34 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nya Ford Explorer Snålare, rymligare och modernare
Nya Ford Explorer

Fords stora suv Explorer har hängt med länge nu, hela 20 år. Bilen var Fords näst bäst säljande modell under nästan hela 90-talet, men under de senaste åren har försäljningen dalat rejält. Nu är det dags för en ny version att tåga fram, och Ford lovar att det verkligen är en helt ny bil som inte ger samma stenålderskänsla som den gamla gjorde.

Explorer byggs på samma plattform som Ford Taurus, Flex, Lincoln MKS och MKT gör, vilka alla är personbilar. Men suven skäms inte för sig i skogen för det. Fyrhjulsdriftssystemet är samma som sitter i Land Rover, Terrain Management System. Systemet har inställningarna normal, sand, mud, ruts och snow. Markfrigången ligger på 20 cm och Hill Descent Control hjälper dig att ta dig ned för branta backar utan problem.

Interiören ska också fått sig ett lyft och ge ett lite lyxigare intryck. Nya Explorer är 12 cm bredare och 5 cm högre än sin föregångare vilket ger mer plats åt de som sitter på de två främre sätesraderna. Vill man så kan man fälla alla sätena och får då in nästan 2,3 kubik last. Som jag skrev för ganska längesen höll Ford på att ta fram krockkuddar integrerade i bilbältet. Dessa finns i nya Explorer och är en bra säkerhetsdetalj som ser till att fördela kraften jämnare över kroppen vid en krock. Förutom detta säkerhetssystem finns även Roll Stability Control och Curve Control.

Under huven sitter nu också snålare motorer, en V6:a på 3,5 liter och en 2-liters Ecoboost-motor. V6:an ger 290 hästar och 345 Nm och ska dra 20 % mindre soppa än motsvarande motor i gamla Explorer. Ecoboosten är en turboladdad fyra som ger 237 hästar och 340 Nm. Bägge motorerna får en sexstegad automatlåda.

Bil, Nyheter, Ford, Explorer, nyhet, suv

Klipp efter hoppet!
37.1° 0 Bobby Green Bobby Green
mån. 26 jul 2010, 17:22
Nya Ford Explorer Snålare, rymligare och modernare
37.1°
0