8:an får optimalt ljus. Nytt är också blinkersljuset som består av flera olika dioder som lyses upp i en följd.

Under huven finns två bensinare och två dieslar. De första är V6 3.0 TFSI med 310 hästar och 4.0 TFSI med dubbelturbo-V8:a på 435 hästar. Dieslarna är 3.0 TDI med 258 hästar och 4.2 TDI som har 385 hästar och ett vrid på hela 850 Nm. Snålast blir 3.0 TDI som drar 0.59 liter per mil och släpper ut 155 gram. Den åttastegade tiptronic-lådan är standard i alla bilar. Men det finns ytterligare tre versioner av A8:an för den som inte nöjer sig med dessa, A8 L W12 quattro, S8 och A8 hybrid. Mer om dessa och annat godis hittar du i pressmeddelandet.

Premiär för publik blir i Frankfurt och försäljningen drar igång i september. I november väntas de första bilarna komma till Sverige.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Faceliftad Audi A8 officiell
Visa
Pressmeddelande
Audi A8 i ny form med innovativa Matrix LED-strålkastare

När Audi nu lanserar uppdateringen av flaggskeppet Audi A8 är det med kraftfullare motorer, skarpare linjer, nya innovativa Audi Matrix LED-strålkastare och sänkt bränsleförbrukning över hela linjen. På Audi-vis sker det genom avancerad teknik och ett systematiskt användande av lättviktkonstruktioner.

Nya A8 placerar Audi bland innovatörerna i lyxbilssegmentet med sin lättviktskonstruktion och avancerade LED-teknik. Audi A8 3.0 TFSI har en tjänstevikt på låga 1.905 kg vilket är klassbäst med fyrhjulsdrift. Karossen består nästan helt av aluminium och väger tack vare sin Audi Space Frame (ASF) -konstruktion inte mer än 231 kg.

Längden (514 cm), hjulbasen (299 cm), bredden (195 cm) och höjden (146 cm) är alla oförändrade. På A8 L är längden och hjulbasen utökad med 13 cm. I båda varianterna har bagageutrymmet omarbetats för att göra i och urlastning ännu enklare. Förstärkt ljuddämpning sänker den redan låga ljudnivån i kupén.

Designen har finslipats. Motorhuv, single frame-grill och stötfångaren fram har fått en mer skulpterad form och strålkastarnas tidigare böljande form har blivit rakare och mer distinkt. Som tillval lanseras de nya normbildande Audi Matrix LED-strålkastarna där varje helljusenhet består av 25 lysdioder som kan slås av och på och också dimmas individuellt beroende på den aktuella situationen. Det gör att strålkastarsystemet kan reagera extremt precist på mötande trafik och hela tiden erbjuda ljusstark belysning på återstående delar av vägen.

Andra finesser med de nya strålkastarna är det intelligenta kurvljuset, varselljus med ny design och dynamiska blinkersljus. Belysningssystemet i Audi A8 använder färddata från navigationssystemet för att anpassa ljuset efter den aktuella körsituationen. I kombination med tillvalet Navigation plus med MMI touch, hämtar systemet information om bl.a. kurvor och vägtyp. I samverkan med Night vision varnas både förare och gående via ett markerat ljus.

LED-baklyktorna på nya Audi A8 har blivit plattare. På alla modellversioner, utom S8, innefattar den nydesignade stötfångaren bak även två rombformade ändrör. Nya kromlister och svarta, högglanspolerade ramar runt rutorna är andra detaljer som särskiljer A8. Det finns 12 olika lacker att välja mellan, 5 av dem är nya. Bland fälgalternativen finns varianter på upp till 21 tum.

Motorerna: både kraftfullare och mer effektiva

I motorutbudet finns två bensin- och två dieselmotorer: turboladdade 3.0 TFSI på 310 hk, V8-dubbelturbon 4.0 TFSI på 435 hk, högeffektiva 3.0 TDI clean diesel på 258 hk, samt extremt vridmomentstarka 4.2 TDI clean diesel som utvecklar 385 hk och har ett vridmoment på 850 Nm.

Prestandan har förbättrats i flera av motorerna. I kombination med quattro fyrhjulsdrift, accelererar 4.0 TFSI nu upp Audi A8 från 0 till 100 km/h på imponerande 4,5 sekunder. Vid låg belastning på motorn, stänger cylinder on demand-systemet (COD) av 4 av de 8 cylindrarna. Den allra effektivaste motorn – 3.0 TDI clean diesel – drar endast 5,9 liter diesel per 100 kilometer vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 155 g/km. Alla motorerna uppfyller utsläppsnormen Euro 6. Med friktionsreducerande åtgärder sänks CO2-utsläppen med så mycket som 10%.

De klassiska versionerna ackompanjeras av ytterligare 3 modellvarianter: Toppmodellen är den luxuöst utrustade Audi A8 L W12 quattro. Den drivs av en bensinmotor som tack vare sin W-design är speciellt kort och lätt och med sin cylindervolym på 6,3 liter levererar 500 hk. Tack vare det specialutvecklade COD-systemet har bränsleförbrukningen sänkts till 11,7 liter per 100 km, motsvarande ett CO2-utsläpp på 270 g/km. Vid låg belastning stänger cylinder on demand-systemet av bränsleinsprutningen och tändningen för 6 av de 12 cylindrarna. Tillvalet Active Noise Cancellation (ANC) säkerställer ljudkomforten i kupén.

Med en effekt på 520 hk erbjuds lyxsedanen i sin sportigaste form - Audi S8 . I kombination med quattro fyrhjulsdrift, accelererar Audi S8 med den välljudande 4.0 TFSI-motorn från 0 till 100 km/h på 4,2 sekunder. Snittförbrukningen ligger på låga 10,1 liter per 100 km, motsvarande 235 gram CO2/km. Även här spelar COD-systemet en avgörande roll. Active Noise Cancellation (ANC), en teknik som också används i A8 4.0 TFSI quattro, A8 L W12 quattro och A8 hybrid, använder ett motfasljud för att kompensera bort störande ljud i kupén då motorn går på 4 cylindrar. De aktiva motorfästena dämpar vibrationerna. Både chassit och många av karossdetaljerna avspeglar den sportiga framtoningen i Audi S8.

Audi A8 hybrid kombinerar 2.0 TFSI med en elmotor vilket ger en systemeffekt på 245 hk och ett vridmoment på totalt 480 Nm. Motorkraften leds till framhjulen via en modifierad tiptronic-växellåda. Litiumjonbatteriet, som är placerat bak, ger bilen en eldriftsräckvidd på ca 3 km och en topphastighet på 100 km/h. Snittförbrukningen för A8 hybrid ligger på låga 6,3 liter per 100 km (147 gram CO2/km).

Som standard levereras nya A8 med en snabb och jämnväxlande, 8-växlad tiptronic-låda. Den elektroniskt styrda automatväxellådan kombineras med quattro permanent 4-hjulsdrift. Som tillval erbjuds även en ställbar sportdifferential som fördelar drivkraften mellan bakhjulen efter behov. Sportdifferential är standard i S8 och A8 4.2 TDI clean diesel quattro.

Sedanens sportiga karaktär beror till stora delar på det avancerade chassit. Audi drive select, som kan variera karakteristiken hos flera system, är standard. Den reglerar också den adaptiva luftfjädringen med adaptiv dämpning. För den som så önskar kan Audi leverera luftfjädringen med en sportig avstämning. Servostyrningen består av en effektiv elektromekanisk enhet. Dynamisk styrning, som varierar styrhjälpen beroende på hastigheten, finns som tillval. V8-modellerna kan liksom A8 L W12 quattro utrustas med kolfiberarmerade keramiska bromsskivor.

Unik hantverksmässig karaktär och skräddarsydda lösningar

Kupén i Audis flaggskepp imponerar med sina eleganta linjer och generösa rymd. Framsätena erbjuds med ventilation och massagefunktion som tillval och baksätena kan väljas som separata och elinställbara. A8 L kan också fås med en läderklädd, genomlöpande mittkonsol. Det lyxigaste alternativet är ett relaxbaksäte, komplett med elmanövrerat fotstöd.

Alla komponenter till nya A8 är noga utvalda och har tillverkats med yttersta precision. Var och en av de omsorgsfullt genomarbetade detaljerna framhäver den handbyggda karaktär som interiören utstrålar. Det finns nu flera nya alternativ både för sätesklädslar, dekorinlägg och färger. Till nytillskotten hör träslagen finådrad poppel och ask, liksom Unikat-läder som har en speciellt naturlig och smidig karaktär som andas.

Audi Design Selection erbjuder ett förhandsurval av exklusiva material och färger för interiören. Till detta ska läggas Audi Exclusives omfattande utbud av individanpassade och för skräddarsydda lösningar.

På typiskt Audi-manér är reglagen i nya A8 exemplariskt tydliga, trots den stora funktionsrikedomen. I centrum står MMI-reglaget på kardantunnelns mittkonsol. MMI navigation plus är dessutom försedd med MMI touch. Genom att skriva på pekplattan med fingret, kan föraren intuitivt styra många navigations- och multimediafunktioner.

Förarassistanssystem för säkrare körning

Ytterligare förassistanssystem kan nu väljas till för ökad säkerhet och komfort. Den adaptiva farthållaren med Stop&Go-funktion är kopplad till det standardmonterade säkerhetssystemet Audi pre sense plus. Samma sak gäller Audi side assist. En nyhet i A8 är Audi active lane assist, som när så behövs gör små ingrepp i styrningen, liksom parkeringshjälpen med 360° visning runt om. Nytt är också head-up display-funktionen som projicerar viktig information på vindrutan i förarens direkta synfält. Night vision kan utöver fotgängare nu även registrera större djur.

MMI navigation plus kan kompletteras med Audi connect med biltelefon. Med hjälp av en UMTS-modul kopplar den upp nya Audi A8 mot Internet. Via en integrerad WLAN-hotspot kan passagerarna surfa på nätet och hantera sin e-post. Systemet ger föraren tillgång till skräddarsydda Internet-tjänster från Audi connect i bilen, som t.ex. trafikinformation online, Google Earth, Google Street View och nyheter online. Själva pärlan i utbudet av multimediautrustning är Bang & Olufsen Advanced Sound System. Rear Seat Entertainment-systemet innehåller dubbla displayer, Bluetooth-hörlurar och en DVD-spelare.

Onlinepremiär idag

Världspremiären av nya Audi A8 sker online idag, 21 augusti, på Audi Media TV (www.audimedia.tv) och Audi Sveriges facebook sida. Om tre veckor presenteras bilen på den internationella bilsalongen i Frankfurt.

Försäljningen av Audi A8 startar i september och de första bilarna väntas till de svenska återförsäljarna i november.
38.3°
0

Faceliftad Audi A8 officiell

Matrix-strålkastare, snålare och starkare

Ny titt på The Wheel of Time
Mindre än en månad kvar

Snart drar tv-serien The Wheel of Time igång på Amazon Prime Video och för att hajpa det lite mer så har Amazon släppt en ny liten titt på serien. Som bekant är The Wheel of Time baserad på Robert Jordans romanserie Sagan om Drakens återkomst som utspelar i en fantasivärld där endast kvinnor kan använda magi. Amazons The Wheel of Time följer Moiraine, spelad av Rosamund Pike, som beger sig ut på ett episkt äventyr med fem andra äventyrare där en av dem är profeterad att vara den som antigen kommer rädda eller förgöra mänskligheten. The Wheel of Time har premiär den 19 november. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Las Vegas godkänner Boring Companys Vegas Loop-system
Det kan bli fler tunnlar i Las Vegas snart

I veckan bestämde sig Las Vegas att godkänna The Boring Companys planerade Vegas Loop-system. Det innebär att Elon Musks tunnelsatsning har tagit ett steg närmare att börja gräva det dryga 46 kilometer långa tunnelnätverket under staden. När bygget väl drar igång så kommer tunnelsystemet byggas i etapper så när arbetet för en enskild station är klart kommer den omedelbart att öppnas. Företaget hoppas kunna ha fem till tio stationer klara under projektets första sex månader och sedan kunna öppna 20 till varje år därefter. Tanken är att projektet ska vara klart inom tre år efter byggstarten. När detta tunnelsystem står klart ska det ha 51 olika stationer där folk kan hoppa på och av för att nå dit de ska. Boring Company säger att detta system kommer kunna hantera upp till 57 000 passagerare i timmen och att det kommer vara ett "destination till destination"-system. Det innebär att passagerare inte behöver stanna vid varje station på väg till sin destination. Den nuvarande loopen som finns i Las Vegas var först tänkt att hantera upp till 4 400 passagerare i timmen men när den väl öppnade visade det sig att den siffran låg närmare 580 passagerare i timmen. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

Tut i luren! I dag fyller iPod 20 år
Lätt en favoritpryl under många år

Den 23 oktober 2001 lanserade Apple sin första iPod. Den första versionen hade en LCD-skärm och hade en lagringskapacitet på hela fem gigabyte. Nu var det här med MP3-spelare inget superexotiskt vid den tiden men tack vare ett fantastiskt gränssnitt, trevlig design och en hejdundrande marknadsföringskampanj blev iPod en dundersuccé som gav Apple en hel del kosing i kassan. Sedan lanseringen har det släppts massivs med olika revisioner så som iPod Mini, iPod Shuffle, iPod Nano och så klart iPod Photo! Än i dag säljer Apple iPods då i form av iPod Touch som kan köpas från 2 695 kronor för en 32 gigabyte till 5 125 kronor om man vill ha en med 256 gigabyte. Själv skaffade jag inte en iPod förrän Apple släppte sin iPod Nano. Den blev dock snabbt en favoritpryl som levererade podcasts till mina öron världen över i många år. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

PlayStation håller låda på onsdag
Dags för ett nytt State of Play

Sony meddelade i går att de på onsdag kommer hålla ett nytt State of Play där de ska visa ett gång kommande spel från tredjepartsutvecklare som är på gång för PlayStation 5 och PlayStation 4. Detta jippo kommer vara cirka 20 minuter långt och innehålla nya grejer från spel som redan är utannonserade samt några några premiärer. Vill man se detta direkt får man se till att köra igång YouTube eller Twitch klockan 23:00 den 27 oktober. Bonus-PlayStation nedan. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Luxemburg legaliserar cannabis
Första europeiska landet som gör det för odling och användning

Luxemburg meddelade under gårdagen att de kommer bli det första europeiska landet som legaliserar både odling och användning av cannabis. Den nya lagstiftningen säger att vuxna över 18 år i Luxemburg kommer få använda cannabis och växa upp till fyra växter per hushåll. Att konsumera cannabis på en offentlig plats kommer dock att förbli olagligt. I samband med denna avkriminalisering av drogen så kommer landet också att drastiskt sänka de nuvarande böterna för om man åker dit för olagligt innehav av drogen. Politikerna i landet hoppas att detta ska leda till en minskning av narkotikarelaterad brottslighet och att droghandeln på svarta marknader minska. Tumnagel
53.7°
+
Frode Wikesjö
0

McCree blir Cole Cassidy nästa vecka
Första namnbytet i Overwatch

Under sommaren meddelade Overwatch-utvecklarna att de skulle ge karaktären McCree ett nytt namn. Detta eftersom karaktärens namn var baserad på Jesse McCree som lämnade Blizzard efter några bilder på honom dök upp som visade att han var delaktig kring de sexuella trakasserierna som Blizzard nyligen stämdes för. Nu har Blizzard meddelat vad det nya namnet blir och det är Cole Cassidy. Namnbytet kommer ske vid nästa speluppdatering som släpps nu på tisdag den 26 oktober. Under sommaren meddelade Blizzard också att de framöver inte längre kommer döpa några spelkaraktärer efter anställda. Tumnagel
35.7°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan alla på Twitter använda Spaces
Clubhouse-kopia für alle

Twitter låter nu fler användare använda diskussionstjänsten Spaces, vilket är den Clubhouse-liknande tjänsten som man började rulla ut till ett fåtal användare mot slutet av förra året. Med Spaces kan man dra igång privata chattrum och bjuda in andra till diskussioner som förs via tal. Tidigare har man varit tvungen att ha minst 600 följare för att kunna köra Spaces, men nu kan alltså alla användare köra igång dem. Spaces finns för både Android och iOS så om detta är något som man fortfarande känner är bra användning av ens tid så är det bara till att köra igång ett chattrum och leka Heta linjen hela helgen. Tumnagel
35.8°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in Artemis 1 Orion-kapsel på en SLS-raket
NASA:s nästa månfarkost börjar bli redo för avfärd

Det börjar dra ihop sig för uppskjutning av NASA:s första Artemis-uppdrag till månen. I det här videoklippet kan ni kolla in hur det såg ut när NASA för första gången monterade Artemis 1 33,5 ton tunga Orion-kapseln på den SLS-raket (Space Launch System) som ska skjuta upp ekipaget från jorden. Artemis 1 höjd är på hela 98 meter, nästan lika högt som de Saturn-raketer som användes för att skicka NASA:s Apollo-farkoster till månen på 1970-talet. Artemis 1 kommer även att ha med sig 10 stycken mindre satelliter som ska lämnas av under resans gång. Någon gång i början på nästa år är det tänkt att den obemannade Artemis 1-farkosten ska lämna jorden. Den bemannade Artemis 2-farkosten är planerade att åka till månen 2023 men kommer inte att landa där. Någon gång under 2024 hoppas NASA kunna skicka Artemis 3 till månen där det är tänkt att den ska landa två astronauter, vara en kommer att bli den första kvinnliga astronauten på månen. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

AsapSCIENCE pratar om skolans tider
Ungdomar behöver sovmorgon

I denna video diskuterar AsapSCIENCE skolans tider och hur det kanske inte är helt rätt att utvecklande ungdomar ska behöva gå upp så tidigt för skolan. Det är nämligen så att ungdomar har en lite annan dygnsrytm än vuxna och yngre barn, så de kan inte bara kan somna tidigare på kvällen. När vi i den åldern inte får tillräckligt med sömn förhindras bland annat hjärnan att utvecklas optimalt. Borde skoldagar starta senare? Tumnagel
44.6°
+
Hugo Engström
0

Magnesium kan bli nästa bristvara i bilindustrin
Lagren börjar ta slut

Efter bristen på halvledare kan det istället bli magnesium som sätter käppar i hjulet för bilindustrin. Lagren håller nämligen på att ta slut och det kan leda till stora stopp i fabrikerna. Man kan inte ha för stora lager av detta eftersom det börjar oxidera efter tre månader. Magnesium använder tillverkarna bland annat till karosser, växellådor, fälgar, bromsok och krockbalkar. Magnesium tillsätts i legeringarna för att öka deras materialstyrka. Och det finns inget substitut till materialet. Kina står för 85 procent av magnesiumproduktionen globalt och där har produktionen minskats ordentligt. Anledningarna är många - dels skärpta utsläppsmål och att torrtiden gör att vattenkraftens elproduktion minskas så fabrikerna inte får tillräckligt med ström. I staden Yulin tillverkas mycket av det magnesium som skeppas ut till världen och där stängdes nyligen 35 av 50 stycken fabriker. De kvarvarande fick även order om att halvera verksamheten. Tumnagel
33.7°
+
Bobby Green
0

Sony släpper ny kamera
A7 IV får snabbare fokus, högre upplösning och 10-bit 4K

Sony A7 IV är en uppföljare till kameran A7 III. I den nya kameran hittar vi en nyutvecklad 33MP bakbelyst CMOS-sensor med en BIONZ XR-bildprocessor för upp till 8 gånger snabbare processhastighet än förra generationen. Kameran är utrustad med Hybrid AF med snabbare fokusering och "AI-baserad" Eye AF för människor, djur och fåglar. Med kontinuerlig fotografering går det att ta 10 bilder i sekunden med AF-tracking (upp till 800 okomprimerade RAW+JPEG). A7 IV kan även spela in 2,5x slowmotion-video och 4K 60 fps med 10-bitars 4:2:2. Det finns även stöd för olika kreativa förinställningar samt S-Cinetone och S-Log3. För kontrollering av kameran och överföring av bilder finns Wi-Fi och en USB C-port (10 gbps 3.2 Gen 2). Sony A7 IV finns tillgänglig nu och verkar börja levereras i januari. Priset ligger på cirka 30 000 kr för endast kamerahus. Tumnagel
38.2°
+
Hugo Engström
0

Före detta Bioware-folk snackar strul med Mass Effect 3
Lite kvällsnörderi

Obs! Spoilervarning: Videon och artikeln handlar om slutet i Mass Effect 3. Mass Effect 3 har ett rätt ökänt slut som inte gillades av många. När du tagit dig igenom hela pangsessionen med Shepard får du välja mellan två olika alternativ, eller tre om du köttade igenom multiplayer, och dessa ledde till separata slut där den stora skillnaden var mer eller mindre färg. Slutet fick så pass mycket kritik att utvecklarna var tvungna att jobba häcken av sig för att några månader senare släppa en uppdatering med ett lite matigare slut som var värdigt trilogin. I videon ovan får vi höra från före detta Bioware-utvecklare om hur det var att jobba med denna uppdatering. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

KTH och MIT visar upp robottyg
OmniFibers kan anpassa sig efter bäraren

Forskare på svenska KTH och amerikanska MIT har utvecklat en slags robottextil som själv kan känna av hur mycket det töjs och förändra sin struktur och elasticitet efter detta. Tyget har fått namnet OmniFiber och innehåller sensorer som känner av hur mycket det töjs. Formen på tyget kan sedan anpassas genom att vätska eller luft pressas in i kanaler så att tyget antar den önskade formen. Det hela beskrivs likna en slags artificiell muskel. Forskarna förelår att OmniFiber till exempel skulle kunna användas för att låta till exempel sångare och idrottare att träna upp sin andning eller för patienter som behöver öva upp sin andningsfunktion efter olika operationer. I klippet ovan kan ni kolla in hur OmniFiber fungerar lite närmare. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsches laddnätverk genererar nu över 1.21 Gigawatt
Tillräckligt för att kunna resa Tillbaka till framtiden

Igår var det Tillbaka till framtiden-dagen. För att uppmärksamma detta meddelade Porsche att tack vare expansionen av laddnätverken Electrify America och Ionity genererar dessa nu över 1.21 Gigawatt vilket är en siffra som alla Tillbaka till framtiden-nördar har koll på. Det var nämligen den effekten som krävdes för att Dr. Emmett Browns tidsmaskin skulle fungera. Man tog därför en kopia på filmbilen, en Taycan Turbo S och skådespelaren Donald Fullilove som spelade Goldie Wilson i filmerna och gjorde det vi ser här. Tumnagel
42.8°
+
Bobby Green
0

Sony ansöker om patent för att kicka ut online-spelare
Tittare kan rösta eller betala för att få spelare utslängda

Kotaktu skriver om en patentansökan från Sony där företaget beskriver ett system som skulle låta tittare få möjligheten att kicka ut spelare de ogillade från olika onlineturningar. Patentet kallas för "Spectators vote to bench players in a video game" och där beskrivs funktioner där tittare skulle kunna rösta eller betala för att få specifika spelare utslängda från online-matcher. Det beskrivs också hur tittarna skulle kunna skicka uppmaningar till spelarna att förbättra sitt spel innan de eventuell röstas ut. Sony skriver att ett dylikt system skulle kunna "förbättra funktionaliteten och interaktiviteten för spelare". Personligen tycker jag det låter som en rätt kass idé. Förhoppningsvis slipper vi se sådana här system i turneringar för online-spel oavsett om Sony beviljas patent för det här eller inte. Klippet ovan har inte så mycket med artikeln att göra utan kändes mest som ett bra sätt att starta helgen på. Go wild, någorlunda i alla fall, och ha en trevlig helg. Tumnagel
23.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Razer börjar sälja datorkomponenter
Vattenkylning, fläktar och PSU

Razer fortsätter bredda sitt sortiment med PC-prylar. Nyligen började företaget kränga chassin och i samband med Razercon har gänget meddelat att de kommer börja sälja saker att sätta i datorerna. Mer specifikt vattenkylning, fläktar med fläktkontroller samt strömförsörjning. Razer Hanbo är företagets nya allt-i-ett-vattenkylare som Razer tagit fram med Asetek. Enligt Razer ska Hanbo vara duktig på att hålla komponenter kalla samtidigt som hela bygget är relativt tyst. Hanbo kommer i storlekarna 240 och 360 mm och release kommer ske i november. Pris är för tillfället okänt. Kunai heter Razers nya fläktar som kommer i storlekarna 120 och 140mm. 120-fläkten kan snurra i 2200 rpm och den större i 1600 rpm. Givetvis finns en hel del RGB-belysning, mer specifikt 18 LEDs i 120mm och 22 i 160mm, och dessa kommer du kunna kontrollera Razer Synapse-mjukvaran, som även låter dig kontrollera hastighet. Kunai-fläktarna börjar säljas idag för 45 dollar. Razer säljer även en PWM-fläktkontroll som du kan koppla in åtta Kunai-fläktar i för 50 dollar. Den sista nya komponenttjofräsen är PSU:n Katana som kommer finnas tillgänglig med en effekt på 750W till 1600W och har modulär kabelhantering. Katana kommer börja säljas i början av 2022. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Microsoft fixar problemen med AMD-chips i Windows 11
Efter att först ha gjort dem värre

Igår släppte Microsoft en uppdatering till Windows 11 som ska lösa problemen med AMD-chip som vi skrivit om tidigare. Det ena av de två problemen AMD hittade i tidigare versioner av Windows 11 ska nu vara fixade i Build 22000.282. Denna version ska vara tillgänglig som en valfri uppdatering i Windows Update för alla Windows 11-användare. En tidigare uppdatering för Windows 11 gjorde faktiskt problemen ännu värre, men dagens version bör lösa det för gott. Det andra problemet ska ha legat på AMD:s sida och även det är fixat med nya drivrutiner, närmare bestämt version 3.10.08.506. Denna version av Windows 11 fixar även andra buggar som att start-menyn inte kunde öppnas och fördröjningar med Bluetooth-möss och tangentbord. Här finns all info om uppdateringen. Tumnagel
40.3°
+
Hugo Engström
0

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes släpps idag
Nytt skräckäventyr!

Gillar ni Supermassive Games interaktiva skräckhistorier? Då har vi goda nyheter då det senaste tillskottet i The Dark Pictures Anthology släpps idag. House of Ashes heter det och finns nu tillgängligt till PC, PS4, PS5, Xbox One och Xbox Series X/S. I House of Ashes får vi följa en trupp elitsoldater som letar efter massförstörelsevapeni Irak, men lyckas i stället hamna mitt i ett uråldrigt sumeriskt tempel som huserar lite övernaturliga väsen. I vanlig ordning får spelaren kontrollera flera av karaktärerna och beroende på vad vi gör för val så kommer berättelsen ändras. Ordet på gatan är också att detta är det bästa The Dark Pictures Anthology-spelet utvecklarna gjort, så om man varit lite opepp på spelserien innan verkar House of Ashes vara ett bra kapitel att hoppa in i. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Agnes släpper nytt album
Lyssna på Magic Still Exists här

Det har gått nästan tio år sedan Agnes senaste album men nu är det återigen dags för ett nytt. Detta heter Magic Still Exists och innehåller elva stycken spår. Musiken är mer disco än tidigare och Agnes har låtit sig inspireras av Giorgio Moroder, Sun Ra och Sylvester under skapandet av albumet. Genren kallar hon för Spiritual disco. Så här säger hon om det: "Att blanda spirituella texter med disco kändes både lockande och nödvändigt. Disco står för frihet, att utrycka sig själv och inte skämmas. Men musiken var också något jag behövde göra för att växa spirituellt och stärka mig själv. En möjlighet att ta det jag har inom mig, multiplicera det och leka med det." Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Ny singel från Abba
Just a Notion

Den 5 november släpper Abba sitt nya Album Voyage. Nu har ytterligare en singel släppts från plattan och den heter Just a Notion. Egentligen är det en gammal låt som har fått nytt liv igen. Så här säger Björn Ulvaeus om den: "Wikipedia says this track was recorded in September 1978, which sounds about right. That puts it in between ABBA the Album and Voulez-Vous, and it would have been included in the latter had we not decided against it. Why did we decide against it? In hindsight, I don’t have a clue. It’s a good song with great vocals. I know that we played it to a publisher in France and a couple of other people we trusted and as far as I can remember they liked it very much. So it’s a mystery and will remain a mystery. Now Benny has recorded a new backing track to which we’ve added drums and guitars, but all vocals are from the original 1978 tracks. In a way, it demonstrates what we plan to do with ABBA Voyage in 2022. There, we will have a live band playing, but all vocals will be from the old recordings. Just a Notion’ is a ridiculously happy song and hopefully it will cheer you up in these dark times!" Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Oumph! börjar med kebab
Gjord på ärtprotein

Oumphs Döner Style Kebab har tidigare under hösten lanserats i Storbritannien till reaktioner som ”Your best product yet” och ”Game changer” från personer som testat den växtbaserade kebaben. Oumph! Döner Style Kebab är gjord på ärta, grillad och skuren från spett, precis som traditionell kebab. Man släpper även Oumph! Crispy Buffalo Bites som är saftiga bitar gjorda på soja marinerade i en het, syrlig buffalosås och panerade i en krispig cornflakes-coating. Den veganska kebaben ska ha funnits på hyllorna sedan vecka 39 och ett paket på 400 g kostar cirka 54 kr. Tumnagel
88kg
+
Hugo Engström

Tut i luren! Idag är det Champagne Day!
Grattis!

Man kan dricka champagne varje dag om man så vill det, men kanske lite extra mycket idag eftersom det är Champagne Day. Sen att det även är fredag är väl alltid en bonus. Så korka upp någon trevlig flaska som du har haft liggandes länge och som hamnat i facket "för fin för att dricka just nu" och njut. Skål! Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Årets tomteglass från Sia är här
Vit Chokladbräck med Polka

Affärerna är fulla med julprylar redan och mängder av olika godsaker börjar släppas inför den kommande mysperioden. Glass kanske inte alla äter när det börjar bli kallt men även här ska det julas såklart. Sia presenterar nu årets tomteglass och det är Vit Chokladbräck med Polka. Den innehåller vit chokladgräddglass med polkakulor och bitar av vit choklad. Kommer till butik från vecka 44. Tidigare Tomteglassmaker är Skumtomte (2017), Lussebulle (2018), Marsipangris (2019) och Glöggmys (2020). Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Swedish House Mafia och The Weeknd släpper låt
Moth To A Flame

Efter en kort teaserkampanj är nu Swedish House Mafia och The Weeknds låt Moth To A Flame släppt och så här låter den i sin helhet. Vad tycker ni? Bonus-intervju nedan. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Tesla ska börja sälja öl
Giga Beer ska säljas i Cybetruck-flaskor

Under en presentation av Teslas Gigafactory i Berlin förra veckan så meddelade företagets vd Elon Musk att man nu även kommer att börja sälja öl. Tesla har registrerat de båda varumärkena "Giga Beer" samt "Giga Bier" för de ölen man planerar att börja sälja. Som synes i videoklippet ovan så planerar Tesla att sälja sitt öl i flaskor vars design verkar vara inspirerade av företagets futuristiska modell Cybertruck. Elon Musk sa under presentationen att han hoppas att Tesla kan börja sälja öl någon gång under nästa år. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Mapei och Rusiak bildar gruppen MOR
Med producenten Fredrik Okazaki

Tanken var att Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak skulle skriva lite saker till Mapeis kommande platta, men istället blev det en ny grupp som kom att kallas MOR. Första låten från den nya konstellationen kallas för Spitfire och här blandas Mapeis fantastiska röst med harpa och stråkorkester. Rått och vackert på en och samma gång. Rusiak är en legendar i hiophop-sverige, Fredrik har jobbat med Robyn, FKA Twigs, Yung Lean och Royksopp och Mapei har vi tidigare hört bland annat med superhiten Donx27t wait. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Klocka som matchar din Pininfarina Battista
Från Bovet

Det är klart att du måste matcha din nya Pininfarina Battista med en fet klocka på armen. Därför har Pininfarina gått samman med den anrika urtillverkaren Bovet och tagit fram det vi ser här - Battista Tourbillon. Faktiskt den första Bovet har tillverkat med asymmetriska visare. På insidan sitter ett helt nytt urverk som har en kraftreserv på tio dagar. Klockan är i samma färg (Iconica Blu) som Anniversario-versionen av bilen. Endast 90 stycken exemplar kommer att tillverkas - 30 i titan, 30 i rött guld och 30 i platina. Prislappen börjar på 265.000 euro. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Ny kudde som leder bort värme
Ska göra att du somnar fortare

Emma - The Sleep Company är ett tyskt företag som säljer madrasser, sängar och andra sov-relaterade saker. Nu lanserar de en ny produkt i deras Diamond Degree-serie och det är en kudde som ska hjälpa till att sänka kroppstemperaturen och leda bort värme under natten - något som ska göra att du somnar fortare och förbättrar djupsömnen. Kudden är 70 centimeter lång, 40 hög och 12 centimeter tjock. Den har tre justerbara lager bestående av Diamond Degree-skum, stödjande HRX-skum och Memory-skum. Släpps den 22 oktober här och kostar 1799 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Saudiarabien bygger hotell på oljeplattform
Om man vill turista till havs

Saudiarabiens Public Investment Fund (PIF) kommer att investera i ett hotellbygge till havs där det är tänkt att turister ska bo på en ombyggd oljeplattform. Resorten kallas för "The Rig" och de tre hotellen på plattformen kommer att ha 800 rum för uthyrning tillsammans. Sammanlagt kommer resorten att uppta en yta på 150.000 kvadratmeter och även inkludera elva restauranger, berg-och-dalbana, pariserhjul, vattenrutschbana, go cart-bana, bungy jump-torn, flera pooler, scener och annat. När The Rig kommer att vara färdigbyggt och börja kunna ta emot turister finns det än så länga inga uppgifter om. Här nedan hittas en reklamfilm för det hela. Tumnagel
71kg
+
Wille Wilhelmsson

IWC och Hot Wheels släpper klocka
Kommer i en liten verktygslåda

I samband med den 78:e upplagan av Goodwood Members Meeting har klocktillverkaren IWC Schaffhausen tillsammans med leksakstillverkaren Hot Wheels tagit fram en klocka och en liten leksaksbil i form av en klassisk Mercedes 300 SL. Endast 50 stycken exemplar kommer att bli till och det första auktioneras iväg av Bonhams, pengarna kommer gå till välgörenhet. Allt kommer förpackat i en snygg verktygslåda. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green