m

Nya M3 V8:an i detalj
BMW förklarar

Nya M3 V8:an i detalj
Bil /

Vi brukar inte publicera hela pressreleaser, men det fanns så mycket godis i den här från BMW att vi inte kan låta bli. Om man ska plocka några russin ur kakan så kan vi nämna att den nya V8:an är 15 kg lättare än den raka sexan som den ersätter. Man plockar ut över 100 hästkrafter per liter, som sig bör hos en M-motor. Motorblocket i den nya åttacylindriga motorn kommer från BMWs lättmetallgjuteri i Landshut nära München där BMW även tillverkar motorblocken som sitter i företagets Formel 1-motorer. Dubbla oljepumpar och optimerad våtsumpssmörjning ser till att motorn ständigt får rätt smörjning. Jag kan hålla på hur länge som helst. Läs allt om nya M3 V8:an under "läs mer".

Vill man höra hur motorn låter i testbädd har Pistonheads 2 mummiga ljudfiler på länken nedan. Utan avgasmuller så kommer ljudet inte riktigt till sin rätt.

BMW M3 är synonymt med körupplevelse och nu gör BMW M GmbH's mest framgångsrika sportvagn genom tiderna än en gång anspråk på detta epitet samtidigt som den ger svar på den fråga som sportvagnsfantaster världen över ställer sig: går det över huvud taget att förbättra konceptet ännu mer? Svaret är naturligtvis ja! Nya BMW M3 erbjuder mer av allt, på alla sätt.


Det gäller inte minst kraftkällan i nya BMW M3; efter 15 år och två modellgenerationer M3 får den stilbildande sexcylindern från BMW M GmbH en värdig efterföljare. Nya BMW M3 introducerar för första gången i M3:ans historia en åttacylindrig motor med fler cylindrar, större slagvolym, mer kraft och högre motorvarv än någonsin tidigare. Det vore inte fel att påstå att alla dessa faktorer sammantaget ger förare till nya BMW M3 ännu mer körupplevelse.


Det riktmärke som den nya motorn var tvungen att överträffa kunde knappast ha varit mer imponerande: BMWs mångfalt belönade raka 3,2-literssexa i den utgående M3-modellen (E46). Motorn, som vid ett flertal tillfällen belönats med utmärkelsen "Engine of the Year" och som i sin sista inkarnation utvecklar hela 252 kW/343 hk, var en starkt bidragande orsak till att BMW M3 inte bara blev den oomtvistade förgrundsgestalten i sitt segment utan också en riktig bästsäljare.


Faktum är dock att allt har sin tid och att det nu har blivit dags för sexcylindern att tacka för sig. Tiden är äntligen mogen för den nya V8-motorn i nya BMW M3!


De tekniska specifikationerna för den nya M3-maskinen bekräftar vilka imponerande prestanda som ryms i denna motor. Motorns slagvolym är 3999 cm3, maximal effekt är 309 kW/420 hk och motorns maximala vridmoment på 400 Nm är lika imponerande som motorns maximala varvtal på 8300 v/min.

Ideala dimensioner för perfekta prestanda.

Varje enskild cylinders slagvolym på 500 cm3 bidrar till den nya V8-motorns ideala motordimensioner och uppfyller därmed också de konceptuella grundkraven från BMWs motordesigners. Även de övriga designkriterierna som motorns dimensioner och volym samt alla de komponenter som bidrar till att hålla motorns vikt nere - representerar det absoluta toppskiktet av vad som idag är tekniskt möjligt.


Utöver dessa kvaliteter erbjuder den åttacylindriga motorn alla de BMW-typiska tekniska detaljerna som dubbel-VANOS, individuella gasspjäll och motorelektronik utvecklad för höga prestanda. Samtidigt visar M-motorns högprestandakoncept, åttacylindriga konfiguration och låga vikt att de ansvariga motoringenjörerna låtit sig inspireras och vägledas av den åttacylindriga motorn i BMW Sauber F1 då V8-motorn i nya BMW M3 delar en rad tekniska och produktionsrelaterade särdrag med den senaste versionen av BMWs Formel 1-motor.


I fråga om specifik effekt överskrider den nya V8:an riktmärket på 100 hästkrafter per liter med god marginal, något som signalerar både kraft och prestanda. Men kraft är inte allt, i själva verket är en körupplevelse mer beroende av faktorer som acceleration och väghållning, vilka i sin tur är resultat av bilens vikt och karaktär på motorns kraftutveckling. Kraftutvecklingen och drivhjulens grepp är i sin tur beroende av motorns vridmomentutveckling och utväxlingen i drivlinan.


M-motorns högprestandakoncept har möjliggjort att utväxlingen för såväl transmission som slutväxel har kunnat optimeras vilket i praktiken förbättrar såväl M-motorns kraftutveckling som styrka. Tack vare innovativ ingenjörskonst har BMWs M-ingenjörer lyckats utveckla den nya åttacylindriga motorn i nya M3 till att nå ett maximalt motorvarv på 8300 v/min.


Det andra avgörande skälet till nya BMW M3:s sensationella kraftutveckling och prestanda är den nya V8-motorns mäktiga vridmoment, 400 Nm vid 3900 v/min, där 85 % av det maximala vridmomentet är tillgängligt ända upp till 6500 v/min och där inte mindre än 340 Nm finns tillgängligt ända från 2000 v/min.

Högvarvig motor, låg vikt.

Massa (som i praktiken är liktydigt med vikt) är dåligt för acceleration eftersom den får fysisk materia att bli trögare och accelerera långsammare. Av detta skäl är BMWs nya V8 en riktig lättviktare. Motorn med sina 202 kg är 15 kg lättare än den sexcylindriga motor den ersätter. Med andra ord kompenserar den nya motorns konstruktion den extra vikt som två extra cylindrar medför. Dessutom möjliggör motorns högprestandakoncept en lätt drivlina samt mycket kort utväxling för transmissionen.


Varje gång motorstyrkan ökas närmar man sig sakta men säkert sig gränsen för fysikens lagar och vid 8300 v/min är kolvhastigheten för varje enskild kolv i den åttacylindriga M-motorn 20 meter per sekund vilket naturligtvis utsätter samtliga material i motorn för en enorm belastning. Av detta skäl har BMWs M-ingenjörer fokuserat på att försöka minimera den nya V8-motorns massa.

Motorblock direkt från BMWs Formel 1-gjuteri.

Motorblocket i den nya åttacylindriga motorn kommer från BMWs lättmetallgjuteri i Landshut nära München där BMW även tillverkar motorblocken som sitter i företagets Formel 1-motorer. Vevhuset består av en speciell aluminium/kisel-legering och de konventionella cylinderfodren är utbytta mot en hård kisellegering. De järnbestrukna kolvarna löper sålunda direkt i de opreparerade och honade cylinderloppen.


Höga motorvarv, kompressionskrafter och dito temperaturer orsakar en oerhörd belastning på vevhuset. Därför är vevhuset extremt kompakt och tillverkat i en vridstyv "bedplate-design" som möjliggör mycket precisa vevaxellager. Den relativt korta och smidda vevaxeln är mycket styv samtidigt som den inte väger mer än 20 kilo.

Dubbel-VANOS med lågtrycksfunktion.

Tack vare dess extremt korta kontrolltider kan det variabla systemet dubbel-VANOS för vevaxelstyrningen optimera cylindrarnas kompressionscykler för att på så sätt minska kompressionsförlusterna vilket förbättrar såväl motorresponsen som motorns vridmoment, bränsleförbrukning och utsläpp.


Det för den åttacylindriga motorn speciellt utvecklade M-dubbel-VANOS-systemet medför bland annat att motorn endast kräver normalt oljetryck för att fungera vid maximala motorvarv. Detta sofistikerade system använder sig av en kombination av motorbelastning och motorvarv för att på så sätt alltid garantera en optimal ventilvinkel som är synkroniserad med motorns tändintervaller och insprutningsvolymen.

Jämn och pålitlig oljeförsörjning även under extrema förhållanden.

Dubbla oljepumpar ser till att kontinuerligt förse den nya V8-motorn med exakt mängd smörjmedel och optimerad våtsumpssmörjning säkerställer att det alltid finns tillräcklig smörjning av motorn, även vid extrema manövrar, till exempel häftiga inbromsningar.


Hela systemet består av två oljetråg - ett litet framför framaxeln och ett större längre bak där en separat återcirkulationspump pumpar olja från det främre tråget till det bakre.

Åtta individuella och elektroniskt styrda gasspjäll.

Individuella gasspjäll för varje enskild cylinder, en vanligt tillämpad teknologi inom motorsporten, är en idealisk lösning utformad för att ge en direkt och omedelbar motorrespons. Den nya motorn i BMW M3 är därför försedd med åtta individuella gasspjäll, fyra stycken per cylinderrad som drivs av separata pådrivare. Detta högteknologiska styrsystem för gasspjällen sköts helt elektroniskt och är oerhört reaktionssnabbt vilket ger motorn både en känslig och följsam respons på låga varv samtidigt som den är konstruerad för att när som helst och direkt kunna svara på förarens kommando när denne så önskar att utnyttja motorns hela kraftregister.

Flödesoptimerat luftintag.

För att säkerställa en omedelbar respons och överlägsen motordynamik är gasspjällen i insugsgrenrören placerade mycket nära insugsventilerna. Insugskanalernas specifika längd och diameter är också fördelaktig för resonansprincipen. För att minimera vikten på exempelvis insugskanaler och luftsamlare är dessa gjorda av kompositmaterial innehållande en 30-procentig inblandning av glasfiber.

Innovativt avgassystem.

Tack vare dess design och konfiguration kan den nya V8-motorns avgassystem optimera cylindrarnas kompressionscykler vilket maximerar både motorkraft och vridmoment.


Motorns grenrör konstrueras genom en högtrycksprocess där de rostfria rören formas inifrån tack vare ett tryck på upp till 800 bar. Resultatet är att godset kunnat göras extremt tunt vars tjocklek mäter 0.65-1.00 millimeter, vilket optimerar flödet och sänker vikten samtidigt som det maximerar responsen hos katalysatorerna.


Avgaserna renas av inte mindre än fyra katalysatorer och givetvis uppfyller motorn såväl den Europeiska EU4-standarden som den amerikanska marknadens US LEV 2-krav.

Ännu bättre prestanda: motorstyrenheten.

V8:ans motorstyrenhet har också uppdaterats till en ännu högre standard vilket garanterar en optimal koordination av motorns samtliga funktioner. Med hjälp av fler än 50 olika signaler bestämmer styrenheten både optimala tändintervaller för varje enskild cylinder och dess kolvslag, ideala flödesförhållanden samt optimala insprutningsintervaller. Samtidigt kan systemet räkna ut och fastställa exakt rätt vinkel på kamaxeln och de individuella gasspjällens respektive position. Och sist men inte minst sköter styrenheten specifika BMW M-funktioner som koppling, transmission, styrning och bromsar.


Ytterligare en funktion hos motorstyrenheten är utförandet av en rad diagnostiska funktioner som innebär ett antal diagnostiska rutiner för verkstadsservice och andra funktioner samt skötseln av perifera enheter och system.

En höjdpunkt inom motorstyrning: jonflödesteknologi.

Jonflödesteknologi är en speciell höjdpunkt när det gäller motorstyrning som upptäcker minsta knackning i motorn liksom risken för eventuella misständningar och ofullständiga förbränningar. Tvärt emot konventionella teknologier utförs denna funktion precis där den behövs, det vill säga inne i förbränningskammaren. För att denna högeffektiva kontrollmekanism ska fungera övervakas och kontrolleras varje cylinder via tändstiftet för att systemet ska kunna upptäcka eventuella knackningstendenser. Samtidigt läser systemet av tändningen och avläser också varje misständning.


Tändstiftet fungerar därmed både som en pådrivare för tändningen och som en sensor som övervakar förbränningsprocessen och kan på så sätt skilja på misständning och ofullbordad förbränning. Genom den dubbla funktionen i tändstiftet kan de diagnostiska kraven som ställs också enklare uppfyllas och därmed förenklas underhållet och servicen av motorn.

Ökad effektivitet och dynamik med bromsenergiregenerering.

För att öka den nya V8-motorns effektivitet ytterligare finns bromsenergiregenerering (Brake Energy Regeneration). Detta intelligenta styrsystem för bilens strömförsörjning ser till att generera elström vid motorbromsning eller då bilens vanliga bromssystem aktiveras. Systemet ser till att bilens batteri laddas utan att stjäla motorkraft och därmed också utan att förbruka energi i form av förbrukat drivmedel. Följaktligen förblir bilens generator i stort sett inaktiv när motorn befinner sig under belastning.


Bortsett från att vara ett synnerligen effektivt sätt att alstra elström bidrar systemet också till att öka kraften i motorn vid acceleration vilket i sin tur gör bilen ännu mer dynamisk.

Läs mer
37.5°
0

Nya M3 V8:an i detalj

BMW förklarar

RSS 10 kommentarer till artikeln
Herish
Massa i motorn behöver inte alltid vara något negativt. Ibland används tunga material till t.ex. svänghjul just p.g.a. av att man faktiskt vill ha lite massa. Framförallt gäller det här motorer med få cylindrar. Finns något ställe här i närheten där man gör vevaxlar om jag inte minns fel. Där finns ett svänghjul som väger flera ton.

Nu menar jag inte att BMW inte vet vad dom gör. Men det kryddas nog lite i en pressrelease.

Intressant förresten att både M3 och RS4 nu har V8:or. Skulle vara roligt att jämföra dom här rent tekniskt. Audis variant har väl något mer slagvolym?
av Herish, tisdag 27 mars 2007 kl 11:22
Swoop
Herish: Öhhh, tunga material för att få liten massa?

Det är nog dags att tänka på dessa skilda saker; massa, vikt, volym och densitet.

---

Måste säga att det är lite tråkigt att läsa en pressrelease i stort sett rakt upp-och-ner. Motorn verkar dock iofs redan på papperet vara riktigt fin.
av Swoop, tisdag 27 mars 2007 kl 12:12
120R
Älskar att se bilder på motorer på det där sättet, känns som om man skulle kunna bygga den själv på något sätt. Bara köpa samma delar och sätta igång. Helt orealistiskt, men ändå.
av 120R, tisdag 27 mars 2007 kl 12:31
LucasKrown
Herish... tyngre svänghjul har väl ändå mer att göra med gasresponsen. Vill man undvika att motorn blir alltför explosiv och svårkörd så håller man sig till ett lite tyngre svänghjul.. Men för att plocka ut så mycket som möjligt ur motorn så vill man ha så lite massa som möjligt. En balansgång som BMW har full koll på. :)
av LucasKrown, tisdag 27 mars 2007 kl 12:31
LS400
Det skulle vara intressant med en jämförelse mellan M3, RS4 och IS-F. Tre härliga V-8bilar. Lexusen har för övrigt 5 lit. motor.
av LS400, tisdag 27 mars 2007 kl 15:01
Herish
Swoop // Möjligt att jag uttryckte mig oklart, även om jag tyckte det var ganska klart. Väldigt svårt att betona ord på nätet dock. Men för vara väldigt klar skriver jag om mitt inlägg med korrekta termer.

Att ha stor massa i en motor behöver inte alltid vara något negativt. Ibland görs svänghjul med stor massa eftersom den här massan lagrar energi, vilket är viktigt på motorer med få cylindrar. I närheten av min hemort, finns ett verk som tillverkar vevaxlar. Här finns ett gigantiskt svänghjul, med en massa på flera ton.

LucasKrown // Helt korrekt! :) Ju mindre rörlig massa desto rappare motor.
av Herish, tisdag 27 mars 2007 kl 15:17
Qongo
Trevlig maskin men det verkar vara mycket spel för gallerierna. Det enda som jag anser vara sådär värst speciellt är tillverkningen av grenrören. Men 20kg för en vevaxel? Ganska tungt. Kolvhastighet 20m/s - inte ens om det är medelkolvhastiget dom menar, är den siffran extrem.

"...motorn endast kräver normalt oljetryck för att fungera vid maximala motorvarv...

- Normalt oljetryck, Har man vettiga lagerspel m.m. och rätt utväxling till pumpen så har man ett lämppligt oljetryck vid alla varvtal. Inget hokuspokus där inte.

"...gjorda av kompositmaterial innehållande en 30-procentig inblandning av glasfiber."

- Låter som vilken glasfiberarmering som helst:)

"...alltid garantera en optimal ventilvinkel som är synkroniserad...

- Inte fan kan det variabla kamtids systemet ändra ventilens vinkel? Men däremot till viss del durationen.

Jag menar absolut inte att det är en tråkig och otrevlig motor att köra, men det känns som den hypas till det grövsta.
av Qongo, tisdag 27 mars 2007 kl 15:20
James Hunt
Qongo: Anledningen till att inte publicerar pressreleaser så ofta här :)

av James Hunt, tisdag 27 mars 2007 kl 15:43
jonp
Faan jag lyssnade på ljudklippen och tycker växlingarna låter sjukt sävliga. Dessutom verkar motorn tappa lite upp mot toppvarv. Ingen slutknuff helt enkelt.... men den har ju ett jävligt mumsigt insugsljud! Ska bli kul att köra den i verkligehetn och skapa min egen uppfattning!
av jonp, tisdag 27 mars 2007 kl 16:05
GISLEMARK
Skönt ljud.
Men INGET slår en brutaltrimmad BIGBLOCK,
Ljudmässigt

av GISLEMARK, torsdag 29 mars 2007 kl 16:57
Kommentera artikelnSVT säger hejdå till Veckans brott
Krimprogram läggs ner efter 21 säsonger

SVT:s krimprogram Veckans brott kommer att läggas ner efter att ha sänts i 11 år med sammanlagt 21 säsonger. Det var snack om att programmet skulle läggas ner redan när bisittaren Leif GW Persson lämnade programmet 2018 men så blev inte fallet. Nu verkar dock programmets saga vara all och programledaren Camilla Kvartoft säger om sina elva år på Veckans brott i SVT:s Morgonstudion: "Det har varit de allra roligaste åren i min journalistiska yrkeskarriär. Vi har haft en jättestor publik och vi har fått så mycket tips i och teorier. Och jag har fått vara med om spännande saker om polisarbete." Ikväll, 11 maj, sänds det 210:e och sista avsnittet av Veckans brott i SVT. Här nedan hittas lite höjdpunkter från tidigare säsonger av programmet. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facebook varnar snart vid delningar av artiklar
Gör en Twitter

Förra sommaren skrev vi om att Twitter lanserade en funktion som gjorde att deras användare varnades innan de delade en artikel som de inte hade läst ännu. Nu har Facebook börjat rulla ut en liknande funktion för sitt sociala nätverk. Precis som med Twitter så dyker det upp en liten ruta som säger att man kanske borde läsa artikeln innan man delar den. Sen får man som användare avgöra ifall man ska ta och göra det eller fullkomligt skita i det och ändå dela den. Med denna nya funktion hoppas väl Facebook att färre hitte-på-artiklar delas på nätverket men om det kommer ske återstår att se. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du använda Dualsense för att spela PS5 via iOS
Med adaptive triggers till och med

Apple-användare har sedan en tid tillbaka haft möjlighet att koppla PS5- och XSX/S-kontroller till sina iOS-enheter för att spela spel av olika slag. Nu har folk som äger PS5 fått lite bättre möjlighet att utnyttja Dualsense-kontrollens förmågor för att spela PS5-spel via Remote Play-appen. Med den senaste uppdateringen av PS Remote Play-appen har Sony lagt till möjligheten att lira med Dualsense-kontrollen och gör man det får man även tillgång till några av kontrollens unika funktioner. Mer specifikt adaptive triggers som ger extra motstånd i triggerknapparna och används bland annat i Returnal för att skifta mellan olika skjutlägen. Alla Dualsense-funktioner verkar inte fungera när man lirar via Remote Play. Bland annat verkar inte kontrollens mer avancerade vibrationer fungera som när man lirar direkt på PS5, samt att kontrollens mikrofon, hörlursuttag eller högtalare inte heller fungerar. Ingen större förlust, egentligen, och om man vill ha dessa flådigheter så får man helt enkelt spela på PS5 och inte via telefonen. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Samma Falcon 9-raket åkte till rymden för tionde gången
SpaceX uppnår ett av sina mål med återanvändbara raketer

I söndags skickade SpaceX upp ytterligare en laddning satelliter till sin rymdinternet-satsning Starlink, något som man gör någorlunda rutinmässigt nu för tiden. Något som dock inte hörde till vanligheterna var att startsteget i den Falcon 9-raket som användes för uppskjutningen användes för tionde gången. SpaceX grundare Elon Musk uppgav 2018 att ett av företagets mål var att varje raketsteg till Falcon 9-raketerna skulle kunna återanvändas tio gånger innan det skulle behövas genomgå lite mer grundgörande underhåll, ett mål som företaget nu har uppnått med andra ord. Den Falcon 9-raket som användes för Starlink-uppskjutningen i söndags sköts upp till rymden första gången i mars 2019 under det första demonstrations-uppdraget för NASA:s besättningsprogram till den internationella rymdstationen. Sedan dess har alltså raketen nu varit uppe och vänt i rymden ytterligare nio gånger. Det här innebär även att den aktuella Falcon 9-raketen är den farkost som efter NASA:s fyra rymdfärjor, Discovery, Atlantis, Columbia och Endeavour, är den rymdfarkost som varit uppe i rymden och återvänt till jorden flest gånger. I klippet här ovanför kan ni kolla in den historiska uppskjutningen med tillhörande landning av SpaceX Falcon 9-raket. Tumnagel
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Battlefield 6 visas upp nästa månad
Runt E3 antagligen

Om man nu hoppades på att EA och DICE skulle visa upp Battlefield 6 relativt snart kan man lugna ner sig lite. Spelets officiella Twitter-konto antydde nämligen nyss att ett ordentligt offentliggörande kommer göras under juni månad. Nästa månad är det som bekant dags för E3-mässan igen och runt dessa tider brukar spelföretagen köra jippon för att visa upp vad de har att erbjuda. Även om EA inte officiellt är en del av E3 längre brukar de ändå köra sina visningar runt samma tid. Den 12 juni drar E3 2021 i gång så antagligen får vi se det någon gång då. Tumnagel
41.3°
+
Frode Wikesjö
0

Sonys kommande WF-1000XM4 kan få ny design
Äntligen slipper användare ha antenner i huvudet

Sony gör riktigt bra hörlurar i sin 1000X-serie. Så pass att lurarna hamnat i toppen i många bäst i test-listor. I alla fall over ear-lurarna WH-1000X. När det kommer till true wireless-lurarna i serien så har de också levererat riktigt högkvalitativt ljud och vass brusreducering, men designen har varit under all kritik. WF-1000X och WF-1000XM3 är designade på ett vis som gör att lurarna sticker ut en bra bit från örat, vilket får användaren att se ut som en utomjording med antenner som sticker ut från öronen. Det finns gott om utrymme för förbättring och med den kommande versionen av true wireless-lurarna verkar det äntligen bli lite ny design. Tack vare läckta bilder via The Walkman Blog får vi ta en titt på den kommande versionen och kort sagt har Sony anammat en lite mer "traditionell" design som påminner mer om Galaxy Buds eller Jabra Elite-lurar. Även fodralet kommer få lite rundare design och ska enligt Walkman Blog vara möjligt att ladda trådlöst. När Sony kommer presentera nya WF-1000XM4 är för tillfället okänt. Historiskt sett brukar vi få se nya Sony-lurar i samband med IFA-mässan, men enligt bloggen kommer presentation ske någon gång nästa månad. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Trafikverket satsar på snabbladdare i norra Sverige
Avsätter 45 miljoner kronor till det

Trafikverket gör nu en ny satsning på att bygga ut infrastrukturen för elbilsladdning i Sverige. TT rapporterar att Trafikverket kommer att avsätta 45,3 miljoner kronor i investeringsstöd vilket ska gå till 39 snabbladdningsstationer i norra Sverige. Trafikverket satsade även på stationer för snabbladdningar förra året vilket då ledde till att 20 laddningsstationer i sju av Sveriges län beviljades investeringsstöd. I dag finns cirka 600 snabbladdningsplatser med minst 50 kilowatt i Sverige. Enligt Trafikverkets beräkningar kommer 16 nya att vara i drift före årets slut. De 39 snabbladdningsstationer som nu beviljats investeringsstöd från Trafikverket hittas i tabellen här nedanför. Sammanlagt finns det cirka 12.000 offentliga laddningsspunkter i Sverige. Tumnagel
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Pfizers vaccin kan börja användas på barn
I alla fall i USA och Kanada

Förra veckan godkände Kanadas läkemedelsmyndighet Pfizers vaccin för barn mellan 12 till 15 år. I går kväll nödgodkände även USA:s läkemedelsmyndighet FDA Pfizers och Biontechs vaccin för den åldersgruppen. Nu när vaccinet är godkänt kan skolungdomar från tolv års ålder vaccinera sig innan höstterminen startar och genom det förhoppningsvis dämpa smittspridningen som sker på skolorna och se till att de inte blir så sjuka ifall det blir smittade. Rapporter säger att även EU kommer godkänna vaccinet inom den närmsta veckan. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

Dave Bautista hoppar på Knives Out 2
Bond-reunion!

Rian Johnson kommer som känt göra en uppföljare till mordmysteriet Knives Out som kommer släppas på Netflix någon gång i framtiden och nu börjar det dyka upp lite info om vilka som kommer medverka. Det har tidigare varit känt att Daniel Craig kommer återvända som detektiven Benoit Blanc och nu har vi fått reda på att Dave Bautista, känd från andra filmer, kommer medverka i rullen. Utöver att han kommer medverka så finns det inte så mycket att säga om den kommande filmen. Vem Bautista ska spela och vad filmen kommer handla om är för tillfället okänt. Inspelningarna kommer dra igång i Grekland i sommar och om man ska dra till en rackabajsare till killgissning så kommer filmen möjligvis utspela sig i medelhavsmiljö där Benoit måste ta reda på vem som mördat någon av filmens karaktärer och Bautistas karaktär kan vara en av de misstänkta. Eller offret. Eller både och. Knives Out 2 har premiär sen. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Nytt förslag om mobilförbud i skolan
För att skapa arbetstro på lektionstid

Utbildningsverket har tagit fram ett förslag som innebär att det skulle bli förbjudet för elever i grundskolan att använda mobiltelefoner i klassrummen under lektionstid. Mobiler skulle enligt det nya förslaget dock vara tillåtna när de kan användas i utbildningssyfte och som hjälpmedel i lärandet. Skulle förslaget godkännas skulle det innebära en ändring i skollagen vilken skulle innebära att lärare har rätt att omhänderta mobiltelefoner i förebyggande syfte, en möjlighet som inte finns idag. Anledningen till att det nya förslaget tagits fram beror på att man tror att det kan skapa ordning, trygghet och arbetsro för eleverna under lektionstid. Tumnagel
77.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rykte Nya rykten kring Sonys kommande VR-grej för PlayStation
Sägs få ögonspårning och 4K-skärmar

Tidigare i år meddelade Sony att de har en uppdaterad variant av PlayStation VR på gång för PlayStation 5. Kort efter det uttalandet visade Sony också upp några prototyper för kontrollerna men någon konkret teknisk information om själva headsetet har man ej avslöjat ännu. Nu rapporterar dock The Verge om rykten som säger att denna nya version av Playstation VR kommer bland annat får ögonspårning, haptisk DualSene-liknande feedback och skärmar med 4K-upplösning. 4K-upplösningen skulle innebär att hårdvaran går från en upplösning på 960 x 1080 per öga till 2000 x 2040 per öga vilket är snäppet högre än vad Oculus Quest 2 har. Tumnagel
44.9°
+
Frode Wikesjö
0

Hej då Alfa Romeo Giulietta!
Kommer att ersättas av en SUV

Elva år är en evighet i bilvärlden, men så lång tid är det sedan Alfa Romeos Giulietta började säljas. Bilen var efterföljaren till Alfa Romeo 147 som också var en långkörare, den levde i tio år. Giulietta har trots det underliga namnet sålts en bit över 400.000 exemplar, men här i Sverige har det bara sålts dryga 1200 bilar genom åren. Efterföljaren blir inte en ny hatchback utan en liten SUV med namn Tonale. Vi har sett den som koncept och tanken var att den skulle komma i år, men den blev uppskjuten eftersom nya Alfa-bossen inte tyckte att plugin-hybriderna höll måttet. Så vi får ge oss till tåls helt enkelt. Ovan ser ni första reklamfilmen för bilen. Tumnagel
28.0°
+
Roger Åberg
0

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

Call of the Sea släpps till Playstation i morgon
Ta del av ett av förra årets bästa äventyrsspel

Gillar du klassiska äventyrsspel med massvis med kluriga pussel av olika slag och en intressant story? Då kanske du borde ta en titt på Call of the Sea som släpps i morgon till PS4 och PS5. I spelet får vi ta kontroll över Norah som utforskar en ö mitt ute i stilla havet för att ta reda på vad som hänt med försvunne man, men frågorna blir allt fler och mystiken tätnar ju djupare in i djungeln Norah tar sig. Call of the Sea släpptes initialt till PC, Xbox One och Xbox Series X/S och om man sitter på dessa plattformar och även prenumererar på Game Pass så hittar man även spelet där. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

Samsung verkar köra gemensam release för Fold 3, Flip 3 och S21 FE
Unpacked-event väntas hållas i augusti

Samsung kommer som känt skippa Note-releasen i år, men trots det kommer vi ändå få en ordentlig telefonfest senare i år. Enligt nya uppgifter kommer Samsung hålla låda någon gång under första halvan av augusti där företaget kommer presentera S21 FE samt de vikbara enheterna Fold 3 och Flip 3. Tidigare rykten har pekat på att Samsung kommer hålla ett event i juli för att presentera sina nya vikbara telefoner, men enligt det senaste snacket verkar det som att företaget kommer presentera alla tre enheter samtidigt under eventet i augusti. När det kommer till prislappen på de kommande vikbara enheterna så verkar det bli lite mer humana priser än tidigare. Enligt de senaste ryktena väntas priset på Flip 3 ligger på 1000 dollar medan Fold 3 kommer kosta 1800 dollar, vilket är 500 dollar respektive 200 dollar billigare än föregångarna. Tumnagel
36.6°
+
André Stray
0

Filmregissör anklagar Capcom för plagiat
Anser att boss från Resident Evil: Village är en kopia av hans verk

Spoilervarning: Storyn handlar uppenbarligen om en bossfight i Resident Evil: Village, så sluta läs om ni inte vill bli spoilade. Den nederländska regissören Richard Raaphorst är lite missnöjd på Capcom då han anser att Capcom kopierat ett monster från en av hans filmer och använt denna på en av Resident Evil: Villages bossar. Mer specifikt handlar det om propellerförsedda Strum som spelare får slåss mot i Heisenbergs fabrik som enligt Raaphorst är en kopia av ett propellerförsett monster från hans film Frankensteinx27s Army. Det handlar inte bara om karaktärsdesignen, utan även att bossen brinner en aning och att hela scenen har samma färgpalett som filmen. Mer specifikt säger Raaphorst detta: "Itx27s just the same scene as in my movie, except that in my movie you have to cut loose the fuel tubes. Thatx27s the only thing that is missing. But the whole thing is getting into flames, and then it explodes, and then the way it rotates through the camera - itx27s all the same, really. Even the environments, the whole colour palette. It looks like an animatic for my movie." Raaphorst meddelar att han inte haft någon kontakt med Capcom innan spelets release och att han kommer utforska möjligheterna att få någon form av ersättning eller i alla fall lite credd från Capcom. Ovan har ni ett klipp från Frankensteinx27s Army där propeller-monstret visas och nedan har ni bossen från Resident Evil: Village. Bonus-Resident Evil: Village: Kör man spelet på PC och vill ersätta bebisen Rosemary med Chris Redfield så är det nu möjligt. Grattis världen! Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Omhändertagen hundvalp var antagligen en vargunge
Ungdomar kan ha begått miljöbrott av misstag

Ett par ungdomar som fick med sig vad de trodde var en övergiven och skadad hundvalp hem efter en utflykt verkar i själva verket ha tagit med sig en vargunge. Det är Svensk Jakt som rapporterar om misstaget som skedde i värmländska Lesjöfors. Visar det sig att det handlar om en vargunge, något som inte verkar vara helt klarlagt ännu, så kan ungdomarna ha begått ett miljöbrott av misstag. Det är inte tillåtet att ta med sig vilda djur man hittar i naturen, oavsett hur övergivna dessa verkar. Oavsett om det handlade om en hundvalp eller en vargunge så gick det inte så bra för denna. NWT uppger att polisen i samråd med Länsstyrelsen beslutade sig för att avliva den skadade valpen efter att denna lämnats in. Tumnagel
33.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple langar in ännu mer deg i Corning
För att fixa Gorilla-glas till iPhone Fold?

Apple meddelade idag att man kommer att investera ytterligare 45 miljoner dollar i Corning, företaget som framför allt är kända för att utvecklar det tåliga glaset Gorilla Glass som används för att skydda mobiltelefoner från en lång rad tillverkare. Apple och Corning har genom åren haft en speciell relation där Apple betalat Corning för att utveckla varianter av sitt glas som varit exklusiva för iPhones. Cornings har bland annat utvecklat det så kallade Ceramic Shield-glaset till iPhone 12, ett glas som sägs klara ett fall fyra gånger bättre än vad glaset i tidigare iPhones gör. Jeff Williams, Apple’s chief operating officer, säger i ett pressmeddelande angående den nya investeringen i Corning: "Apple and Corning have a long history of working together to accomplish the impossible. From the very first iPhone glass, to the revolutionary Ceramic Shield on the iPhone 12 lineup, our collaboration has changed the landscape of smartphone cover design and durability. Ceramic Shield is a prime example of the technologies that are possible when deep innovation meets the power of American manufacturing." Apple nämner inget om vad de 45 miljoner dollar man nu investerar i Corning ska användas till. Det spekuleras dock om att det ska användas för att Cornings ska utveckla specialglas till en eventuellt vikbar telefon från Apple. Det är antagligen inte helt omöjligt att så är fallet då det har ryktats om att Corning utvecklat en Gorilla glas-variant till en "iPhone Fold" ända sedan 2019. Tumnagel
38.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
80kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
289kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
51kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
7kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
278kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
158kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
97kg
+
Wille Wilhelmsson