12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Krukmakare besviken på Elon Musk
Anser att Tesla har stulit hans fisande enhörning

Krukmakare besviken på Elon Musk
Foto: Tom Edwards

Teslas grundare Elon Musk och den amerikanske krukmakaren Tom Edwards verkar båda uppskatta varandras arbete men trots det har de båda nu hamnat i en juridisk tvist med varandra.

Tvisten handlar om en bild på en fisande enhörning som Tom Edwards målat och som pryder en del av hans arbeten som till exempel koppen som syns på bilden ovan. Musk har tidigare skrivit på Twitter att muggen kan vara "maybe my favorite mug ever" vilket Edwards tyckte var roligt då han gillar Elon Musks arbete.

Edwards tyckte dock att det var mindre roligt när han fick höra att Tesla hade börjat använda han fisande enhörning på lite olika delar av Teslas designprogram utan Edwards tillåtelse. Bland annat ska enhörningen användas som en ikon i Teslas operativsystem och även som motiv på ett julkort från Tesla.

Edwards och hans advokater har varit i kontakt med Tesla och Elon Musk för att försöka hitta en lösning som inte innebär att Edwards och Tesla måste mötas i domstol. Enligt Edwards är det ingen superstor ekonomisk kompensation han är ute efter men han kan samtidigt inte låta ett mångmiljard-företag helt ogenerat stjäla hans arbete utan att göra rätt för sig.

Varken Tesla eller Musk verkar ha haft något större intresse av att lösa tvisten enligt Edwards. I en rad med tweets till bland annat Edwards dotter anser Musk snarare att Edwards ska vara tacksam då hans konst antagligen uppmärksammats mer efter det att Musk började twittra om den. Det kan i och för sig säkert stämma men det innebär inte att Elon Musk eller Tesla står över lagen om upphovsrätt för det.

Elon Musk har sedan historien uppmärksammats raderat samtliga tweets som har haft med Edwards och hans arbete att göra. Huruvida Edwards faktiskt kommer att stämma Tesla och Elon Musk om de båda parterna inte kan hitta en lösning på tvisten är för tillfället oklart.

Bil, Tesla, elon musk, krukmakare, upphovsrätt, fisande enhörning, djurfeber
29.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 28 jun 2018, 15:15
29.7°
0

Krukmakare besviken på Elon Musk

Anser att Tesla har stulit hans fisande enhörning