m

Nissan fräschar upp Note
Ny design och mer säkerhetsfunktioner

Nissan fräschar upp Note
Bil / Nissan

Nissan visar nu upp nya Note för Europa innan det är dags för premiären på mässan i Genève. Som alltid är det här en konkurrent till bilar som Ford Fiesta och Volkswagen Polo, nu med en mer uppdaterad design.

Bilen har samma längd, bredd och spårvidd som sin föregångare, men är något lägre. Bagageutrymmet har dock ökat från 280 till 300 liter. Nytt är att i det dyraste "Tekna"-utförandet får man döda-vinkeln-varnare, filvarnare och "Moving Object Detection". Nya Note är också den första bilen i B-klassen som erbjuder "Around View Monitor".

Tre olika motoralternativ finns att välja mellan. En bensinare på 1.2 liter och 79 hästar som ska dra 0.39 liter per mil, en kompressormatad version av samma motor som får 97 hästar och en 1.5-liters diesel på 89 hästar som ska dra 0.3.

Nya Note börjar skeppas till köparna till hösten. Klipp och hela pressmeddelandet hittar ni under "Läs mer".

NYA NISSAN NOTE: DESIGN OCH TEKNIK I FÖRENING

Helt nya Note sätter standarden för teknologi till ett överkomligt pris

Helt nya Note, speciellt utvecklad för den europeiska marknaden, kommer att premiärvisas i samband med Geneva Motor Show den 5 mars 2013. Det blir starten på en våg av helt nya modeller från Nissan.

Nissans ambitiösa satsningar på innovation, stil och spänning har lett fram till några av de mest omtalade bilmodellerna på senare år. Och i spåren på banbrytarna Qashqai och Juke kommer nu nya Note, som sätter en helt ny standard för avancerad, relevant teknologi i en liten bil till ett överkomligt pris.

Note blir en tuff utmanare i B-segmentet och kommer att förändra kundernas förväntningar. Note drar nytta av Nissans långvariga satsningar på design och teknik och bygger på de fördelar och värden som tidigare modeller inom bilkoncernen har visat upp.

Kort om nya Note

Nya Note har utvecklats för att möta kraven från dagens kunder inom B-segmentet. Bilen har tagit tillvara den senaste utvecklingen i Europa och skräddarsytts för den europeiska marknaden. Teknikutvecklingen har skett på Nissan Technical Centre Europe (NTCE) i både England och Spanien och därefter har bilen producerats på Nissan Manufacturing UK (NMUK) i Sunderland, England. Nya Note har utvecklats för att möta kraven från dagens köpare av små bilmodeller.

Nya Note följer också Nissans tradition att skapa ny, djärv design och spännande, ny teknik för nya marknadsområden. Kunderna kommer att kunna dra nytta av en rad innovativa funktioner, som är praktiska och användbara i vardagstrafiken. Note erbjuder intelligenta, praktiska funktioner, som är bra att ha varje dag.

Nya Note är utrustad med Nissans nya Safety Shield, som nu för första gången erbjuds över hela världen för kunder inom B-segmentet. Det är ett avancerat teknikpaket, som tidigare endast funnits tillgängligt på dyrare premiummodeller. Blind Spot Warning, Lane Departure Warning och avancerade Moving Object Detection ger tillsammans en helt ny nivå när det gäller hjälpsystem för bilförare i den här klassen. De tre systemen utnyttjar data från backkameran, som ger mycket tydliga bilder oavsett väder tack vare inbyggd avspolnings- och torkfunktion. Ett perfekt exempel på inbyggd, innovativ teknik i nya Note.

Fördelarna med Safety Shield är många. Systemet minskar risken för olyckor, men det ger också föraren bättre information om omgivningen - därmed minimeras också risken för bucklor eller skrapskador som kan kräva ett besök på verkstaden. Det gör också att föraren alltid känner sig tryggare och säkrare bakom ratten.

Nya Note är också den första bilen inom B-segmentet som erbjuder Around View Monitor (AVM). Det är Nissans hyllade helikoptervy över parkeringsområdet som ger föraren bra sikt runt omkring bilen. Detta avancerade, men ändå enkla system gör det lättare och roligare att parkera samtidigt som det minskar risken för kostsamma plåtskador vid parkering.
Dessutom har nya Note utrustats med den senaste versionen av navigationssystemet Nissan Connect, inklusive alla tillhörande tjänster.

Tack vare innovativ design- och produktutveckling kan all denna nya teknik levereras i förmånliga paket, som är anpassade efter de olika motoralternativen. Kombinationen av en lättviktig plattform, aerodynamisk exteriör för lågt luftmotstånd samt avancerade motorer och växellådor innebär att nya Note kommer att attrahera alla kunder.

Driftskostnaderna kommer att vara lika attraherande. Alla versioner av nya Note är som standard utrustade med ett stop/start-system vid tomgång som ger så lågt CO2-utsläpp som 95g/km. Effektiviteten förstärks av avancerade bensin- och dieselmotorer med kraftfull prestanda. Motorerna inbjuder till säker och dynamisk körning, speciellt anpassad för europeiska vägar.

Så här säger Geraldine Ingham, Chief Marketing Manager för Nissan i Europa: "Nya Note har intagit en mycket viktig plats i vårt modellsortiment, genom att kombinera smart design med en teknologi, som aldrig tidigare har erbjudits kunder inom B-segmentet. Vi har genom innovativ design- och ingenjörsutveckling gjort premium-teknologi tillgänglig till ett överkomligt pris."

Priser och specifikationer kommer att presenteras i samband med försäljningsstarten av nya Note i Europa under hösten 2013.

Mer bilder och video: www.newsroom.nissan-europe.com/se

###

Fakta om nya Note

Teknologi

Nya Note presenterar avancerad teknologi, som aldrig tidigare har förekommit inom den här sektorn. Faktum är att mycket av tekniken i Note är helt ny för B-segmentet och sätter en ny standard för vad som är ekonomiskt överkomligt för kunderna.

Bland dessa sensationella tekniska funktioner finns Nissans avancerade Around View Monitor (AV). Det är ett innovativt system, som gör det lättare för föraren att parkera bilen.

Med hjälp av fyra olika kameror och en 5,8-tums skärm på instrumentbrädan visas en bild uppifrån av nya Note. Det gör att föraren kan se bilens position och området runt bilen, så att det blir mycket enklare och säkrare att parkera.

AVM är en innovation, som ägare till Qashqai är väl förtrogna med. Men nya Note är den första bilmodellen i B-segmentet som utrustats med Nissan Safety Shield, som består av tre avancerade säkerhetssystem som arbetar tillsammans för att hjälpa föraren i trafiken. Tack vare innovativ produktutveckling har det blivit möjligt för Nissan att slå ihop dessa tre system i ett förmånligt paket. Nissan Safety Shield kräver endast att en bild fångas av den bakre AVM-kameran för att systemet ska fungera. Motsvarande konkurrerande system kräver däremot dyrbar utrustning för övervakning framför och bakom bilen för att uppnå motsvarande funktion.

Nissan Safety Shield-paketet omfattar följande tre tekniksystem:

Blind Spot Warning
En funktion som tidigare enbart återfanns hos premium-bilar. Nissans system utnyttjar den bakre AVM-kameran för att upptäcka fordon, som försvinner i den döda vinkeln på båda sidor om bilen. Om ett fordon upptäcks i någon av döda vinklarna tänds ett diskret varningsljus i glaset i respektive sidobackspegel på Note. Om föraren gör en manöver för att byta fil och systemet upptäcker ett fordon i det farliga området börjar ljuset blinka och en ljudsignal varnar föraren.

Lane Departure Warning
En annan premium-funktion, som nu för första gången lanseras inom B-segmentet är Lane Departure Warning, som upptäcker om bilen håller på att oavsiktligt lämna filen. I vanliga fall förväntar man sig att det krävs en monterad kamera eller ett radarsystem för den här funktionen. Men Note utnyttjar åter igen endast den bakre AVM-kameran. Ett avancerat dataprogram upptäcker till och med svagt synliga filmarkeringar, som gör att systemet kan känna av om bilen håller på att lämna filen oavsiktligt. Om detta händer blir föraren varnad och kan korrigera bilens position. Systemet är så intelligent att det automatiskt justerar känsligheten när bilen framförs på landsväg där det krävs en annan körstil.

Moving Object Detection
Den här nya funktionen, som baseras på tekniken i Around View Monitor, är som en digital co-pilot som hjälper föraren att se vad som eventuellt kan vara i vägen när man backar bilen. Vanliga parkeringssystem varnar föraren för ett föremål som står i vägen. Moving Object Detection däremot ger en ljud- och visuell varningssignal om någon person eller något annat förflyttar sig bakom bilen. Till exempel ett barn som går i riktning mot din bil när du backar. Den bakre AVM-kameran är monterad på bakluckan och har en konvex lins, som gör att du får en vidvinkelvy på mer än 180 grader och ger dig ett ojämförligt bra synfält bakom bilen. Bilderna från kameran visas på 5,8 tum stora Nissan Connect-skärmen.

Med alla dessa tre Safety Shield-funktioner samt bilden från den bakre AVM-kameran på bakluckan ger detta systemet en överlägsen kontroll över vad som händer runt bilen. Nissans tekniker har utvecklat den ultimata lösningen - ett inbyggt system för att spola av och torka rent kameralinsen. Med hjälp av avancerad matematik analyseras bilden och systemet känner av om det har kommit smuts på den bakre kameran. Om nödvändigt sprutas en liten stråle vatten på linsen samtidigt med en luftstråle som gör att vattnet torkar bort direkt. Tack vare denna teknik fungerar Safety Shield-paketet alltid oavsett väder och bilden från den bakre AVM-kameran är alltid kristallklar.

Både AVM och Safety Shield har integrerats med Connect-satellitnavigationen, Bluetooth och audio system, som blivit förbättrade i nya Note. Tack vare den 5,8 tum stora pekskärmen innefattar det senaste systemet också navigationsprogrammet Google® ‘Send to Car', som gör att du kan planera din resa hemma och skicka rutten direkt till bilen. Ytterligare tjänster som kan anslutas är Google® Points of Interest (POI), närmaste bensinstationer samt väder- och flygplatsinformation.

Exteriör design

Nya Note inför känsla för design och spänning till ett segment där stil har blivit en viktig faktor för att nå framgång. För att möta kundernas allt högre krav inom B-segmentet har Nissan skapat en bil som kombinerar eleganta, svepande linjer med unika och djärva detaljer.

Nya Note har en kraftfull design som hämtat inspiration från och ligger nära konceptbilen Invitation, som visades upp på Geneva Motor Show 2012. De rena linjerna anspelar på de dynamiska egenskaperna hos nya Note och framhäver bilens aerodynamik, som är ledande i klassen. Till skillnad mot de versioner av nya Note som designats för andra marknader har den europeiska modellen en unik design av frampartiet samt premium-skulpterade sidobackspeglar med inbyggda blinkers.

Nya Note är byggd på Nissans lättviktiga V-plattform, som kombinerar en lång hjulbas med kort överhäng för att ge ett sportigt, piggt utseende. Bilens sidor utmärks av en dramatisk "Squash Line", som ger bilens profil en kraftfull dynamik. Designen har fått sitt namn av att vinklarna är inspirerade av en snabb squashboll, som flyger runt banan.

I det mjukt formade frontpartiet är strålkastare och kylargrill infällda. Med buktande hjulhus och en distinkt, svepande fönsterlinje visar nya Note upp ett modernt utseende, som förstärker Nissans position som ledande inom utvecklingen av bildesign.

Många kunder inom B-segmentet efterfrågar en sportig, dynamisk look. Därför har Nissan utvecklat ett nytt Dynamic Styling Pack, som gör att man kan ge sin bil ett ännu mer kraftfullt utseende. Dynamic Styling Pack består av svarta detaljer kring strålkastare och kylargrill. Där ingår också större och mer kraftfullt utformade luftintag i fronten samt bakre stötfångare.

Interiör design

Exempel på kraftfull design ser vi också på insidan av nya Note. Mångsidigheten, som uppskattades av många ägare av tidigare modeller, har inte glömts bort. Nu har den kombinerats med material av premium-kvalitet samt avancerade tekniska och praktiska funktioner som är ledande i klassen.

Den mest sensationella innovationen finns rakt framför föraren. Instrumentbrädans display har utformats speciellt med tanke på den europeiska marknaden, så att all information är så tydlig som möjligt för föraren i alla situationer. Det gäller alla vanliga instrument och dessutom två nya, avancerade eco-mätare. Den ena eco-mätaren avläser förarens tryck på gaspedalen och den andra eco-mätaren ger en övergripande visuell bild över totalekonomin i realtid under varje körning.

Interiören i Note har skapats för att ge föraren och passagerarna en bekväm, praktisk och snygg miljö. Det blåa ljuset från eco-mätaren ger en behaglig och lugn premium-känsla samtidigt som den intelligenta layouten visar att man inte har kompromissat när det gäller utrymmet .

Vid utformningen av interiören har man satt användbarhet i fokus. Baksätet i nya Note är lika flexibelt och praktiskt som i den tidigare modellen och ledande i klassen. En skjutbar bänk gör att man kan alternera mellan maximalt bagageutrymme och maximalt benutrymmer för baksätespassagerarna - båda utrymmena är bäst i klassen. Lägg till detta att golvet i bagageutrymmet kan varieras i två höjder, så förstår du att det inte finns många bilar i B-segmentet som kan konkurrera.

Drivlina

Som det anstår en bil som för in spännande ny teknik i klassen, så är nya Notes motor och växellåda fyllda med intelligenta funktioner som ökar både effektiviteten och köregenskaperna.

Fyra olika motor- och växellådsalternativ erbjuds med så låga CO2-utsläpp som från 95g/km. Alla modeller är utrustade med Nissans intelligenta stop-start-tändning, som ytterligare ökar effektiviteten och minskar CO2-utsläppen.

Båda bensinmotorerna i nya Note har en cylindervolym på 1,198 cc och är lättviktiga, kompakta och högeffektiva trecylindriga motorer med 12-ventiler. Obalans, som ofta kan vara framträdande i en trecylindrig motor, har man motverkat med hjälp av ett antal innovativa tekniska lösningar. Bland annat en motvikt på remskivan som neutraliserar de vertikala vibrationerna som orsakas av kolvrörelserna. Det gör att denna avancerade motor har lika jämn gång som en fyrcylindrig motor.

Ingångsmotorn på 1,2 liter har en effekt på 80 hk vid 6 000 v/min och ett vridmoment på 110 Nm vid 4 000 v/min. Detta kan översättas till en bränsleförbrukning på 4,7 l/100 km och CO2-utsläpp på 109g/km.

Ett steg upp i bilserien finns en innovativ DIG-S-motor på 1,2 liter, som ger en effekt på 98 hk vid 5 600 v/min och ett vridmoment på 142 Nm vid 4 400 v/min. Denna avancerade dieselmotor har en överlägsen bränsleekonomi, men ger också en körglädje som man vanligtvis brukar förknippa med fyrcylindriga motorer i medelstora bilar. En av alla tekniska nyheter i denna motor är superladdaren. Den är försedd med ett elektroniskt kopplingssystem som gör att den kan kopplas från motorn när man kör på låg hastighet. Det ger en bättre bränsleekonomi och minskar onödig friktion i motorn.

För att ytterligare minska onödiga effektförluster i motorn har man utnyttjat den s.k. Millercykeln. Den gör att insprutningsventilerna hålls öppna längre och tillsammans med en högre kompressionsgrad blir kompressionen effektivare.

Tack vare innovationerna är 1,2-liters DIG-S-motorn en av de mest effektiva och flexibla motorerna i den här klassen. Trots motorns kraftfulla egenskaper är CO2-utsläppen endast 99g/km med manuell växellåda (119g/km med CVT-växellåda). Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 4,3 l/100 km (med manuell växellåda).

Överst bland motoralternativen för Note finns en nyutvecklad fyrcylindrig 1,5-liters turbodiesel. Denna 90 hk motor, som utvecklats av Renault-Nissan Alliance, ger CO2-utsläpp på endast 95g/km och bränsleförbrukningen vid blandad körning ligger på 3.6 l/100km.

Ytterligare fakta om prestanda för alla motorerna kommer att lämnas i samband med lanseringen.

Dynamik

Nya Note har till största delen utvecklats i Europa för att skapa bästa möjliga köregenskaper för kunderna på denna marknad. Den europeiska versionen av nya Note, som klart skiljer sig från den modell som har utvecklats för den japanska och amerikanska marknaden, har en unik utformning av styrning, fjädring och chassi för att uppnå just den komfort, dragkraft och manövreringsförmåga som passar bäst för europeiska vägar.

Vid utvecklingen av nya Note har man fokuserat på att förare och passagerare ska färdas bekvämt och komfortabelt. Samtidigt har bilens stabilitet och dynamik varit av största vikt vid utvecklingsprocessen.

Dessutom ger den pigga 1,2-liters DIG-S-motorn extra dynamisk kraft för ännu mer körglädje. Fjädring, styrning och karosstyvhet har anpassats perfekt för att matcha karaktären hos den avancerade trecylindriga motorn. Den kommer att göra succé i B-segmentet med sin körglädje.

Modeller

Nya Note lanseras med tre modellversioner - Visia, Acenta och Tekna. Utrustningsalternativen speglar Nissan ambitiösa målsättning att erbjuda alla kunder kvalificerad teknologi. Därför är alla modellversioner utrustade med tändningssystemet stop-start, sex luftkuddar och farthållare med hastighetsbegränsare.

Mellanversionen Acenta har dessutom luftkonditionering, Bluetooth och elfönsterhissar bak. Toppmodellen Tekna är utrustad med Safety Shield-paketet, Nissan Connect, Around View Monitor, delläderklädsel och nyckelfritt låssystem med i-key.

Paul Willcox, Senior Vice President för Nissan Sales and Marketing i Europa sammanfattar så här: "Nya Note är inte bara en ersättare av nuvarande Note. Det är en helt ny bil, som kommer att inta en annan position på marknaden. Den kommer att hamna i hjärtat på B-segmentet och tack vare fantastisk design och premium teknologi i alla tillgängliga paket kommer nya Note att slåss mot volymmodeller av konkurrerande märken. Vi är mycket glada över att kunna utvidga vår serie av små bilar med en så attraktiv och avancerad ny kombikupé."

Produktionen av nya Note kommer att påbörjas i sommar och de första leveranserna är planerade till augusti 2013 för vissa speciella marknader.

Läs mer
36.4°
0

Nissan fräschar upp Note

Ny design och mer säkerhetsfunktioner

Musiken för Final Fantasy VII Remake finns nu på Spotify
Och Apple Music

Det fenomenala soundtracket till Final Fantasy VII Remake finns från och med i dag officiellt på Spotify, Apple Music samt ett gäng andra liknande tjänster. Soundtracket lyckades verkligen skapa trevliga alternativa versioner av originalspelets musik, väl värda att lyssna på igen helt enkelt. Soundtracker innehåller hela 156 spår och kan som sagt hittas på de flesta musikstreamingtjänsterna. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Stardew Valley nu tillbaka på Playstation Store
Äntligen!

Stardew Valley släpptes för fem år sedan till PC och sedan dess har spelet släppts till en rad andra plattformar. I slutet av förra sommaren försvann dock spelet från Playstation Store i Europa och detta berodde på lite strul när det kommer till spelets åldersgräns. Spelet har kunnat lirats som vanligt om man köpt spelet innan det plockades bort, men nya spelare har fått stå utan. Nu, ett halvår senare, verkar allting vara löst och spelet har återvänt till den europeiska Playstation-butiken. Är ni sugna på att lägga vantarna på spelet, vilket kan vara bra om det blir strul i framtiden, så har ni länk till spelet på Playstation-butiken här nere till vänster. Priset ligger på 148 kronor. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Volkswagen firar 45 år av GTI med specialare
Hot hatch har hängt med ett tag nu

Det har nu gått 45 år sedan Volkswagen tryckte ner en ganska pigg motor i lilla Golf och därmed skapade en helt ny kategori med bilar - de man kallade för hot hatch. I dagsläget har nästan alla tillverkare en sån här version av en annars ganska alldaglig bil, men det var alltså Volkswagen som startade det hela. För att fira jubileet presenteras nu Golf GTI Clubsport 45 som är en specialversion av vanliga Clubsport. Det man får är svart tak med svart takvinge, paketet som heter Race och andra 19-tumsfälgar än vanligt som har en röd kant på sig. Utmed sidorna sitter det även klibbor som säger 45 och som visar en målflagg. Race-paketet ger dig ett sportigare avgassystem och tar bort toppfartsspärren på 250 km/h. Matrix LED-strålkastare med röda inlägg är standard. Insidan får sportstolar och på ratten står det nu också 45. Under huven har inget förändrats vilket innebär turbomatad radfyra på 2,0 liter som ger 300 hästar och 400 newtonmeter i vrid. Den är i sin tur kopplad till en sjustegad dubbelkopplingslåda som driver framhjulen. 0-100 km/h ska gå på under sex sekunder. Priset börjar på 47.790 euro. Den här är väl fin och så, men jag tar en första generationen Golf GTI alla gånger. Ingen som har en till salu? Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Mrwhosetheboss snackar techfails
Lite eftermiddagspinsamheter

Efter ett par år i branschen är det lite roligt att blicka tillbaka och minnas saker företag gjort som inte riktigt gått som planerat. Typ som när Michael Bay sprang av scen under Samsungs stora presskonferens på CES 2014 eller när Blackberry-chefen John Chen skulle visa upp Priv och det blev tydligt att han troligtvis aldrig hållit i den tidigare. Det finns betydligt fler pinsamma tillfällen och Mrwhosetheboss har nu släppt en video där han listar 21 stycken ögonblick företag helst vill glömma. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Bravely Default 2 ute nu till Switch
Mer klassiskt JRPG till folket!

Som rubriken redan avslöjat så har Bravely Default 2 släppts till Nintendo Switch och kan köpas via Nintendos eShop. Spelet är ett regelrätt klassiskt JRPG, på gott och ont, där vi får utforska en ny värld med nya karaktärer. I spelet får vi träffa sjöfararen Seth som måste med sina nyfunna vänner åka världen runt för att leta rätt på fyra kristaller för att rädda världen. Nedan har ni lite recensioner av spelet som släpptes igår och via länken här nere till vänster har ni spelets Metacritic-sida. För att sammanfatta åsikterna erbjuder Bravely Default 2 samma härliga JRPG-upplevelse som föregångarna, men om man inte är ett fan av grindiga rollspel kanske det är bäst att skippa köp. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Spirited Away ska bli teater
Dock endast i Japan

Nästa år kommer kommer Studio Ghiblis hyllade film Spirited Away bli en teater på Imperial Theatre i Tokyo. Teatern kommer skrivas och regisseras av John Caird (Les Misérables, Nicholas Nickleby, Daddy Long Legs). John sa att han redan spenderat tusentals timmar på att få Spirited Away till teaterscenen och ser fram emot att spendera tusentals timmar till. Teaterversionen av Spirited Away har premiär februari 2022 i Tokyo och kommer senare under våren och sommaren turnera runt till andra japanska städer som Osaka och Nagoya. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Diamond och Pearl får remakes
Brilliant Diamond och Shining Pearl släpps senare i år

Pokémon körde en liten jubileumsshow idag och presenterade en rad Pokémon-relaterade nyheter. Bland annat fick vi reda på att Pokémon Diamond och Pearl som släpptes initialt 2007 till Nintendo DS kommer att få en ordentlig remake och släppas till Nintendo Switch i slutet av 2021. Brilliant Diamond och Shining Pearl heter de nya versionerna och kommer praktiskt taget erbjuda samma gameplay som originalversionerna, men spelets grafik har uppdaterats rejält. Utöver det väntar vi även att de nya versionerna av spelen kommer med livskvalitetsuppdateringar. Mer om de nya versionerna lär vi få veta närmare release. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Katter kör trick shots med pingisbollar
Cat purrfect?

Inget konstigt bara några katter som kör kör trick shots med pingisbollar. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Legends Arceus presenterat
Tar spelaren till feodala Japan

Pokémon Company under en liveström presenterat ett sprillans nytt Pokémon-spel vid namn Pokémon Legends Arceus. Spelet är utvecklat av Gamefreak och kommer erbjuda spelare en helt ny, men ändå lite familjär, spelupplevelse. I stället för att utspela sig i modern tid får vi resa tillbaka till feodala Japan och den fiktiva Sinnoh-regionen som vi får utforska fritt och fånga fickmonster av olika slag. I stället för att kasta Pokébollar i strider som i de vanliga Pokémon-spelen får vi i stället smyga oss på frigående monster och försöka pricka dessa med bollar i realtid. Det hela känns lite som en kombination av Pokémon och Horizon: Zero Dawn, helt enkelt. Som spelets titel avslöjar är gudalika fickmonstret Arceus en central punkt i spelets berättelser. Pokémon Legends Arceus kommer släppas någon gång nästa år till Nintendo Switch och innan dess lär vi få se mer av den lite mer actionspäckade Pokémon-upplevelsen. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Vi har tagit en titt på Bang & Olufsen Beosound Level
Trådlös högtalare för 15 papp

Skulle du vilja ha en fet trådlös högtalare för 15.000 kronor, eller över 15 JBL Flip? Det är förstås helt beroende på vad du är ute efter. Hur som helst så trillade nyligen Bang & Olufsen Beosound Level in på kontoret och givetvis tog vi en titt på vad enheten har att erbjuda, vilket ni kan se i videon ovan. Beosound Level är en rackabajsare till högtalare med ett fylligt och kraftfullt ljud med sina 105W. På ovansidan av högtalaren sitter det en rad touchkontroller som låter dig direkt spela upp ljud från olika internettjänster, vilket initialt är inställt på svenska radiokanaler, men dessa kan du enkelt ändra till dina egna spellistor vid behov. Högtalaren kan spela upp ljud från en rad olika källor via nätverket och stöd för Spotify Connect, Google Cast och Airplay 2 finns. Och förstås Bluetooth. Något trevligt är att designen är modulär och du kan inte bara byta frontpanelen, utan även komponenter som batteri och högtalarens "hjärna", det vill säga modulen med signalprocessor och elektroniken som sköter den trådlösa kopplingen. Komponenterna går att ersätta genom att plocka bort frontpanelen och ta bort några skruvar med en vanlig skruvmejsel. Kort sagt gör detta högtalaren rejält framtidssäker. I alla fall så länge Bang & Olufsen väljer att släppa uppgraderingsmoduler. Priset går förstås inte att sticka under stolen, men har man kosingen så är Beosound Level rätt värd att i alla fall ha i åtanke om det vankas högtalarköp. Det är en pjäs som låter riktigt bra, relativt lätt att bära med sig och möjligheten att byta ut vissa komponenter och uppdatera utseendet vid behov gör att Beosound Level ändå får en ordentlig tumme upp. Bang & Olufsen Beosound Level går att köpa nu och riktpriset ligger på 12.790 kronor(jämför priser) för versionen med Kvadrat-textil på framsidan och 15.290 kostar versionen med träpanel. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Square Enix visar upp Final Fantasy VII: The First Soldier
Battle Royale-spel för mobilen

Final Fantasy VII: The First Soldier är ett kommande mobilspel från Square Enix. Spelet är av Battle Royale-typ där då en viss mängd spelare slåss om att vara de sista kvar på slagfältet. Spelet utspelar sig 30 år före händelserna i Final Fantasy VII Remake och man spelar som diverse Shinra-soldater. Som spelare har man ett antal olika förmågor som man kan använda för att ta kål på motståndarna. Något släppdatum finns ej men det lär väl dyka upp en beta för spelet under våren någon gång. Tumnagel
31.2°
+
Frode Wikesjö
0

Koldioxidutsläpp från nya bilar har minskat rejält
Anledningen är laddbara bilar

Ett pressmeddelande från Trafikverket visar att det har skett en rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar. Under 2020 har koldioxidutsläppen från nya personbilar jämfört med 2019 minskat från 120 gram per kilometer i snitt till 93 gram. Detta kan vi tacka de laddbara bilarna för och förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Och även de bilar som inte är laddbara har blivit energieffektivare. Här sjönk siffran från 132 till 126 gram per kilometer. Totalt minskade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med cirka nio procent eller drygt 1,3 miljoner ton. 90 procent av detta beror dock på den minskade trafiken i och med den rådande pandemin. Tumnagel
48.9°
+
Bobby Green
0

Apple har hamnat på Råd & Röns svarta lista
Efter att ha ignorerat Allmänna reklamationsnämndens beslut

Den anrika konsumenttidningen Råd & Rön har en lista över företag som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens, ARN, beslut i dispyter mellan företag och kunder. Den Svarta listan uppdateras lite titt som tätt och nyligen lades Apple till i listan efter att ha ignorerat ARN:s beslut i två separata reklamationsärenden. Mer specifikt ett ärende där en Apple Watch-skärm skulle repareras, vilket Apple inte ville och pekade på yttre påverkan samt ett ärende där ett trasigt iPad-tangentbordsskal skulle ersättas, men kunden fick ett engelskt tangentbord i stället för svenskt. I båda ärendena fick kunden rätt. Enligt Råd & Rön är det ganska ovanligt att företag, speciellt väletablerade sådana, inte följer ARN:s beslut bortsett från resebranschen. Tumnagel
58.9°
+
André Stray
0

Bungie skjuter upp The Witch Queen till nästa år
Ingen stor Destiny 2-expansion i år alltså

Bungie meddelade under gårdagen att The Witch Queen-expansionen för Destiny 2 inte kommer att släppas i år. Istället planerar de släppa det någon gång under 2022. Anledningen till det är helt enkelt att de inte hinner göra klart expansionen innan årets slut. Corona-grejen har självklart satt en del käppar i hjulen men de vill också att denna expansion ska lägga en ny stabil grund för spelets framtid. Finally, and the most important reason, we are proud to be uncompromising when it comes to our commitment to the health of our teams. With COVID-19 keeping us away from the office, and the large amount of work on our plates, we needed to move the date in order to make sure that both this year’s updates and The Witch Queen were both delivered at the quality we strive for, and on a schedule that made sense for everyone involved. När under 2022 expansionen ska släppas har man ej sagt ännu men det lär vi väl få reda på förr eller senare. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

LastPass innehåller sju trackers
Säkerhetsforskare rekommenderar byte

En säkerhetsforskare har lyckats luska ut att Android-appen för lösenordshanteraren LastPass har sju stycken trackers i sig. Dessa ska dock inte komma åt någon känslig information men forskaren rekommenderar ändå att man borde se sig om efter andra alternativ då han anser att det är dålig praxis för en sådan känslig app att ha så många trackers. "If you actually use LastPass, I recommend changing the password manager. There are solutions that do not permanently send data to third parties and record user behavior." En talesperson för LastPass nämnde att dessa trackers är till för att förbättra samt optimera produkten och att ingen känslig information tas med. Han nämnde också att man kan välja att blockera dem bland appens inställningar. LastPass är dock inte den enda lösenordshanteraren med trackers. Tydligen har Bitwarden två, RoboForm och Dashlane har fyra medan 1Password inte har någon tracker. Nyligen meddelade LastPass att de skulle sluta erbjuda gratis lösenordshanterare på flera plattformar vilket gjorde att flera redan lämnade tjänsten för Bitwarden då. Tumnagel
23.3°
+
Frode Wikesjö
0

Vi har provkört Audi RS e-tron GT!
Snart får vi berätta mer

Det är lite underliga tider just nu och man får inte resa, vilket gör provkörningar lite underliga. Istället för att åka till ett annat land där det finns en hel hög med bilar som man får gotta sig med under en dag eller två så kommer det bilar hit till Sverige. Eftersom hela Europa ska dela på ett gäng bilar blir det lite annorlunda spelregler än i vanliga fall. Som nu när Audi fick upp en e-tron GT och en RS e-tron GT under några dagar. Då får man provköra i korta perioder och eftersom alla inte kör samtidigt får man helt enkelt snällt vänta på ett datum då man får publicera sina intryck. Så än så länge får jag inte berätta vad jag tycker om den här feta bilen, men jag kan i alla fall bjuda på några bilder från en tom väg. Vi har tidigare visat upp utsidan och lite av skillnaderna på modellerna och det kan ni se här under. Så på återseende! Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Trailer för S04 av The Handmaid's Tale
Premiär 28 april

Här bjuds vi på en trailer för den fjärde säsongen av The Handmaid’s Tale. I denna säsong ser det ut som det nalkas inbördeskrig i Gilead där June har samlat på sig en armé av rebeller samt stöd från omvärlden. June (Elisabeth Moss) strikes back against Gilead as a fierce rebel leader, but the risks she takes bring unexpected and dangerous new challenges. Her quest for justice and revenge threatens to consume her and destroy her most cherished relationships. I Sverige kan man titta på The Handmaidx27s Tale på HBO Nordic, Viaplay, Comhem Play+ och SF Anytime. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

Arbetet med District 9-uppföljare har börjat!
Neill Blomkamp har börjat skriva manus

District 9 släpptes 2009 och sedan dess har fans bönat och bett om en uppföljare. Till en början såg det rätt brunt, men i samband med releasen av Neill Blomkamps Chappie berättade regissören att han hade en idé om vad storyn skulle kunna vara. Och nu har Blomkamp bekräftat via Twitter att han, Sharlto Copley och Terri Tatchell har börjat jobba på ett manus till en direkt uppföljare till filmen. Vad uppföljaren kan komma att handla om är för tillfället okänt och det lär dröja innan filmen släpps i någon form. Oavsett är vi glada att något nytt på District 9-fronten är på ingång. Ovan har ni en trailer för District 9. Tumnagel
63.8°
+
André Stray
0

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Teaser för Tina
HBO:s dokumentär om Tina Turner

Här kommer en teaser för HBO:s kommande dokumentär om den amerikanska artisten Tina Turner. Tina handlar om Tina Turners karriär och förutom artisten själv kommer bland andra Angela Basett och Oprah Winfrey medverka i dokumentären. Tina har premiär på amerikanska HBO Max 27 mars och kommer sannolikt att börja sändas på HBO Nordic någon gång efter det. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny officiell klockpartner för Aston Martin
Anrika Girard-Perregaux

Aston Martin meddelar nu att den anrika schweiziska klocktillverkaren Girard-Perregaux blir officiell klockpartner åt biltillverkaren. Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och erbjuder idag modeller som kostar mellan 17.000 dollar och 463.000 dollar. Partnerskapet kommer att mynna ut i flera klockor i begränsade upplagor i framtiden och den första ska presenteras senare i år. Girard-Perregaux kommer även att fungera som sponsor för Aston Martins nybildade F1-team. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green