m
Hyundai visar den kompakta suven Kona

Hyundai visar den kompakta suven Kona
Kommer som elbil nästa år

Bil / Hyundai

Uppdaterad med interiörbilder och pressmeddelande.

Nya kompaktsuvar dyker upp titt som tätt och en av de senaste är Hyundais nya modell Kona. Det här blir en konkurrent till
Toyota C-HR, Honda HR-V, Jeep Renegade och givetvis Nissan Juke. Namnet Kona kommer från en kustregion på Hawaii. Euisun Chung som är Vice Chairman hos Hyundai säger följande om den nya bilen:

"With the Kona, we have created a stylish and highly functional compact SUV, perfectly suited to the needs of customers who pursue challenging, action-filled lifestyles. We aim to set new standards for the compact SUV segment, with appealing design, cutting-edge connectivity and class leading safety features."

För tillfället får vi endast exteriöra bilder och de visar en modell som troligtvis sneglat lite på Jeep Cherokees något lustiga ansiktet och inspirerats av detta. Sen känns profilen i övrigt lite Citroën och man kan säkert hitta flera andra märken i denna om man tittar noga. Baken känns dock mest Hyundai. På insidan finns teknik som Android Auto och Apple CarPlay, HD Radio, 4G, backkamera och ett infotainmentsystem som erbjuds med antingen 5, 7 eller 8-tumsskärm. På säkerhetssidan hittar vi en head-up-display, filvarnare, automatiskt helljus, döda-vinkeln-varnare och en Forward Collision-Avoidance Assist. Kona bygger på en ny plattform som även delas med den kommande modellen Stonic och den mäter 4,16 meter i längd, 1,8 i bredd, 1,55 på höjden och har en hjulbas på 2,6 meter. I bagagerummet ska man få in 361 liter och om man fäller baksätet sväljer det istället 1 143 liter.

Instegsmotorn blir en 2-liters fyra utan överladdning med 147 hästar och 179 newtonmeter i vrid. Till den kopplas en sexpetad manuell växellåda. 0-100 km/h ska gå på tio sekunder och toppfarten anges till 194 km/h. Det finns självklart fler motoralternativ, bland annat diesel. Fyrhjulsdrift ska gå att få, annars är det framhjulsdrift som gäller. Nästa år kommer även en helt eldriven version att presenteras och den ska ta sig 40 mil på en laddning.

Kona börjar säljas i Korea nästa månad och till Europa kommer den senare i år.

Visa
Pressmeddelande
Helt nya Hyundai KONA - You drive it. You define it.

Helt nya KONA bygger vidare på Hyundai Motors trovärdighet inom SUV-segmentet med en progressiv design som ska locka nya kunder, göra märket mer attraktivt och stödja företagets mål bli den ledande asiatiska biltillverkaren i Europa till 2021.
Helt nya KONA har en elegant, stilren design med LED-strålkastare, tvåfärgat tak och tio distinkta karossfärger att välja mellan.
Färgade sömmar på säten och ratt och färgaccenter kring ventilationsmunstycken ger kupén en unik och personlig känsla.
KONA är en fulländad SUV med fyrhjulsdrift, 7DCT och Hyundais senaste drivlinor – välj mellan moderna turboladdade bensinmotorer och till nästa år även dieselteknologi.
Hyundais första head up-display med klassledande luminans projicerar viktig information direkt i förarens synfält.
Hyundais första Display Audio-system gör det enkelt att använda Apple CarPlay och Android Auto på bilens 7-tumsskärm.
En ny förstklassig ljudanläggning från Krell med åtta högtalare och ett slutsteg ger alla passagerare en ljudupplevelse i verklig konsertklass.
En mängd aktiva säkerhetsfunktioner, inklusive autobroms (AEB) med detektering av fotgängare.

13 juni, 2017 - ”Helt nya KONA är mer än bara en ny SUV från Hyundai – den är en viktig milstolpe på vår resa mot att bli den främsta asiatiska biltillverkaren i Europa till 2021”, säger Thomas A. Schmid, vd för Hyundai Motor Europe. ”KONA har äkta SUV-gener, en progressiv design och premiumfunktioner som speglar den moderna bilägarens livsstil, stärker varumärket och attraherar nya kunder.”

Hyundais SUV-familj växer progressivt

Sedan Santa Fe lanserades 2001 har Hyundai Motor sålt över 1,4 miljoner SUVar i Europa och blivit ett etablerat märke i segmentet. Tucson är Hyundais snabbast säljande SUV med över 200 000 sålda bilar i Europa sedan 2015. Nu får Hyundai Motor en fjärde medlem i sin SUV-familj, som sedan tidigare består av Grand Santa Fe, Santa Fe och Tucson. Helt nya KONA är en fulländad SUV i B-klassen med djärv och progressiv design, kraftfulla motorer, premiumfunktioner, smidiga uppkopplingsmöjligheter och de senaste säkerhetsfunktionerna. KONA speglar den moderna, urbana bilägarens livsstil och visar självsäkert vem du är. You drive it, You define it.

Helt nya Hyundai KONA är en viktig milstolpe för Hyundai Motor Europe som planerar att lansera 30 nya modeller och bli det ledande asiatiska bilmärket i Europa till 2021.

Stilren exteriör

Helt nya KONA utstrålar styrka med sin uttrycksfulla front och Hyundai Motors nya Cascading Grille.
De dubbla strålkastarna med LED-varselljus ovanför LED-strålkastarna förstärker det självsäkra intrycket och ger bilen en progressiv känsla med svepande och stilsäkra linjer. KONA har en rymlig, aggressiv karossdesign som står brett på vägen, vilket ytterligare framhäver bilens djärva front och bakparti. Det tvåfärgade taket i kombination med tio distinkta karossfärger öppnar många möjligheter att skapa en personlig stil.

Exklusiv interiör

Invändigt ger instrumentbrädans släta ovansida ett stilrent, exklusivt intryck, medan lackade detaljer förstärker bilens robusta och högteknologiska karaktär. Kupén är uppseendeväckande rymlig och ger utmärkt sikt i alla riktningar. Möjligheten att välja mellan kontrastfärgade och matchande sömmar på säten och ratt visar den detaljomsorg som lagts ned vid utvecklingen av den sofistikerade inredningen.

Moderna drivlinor och fyrhjulsdrift

Inledningsvis erbjuds KONA med två kompakta, turboladdade bensinmotorer med kraftfullt vridmoment vid låga varvtal och utmärkt bränsleeffektivitet. Standardmotorn 1,0 l T-GDI på 120 hk säljs med en sexväxlad manuell låda (preliminär bränsleförbrukning vid blandad körning 5,3 liter/100 km). Det kraftfullare motoralternativet 1,6 l T-GDI erbjuder 177 hk med Hyundais egenutvecklade sjuväxlade dubbelkopplingslåda (7DCT) och fyrhjulsdrift (preliminär bränsleförbrukning vid blandad körning 7,3 liter/100 km). Den valfria fyrhjulsdriften förbättrar köregenskaperna i alla situationer på snö, grus och vanliga vägar med upp till 50 % drivning på bakhjulen. Under sommaren 2018 kommer Hyundai lansera nästa generations 1,6-liters dieselmotor för KONA. Även den kommer att säljas med en sexväxlad manuell låda och Hyundais effektiva och responsiva automatväxlade dubbelkopplingslåda 7DCT, med fyrhjulsdrift som tillval.

Head up-display och nya uppkopplingsmöjligheter

KONA är utrustad med Hyundais första head up-display som projicerar viktig information direkt i förarens synfält. Klassledande luminans och en bild på 8 tum gör den enkel och snabb att läsa även i dagsljus för en ännu säkrare körupplevelse.

Helt nya KONA lockar också med en mängd anslutningsmöjligheter för mobila enheter. Alla navigations-, media- och uppkopplingsfunktioner samlas i ett underhållningssystem med 8-tumsskärm (tillval) och stöd för både Apple CarPlay och Android Auto. Infotainmentssystemet inkluderar sju års prenumeration på LIVE-tjänster med väder-, trafik- och fartkamerainformation i realtid och onlinesökningar efter intressanta platser.

En annan premiär för Hyundai är Display Audio-systemet, som låter passagerare visa innehåll från sina mobiltelefoner på bilens 7-tumsskärm med Apple CarPlay och Android Auto. Display Audio erbjuder smidigare uppkopplingsmöjligheter för alla i bilen och låter dig använda telefonens navigationsappar, ringa samtal, diktera meddelanden och streama musik medan du kör.

En qi-laddplatta för trådlös laddning av mobiler finns som tillval för smidig laddning under resan.

Smarta säkerhetsfunktioner i en robust stålkaross

Helt nya KONA är designad för en aktiv livsstil utan att kompromissa med säkerheten. Den erbjuder de senaste säkerhetsfunktionerna, bland annat autobroms (AEB) med detektering av fotgängare, dödavinkelnvarning, varning för korsande trafik vid backning, filhållningsassistans, trötthetsvarnare för föraren, fasta kurvstrålkastare och helljusassistans.

Hyundai Motor är den enda biltillverkaren som själva tillverkar stålet till sina bilar. En högre andel höghållfast stål, mer presshärdning och 115 meter strukturlim ger KONA tydliga fördelar i form av en starkare, styvare och lättare kaross med bättre dynamiska egenskaper och optimalt passagerarskydd.

DESIGN

Helt nya KONA kombinerar Hyundais nya designidentitet med en mer aggressiv stil. Resultatet är en helt unik kompakt SUV i B-klassen med äkta SUV-gener, progressiv design och premiumfunktioner som attraherar nya, moderna kunder.

Utvändig design

Helt nya KONA har en karaktäristisk, kontrastfärgad stötfångarbeklädnad och en kraftfull, muskulös kaross som står brett och stadigt på vägen. Separata LED-varselljus ovanför LED-strålkastarna ger bilen en unik och progressiv personlighet. KONA har också Hyundai Motors karaktäristiska Cascading Grille med ett nätmönster som framhäver bilens uttrycksfulla, dynamiska design.

Det smidiga, kompakta intrycket förstärks av den eleganta profilen med kort överhäng bak och vingformade stötfångare som utstrålar rörelse och fart. Den eleganta taklinjen kompletteras av takskenor som underlättar en aktiv livsstil och gör det enkelt att montera till exempel en surfbrädeshållare. KONA har en sofistikerad stil som understryks av silverfärgade, matta detaljer kring dimljus och luftintag fram, sidor och hasplåt. Samtidigt förbättrar luftgardiner vid den främre stötfångarens sidor de aerodynamiska egenskaperna genom att skapa luftvirvlar i hjulhusen.

Bakdelen hämtar inspiration från fronten med en unik stötfångarbeklädnad som sträcker sig runt hörnet med infällda smala LED-bakljus, blinkers, backljus och andra grafiskt iögonfallande element. Helt nya KONA har också en sportig takspoiler med inbyggda LED-bromsljus. Karossens bredd (1 800 mm) och låga höjd (1 550 mm) ger KONA ett djärvt, självsäkert intryck, som intensifieras av 18-tums tvåfärgade lättmetallfälgar (235/45R18). Helt nya KONA kan även beställas med 17-tums lättmetallfälgar (215/55R17) och 16-tums lättmetall- eller stålfälgar (205/60R16).

Det breda, låga intrycket förstärks också av bilens längd på 4 165 mm och axelavstånd på 2 600 mm.

KONAs tvåfärgade tak öppnar många möjligheter att skapa en unik, personlig stil. Tio karossfärger och två takdesigner ger sammanlagt 20 färgkombinationer att välja bland.

Invändig design

KONAs utvändiga design återspeglas i kupén, där instrumentbrädans släta, rundade ovansida bildar en effektfull kontrast mot mörklackade detaljer som framhäver bilens robusta och teknologiska karaktär. Tre färgteman ger möjlighet att skapa en personlig stil med färgaccenter i orange, lime eller rött kring ventilationsmunstycken, växelspak och startknapp samt kontrastfärgade sömmar på säten och ratt. Alla färgteman levereras med ett svart innertak. En halvperforerad läderratt fulländar KONAs stilsäkra kvalitetsinredning, som enkelt kan anpassas efter bilägarens personliga smak, temperament och aktiva, oberoende livsstil.

Navigationssystemet med en 8 tum stor pekskärm (tillval) samlar alla navigations-, media- och uppkopplingsfunktioner på en plats. Den är ergonomiskt placerad och säker att använda. Klimat- och temperaturreglage är placerade i mittkonsolen och kan enkelt justeras utan att ta ögonen från vägen.

Helt nya KONA erbjuder flera funktioner för lyxig vardagskomfort. En eluppvärmd ratt (tillval) är ovärderlig under kalla vinterdagar. Den smarta nyckeln och startknappen gör det enkelt att starta bilen med bara en knapptryckning. KONAs elmanövrerade 8-vägs framstolar med 2-vägs svankstöd ger en enastående sittkomfort för både förare och passagerare. Framstolarna är dessutom både eluppvärmda och ventilerade med tre lägen för en oslagbar körupplevelse, oavsett väder och årstid.

Helt nya KONA har rejält med plats för både passagerare och bagage. I dörrarna finns praktiska förvaringsfickor och hållare för 1,5-litersflaskor. Benutrymmet är också generöst: 1 054 mm fram och 880 mm i baksätet. Lastutrymmet på 361 liter (VDA 211) gör vardagen smidigare och genom att fälla ett säte (60:40) får även längre föremål plats. Med båda ryggstöden nedfällda rymmer KONA hela 1 143 liter (VDA 214) – perfekt för spontana helgäventyr och långresor.

PRESTANDA

KONA är utrustad med kompakta turbomotorer för högre bränsleeffektivitet och bättre köregenskaper. Det finns ett motoralternativ för varje livsstil – oavsett om du älskar utmanande bergsvägar eller mest håller dig till stadsmiljöer. Helt nya KONA är en fullfjädrad SUV med fyrhjulsdrift och en smidig, effektiv 7-stegad automatlåda med dubbelkoppling (7DCT) som tillval.

Nya, kompakta bensinmotorer på 1,0 T-GDIoch 1,6 T-GDI

1,6 T-GDI är Hyundais egenutvecklade och nedbantade fyrcylindriga turbomotor på 177 hästkrafter och ett vridmoment på 265 Nm. Den accelererar från 0 till 100 km/h på 7,9 sekunder och imponerar under stadskörning, men njuter även av utflykter på mer utmanande vägar. 1,6-litersmotorn levereras med Hyundai Motors nyutvecklade fyrhjulsdrift och den mjukväxlande automatlådan 7DCT.

Som ett alternativ finns den trecylindriga kompakta turbomotorn 1,0 T-GDI på 120 hästkrafter och ett vridmoment på 172 Nm. Turbon har elektroniskt styrd avgasåtercirkulation som förbättrar bränsleeffektiviteten genom att minimera pumpförluster och förbättra både respons och vridmoment vid låga varv. GDI-insprutning med sex hål och extra högt tryck på 200 bar säkerställer en fullständig bränsleförbränning för mindre utsläpp och utmärkt bränsleekonomi. Denna motor levereras med framhjulsdrift och 6-växlad manuell låda.

Nyutvecklas U 1.6 dieselmotor

Till sommaren 2018 kommer KONAs modellprogram att utökas med en nyutvecklad och bränslesnål fyrcylindrig turbodiesel på 1,6 liter med två olika effektuttag. Standardmodellen beräknas få 115 hästkrafter, en 6-växlad manuell låda och framhjulsdrift. Den mer kraftfulla motorn erbjuder preliminärt 136 hästkrafter och ett imponerande vridmoment på 320 Nm i kombination med 7DCT-lådan. Naturligtvis går det också att välja mellan fram- och fyrhjulsdrift.

7-stegad dubbelkopplingslåda

2015 lanserade Hyundai Motor sin första 7-stegade dubbelkopplingslåda som kombinerar fördelarna med manuella och automatiska växellådor. 7DCT minskar bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen med upp till 20 % jämfört med en vanlig 6-stegad automatlåda, samtidigt som accelerationsförmågan förbättras med upp till 10 %.

7DCT består av två torrkopplingar som styrs separat. Det gör att motorkraften kan överföras till udda respektive jämna växlar med oavbrutet vridmoment. För optimal respons är kopplingsaktuatorn elstyrd, samtidigt som en utvändig dämpare minskar ljud och vibrationer under körningen.

Helt nya KONA med 7-stegad dubbelkopplingslåda har två körlägen: normal och sport. I sportläget ändras växelmönstret så att bilen ligger kvar längre på växlarna.

Kör- och vägegenskaper

Med KONA har Hyundais ingenjörer hittat en perfekt balans mellan prestanda och komfort. Bilen känns både pigg och smidig och har enastående kör- och vägegenskaper.

KONA bjuder på en fulländad SUV-upplevelse, bland annat tack vare en markfrigång på 170 mm. Den höga sittpositionen ger föraren god överblick och utmärkt komfort. Samtidigt är interiören extra rymlig tack vare det sänkta golvet och SUV-plattformens optimerade mittunnel, vilket gör KONA ännu mer mångsidig. Modeller med fyrhjulsdrift har också en justerad kraftöverföringsvinkel som förbättrar turbomotorns prestanda.

KONA är en låg och bred SUV som verkligen drar blickarna till sig. Men den låga tyngdpunkten ger också bättre kör- och vägegenskaper, vilket visar att funktion går före form.

Hyundai har lagt ned mycket arbete på det nya hjulupphängningssystemet. McPherson-fjädring med anpassad geometri fram hjälper till med att kontrollera karossrörelserna och absorbera stötar innan de tränger in i bilen. Resultatet är en enastående körkomfort även på ojämna vägar.

Bakvagnen på framhjulsdrivna KONA är försedd med en kopplad torsionsaxel med extra styv torsionsstav för en sportig känsla och utmärkt komfort. Helt nya KONA med fyrhjulsdrift använder i stället en multilink-upphängning bak för optimala vägegenskaper och maximal kurvstabilitet. ATCC (Advanced Traction Cornering Control) är ett avancerat hjälpsystem vid kurvtagning som hanterar understyrning och förbättrar bilens prestanda och stabilitet genom att kontrollera både drivning och dämpning vid acceleration i kurvor.

SÄKERHETS- OCH UPPKOPPLINGSMÖJLIGHETER

Helt nya KONA erbjuder avancerade uppkopplingsmöjligheter som gör enkelt och smidigt att använda din mobil i bilen. Det finns tre system att välja mellan. Standard är en 5-tums monokrom TFT-skärm med radio, Bluetooth, AUX-in och USB-port. Ett steg upp lockar Hyundais Display Audio-system med en 7-tums LCD-pekskärm i färg, integrerad backkamera, Bluetooth, Apple Car Play och Android Auto. Det tredje alternativet är ett navigationssystem med 8 tum stor färgpekskärm, backkamera med dynamiska guidelinjer, Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto, 7 års prenumeration på LIVE-tjänster, 3D-kartor och Lifetime Mapcare™**. KONA har dessutom en centralt placerad informationsskärm mellan varvräknaren och hastighetsmätaren– antingen en 3,5-tums monokrom LCD-skärm (standard) eller en 4,2-tums TFT-färgskärm (tillval).

**Lifetime MapCare™ är handelsnamnet på Hyundais prenumeration på MapCare™ med garanterade årliga gratisuppdateringar av kartor i minst 10 år efter att modellen slutat tillverkas.

Smidigare uppkoppling med Display Audio

Hyundais nya Display Audio-system har en 7-tums högupplöst LCD-pekskärm i färg och smidiga uppkopplingsmöjligheter för mobiler via både Apple CarPlay och Android Auto. Det innebär att du kan använda telefonens navigationsappar, ringa samtal, diktera meddelanden och streama musik medan du kör. Som en extra bonus har Display Audio också en integrerad backkamera med dynamisk vägledning.

8-tums navigationssystem med allt du behöver

Som tillval finns ett underhållningssystem med en 8 tum stor färgpekskärm som samlar alla navigations-, media- och uppkopplingsfunktioner på en plats så att föraren kan fokusera på trafiken. Naturligtvis har systemet både Apple CarPlay och Android Auto som gör det enkelt att streama musik, ringa samtal och använda navigationsfunktioner direkt på skärmen. Dessutom ingår sju års prenumeration på LIVE-tjänster med väder-, trafik- och fartkamerainformation i realtid och onlinesökningar efter intressanta platser. Övriga funktioner är 3D-kartor, Hyundai Motors unika Lifetime Mapcare™** med årliga gratisuppdateringar av kartor och programvara och backkamera med dynamiska guidelinjer.

Trådlös laddning

För att säkerställa att föraren alltid är nåbar har KONA också en qi-laddplatta för trådlös laddning av mobiltelefoner. Batteriets status visas med en liten indikatorlampa ovanför laddplattan. Och när du stänger av motorn visas en påminnelse på instrumentpanelen så att du inte glömmer mobilen i bilen.

KONA har även USB-port och AUX-ingång som standard för ytterligare anslutningsmöjligheter.

Head up-display med klassledande luminans

KONA har Hyundais första head up-display (HUD) som projicerar viktig information direkt i förarens synfält. Det gör den snabbare att läsa av utan att ta ögonen från vägen.

Tack vare en projicerad bild på 8 tum på två meters avstånd och en klassledande ljusstyrka med över 10 000 candela per kvadratmeter erbjuder den nya head up-displayen en enastående läsbarhet i alla ljusförhållanden. Bildens vinkel och höjd kan justeras individuellt för att passa föraren. KONAs head up-display aktiveras med en knapp intill ratten och den genomskinliga skärmen glider ned i instrumentbrädan när den inte används. Head up-displayen ökar säkerheten genom att tydligt visa hastighet, köranvisningar, bränslenivå och varningar från säkerhetssystem som automatisk nödbromsassistans, filhållningsassistans och dödavinkelnvarning.

Förstklassig ljudanläggning från Krell

Dagens kunder ställer höga krav på ljudkvaliteten. Därför har KONA en förstklassig ljudanläggning från Krell med åtta högtalare, inklusive två 20 mm diskanter, fyra 160 mm baselement, en 100 mm mitthögtalare och en 200 mm subwoofer. Det åttakanaliga slutsteget pumpar ut 45 Watt per kanal för en oförglömlig ljudupplevelse på vägen.

Maximal aktiv säkerhet

Helt nya KONA är utrustad med de senaste säkerhetsfunktionerna som uppfyller stränga europeiska säkerhetsstandarder, bland annat automatisk nödbromsassistans (AEB) med detektering av fotgängare, filhållningsassistans (standard), helljusassistans, trötthetsvarnare för föraren (standard), dödavinkelnvarning och varning för korsande trafik vid backning.

Autobroms (AEB) med detektering av fotgängare

Helt nya KONA erbjuder autobroms (AEB) med detektering av fotgängare, en avancerad aktiv säkerhetsfunktion som varnar föraren vid farliga situationer och bromsar automatiskt vid behov. AEB söker av vägen med hjälp av radar och kamerasensorer och fungerar i tre steg. Först varnas föraren med ljus- och ljudsignaler. Därefter appliceras bromskraft beroende på hur stor kollisionsrisken är. I sista hand bromsas bilen maximalt för att undvika en kollision eller minimera skadorna. AEB-systemet aktiveras i hastigheter över 8 km/h då ett fordon eller en fotgängare upptäcks framför bilen.

Filhållningsassistans (LKAS) (standard)

Filhållningsassistans (LKAS) aktiveras i hastigheter över 60 km/h och assisterar föraren för att undvika riskabla manövrar. Systemet känner av bilens position och varnar med ljus- och ljudsignaler om ett oavsiktligt filbyte är på väg att ske. Därefter hjälper systemet föraren att återvända till en säker position med ett mjukt tryck mot rattutslaget.

Helljusassistans (HBA)

Vid mörkerkörning läser helljusassistans (HBA) av vägen i båda färdriktningarna och bländar automatiskt av för mötande eller framförvarande fordon. Så fort läget är fritt tänds helljuset igen.

Trötthetsvarnare för föraren (standard)

Trötthetsvarnare för föraren höjer säkerheten till en helt ny nivå genom att övervaka och analysera styrutslag (riktning och kraft), körtid och bilens position i körfältet. Vid tecken på trötthet eller bristande uppmärksamhet varnas föraren med en ljudsignal och ett meddelande om att det kanske är dags för en paus. Denna säkerhetsfunktion fungerar i hastigheter mellan 60 och 180 km/h.
Dödavinkelnvarning (BSD)

Dödavinkelnvarning (BSD) använder radar för att känna av bakomvarande trafik. När ett fordon befinner sig i döda vinkeln tänds en varningslampa på sidospeglarna. Om du slår på en körriktningsvisare utlöses dessutom en akustisk varningssignal. Systemet fungerar även vid filbyten.

Varning för korsande trafik (RCTA)

Vid utbackning från parkeringsfickor kan det vara svårt att ha översikt. RCTA minskar risken för kollisioner genom att söka av 180 grader bakom bilen med radar. Systemet känner av korsande trafik och varnar med en ljus- och ljudsignal vid risker.
Passiv säkerhet i toppklass

Helt nya KONA är tillverkad med en hög andel höghållfast stål, som både ger en överlägsen vridstyvhet och bättre säkerhet tack vare sin förmåga att absorbera krockenergi med minimal distorsion vid kollisioner.

En större användning av presshärdning och en rund säkerhetsbur i höghållfast stål ger KONA en extra stor säkerhetszon för enastående krockegenskaper. Karosskonstruktionen är byggd för attavleda och fördela energi i olika riktningar i händelse av en olycka.

KONA har också sex luftkuddar – två fram, två sidokuddar och två krockgardiner – för att skydda de åkande från skador.

Svensk lansering

Helt nya KONA lanseras i Sverige under oktober, 2017. Svenska priser är ännu inte fastställda.
38.8°
0

Hyundai visar den kompakta suven Kona

Kommer som elbil nästa år

En titt på insidan av Air Force One
Intressant!

De senaste dagarna har det klassiska begreppet Air Force One varit på tapeten flera gånger så här kommer en titt på vad det egentligen är. Det man brukar referera till är den jumbojet som ofta syns när USAs president är ute och flyger, men det handlar faktiskt om två jumbojets som delar på bördan och om presidenten hoppar in i en liten Cessna av någon anledning så är det cessnan som är Air Force One. Det flygplan som presidenten befinner sig på är helt enkelt Air Force One. Här får vi reda på en massa rolig fakta om jumbojetsen, bland annat har man en herrans massa mat ombord, kan tanka i luften och så finns det färskt blod till presidenten om bord om det skulle behövas. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Microsoft höjer priset på Xbox Live Gold i USA
En dollar dyrare i månaden

Microsoft meddelar idag att man kommer höja priset på Xbox Live Gold-prenumerationen i USA och på vissa marknader med en dollar i månaden. Priserna i USA har tidigare legat på 10 dollar för 1 månad och 25 dollar för 3 månader. Det har tidigare varit möjligt att köpa ett års Xbox Live Gold för 60 dollar, men Microsoft har tagit bort den möjligheten via sina kanaler. Det är dock fortfarande möjligt att köpa årsprenumeration via andra butiker. Med ändringen kommer priset nu ligga på 11 dollar i månaden eller 30 dollar för 3 månader samt 60 dollar för 6 månader. Microsoft motiverar prishöjningen i USA med att då värdet av tjänsten har ökat. På sin hemsida skriver Microsoft detta om prisändringen: “Periodically, we assess the value and pricing of our services to reflect changes in regional marketplaces and to continue to invest in the Xbox community; we’ll be making price adjustments for Xbox Live Gold in select markets. In many markets, the price of Xbox Live Gold has not changed for years and in some markets, it hasn’t changed for over 10 years.” I och med prisökningen har det blivit lite mer intressant att kika på Game Pass Ultimate. I USA kostar tjänsten 15 dollar i månaden och för det får man tillgång till Xbox Game Pass-biblioteket på Xbox och PC samt utvalda titlar att köra på Android via xCloud samt alla fördelar man får med Live Gold, som möjligheten att spela online. Vi har inte hittills inte sett några indikationer på att Xbox Live Gold kommer att höjas här i Sverige, men vi inväntar svar från Xbox och uppdaterar artikeln så fort det trillar in. På tal om Xbox Live Gold så har Microsoft idag presenterat de spel Gold-prenumeranter kommer få tillgång till i februari. Den här gången är det fem titlar i stället för fyra, vilket är rätt snällt. Titlarna och när de kommer vara tillgängliga har ni nedan: Gears 5 (1 - 28 februari) Resident Evil (1 - 28 februari) Dandara: Trials of Fear Edition (16 februari till 15 mars) Indiana Jones and the Emperor’s Tomb (1 - 15 februari) Lost Planet 2 (16 - 28 februari) Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Med Balldo kan du ha sex med pungen
Aj?

I och med att man följer massvis med olika medier för att hitta saker att skriva om så hittar man ibland lite underliga produkter. Som Balldo, till exempel. Det är en sexleksak användaren trär över sin pung och som gör att du kan penetrera din partner med pungen. Balldo är gjord i mjuk silikon med en inre kärna som håller hela paketet stabilt även när man stöter på rejält. Håligheten för pungen ska vara stor nog att passa majoriteten av testiklarna, vilket är bra antar jag. Balldo är för tillfället i prototypfas, men räds icke äventyrliga sexentusiaster! En crowdfundingkampanj kommer dra igång inom kort och årets sextjofräs kommer ni möjligtvis kunna lägga vantarna på någon gång i framtiden. Eller inte alls. Det beror väl helt på hur bra det går för gänget att samla ihop kosing. I videon nedan, som ni troligtvis inte kan ses här på på grund av Youtubes nya åldersrestriktioner, kan ni se hur det hela fungerar. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Mrwhosetheboss testar batteriet på S21 Ultra
Jämför med tidigare flaggskepp

Mrwhosetheboss håller på att hårdgranska S21 Ultra för tillfället och har släppt en ny video i testprocessen. Den här gången är det batteritiden som hamnar under luppen och mer specifikt undersöks det hur telefonens batteri står sig mot tidigare flaggskepp som Note 20 Ultra, S20 Ultra, iPhone 12 Pro Max och iPhone 11 Pro Max. S21 Ultra är utrustad med Exynos 2100 och Samsung skryter i vanlig ordning om att processorn har blivit mer kraftfull och drar mindre batteri än tidigare. I testet ovan får vi reda på att det stämmer, även om skillnaden mellan förra årets flaggskepp från Samsung är rätt marginell. Resultatet visar att S21 Ultra är rätt kompetent på batterifronten och slår de andra enheterna på fingrarna genom att överleva längst. Mer specifikt 8 timmar och 41 minuter. På andraplats hamnar iPhone 11 Pro Max som överlever i 8 timmar och 6 minuter medan iPhone 12 Pro Max dör vid 7 timmar och 56 minuter. "Amen André, ditt praktarsel, varför gör ni inga egna tester?!" kanske ni sitter och tänker just nu. Det är på ingång. S21 Ultra och S21 trillar in på måndag, så åsikter bör dyka upp innan telefonerna börjar säljas 29 januari. I och med att undertecknad fått peta på dummy-enheter i samband med releasen så kan jag i alla fall säga att designen verkligen är top notch. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

BMW ska slimma sitt utbud
Och fokusera på elbilar

De senaste åren har BMW snurrat till det ganska så rejält med alla sina modeller och versioner på bilar. Designen också men det vet ni ju redan. Nu verkar det som att de själva har insett att något måste göras, så därför kommer utbudet att slimmas ned framöver. Fokus kommer även att läggas på eldrivna bilar, något som är på duktig frammarsch just nu. Det hela gör man självklart för att få lite bättre lönsamhet, speciellt efter ett tufft coronaår. När rockaderna inom utbudet kommer att träda i kraft återstår att se, men vi kan nog förvänta oss att en del modeller inom kort börjar plockas bort. Alla på bilden kanske, eller kommer någon att sakna dem? Bonusklipp nedan på kommande eldrivna i4. Tumnagel
39.9°
+
Bobby Green
0

Ny minidokumentär om det ökända Aliens: Colonial Marines
Lite eftermiddagsnörderi

Aliens: Colonial Marines är ökänt för att vara ett rätt dåligt spel. Det lanserades 2013 och drunknade snabbt i kritik då det ansågs vara en riktigt usel spelupplevelse knökfull av buggar, dålig story, lat bandesign och risig AI. Youtube-kanalen GVMERS har nu släppt en kort dokumentär om spelet där de går in på vad som egentligen vad som hände bakom kulisserna under utvecklingen av spelet. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Tucows släcker ner sin nedladdningssida
En epok går i graven

Tucows var en sajt som man besökte om man vill ladda ner den senaste versionen av något program. Det var framför allt under 90-talet och början av 2000-talet som sidor som Tucows had sin storhetstid men deras funktionalitet blev allt mindre relevant de senaste 15 åren. Så det är kanske inte helt oväntat att Tucows nu bestämt sig för att stänga ner Tucows Downloads. Företaget bakom tänkte först försöka hålla sajten uppe som en slags public service men kostanden blev helt enkelt för hög att hålla denna gamla sajt uppdaterad samt säker. Tucows har dock ett litet arkiv med mjukvara kvar på Archive.org om man vill få en liten nostaglitripp. Så, hejda Tucows Downloads och tack för allt! Tumnagel
36.7°
+
Frode Wikesjö
0

Ny trailer för Resident Evil Re:Verse
Flerspelardelen för Resident Evil: Village

Under gårdagens Resident Evil-presentation visade Capcom även en ny trailer för Resident Evil Re:Verse. Detta är ett fristående flerspelarspel som alla som köper Resident Evil: Village får med på köpet. Hur som helst så går Re:Verse ut på att man ska skjuta ner upp till fem andra karaktärer från Resident Evil-serien så som Leon Kennedy och Jill Valentine. Trailern för Resident Evil Re:Verse kan kolla in ovan. Tumnagel
36.0°
+
Frode Wikesjö
0

Ava DuVernay ska producera podcasts med Spotify
Dags att bemästra ytterligare format?

Ava DuVernay har levererat både kritikerrosade dokumentärer, filmer och TV-serier som Selma, 13th och When They See Us, och nu verkar det vara dags att göra högkvalitativa podcasts. DuVernay har inlett ett mångårigt samarbete med Spotify som handlar om att producera exklusiva podcasts åt streamingtjänsten via hennes organisation Array. Specifikt vad som kommer levereras är okänt, men det kommer handla om podcasts både med och utan manus. I ett uttalande om podcastsamarbetet säger DuVernay detta: “Recognizing the undeniable power of voice and sound, I’m thrilled to extend ARRAY’s storytelling into the realm of podcasts. The opportunity to work with Lydia Polgreen and her passionate team drew us to Spotify as a home for our audio narratives, and we couldn’t be more excited to begin this new creative journey.” Tumnagel
35.7°
+
André Stray
0

Google hotar att stänga ner sin sökmotor i Australien
På grund av nytt förslag från landets myndigheter

Eftersom Australien har ett förslag på gång som skulle kunna tvinga företag som Google och Facebook att betala medier om de vill använda deras material. Detta har gjort Google lite ledsna och lett till att Googles Australien-chef sagt att detta förslag skulle förstöra sättet hur Googles sökmotor fungerar. De hotade också med att stänga ner sin sökmotor i landet på grund av detta. Istället föreslår Google att de ska ingå avtal med betala en avgift för rätten att erbjuda nyheterna via Google News Showcase istället för länkar. Alltså ett liknande avtal som Google drog igång med flera franska medier tidigare i veckan. Australiens premiärminister verkar dock inte vara så bekymrad och sa under en presskonferens att Australiens parlament sätter reglerna för vad som ska hända i landet. Han sa också att Australien gärna jobbar med folk och företag som vill jobba med landet med att de inte svarar inte på hot. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Italdesign har byggt en modern DeLorean DMC-12
Bilen fyller 40 år i år

Bildesignern Giorgetto Giugiaro är den som bland många andra väldigt fina bilar ritade formerna på DeLorean DMC-12. Efter att ha designat bilar åt mängder av tillverkare startade han det egna företaget Italdesign och de smygvisar nu en modern version av den klassiska DeLorean-modellen. Bilen fyllde 40 år igår och det här ska vara Italdesigns sätt att fira det hela. När nyheten kommer att avtäckas är oklart för tillfället. Tumnagel
38.9°
+
Bobby Green
0

Säg hej till kämparna i Destruction AllStars
Actionracern släpps i februari

Destruction AllStars skulle egentligen vara en releasetitel till Playstation 5, men några veckor innan release drogs det i handbromsen för släppet. Releaseplanerna ändrades och spelet planeras nu att släppas i februari och kommer vara gratis för prenumeranter av Playstation Plus. Releasedatum har inte spikats, men troligtvis kommer det bli tillgängligt redan 2 februari. Hur som helst så har vi nu fått en ny trailer, eller något, för spelet där vi får se några av bilkämparna vi kommer få ta kontroll över. Tumnagel
36.0°
+
André Stray
0

Nya 5G-frekvenserna används redan av Tele2
Går riktigt snabbt!

5G har långsamt rullats ut under förra året, men det har knappast varit någon grym hastighetsökning för alla operatörer och på alla platser där 5G-ikonen har synts i mobilen. Tele2 har redan sedan tidigare lyckats få riktigt bra fart på vissa få platser, typ Hötorget i Stockholm där man har nåt över 1 Gbit/sekund. Nu meddelar Tele2 att man redan har börjat använda det spektrum som man fick vid auktionen tidigare i veckan. Rent konkret har man ökat på med 20 MHz från tidigare taket på 80 MHz till 100 Mhz. Det gör nu att man går ännu fetare hastigheter och når i egna mätningar upp till 1,8 Gbit/sekund. Som tidigare lär man inte få de hastigheterna på speciellt många ställen. Tumnagel
47.0°
+
Roger Åberg
0

Vi tittar på Denons multiroomhögtalare
Värdiga konkurrenter till Sonos?

När man pratar om multiroom-högtalare så ligger liksom Sonos högst upp på listan. För ett år sedan så släppte Denon tre högtalare under beteckningen Denon Home och vi har nu haft dem en stund på kontoret. Tre modeller finns, minstingen 150, mellanmodellen 250 och så tjockisen 350. Vi har testkört 150 och 250 och det är intressant att Denon så tydligt riktar in sig på Sonos två högtalare One och Five. För storlek, pris och ljud är verkligen matchade. Minstingen 150 (jämför priser) är några hundra dyrare än Sonos One (jämför priser) och formen på de två högtalarna är verkligen lika. 250-modellen (jämför priser) har inte samma visuella likheter som Sonos Five (jämför priser) och här är det istället Denon som är lite billigare än Sonos Five, men matchar i pris med den lite äldre modellen Sonos Play:5. Se mer om högtalarna i videon ovan! Tumnagel
37.7°
+
Roger Åberg
0

Volkswagen har en ny elbil kallad Trinity på gång
Ett flaggskepp som ska revolutionera företaget

Volkswagen har ett nytt eldrivet flaggskepp på gång som man lovar ska revolutionera företaget. Bilen heter Trinity och lanseringen av den ska ske 2026. Den är utvecklad med hjälp av Audis Artemis-program som använder sig av en vidareutveckling av MEB-plattformen. Bilen kommer att byggas på fabriken i Wolfsburg och man räknar med att kunna trycka ut 300.000 stycken exemplar om året. 1/2 @Volkswagen CEO, Ralf Brandstätter, has lifted the lid on a new electric-powered model from the German car maker that goes under the name Project Trinity. It is described as a "highly efficient flat seat concept with an iconic design". @VWGroup @VWGroup_DE @VWnews pic.twitter.com/D3wJheNf2w— Greg Kable (@GregKable) January 20, 2021 Trinity comes after NEO (ID.-Project) and will revolutionize Volkswagen - and especially Wolfsburg even more! A huge challenge for our most traditional and historic site to compete against a greenfield in Grünheide. But we take on the challenge!— Herbert Diess (@Herbert_Diess) January 21, 2021 Tumnagel
39.4°
+
Bobby Green
0

Skul: The Hero Slayer släpps skarpt på Steam
Actionspäckad roguelite med Kirby-inslag

Skul: The Hero Slayer släpptes på Steam Early Access i februari och nu är det dags för skarp release till PC. Spelet är ett roguelitespel med tjusig pixelgrafik där vi får kontrollera antihjälten Skul som måste ta sig an den imperialistiska armén för att rädda hans kund från fångenskap. Skul har möjligheten att byta form genom att byta skalle under rundornas gång, till exempel kan man röra sig snabbare med ett varghuvud och med minotaurhuvudet kan man attackera grupper av fiender med ordentliga dunkattacker. Spelet har släppts skarpt på Steam och länk till det har ni här nere till vänster. I samband med release reas spelet ut och fram till 4 februari kan ni lägga vantarna på det för ynka 13,43 euro. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Netflix norpar rättigheterna för The Mitchells vs. The Machines
Into The Spider-Verse-producenternas nya film

Sony hade egentligen planerat att släppa den animerade filmen The Mitchells vs. The Machines, tidigare känd som Connected, på bio i oktober, men dessa planer gick rakt åt fanders på grund av pandemin. Nu har det blivit känt att Netflix köpt de globala rättigheterna för filmen för en prislapp på över 100 miljoner dollar och filmen kommer nu släppas på streamingtjänsten senare i år. The Mitchells vs. The Machines har producerats av Phil Lord och Christopher Miller, som ligger bakom fenomenala Spider-Man: Into the Spider-Verse, och är skriven och regisserad av Michael Rianda och Jeff Rowe som tidigare gjort Gravity Falls. I filmen får vi möta familjen Mitchell som åker ut på en road trip, men resan går inte riktigt som planerat då all världens teknik gör uppror. Tumnagel
42.4°
+
André Stray
0

Pokémon-kort säljs för nästan en halv miljon dollar
En rätt stor mängd pengar för unikt Blastoise-kort

Om du hade fyra millar som du fick lägga på precis vad som helst, vad skulle du köpa i så fall? Livsförbrukning av Coco Pops? Ett tjusigt hus i Säffle? En Tesla? Eller kanske ett unikt Pokémon-kort? Motsvarande fyra miljoner kronor ligger för tillfället budet på det sistnämnda, vilket är lite bisarrt då det är mer än vad som brukar har lagts på kortlådor med första generationens Pokémon-kort. Blastoise-kortet i fråga är dock riktigt unikt och är ett av två kort som skapades av Wizards of the Coast 1998 innan Pokémon-korten släpptes skarpt i västvärlden och saknar därför tryck på baksidan. Kortet auktioneras för tillfället ut på Heritage Auctions och har du några miljoner på kontot du inte vet vad du ska göra med, så kan ni klicka på länken och lägga ett bud. Tumnagel
36.1°
+
André Stray
0

Med Balldo kan du ha sex med pungen
Aj?

I och med att man följer massvis med olika medier för att hitta saker att skriva om så hittar man ibland lite underliga produkter. Som Balldo, till exempel. Det är en sexleksak användaren trär över sin pung och som gör att du kan penetrera din partner med pungen. Balldo är gjord i mjuk silikon med en inre kärna som håller hela paketet stabilt även när man stöter på rejält. Håligheten för pungen ska vara stor nog att passa majoriteten av testiklarna, vilket är bra antar jag. Balldo är för tillfället i prototypfas, men räds icke äventyrliga sexentusiaster! En crowdfundingkampanj kommer dra igång inom kort och årets sextjofräs kommer ni möjligtvis kunna lägga vantarna på någon gång i framtiden. Eller inte alls. Det beror väl helt på hur bra det går för gänget att samla ihop kosing. I videon nedan, som ni troligtvis inte kan ses här på på grund av Youtubes nya åldersrestriktioner, kan ni se hur det hela fungerar. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Snart kan du hyra barnkläder från Arket
Kommer kosta 19,50 euro i månaden

På torsdag den 28 januari drar Arket igång en ny grej och det är att man kommer börja hyra ut barnkläder. Det hela sker i samarbete med e-handelsbolaget Circos som sedan tidigare riktat in sig på prenumeration och uthyrning av kläder. Tjänsten kommer att kosta 19,50 euro per månad och kunden kan därefter antingen välja ett färdigt klädpaket eller plocka fritt bland utbudet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Marc et Claude - I Need Your Lovin'
Fredagsklassikern

Fredag igen och dags att veva igång helgen med lite härlig musik. Denna vecka dyker vi in i en riktigt mysig tranceklassiker skapad av den tyska duon Marc et Claude - I Need Your Lovinx27. Låten släpptes år 2000 och samplar The Korgis låt Everybodyx27s Got To Learn Sometime. Bonusklipp nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Nat gör lite kyckling i ugn
Och svär en hel del

I sitt senaste klipp gör Nat en kyckling i ugn samtidigt som han svär som bara den, som vanligt. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Ny singel från Billie Eilish
Tillsammans med Rosalía

Här har vi låten Lo Vas A Olvidar som är ett samarbete mellan Billie Eilish och Rosalía. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green

Levi's och BAPE presenterar kollektion
Släpps den 23 januari

Levix27s har slagit sina påsar ihop med det japanska varumärket A Bathing Ape (BAPE) och presenterar nu en gemensamt framtagen kollektion med kläder. Man har tagit flera av Levix27s klassiker och gett dessa en touch av BAPE. Allt släpps den 23 januari och grejerna kommer att finnas i Levix27s butik på NK i Stockholm och på nätet. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Dokumentär om Serj Tankian
Sångaren i System Of A Down

I dokumentären Truth to Power får vi följa Serj Tankian som är sångare i metalbandet System Of A Down. Allt från exklusiva intervjuer till backstage-material ska finnas med. Släpps den 19 februari. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green

Jakten på det bästa grillkäket
John Lewis är dedikerad

Har ni tagit fram grillen för året än? Inte? Snart är det dags och här kanske ni kan få lite inspiration till vad ni ska slänga på den. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Gorillaz om instrumenten som spelas lät korrekt
Stökigt

När Gorillaz spelar på sina instrument kommer det olika ljud som bildar musik. Men om ljuden faktiskt överensstämde med hur bandet spelade i sina videos skulle det kanske låta så här. Tumnagel
130kg
+
Bobby Green

Streetwear-kollektion från Jägermeister
Släpps den 31 januari

Jägermeister presenterar ny Best Nights som är en kollektion med streetwearkläder. Denna frontas av den svenska influencern, designern och entreprenören Lisa Anckarman och stylisten Bloody Osiris. Totalt finns det tolv stycken olika plagg och på varje finns koordinaterna till Jägermeisters huvudkontor i Wolfenbüttel i Tyskland. Tygerna är gjorda av 100 procent organisk bomull och varje plagg är tillverkat inom EU. Släpps den 31 januari och finns endast på länken nedan. Tumnagel
54kg
+
Bobby Green

Det här är årets matbluff 2020
Smördeg utan smör

Nu har vinnaren av Årets matbluff 2020 utsetts och "priset" gick till Pop! Bakery Smördeg som inte ens innehåller något smör utan istället solros- och palmolja. Företrädare från företaget säger att denna kommer att bytas ut mot smör från och med vecka 11 men bluffen är redan gjord och priset utdelat. Motiveringen lyder: "Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja." De övriga finalisterna kan ni hitta här. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Ny singel från AC/DC
Det här är Realize

I slutet av förra året släppte den anrika rockgruppen AC/DC albumet PWR/UP och med på detta finns bland annat låten Realize som nu har släppts som singel. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green