m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Jämför priser
Philips TV 70 tum kostar nu bara 8990 kr (tidigare 16490 kr)

Seat visar Leon X-PERIENCE
Fyrhjulsdrift och plastskärmar

Seat visar Leon X-PERIENCE
Bil / Seat

Seat vill ju såklart också vara med i skogsmulle-ligan där vi bland annat hittar Volvo XC70 och Passat Alltrack och nu visas Leon X-PERIENCE. Med permanent fyrhjulsdrift från Haldex, lite högre markfrigång och ett robustare utseende ska den här knycka kunder från konkurrenterna.

Under locket finns det både bensin och diesel att välja mellan och starkast är 2.0 TDI med 184 hästar och 320 Nm. Till denna kopplas en sexstegad DSG-låda. Förbrukningen anges till 0.49 liter per mil och utsläppet till 129 gram per kilometer.

Alla nyheter finns i pressmeddelandet nedan. Bilen kommer till Sverige i slutet av året men några priser är inte klara ännu.

Visa
Pressmeddelande
Den perfekta bilen för en aktiv livsstil

SEAT Leon X-PERIENCE – perfekt för alla väglag

Permanent fyrhjulsdrift och crossover-egenskaper
TDI and TSI-motorer från 110 till 184 hästkrafter
Robust, elegant design med förstaklassig interiör
Avancerade assistanssystem som ACC med Front Assist och full LED-trålkastare
Södertälje 2014-06-23 –Nya SEAT Leon X-PERIENCE med permanent fyrhjulsdrift och crossover-egenskaper erbjuder körglädje oavsett vilken väg du väljer och vilket underlag vägen har. Det senaste tillskottet i Leon-familjen kombinerar ett känslobaserat formspråk med den allra senaste tekniken och optimal användarvänlighet. För dig som söker prestanda och säkerhet på hög nivå finns de kraftfulla och bränslesnåla TDI- och TSI-motorerna med en effekt på hela 184 hk, den senaste generationen fyrhjulsdrift från Haldex och en komplett uppsättning avancerade förarassistanssystem. Leon X-PERIENCE lanseras i Sverige i slutet av 2014.

”För SEAT i Sverige blir Leon X-PERIENCE en mycket viktig produkt. Vi breddar vårt utbud av fyrhjulsdrivna modeller och den bli ett bra komplement till Leon ST Kombi och Alhambra”, säger Åke Lundberg, märkeschef på SEAT Sverige.

Nya Leon X-PERIENCE är den sista pusselbiten i SEAT:s framgångsrika Leon-familjen. Vid sidan av den dynamiska tredörrars Leon SC, Leon i elegant femdörrarsutförande, den mångsidiga kombin Leon ST och kraftpaketet Leon CUPRA med dess utsökta vägegenskaper, är Leon X-PERIENCE den perfekta följeslagaren – en crossover för en individuell och aktiv livsstil. Självklart har bilen de karakteristiska SEAT-egenskaperna med hög kvalitet och valuta för pengarna.

"Nya Leon X-PERIENCE är en helt ny tolkning av vårt känslobaserade formspråk. Med sin funktionella estetik, blandning mellan robusthet och elegans samt hög säkerhet symboliserar den en öppenhet för nytänkande. Vi har behållit den ungdomliga andan med en tydlig känsla för livets praktikaliteter", säger Jürgen Stackman, global VD för SEAT S.A. "Leon X-PERIENCE passar SEAT perfekt. Eftersom bilen utgör nästa steg i vår varumärkesstrategi kommer den att bredda målgruppen och befästa SEAT Leons fina försäljningssiffror.

Leon X-PERIENCE bygger på Leon ST Kombi, och gemensamt för de båda modellerna är formspråket, de utsökta vägegenskaperna och de praktiska funktionerna som underlättar i vardagen. Med sin elektroniskt styrda fyrhjulsdrift från Haldex, ett chassi anpassat till körning på dåliga vägar, förhöjd markfrigång, sitt karakteristiska offroad-utseende och individuellt anpassningsbara interiör, ger den begreppet körglädje en extra dimension.

"Nya Leon X-PERIENCE är allround i ordets rätta bemärkelse samtidigt som den är en riktig crossover. Med den senaste generationens fyrhjulsdrift finns det praktiskt taget ingen väg som den inte klarar av, och den tar dig vart du än vill åka – vare sig du kör på asfalterade vägar eller på grusvägar, i solsken, i regn eller på snö. Leon X-PERIENCE garanterar körglädje med alla sinnen och största möjliga användningsområde, säger Dr. Matthias Rabe, ansvarig för R&D på SEAT S.A.

Leon X-PERIENCE med sportig design
Det lovordade formspråket hos modellerna i Leon-serien har förstärkts ytterligare i X-PERIENCE. Även här skapar de skulpterade linjerna längs bilens sidor ett fint växelspel mellan ljus och skuggor. Den dynamiska silhuetten är lång och elegant, men Leon X-PERIENCE erbjuder trots detta praktiska funktioner som täcker hela spektrat för arbete och fritid, familjen och sportaktiviteter. Bagageutrymmet kan delas in på en mängd olika sätt och har även många smarta lösningar. Lastkapaciteten är på 587 liter men kan utökas till hela 1 470 liter med baksätet nedfällt. I Leon X-PERIENCE får du plats även med stora och skrymmande föremål.

Det som ger Leon X-PERIENCE en egen, tydlig karaktär är de robusta skärm- och tröskelbreddare på trösklarna och hjulhusen, fronten har stora luftintag och inbyggda dimljus med kurvljusfunktion samt framspoilern med aluminiumfinish. Bakpartiet har fått en ny stötfångare med inlägg i aluminiumfinish och förkromade slutrör, som är standardutrustning på X-PERIENCE med TSI 180 respektive med TDI 184. I de stora hjulhusen finns det plats för de specialframtagna fälgarna med fem dubbelekrar i 17- respektive 18-tumsutförande (18 tum tillval).

Interiör med förstklassiga materialval
Med sin vassa utrustningsnivå understryker Leon X-PERIENCE sin position som en premiumbil i Leon-serien. Leon X-PERIENCE är inte bara elegant och sportig; offroad-aspekten hos Leon är spännande och inbjuder till äventyrlig körning samtidigt som den passar perfekt in i en familjs vardag.

Interiörmässigt ger de nya materialen, känslan för detaljer och en kombination av intensiva färger denna bil dess suveräna karaktär. Interiören är sportigt elegant med sin högkvalitativa textilklädsel i svart och grått. Detsamma gäller för tillvalen brun Alcantara-klädsel respektive svart skinn.

X-PERIENCE-logotypen pryder dörrtrösklarna och ratten, medan de orange sömmarna förstärker den ungdomliga framtoningen i denna bil.

Motorerna - kraft i kombination med låg bränsleförbrukning
Leon X-PERIENCE:s dynamiska köregenskaper matchas perfekt av de vridmomentstarka TDI- och TSI-motorerna. Den effektstarkaste motorn är 2.0 TDI med en effekt på 135 kW/184 hk. Med ett maximalt vridmoment på imponerande 380 Nm och DSG-växellåda som standard erbjuder Leon X-PERIENCE dynamiska köregenskaper som avverkar accelerationstiden 7,1 sekunder från 0 till 100 km/h. Att motorn är bränslesnål visar förbrukningen vid blandad körning, som endast är 4,9 liter per 100 km och CO2-utsläpp på 129 gram per kilometer. Ett annat alternativ är TDI 150 hk med 110 kW/150 hk, ett vridmoment på 320 Nm och sexväxlad manuell växellåda. Utrustad med start-/stoppsystem och system för bromskraftsåtervinning i likhet med övriga modeller i serien, är bränsleförbrukningen så låg som 4,9 liter per 100 km (CO2: 129 g/km). TDI-basmotorn har en effekt på 81 kW/110 hk och en slagvolym på 1,6 liter. Trots detta har motorn ett vridmoment på hela 250 Nm. Bränsleförbrukningen är 4,8 liter per 100 km (CO2: 125 g/km).

Bensinmotoralternativet är senaste generationens 1.8 TSI med en effekt på 132 kW/180 hk. Med sin kombination av direktinsprutning och indirekt insprutning levererar den turboladdade motorn ett vridmoment på som mest 280 Nm. Motorn kombineras som standard med samma sexstegade DSG-automatlåda som erbjuds till vår effektstarkaste TDI-motor och fås även med växlingspaddlar vid ratten. Bränsleförbrukningen är 6,6 liter/100 km (CO2: 152 g/km).

Senaste generationens fyrhjulsdrift från Haldex
Den permanenta fyrhjulsdriften hos nya Leon X-PERIENCE är ett av de modernaste och mest effektiva systemen i sitt slag. SEAT använder femte generationens Haldex-koppling. Kopplingen reagerar extremt snabbt på alla tänkbara körsituationer och bidrar därmed till att öka den aktiva säkerheten och prestandan markant.

Vid normala körförhållanden överför kopplingen det mesta av kraften från motorn till framhjulen. Om hjulen förlorar fäste överförs vridmomentet omärkligt till bakaxeln inom några millisekunder genom att en kolv pressar samman skivuppsättningarna på ett kontrollerat sätt. Den nya generationens koppling gör att den tidigare lösningen med en tryckackumulator inte längre behövs, vilket i sin tur gör att kopplingen blir mycket mer kompakt och även väger 1,4 kilo mindre än förra generationens koppling.

Drivlinan - dynamik och säkerhet oavsett underlag
Den noggrant balanserade drivlinan förstärker de dynamiska kör- och vägegenskaperna hos nya Leon ST. Fjädringen sväljer mjukt alla ojämnheter i underlaget och den direkta men följsamma styrningen ger utmärkt återkoppling.

Jämfört med Leon ST är X-PERIENCE cirka 15 mm högre, vilket motsvarar höjningen av bilens markfrigång. Fjädringen fram består av MacPherson-fjäderben med hjälpram. Leon X-PERIENCE svarar snabbt och exakt på rattutslagen och ger säker och stabil kurvtagning. Fjädringen bak består av fyra länkar som hanterar horisontella och vertikala krafter oberoende av varandra. Stötdämparna och spiralfjädrarna monteras separat – en lösning som gör att fjädringen svarar på alla situationer med extremt hög följsamhet. På samma sätt är bromssystemet hos nya SEAT Leon X-PERIENCE konstruerat för att tåla tuffa tag.

Köregenskaperna hos SEAT Leon X-PERIENCE med TDI 184 och TSI 180 kan anpassas individuellt efter ditt humör och körsituationen. SEAT Drive Profile är standard. Systemet gör det möjligt för föraren att anpassa egenskaperna för servostyrningen, hur motorn svarar på gaspådrag samt DSG-lådan i tre olika lägen: Eco, Comfort och Sport. Det finns även en individuell inställning.

Maximal säkerhet tack vare avancerade assistanssystem
Nya SEAT Leon X-PERIENCE är utrustad med avancerade assistanssystem som standard. De dynamiska kontrollsystemen fyrhjuls-EDS (elektroniska differentialspärrar på båda axlarna) och XDS (utvidgad elektronisk differentialspärr för bättre väggrepp i kurvor), ESC (elektroniskt stabiliseringsprogram) och multikollisionsbromsen ger tillsammans maximal säkerhet.

Några exempel på avancerade utrustningar som kan väljas till är LED-strålkastare, adaptiv farthållare (ACC) med nödbromsfunktion, trötthetsvarnare och Lane Assist.

Blicken riktad framåt – Leon med ACC och Front Assist
Den adaptiva farthållaren (ACC) håller den inställda hastigheten, liksom det förinställda avståndet till den framförvarande trafiken genom att automatiskt bromsa respektive accelerera bilen utifrån vad trafikrytmen kräver. Hastigheten kan förinställas i intervallet 30 till 160 km/h. ACC-radarsystemet kan användas i kombination med manuell växellåda samt DSG-automatlåda. I bilar som har utrustats med DSG-växellåda kan systemet bromsa bilen till stillastående om fordonet framför dig stannar.

Front Assist i kombination med nödbromsfunktionen kan förhindra en kollision. Systemet använder sig av en radarsensor som övervakar framförvarande trafik. Om systemet upptäcker att risken för påkörning bakifrån är överhängande i hastigheter från ca 30 till 210 km/h, varnar assistansprogrammet med en ljud- och ljussignal och förbereder bromssystemet.

Strålkastare med LED-teknik
Nya SEAT Leon X-PERIENCE finns med innovativa LED-strålkastare kombinerade med LED-baklyktor. LED-strålkastarna har en rad fördelar utöver den karakteristiska designen: De lyser upp vägen framför dig med en färgtemperatur på 5 300 Kelvin. Eftersom det är en färgtemperatur som ligger mycket nära den för solljuset mitt på dagen, är ljuset från strålkastarna mycket behagligt för ögonen. Vad gäller effektivitet drar LED-lampor mycket lite ström – halvljusen förbrukar till exempel endast 20 watt per strålkastare. De nya LED-strålkastarna är dessutom helt underhållsfria och konstruerade för att hålla lika länge som bilen.

Avancerade Infotainment-system
Nya SEAT Leon X-PERIENCE är utrustad med det allra senaste även inom infotainment-system. Kärnan i det integrerade underhållningssystemet är SEAT:s operativsystem Easy Connect, som används för att styra underhållningssystemets olika funktioner och kommunikationsutrustningen, liksom en rad andra funktioner i bilen. Gränssnittet består av en tryckkänslig pekskärm med närhetssensorer med upp till 5,8 tum som är placerad i mittkonsolen.

Svenska marknaden
SEAT Leon X-PERIENCE blir en viktig bil för SEAT i Sverige i och med kombinationen av sportigt utförande, permanent fyrhjulsdrift och crossover-egenskaper, den senaste tekniken och det stora bagaget med de praktiska funktionerna nås såväl privatkunder som tjänstebilsförare.

”Leon X-PERIENCE ger oss fortsatt bra ingång på tjänstebilsmarknaden och med exempelvis TDI 184 med DSG blir perfekt bil att erbjuda tjänstebilsföraren”, säger Åke Lundberg, märkeschef på SEAT Sverige.

I Sverige medföljer SEAT Trygghetspaket utan extra kostnad när du finansierar din Leon X-PERIENCE genom SEAT Finans. I paketet ingår 3 års fri service (eller 4500 mil, det som uppnåtts först) och en förlängd nybilsgaranti till 3 år (eller 9000 mil, det som uppnåtts först). SEAT Trygghet gäller alla SEAT-modeller.

Lanseringen av Leon X-PERIENCE sker i slutet av året. Priser och mer detaljerad information på den svenska marknaden kommer senare.
37.7°
0

Seat visar Leon X-PERIENCE

Fyrhjulsdrift och plastskärmar

Vin Diesel släpper singel
Det svänger ju?

Fast & Furious-stjärnan Vin Diesel debuterade i veckan sin nya singel Feel Like I Do på tv-programmet The Kelly Clarkson Show. Som man kan se i klippet ovan var han glad över att få debutera sin låt på programmet och publiken verkade ju digga den i alla fall. Låten är producerad av Petey Martin och släppt via den norska DJ:s Kygos skivbolag Palm Tree Records. Du hittar den så klart på Spotify och andra streaming-tjänster. På tal om Vin Diesel och Fast & Furious så finns det nu en ny trailer för den andra säsongen av den animerade Fast & Furious-serien Spy Racers. Du hittar trailern nedan, tyvärr innehåller den inte Vin Diesels nya låt. Tumnagel
34.0°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter varnar snart vid delningar av artiklar
Bekräfta delningar som du själv inte har läst

Under sommaren började Twitter testa en funktion som varnade användare när de delade artiklar som de inte hade läst. Denna funktion ska nu lanseras på bred front eftersom testperioden gick bra enligt Twitter själva. Tydligen var användare 40 procent mer benägna att öppna artiklarna de skulle dela när de fick upp denna varning och flera valde också att inte dela artiklarna alls efter de hade öppnat dem. Funktionen fungerar så att om du vill retweeta en artikel som du inte öppnat via Twitter kommer det upp en liten varning som säger att rubriker inte alltid berättar hela historien. Efter det måste du som användare bekräfta om du fortfarande vill dela artikeln eller ej. När funktionen rullas ut till alla användare är oklart men inom kort ska det tydligen ske. Tumnagel
42.2°
+
Frode Wikesjö
0

The Boys får spinoff-serie
Om ett superhjältegymnasie

Amazons "superhjälteserie" The Boys är mycket trevligt att titta på även om de skiljer sig en del från källmaterialet. Snart kommer det dock ännu en serie som utspelar sig i The Boys-universumet då seriens exekutiva producent Craig Rosenberg just nu håller på att skriva en spinoff-serie. Denna nya serie kommer handla om en högskola för Supes som då inte bara ska läsa sig saker utan även hålla sina superhjältehormoner i styr. Om man var orolig över att serien kommer blir mer Riverdale än The Boys behöver man inte vara det. Sex, våld, satir och svordomar är fortfarande något som kommer vara denna nya seriens huvudfokus. När serien ska ha premiär är oklart men tydligen vill Amazon få igång produktionen så snabbt som möjligt för att hålla uppe intresset för universumet mellan The Boys-säsongerna. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Karolinska institutet tar fram snabbare coronatest
Billigare också

Ett gäng forskare från Karolinska institutet i Stockholm har utvecklat en ny typ av coronatest som kan ge svar inom 2,5 timme. Anledningen till att det är snabbare än tidigare tester är att det det inte är beroende av så kallade reagenskit som annars måste användas vid vanliga PCR-tester. Detta test är inte bara snabbare, det är också billigare än tidigare tester vilket enligt forskningsledaren Björn Reinius gör att man skulle kunna sätta upp covid-19-tester under mycket enklare förutsättningar samt också vara väldigt passande för återkommande test. Tumnagel
52.3°
+
Frode Wikesjö
0

Snart kommer Remote Play för Xbox till iOS
Strömma dina spel från krysslådan till telefonen

Tidigare i veckan började Microsoft erbjuda remote play mellan Xbox och Android via sin officiella Xbox-app. Funktionen fungerar precis som den gör på PlayStation, det vill säga du kopplar telefonen via lokala nätverket eller internet direkt till konsolen så du kan spela dina spel direkt på telefonen istället för tvn. The Verge rapporterar att denna funktion även kommer att komma till iOS då betaversionen av Xbox-appen för iOS har remote play i sig. Värt att nämna är att spelen spelas direkt från konsolen och inte via Microsofts xCloud-tjänst. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Marvel gör serie om Nick Fury
Med Samuel L. Jackson!

Disney och Marvel har redan som bekant ett antal ambitiösa tv-serier på gång för streaming-tjänsten Disney+. Det kommer dock fler serier eftersom Variety nyss rapporterade att det ska komma en ny serie som ska handla om Nick Fury. Tydligen ska Samuel L. Jackson återvända som Nick Fury men vad serien ska handla om är oklart just nu. Sist vi såg Nick i Marvels universum var han på semester i rymden någonstans. Kyle Bradstreet (Mr. Robot) ska vara med och producera serien men när den har premiär är oklart. Nick Fury är en av Marvel-filmernas bättre karaktärer så det här är något som jag i alla fall ser fram emot så länge det blir bra. Om Marvel nu bara kan locka tillbaka Charlie Cox och Krysten Ritter som Daredevil samt Jessica Jones så blir jag ännu nöjdare. Tumnagel
44.7°
+
Frode Wikesjö
0

Det kinesiska bilmärket DFSK börjar säljas i Sverige
Suvar med biogas och eldrift

DFSK (Dongfeng SOKON) grundades 2003 och är en av de tre största biltillverkarna i Kina. Företaget har 150.000 anställda och tillverkar 3,8 miljoner bilar per år i sju stycken olika fabriker utspridda i Kina, USA och Indonesien. Utvecklings- och forskningscenter finns i USA, Kina, Japan, Tyskland och här i Sverige. Nu ska tre stycken SUV-modeller börja säljas här. Två av dem konverteras till biogasdrift hos Konvegas Sweden AB i Växjö och sedan saluförs dessa som biogas-hybrider. Konverteringen säger man kommer sänka bilens utsläpp med upp till 95 procent jämfört med bensindrift. Biogasen gör också att man får en klimatbonus på 10.000 kronor och en lägre vägskatt första året. Den tredje modellen går helt och hållet på el och har ett batteripack på 53,6 kWh. Ytterligare två stycken elbilar kommer att lanseras längre fram. Tyvärr får vi inte reda på mer för tillfället. Tumnagel
33.9°
+
Bobby Green
0

Windows XP hade hemligt Mac-liknande tema
Dock endast för internt bruk

The Verge rapporterar att en källkodsläcka för Windows XP visar att Microsofts legendariska operativsystem hade ett dolt tema som fick Windows att se mer ut som en Mac. Temat hette Candy och liknade Apples klassiska Aqua-gränssnitt. Temat släpptes som bekant aldrig och var inte heller helt färdigutvecklat. Men det kan fortfarande hittas i tidig källkod för Windows XP där det står beskrivet att temat enbart ska användas för internt bruk. Eftersom vem som helst kunde göra teman och gränssnitsmodifikationer till Windows XP kunde man ju till slut få sitt Windows att se ut som OS X om man nu ville det. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe kapar palm
Inget för höjdrädda

Inget konstigt här väl? Bara en snubbe som beskär ett palmträää...oh herrejäklar! Tumnagel
48.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in Brudens far 3 (typ)
Bröllop i pandemitider

Natten till i dag sände Netflix en återförening med skådespelarna av 90-talsfilmen Brudens far. Återföreningen var dock ingen sådan där standardgrej där alla snackar om hur kul det är att ses igen och hur kul de hade att spela in filmerna utan mer en slags tredje film. Under namnet Father of the Bride Part 3 (ish) återförenades Steve Martin, Diane Keaton, Kimberly Williams-Paisley, George Newbern, Kieran Culkin och Martin Short för ännu ett bröllop. Denna gång måste familjerna lösa alla krångligheter kring bröllop i coronatider. Allt detta är dock inte enbart för underhållning utan också för att samla pengar för World Central Kitchen som hjälper till att ge mat till barn och familjer som drabbats hårt av coronagrejen. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

Spela RollerCoaster Tycoon 3
Gratis på Epic Games Store just nu

Just nu och fram till den 1 oktober bjuder Epic Games Store på RollerCoaster Tycoon 3 Complete Edition. Det innebär att du kan plocka hem det redan i dag och behålla det för evigt för totala noll kronor. Det är Windows-versionen som erbjuds och du hittar det via länken nedan. Tumnagel
40.0°
+
Frode Wikesjö
0

David Attenborough börjar instagramma
Slog världsrekord i att få en miljon följare på kortast tid

Den världsberömde naturfilmaren Sir David Attenborough har skaffat sig ett konto på bilddelningstjänsten Instagram och detta verkar ha uppskattas av hans fans. Attenborough postade sitt första inlägg till Instagram igår vilket ni kan kolla in här nedanför. Redan en timma efter det hade Attenboroughs instagramkonto passerat en miljon följare vilket ska vara nytt världsrekord i att få en miljon följare på kortast tid. I skrivande stund har Attenborough över 3 miljoner på Instagram. Skulle även du vilja ta del av hans Instagram-inlägg så hittas dessa på länken nedan. Visa det här inlägget på Instagram David Attenborough has spent a lifetime travelling, exploring the wild places of our planet and documenting the living world in all its variety and wonder. He’s also witnessed the damaged caused. Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will. That’s why we want to share this message on Instagram. Because there is hope and together, we can inspire change. Social media isn’t David’s usual habitat so while he’s recorded messages solely for Instagram, like the one in this post, wex27re helping to run this account. In case you’re wondering, ‘we’ are Jonnie and Colin and we worked with David on A Life On Our Planet. So, as well as sharing the messages he’s recorded especially for this account we’ll also post some exclusive clips and behind the scenes content. Stay tuned. Ett inlägg delat av A Life On Our Planet (@davidattenborough) 24 Sep 2020 kl. 2:00 PDT Tumnagel
59.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Splinter - superbilen i trä
Inspirerad av ett flygplan från andra världskriget

Under nio års tid snickrade Joe Harmon på sin superbil Splinter. Och han snickrade bokstavligen eftersom bilen är i trä. I alla fall 90 procent av den. I mitten sitter en V8:a på 650 hästar. Bilen designade och byggde han under tiden han var ingenjörsstudent och i det här klippet berättar han om projektet. Tumnagel
39.5°
+
Bobby Green
0

Voi lanserar nykterhetstest i sin app
Kommer att aktiveras på helgnätter

För att minska antalet fyllkörningar på elsparkcyklar så lanserar nu Voi ett slags nykterhetstest som deras användare måste klara av om de vill dra iväg med Voi:s elsparkcyklar. Det handlar om ett slags reaktionstest som genomförs i Voi:s app innan användaren kan hoppa upp elsparkcykeln och glida iväg. Testet kommer att aktiveras automatiskt i Voi:s app under helgnätter då det kanske finns en högre risk att berusade personer får för sig att ta sig en joyride med de tvåhjuliga fordonen. Antalet olyckor med elsparkcyklar har ökat sedan dessa blev ett populärt inslag i en del av Sveriges städer. Under 2019 kom det in 110 benbrott till akutmottagningarna där elsparkcyklar varit inblandade enligt statistik från Svenska Frakturregistret. Hur många av dessa som orsakades av att föraren var berusad finns det inga uppgifter om. Tumnagel
48.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Den smarta assistenten Alexa blir frågvisare
Ska även börja tala lite mera som en människa

Amazons smarta assistent Alexa blir allt smartare och igår presenterade Amazon lite kommande uppdateringar för sin röststyrda assistent. Snart kommer Alexa att kunna ställa frågor till användaren om denne påpekar att Alexa har missuppfattat något kommando och utför fel saker. Detta är något som Amazon kallar för "Teachable AI" vilket man tror har möjlighet att göra Alexa mycket smartare och bättre sett under en längre tidsperiod. Alexa kommer snart även att få möjlighet att föra "diskussioner" med flera personer samtidigt. Det innebär att Alexa själv ska kunna uppfatta om något som sägs är ett kommando till den smarta assistenten eller en del av en konversation mellan människorna som befinner sig i rummet. Förutom den nya funktionaliteten ska Alexa snart börja prata med en röst som låter mera mänsklig vilket i Amazons värld innebär att Alexa kommer att inkludera saker som till exempel andningspauser, något som en maskin tekniskt sett inte behöver. Detta kallar Amazon för "speaking-style adaption". Ni kan lyssna på hur Alexa låter utan speaking-style adaption aktiverat här och jämföra med hur det låter när det är aktiverat här. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Infiniti visar konceptet QX60 Monograph
Dags att fräscha upp QX60

Infinitis modell QX60 har nästan hunnit bli tio år gammal och en uppfräschning är på sin plats. Det är här den nya konceptbilen QX60 Monograph kommer in i bilden. Här har designen fräschats upp en hel del och man lovar att inte jättemycket ska förändras när väl produktionsversionen är här någon gång nästa år. Tyvärr får vi inga bilder på insidan eller några tekniska detaljer kring drivlinor och liknande. Det enda man säger nu är att modellen fortsatt kommer att erbjudas med tre sätesrader. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Mrwhosetheboss snackar 6G
Arbetet med nästa generations mobilnät är redan igång

5G håller sakta men säkert på att rulla ut, men arbetet med nästa generations mobilnät har redan börjat. Mrwhosetheboss har släppt en video där han pratar om utvecklingen av 6G, som väntas släppas brett 2030, och vad nästa generation kommer att erbjuda. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Nu är det dags för Astronomins dag och natt igen
Följ rymddagen live här

I morgon, lördag 26 september, är det återigen dags för den årligt återkommande rymddagen "Astronomins dag och natt". Under dagen kommer det fokuseras på olika rymdrelaterade grejer på en lång rad platser runt i Sverige. Här i Stockholm kommer till exempel Tekniska Museet få besök av Institutet för Rymdfysik, IRF, som kommer att visa upp en del av de instrument som används inom rymdforskning och som är utvecklade i Sverige. Ni kan läsa mer om morgondagens program på Tekniska Museet här. På grund av pandemin kommer många av morgondagens tillställningar ute i landet visas online vilket ger de som inte kan vara på plats möjlighet att kolla in det på distans. Ni hittar hela programmet samt i vilka städer Astronomins dag och natt arrangeras här. Det går även att följa en sändning med både förinspelade inslag och livesändningar på länken nedan eller här ovanför. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Burton Snowboards öppnar konceptbutik
I Stockholm Den 15 oktober

Det börjar bli dags att ställa undan trädgårdsmöblerna och istället börja fundera på saker att åka på i vinter. Den 15 oktober kommer lämpligt nog Burton Snowboards att öppna upp en konceptbutik i Stockholm. Butiken kommer att ligga på Norrlandsgatan 20 och i den kan man spana in de senaste snöbrädorna tillverkaren har att erbjuda. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Nu kan du köpa Nespresso-maskinen Vertuo Next
Kan brygga en hel kanna kaffe

Vertuo Next är namnet på Nespressos senaste kaffemaskin och nu går den att köpa. Det som gör den här lite speciell är att den kan brygga en hel kanna (535 milliliter) kaffe vilket motsvarar 3-4 koppar. Vid lanseringen släpps även det nya kaffet Vertuo Carafe Pour-Over Style som innehåller Arabicabönor från Peru och Colombia och som har en rostad och rökig smak. Det släpps även en matchande glaskaraff som rymmer 750 milliliter. Vertuo Next kostar 1699 kronor. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Modjo - Lady (Hear Me Tonight)
Fredagsklassikern

Vi åker även denna vecka tillbaka 20 år till år 2000 när Modjo släppte Lady (Hear Me Tonight). Det här var den franska duons debutsingel och den fullkomligt exploderade. Hamnade i topp på minst tio stora listor och det är nog ingen som inte har hört den. Fantastisk låt! Tumnagel
104kg
+
Bobby Green

Mac & Cheese på 1700-talet
Så här kanske det gick till

Tänk att du sitter där i mitten av 1700-talet och blir sjukt sugen på lite Mac & Cheese. Då var det bara att tända upp en brasa, hänga kitteln över och börja laga den delikata rätten. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Ny animerad video till Ozzy Osbournes Crazy Train
All aboard!

Det är nu hela 40 år sedan som Ozzy Osbourne släppte debutplattan Blizzard of Ozz. På skivan finns bland annat den briljanta låten Crazy Train med och den har nu inför jubileet uppdaterats med en ny animerad musikvideo. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Rapparen som började laga mat
Fick styra om lite på grund av pandemin

Hugh Augustine är en rappare från Los Angeles. När hans turné blev inställd på grund av pandemin bestämde han sig för att istället börja laga lite käk. Tillsammans med sin kusin begav han sig in i köket för att ta fram hälsosamma och prisvärda plantbaserade maträtter som alla ska kunna njuta av. Han lagar och säljer maten från sitt hem i Baldwin Hills. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

David Byrnes Broadway-show kommer till HBO
American Utopia har premiär i oktober

American Utopia är en amerikansk konsertfilm regisserad och producerad av Spike Lee. Det hela är ett live-framträdande av en Broadway-show som hämtar inspiration från David Byrnes album med samma namn. Premiär på HBO den 17 oktober. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Kit Kat finns i över 400 stycken olika smaker
Yasumasa ser till att komma på nya hela tiden

1973 lanserades Kit Kat i Japan. De chokladbeprydda kexen har sedan dess dykt upp i mängder av olika smaker, och det verkar aldrig ta slut på idéer kring vad man ska stoppa i dem. Enligt Yuji Takeuchi som är marknadsansvarig för Nestlé Japan har över 400 olika smaker på Kit Kat tagits fram. Yasumasa Takagi är konditorn som ser till att komma på nyheterna och i det här klippet får vi se mer av hur han jobbar. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

Sunt friluftsliv med John Mayer
I Jedediah Smith Redwoods State Park

The Atlantic och Land Rover skickade ut artisten John Mayer till Jedediah Smith Redwoods State Park där han fick visa lite hur fantastisk naturen faktiskt är, om du nu inte visste det redan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Ny glass från Sia
Salt karamell

Glass blandat med salt karamell är svårslaget så därför är det kanske inte en överraskning att Sias nya tillskott innehåller just detta. Vår Finaste Salt Karamell heter smaken och den innehåller krämig gräddglass av Dulce de Leche, kolakräm och krispiga kolabitar. Glassen släpps i butik från vecka 40. Tumnagel
119kg
+
Bobby Green

Äppelcider med smak av björnbär
Det här Kopparberg Dark Halloween

Lördag den 31 oktober firas Halloween och inför detta har Kopparberg tagit fram en ny alkolholfri cider. Den kallar man kort och gott för Dark Halloween och det är en äppelcider som har smak av björnbär. Designen på burken som rymmer 440 milliliter knyter an till myten om den hemsökta Stora Gården i Kopparberg. Du ska hitta den nya smaken i matbutikerna nu. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green

Resort bestående av solcellsbeprydda lyxbåtar
Verkar ju rätt så trevligt

Silent Resorts är en ny typ av resort där besökarna bor i lyxiga båtar försedda med solceller på taket. Båtarna är byggda av det österrikiska företaget Silent Yachts och tanken är alltså att man bor i såna här på resorten. Skulle man vilja ta sig en tur är det bara att kasta loss och köra iväg med den tillfälliga bostaden. Båtarna ligger kring en flytbrygga och i mitten av denna finns ett litet klubbhus man kan hänga vid. Allt man behöver ska dock finnas ombord på båtarna. När det här konceptet kan vara igång och bjuda in gäster återstår att se. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green