m
Sjätte generationen av Volkswagen Polo är här
Nya Polo GTI

Sjätte generationen av Volkswagen Polo är här
Går att få med gasdrift

Bil / Volkswagen

Volkswagen drar nu skynket av den sjätte generationen av modellen Polo. Bilen bygger på plattformen MQB som även delas med Seat Ibiza och nästa Skoda Fabia. Den nya bilen ska ha vuxit upp lite och bland annat bjuda på mer utrymme, mer teknik och roligare köregenskaper. Vassast blir Polo GTI med sina 200 hästar.

Bilens mått har ökats på de flesta håll och på längden mäter den åtta centimeter extra jämfört med föregångaren. Bredden har ökat med sex centimeter och höjden har sänkts med en centimeter. Hjulbasen har sträckts ut med nio centimeter vilket de i baksätet lär hurra över. Man har även gjort så att det går in strax över 70 liter mer i bagageutrymmet.

Det finns flera olika motoralternativ att välja mellan, sex stycken av dessa går på bensin, två på diesel och en på gas. Alla kommer dock inte att erbjudas i Sverige. Instegsversion på bensinsidan blir 1,0 MPI med 65 hästar och femväxlad manuell låda. För diesel gäller 1,6 TDI med 80 hästar och femväxlad manuell låda. Gas-versionen heter TGI och den har 90 hästar och en femväxlad manuell låda. Starkast blir GTI som får en 2-liters turbomatad fyra på 200 hästar. Föregångaren hade 1,8 liter och gav 190 hästar. Motorn kopplas antingen till en sexpetad manuell växellåda eller en sjustegad dubbelkopplingslåda och drivningen sker som väntat på framhjulen. Sportchassi är standard men det finns även ett tillval som man kallar för Sport Select med adaptiva dämpare. På vanligt GTI-manér får man ett vassare kjolpaket, större fälgar, vinge på bakluckan och den klassiska GTI-interiören med rutig klädsel.

Det finns teknik som adaptiv farthållare med både autobroms och parkeringshjälp. Insidan har en helt ny instrumentpanel och skärmen i mitten går att få från 6,5 till 8 tum. Det går även att få digitala instrument framför ratten precis som i de större syskonen.

Premiär blir det på bilmässan i Frankfurt i september. Några priser har vi tyvärr inte fått än. Alla nyheter finns att läsa i pressmeddelandet nedan.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Sjätte generationen av Volkswagen Polo är här
Visa
Pressmeddelande
Världspremiär för nya Volkswagen Polo

Med fler än 14 miljoner sålda exemplar är Polo en av världens mest framgångsrika kompaktbilar. Nu är det världspremiär för en helt ny generation med ny design, större utrymme för passagerare och bagage, fler förarassistanssystem och en ny motor för gasdrift.

Nyckelfakta – nya Polo i korthet

Den 6:e generationen av Polo kör vidare i succémodellens framgångsrika spår: Med fler än 14 miljoner sålda exemplar hör Polo till en av de allra mest framgångsrika i sin klass.
Nya Polo är större än någonsin: På längden mäter den 405,3 cm. Hjulbasen har förlängts med 94 mm för att fullända åkkomforten.
Mer utrymme: Nya Polo bjuder på mer plats för alla i bilen. Bagageutrymmesvolymen har utökats med 25 % till 351 liter.
Spelar i en högre teknisk division: Med Front Assist, Blind Spot Detection, ACC och LED-strålkastare som i Golf-klassen.
Första Polon med digitala instrument: Polo är först ut med den andra generationen av Volkswagens digitala instrumentering Active Info Display.
Design som lockar: Nya Polo utmärker sig med en karismatisk design.
Precis som man själv vill ha den: De svenska modellversionerna Polo, Polo GT och Polo GTI samt olika paket och tillval ger massor av valmöjligheter.
Bred färgpalett: Många olika lacker och flera kulörer för instrumentpanelen.
Gasdrift en nyhet: Motorerna på den svenska marknaden levererar från 90 till 200 hk. Ny Polo-motor är en TGI (fordonsgasdriven) på 90 hk.
Lanseringen: Nya Polo lanseras på den svenska marknaden i höst. Förförsäljningen beräknas starta vid månadsskiftet juli/augusti.
En Polo som bjuder på framtiden redan i dag

6:e generationen. Nu premiärvisas en helt ny generation av bästsäljaren Polo. Den har en helt ny design utvändigt, är betydligt mycket rymligare invändigt och har också konstruerats om in i minsta detalj, med digitalt inriktad förarplats, effektiva TSI (bensin), TGI (fordonsgas) och TDI (diesel) -motorer och en lång rad förarassistanssystem som tidigare endast kunde hittas i större Volkswagen-modeller.
– Polo är en ung och fräsch bil. Den kombinerar karisma med effektiv teknik. Ingen annan bil erbjuder så mycket plats för sin storlek. Det här gör att vår Polo intar förstaplatsen bland småkompaktbilarna, en tätposition den kommer att behålla, säger Herbert Diess, chef för märket Volkswagen.

Nya Polo river klassgränserna

Digitala instrument, nya informations- och assistanssystem. Frank Welsch, styrelseledamot för utveckling av märket Volkswagen:
– Nya Polo för in kompaktklassen i framtiden. Gott om plats tack vare MQB-arkitekturen, hållbara drivkällor som den fordonsgasdrivna TGI-motorn, världspremiären för den nya generationen av Active Info Display, de senaste infotainmentsystemen och de förutseende förarassistanssystemen: allt detta är kvalitéer som får denna Volkswagen-modell att riva de traditionella gränserna mellan klasserna.

Mycket större invändigt, lika kompakt utvändigt

Polo bjuder hela tiden på mer komfort. Denna den 6:e generationen av Polo har vuxit – alla de viktigaste måtten är större än på den förra versionen. Detta har resulterat i ett kupéutrymme som blivit mycket större och att bagageutrymmesvolymen har utökats från 280 till 351 liter. Trots detta är den lika kompakt på utsidan – och lika pigg.
Det är intressant att jämföra den med den 4:e generationen av Golf (som byggdes fram till 2003) och sålde i miljonupplagor. Jämförelsen visar att Polo anpassat sig efter att människor blivit längre, men också att den utnyttjar det tillgängliga utrymmet i kupén på ett ännu effektivare sätt.
Nya Polo, som mäter 405,3 cm på längden, är något kortare än den fjärde generationen av Golf men har längre hjulbas (+53 mm) och större plats för både föraren, passagerarna och bagaget (21 liter större). En jämförelse av de viktigaste måtten:

Alla data i mm Polo gen 6 (2017) Polo gen 5 (2009) Golf gen 4 (1997)
Längd 4.053 3.972 4.149
Bredd (exkl. sidobackspeglar) 1.751 1.682 1.735
Höjd 1.446 1.453 1.439
Hjulbas 2.564 2.470 2.511
Spårvidd, fram 1.525 1.463 1.513
Spårvidd, bak 1.505 1.456 1.494
Fri höjd invändigt, fram 1.019 1.004 1.014
Fri höjd invändigt, bak 964 943 955
Bagageutrymmesvolym 351 280 330
Designen följer tidsandan

Kristallklar karisma. MQB-arkitekturen har en mycket stor positiv effekt på bilens proportioner, och därmed också på designen. Klaus Bischoff, chefsdesigner för Volkswagen, förklarar:
– De avsevärt mycket bättre proportionerna lägger grunden för ett fullvuxet, kaxigt utseende för den 6:e generationen av Polo – karismatiskt, progressivt, modernt och gemytligt. Vi har systematiskt arbetat med omstruktureringen av dimensionerna för att bygga en kompakt och attraktiv bil.
Så här beskriver Klaus målsättningarna med detta projekt: Alla Polo-versionerna skulle göras sportigare, starkare, fräschare, mer kraftfulla och mer karismatiska. När han nu betraktar nya Polo, summerar Volkswagens chefsdesigner det hela så här:
– Man kan genast se att denna Volkswagen är originalet i sin klass, men också att den är av en helt ny generation. En Polo med en uttrycksfull design som gör denna kompakta modell – nu endast som 4-dörrars – sportigare, mer renodlad och helt unik i Volkswagens modellutbud. Det här är en bil som ligger helt rätt i tiden, både utseendemässigt och tekniskt.

Många möjligheter för att få bilen just som man vill ha den

Tre utrustningsversioner och flera paket. På den svenska marknaden kommer Polo, precis som tidigare, att erbjudas i de tre modellversionerna ”Polo”, ”Polo GT” och Polo GTI”. Nya Polo kommer dessutom att erbjudas med designpaketet R-Line som gör bilen ännu mer dynamisk med utrustning som 16"-lättmetallfälgarna ”Sebring”, en stor och sportig stötfångare fram, kromprydd diffusor bak och en tuff takspoiler. R-Line-paketet smyckar Polo med svarta tröskellister som ger bilen ett intryck av att ligga pressad mot vägbanan. Med R-Line-paketet uppgraderas också interiören – helt och hållet, och det till en mycket överkomlig merkostnad. Flera Sverige-anpassade utrustningspaket såsom dragpaket, pluspaket, komfortpaket och mediapaket kommer också att erbjudas till nya Polo. Bland tillvalen kan en 300 Watt stark ljudanläggning från den legendariska amerikanska hörlurstillverkarens Beats (Dr. Dre) nämnas.

Polo. Modellversion Polo är välutrustad och levereras med standardutrustning som LED-varselljus, Coming Home/lLeaving Home-funktion, hastighetsbegränsare, trötthetsvarnare, passagerarskyddsystemet Pre-Crash, Hill Hold Control och närområdesövervakningen Front Assist med City Emergency Brake och Pedestrian Monitoring (fotgängarigenkänning). Alla dessa system har fokus på säkerheten. Modellversionen bjuder dessutom på utrustning som infotainmentsystemet Composition Colour med 6 högtalare, air condition (manuell), sätesklädsel i stickad sammet, elektriska fönsterhissar med 1-trycksfunktion fram och bak samt en multifunktionsratt. Standard är även 15"-fälgarna ”Sassari”.

Polo GT. Kunder som väljer modellversion Polo GT får dessutom bland annat mittarmstöd fram, mörkröda bakljus, dekorpanel Indium Glossy med chrompaket, komfortsportstolar och 16"-fälgarna ”Las Minas”.

Polo GTI. Högst upp i modellversionspyramiden tronar nya Polo GTI. Denna sportiga toppmodell drivs nu av en 2,0-liters TSI-motor på 200 hk (i förra modellen satt en 1,8 TSI på 192 hk). Den höga motoreffekten matchas av en XDS differentialbroms, ett standardmonterat sportchassi och av tillvalet Sport Select-chassi. Fram känner man direkt igen denna den kraftfullaste Polo-versionen på den specialdesignade stötfångaren med sin integrerade spoilerläpp och sitt dimljus, allt standard. Typiska GTI-kännetecken fram är den röda randen på kylargrillen, de bikakeformade luftintagsgallren och, självfallet, det snitsiga GTI-märket. En exklusiv finess som erbjuds för GTI är tillvalet LED-strålkastare med en röd så kallad winglet som designmässigt blir till en förlängning på den röda randen på kylargrillen.
Bak är Polo GTI utrustad med en större takspoiler i svart högglans (mattsvart undersida), en diffusor i stötfångaren, dubbelpipigt ändrör (på vänster sida) med speciell GTI-design och (även här) ett GTI-märke. 17"-lättmetallfälgar (18" finns som tillval), tröskelbreddare och rödlackerade bromsok hör till de karakteristiska kännetecknen på bilens sidor.
Även i kupén på denna 200 hk starka modellversion av Polo hittar vi unika GTI-detaljer. Ta till exempel sportstolarna med sin legendariska, skotskrutiga ”Clark”-klädsel, den läderklädda multifunktionssportratten med röda dekorsömmar, det svarta innertaket, de svarta takstolparna och den speciella GTI-växelspaksknoppen. Här hör även orienteringsbelysning till standardutrustningen.

14 lacker att välja mellan. Nya fräscha färger (det finns totalt 14 lacker att välja mellan för exteriören), en rad olika fälgar (från 15 till 18 tum), instrumentpaneler i ett flertal olika dekorer och klädslar med olika mönster, gör det enkelt att sätta sin egen prägel på nya Polo.

Komfort och bekvämlighet från Golf-klassen. Det är enkelt att anpassa Polo efter de egna önskemålen och den egna plånboken. Nyheter bland tillvalen är till exempel de ljusstarka LED-strålkastarna, LED-varselljus, LED-baklyktor, klimatanläggningen ”Air Care Climatronic” (komplett med luftkvalitetssensor och allergenfilter), trådlös laddning för smartphones (med induktiv anslutning till antennen som tillval) och ett av de största panoramasoltaken i sin klass (med 10 mm bredare och 20 mm längre öppning än tidigare). Ett ytterligare tillval är chassit Sport Select som har aktiva stötdämpare. Genom att välja mellan olika klädslar, färger, interiörer, fälgar och tillval, kan Polo individualiseras så mycket att den nästan blir helt unik i sitt slag. Dessutom finns det ett brett utbud av högeffektiva motorer att välja mellan.

Ny fordonsgasdriven turbomotor

Släpps på marknaden 2017. Nya Polo gör entré på de flesta europeiska marknaderna under 2017. På den svenska marknaden har motorerna ett effektspann på från 90 till 150 hk, alla Euro6-klassade. För första gången kommer Polo också kunna fås med en fordonsgasdriven motor – nya 1,0 TGI som har en effekt på 90 hk. Tre bensinmotorer och en dieselmotor kommer också stå till buds på i Sverige. Bensinmotorerna sträcker sig från TSI 95 hk till helt nyutvecklade 1,5 TSI EVO med cylinderavstängning (ACT) och 150 hk. Dieselversionen (TDI) har 95 hk. Alla versionerna är utrustade med stopp/start-system och ett läge för bromsenergiåtervinning. Alla motorer på den svenska marknaden, förutom TGI-motorn, kan kombineras med en DSG-växellåda med dubbla kopplingar. GTI rundar av Polo-familjen högst upp i modellversionsutbudet. Som tidigare nämnts, utvecklar TSI-motorn i Polo GTI en effekt på 200 hk.

Assistanssystem från Golf och Passat i nya Polo

Avancerad teknik för alla. Med nya Polo har Volkswagen satt hjul på en av världens mest avancerade kompaktbilar. Det här avspeglar sig i så avancerade finesser som till exempel den långa raden av nya förarassistanssystem, system som tidigare var reserverade enbart för Golf eller Passat. Som vi redan kunnat se levereras även grundversionen av nya Polo som standard med närområdesövervakningen Front Assist med City Emergency Brake och Pedestrian Monitoring. *
Ett tillval vi känner igen sedan tidigare är den adaptiva farthållaren ACC. Denna kan nu aktiveras i hastigheter upp till 210 km/h. I kombination med en DSG-växellåda (som har dubbla kopplingar), erbjuder ACC nu också en stopp/start-funktion (för första gången med en manuell parkeringsbroms).
Nya tillval för Polo är filbyteshjälpen Blind Spot Detection med Rear Traffic Alert, det halvautomatiska Park Assist-systemet som är en välkommen hjälp när man ska backa ut från parkeringsplatser samt en så kallad ”manövreringsfunktion”. Den senare skyddar automatiskt mot små, förtretliga men ofta kostsamma parkeringsskador. ”Keyless Access”-systemet (tillval) som också det är en nyhet för Polo, kan användas för att låsa upp och starta bilen på ett smidigt sätt.

Ny interiör influerad av den digitala världen

Världspremiär för ny version av Active Info Display. Interiör- och HMI -avdelningarna (den senare sysslar med gränssnittet mellan människa och bil) skapade en ny interiörlayout från scratch för att kunna placera de digitala och uppkopplade displayerna och reglagen längs en linje så högt upp som möjligt för att vara optimalt synliga för föraren.
När Polo lanseras, kommer den vara den första Volkswagen-modell som utrustats med den nya generationen av Active Info Display. De digitala instrumentens funktionalitet når här nya höjder – precis som grafiken är allt mycket tydligare och också enklare att använda. För första gången räcker det med en enda knapp på multifunktionsratten för att till exempel kunna växla mellan grundmenyerna.
Samtidigt förses Polo också med den senaste generationen infotainmentsystem (med 6,5 till 8" stora displayer) – enheter som är inkapslade i glas och minst lika avancerade som högklassiga smartphones. Den rena, högteknologiska interiören förstärks ytterligare av en stämningsfull bakgrundsbelysning (standard i Polo GT och GTI) liksom av instrumentpanelen och dekorlister i en lång rad färger.

Uppkopplad Polo. Volkswagen banar också ny väg på uppkopplingsområdet. Car-Nets App Connect-appar (med MirrorLinkÒ, Android Auto™ och Apple CarPlay™) och ”Guide & Inform” finns tillgängliga i nya Polo.

Polo på den svenska marknaden

Lanseras i höst. I Sverige har cirka 116 000 exemplar av Polo sålts sedan 1975. Förförsäljningen av nya Polo beräknas starta vid månadsskiftet juli/augusti. Den svenska lanseringen sker i höst.
41.5°
0

Sjätte generationen av Volkswagen Polo är här

Går att få med gasdrift

Hot Wheels Unleashed ser förvånansvärt bra ut
Brumbrum i miniatyr

God of War: Ragnarök och Halo: Infinite kan gå och lägga sig, Hot Wheels Unleashed har tagit över titeln som årets mest efterlängtade spel. Nästan i alla fall. En gameplaytrailer för bilspelet har släppts och helt ärligt ser det riktigt bra ut. Som en blandning av Micro Machines och Burnout, ungefär. Nedan har ni ytterligare gameplay från spelet. Hot Wheels Unleashed släpps 30 september till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X och Nintendo Switch. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Tut i luren - 60 år sedan Yuri Gagarin åkte till rymden idag
Första människan i rymden

Idag är det 60 år sedan Yuri Gagarin blev den första människan att åka till rymden. Den 12 april 1961 sköts den då 27-årige Gagarin upp med det sovjetiska rymduppdraget Vostok 1. Vostok 1 sköts upp från den sovetiska rymdbasen Baikonur Cosmodrome och kapseln Gagarin färdades tog sedan ett varv runt jorden. Efter kapseln återinträtt i jordatmosfären sköt Gagarin ut sig från denna och landade via fallskärm i Saratov-regionen i sydvästra Sovjet. Sammanlagt tog det hela från start till landning 108 minuter. Efter Gagarin blev första människan i rymden ansågs han vara så viktig för Sovjet att han aldrig mer fick genomföra några rymduppdrag. Gagarin dog 34 år gammal i en flygolycka när han tillsammans med en kollega var ute på en träningsflygning i ett sovjetiskt Mig-plan. Här ovanför kan ni kolla in ett inslag om Gagarin och på länken nedan hittas ett lite längre reportage som BBC gjort om honom. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snart premiär för VW ID.6
ID.4s fläskigare storebror

Vi har redan visat bilder på VW ID.6, storebrodern till ID.4, men nu visar Volkswagen upp två previewbilder. Bilen kommer att ha premiär på bilmässan i Shanghai som startar 21 april och då får vi reda på mer om den och framförallt kanske om hur planerna ser ut för Europa och Sverige. Klart är i alla fall att bilen byggs på MEB-plattformen precis som ID.4 och att den kommer att vara 29,1 centimeter längre än ID.4. Klart är också att två versioner kommer, ID.6 X och ID.6 Crozz. Tumnagel
38.9°
+
Roger Åberg
0

En trailer för The Crime of the Century
Dokumentär om opioidkrisen i USA

Här bjuds vi på trailern för dokumentären The Crime of the Century. Denna dokumentär handlar om opioidkrisen i USA där folk under slutet av 90-talet snabbt ökande användningen av förskrivna och icke-förskrivna opioidläkemedel i USA. Något som visade sig ha ganska förödande konsekvenser för många. The Crime of the Century släpps på HBO Nordic den 11 maj. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

ScifiWorld håller filmauktion
Ropa hem Becks bricka

SciFiWorld håller nu auktion på en massa saker, främst från filmer. Det är inte bara svenska saker, tvärtom är det mesta inte svenskt, men det finns en del roliga svenska saker som Becks polisbrickor. Här finns hela katalogen som PDF och nedan finns länken till alla auktioner. Tumnagel
37.9°
+
Roger Åberg
0

Hela TimeSplitters 2 hittat i Homefront
Spel i spel

Förra veckan upptäckte folk att hela TimeSplitters 2 från 2002 är spelbart i Homefront: The Revolution från 2011. Spelet har altid haft ett påskägg där man kunde spela två TimeSplitters 2-banor på en arkadmaskin i spelet. Men genom att knappa in en speciell kod så kan man faktiskt spela hela spelet. För att öppna upp spelet i spelet måste man, om man kör Xbox-kontroll, trycka: "LT+Upp, LT+Upp, Ner, LT+Höger, RT+Vänster, RT+B, LT+Y, LT+Y, RT+X, LT+A" Det är dock inte den enda koden som gör något skoj. Tydligen har några kodletare hittat ytterligare några koder som öppnar upp diverse spellägen. Du hittar dem i tweeten nedan. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Förenade arabemiraten utser kvinnlig astronaut
Nora Al Matrooshi första arabiska kvinnan som kan få åka till rymden

Förenade Arabemiraten har utsett den första kvinnliga astronauten till sitt rymdprogram och Nora Al Matrooshi kommer även att bli den första kvinnliga astronauten med arabisk härkomst. Al Matrooshi är 27 år gammal och utsågs tillsammans med Mohammed Al-Mulla till Förenade Arabemiratens nya astronauter bland 4300 sökande till landets astronautprogram. De båda kommer att påbörja sin astronaututbildning på NASA:s Johnson Space Centre i slutet av det här året. Med de två nya astronauterna har nu Förenade Arabemiraten totalt fyra astronauter som utbildats eller kommer att utbildas av NASA. Av dessa har än så länge en, Hazzaa Ali Almansoori, åkt till rymden, en resa han gjorde tillsammans med svenskamerikanska Jessica Meir 2019. Här ovanför hittas ett inslag från Khaleej Times om utnämningen av Nora Al Matrooshi till Förenade Arabemiratens rymdprogram. Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Korta inrikesflygningar förbjuds i Frankrike
Om sträckan går att färdas med tåg

I helgen röstade Frankrike igenom ett förslag som innebär att inrikesflygningar vars sträcka går att färdas på under 2,5 timmar med tåg kommer att förbjudas. Anledningen till förbudet är en del av av en större fransk plan där man vill kapa landets koldioxidutsläpp med 40 procent till 2030 jämfört med nivåerna som rådde på 1990-talet. Frankrikes industriminister Minister Agnes Pannier-Runacher säger till Europe 1 Radio om den nya lagen som förbjuder kortare inrikesflygningar: "We know that aviation is a contributor of carbon dioxide and that because of climate change we must reduce emissions. Equally, we must support our companies and not let them fall by the wayside." Dagen innan beslutet om förbud för korta inrikesflygningar klubbades igenom hade franska staten uppgett att man kommer att ge Air France 4 miljarder euro som bland annat ska täcka upp inkomstbortfallet som skett på grund av covid-19-pandemin. Tumnagel
62.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bildläcka visar Samsung Galaxy S21 FE
Klart S21 ska få Fan Edition

I höstas lanserade Samsung en ny variant av S20 vid namn S20 Fan Edition och det verkar som att fan-versionen kommer få en uppföljare. Onleaks har levererat lite bilder på kommande S21 FE och som ni ser på bilden ovan verkar det bli en telefon som påminner rätt mycket om vanliga S21, men med en liten skillnad. I stället för att ha en kameramodul ser ut att vara en del av telefonens ram verkar S21 FE ha en kameramodul som växer ut från baksidan. Baksidan verkar vara av samma glasliknande plast som används på S21 och skärmstorleken kommer ligga på 6,4 tum. Vad för komponenter som kommer petas in i S21 FE är för tillfället okänt, men lär utrustas med Snapdragon 888 eller Exynos 2100. När S21 FE kommer presenteras officiellt är för tillfället okänt, men lär dröja ett tag. S20 FE visades upp i september och troligtvis kommer Samsung vilja köra liknande släppschema för S21 FE. Tumnagel
36.5°
+
André Stray
0

Enzo Sciotti är död
Mannen bakom oförglömliga filmaffischer

Enzo Sciotti är mannen som låg bakom fantastiska filmaffischer och VHS-omslag för filmer som The Evil Dead 2, American Ninja 2 samt The House by the Cemetery. Enzo blev 76 år. Tumnagel
34.9°
+
Frode Wikesjö
0

John Oliver snackar långtidsvård
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med statsskuld långtidsvård. Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
32.7°
+
André Stray
0

Mercedes EQS verkar riktigt fet
Men är den så speciell?

S-class är ju Mercedes lyxskepp och när deras framtid nu blir elektrisk så blir det så klart orgie i lyx när den elektriska motsvarigheten till S-class presenteras. Modellen heter EQS och utsidan har vi inte fått se ännu, men nu har insidan visats upp och ett gäng har fått kolla in den. Självklart är det superlyxigt, men när man tittar lite närmare på tekniken så är det inte självklart en homerun. I baksätet hittar man till exempel en tablet och det visade sig vara en Samsung S4 som släpptes 2013(!). De stora skärmarna fram verkar så klart imponerande, men de verkar inte kunna göra så mycket mer än helt vanliga skärmar i en A-class. Senare i veckan får vi se utsidan av den här bilen. Tumnagel
38.2°
+
Roger Åberg
0

Citroën presenterar C5 X
Mix mellan tre typer av bilar

Citroën har nu presenterat C5 X, en bil som är lite svår att placera. Själva säger de att det är en "unique combination of the elegance of a saloon, the dynamism of a station wagon and the elevated stance of an SUV". Eller helt enkelt en lite biffigare och slankare kombi med lite skogsmulleambitioner. Bilen är märkets nya flaggskepp och man är stolt över de nya aktiva dämparna och bilens nya säten som ska ge en riktigt skön åktur. Man har också lagt lite energi på att styra upp tekniken, bättre heads-up-display och en stor skärm på 12 tolv hittas i framsätet. Säljpremiär blir det under andra halvan av 2021 och då kommer man att kunna välja mellan bensin och plugin-hybrid. Någon diesel verkar inte komma. Hybriden ger 225 hästar och ska kunna köra fem mil på bara el. Tumnagel
38.2°
+
Roger Åberg
0

Microsoft ryktas vara på gång att köpa upp Nuance
Företaget som var med och utvecklade Siri

Nyhetsbyrån Bloomberg har varit i kontakt med källor som uppger att Microsoft för samtal med röstföretaget Nuance om ett eventuellt uppköp. Nuance har pysslat med olika typer av röstteknik i snart 30 år och har bland annat försett röstmotorn till Apples smarta assistent Siri. Microsoft och Nuance har sedan tidigare samarbetat i lite olika projekt. Hur ett eventuellt uppköp av Nuance skulle påverka Apple och den framtida utvecklingen av Siri är oklart. Enligt Bloombergs källor är Microsoft beredda att hosta upp 16 miljarder dollar för Nuance vilket är över 20 procent mer än vad företaget värderades när den amerikanska NASDAQ-börsen stängde i fredags. Varken Microsoft eller Nuance har än så länge kommenterat uppgifterna om ett eventuellt uppköp. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Sony verkar vilja ta Playstation-franchises till mobiler
Letar efter person som kan leda projektet

Sony var rätt tidiga med att satsa på spel i mobilen och har bland annat släppt regelrätta Playstation-mobiler. Mobilspelssatsningen var dock lite före sin tid och det blev aldrig något någon monstersuccé. På senare år har mobilspelsbranschen praktiskt taget exploderat och det verkar som att den anrika speljätten verkar vilja testa att satsa på mobilspel igen. Enligt en ny jobbansökan får vi reda på att Playstation Studios letar efter en ny chef som kan styra och ställa för att ta diverse Playstation-franchises till mobila enheter. När vi kommer börja få se anrika Playstation-serier dyka upp på telefoner är för tillfället okänt, men troligtvis kommer det dröja något år innan vi får se något resultat av detta. Oavsett är det alltid trevligt att se Playstation breddar sina vyer en aning. Vilka Playstation-spelserier skulle ni vilja ha i mobil form? Tumnagel
40.1°
+
André Stray
0

Roligt kommando öppnar laddport på Tesla
Open butthole!

Elon Musk och Tesla är ju kända för att ha lite humor och det senaste i den raden är ett lite annorlunda röstkommando. Man säger helt enkelt Open butthole och så öppnas bilens laddlucka. Självklart kan man också säga Close butthole för att stänga luckan. Ett annat tramsigt kommando är att man kan säga My balls are cold för att sätta på stolsvärmen. Tumnagel
35.8°
+
Roger Åberg
0

Hasbro släpper fet Optimus Prime-modell
Som kan transformera helt på egen hand

Leksaksföretaget Hasbro och tillsammans med företaget Robosen Robotics presenterat vad som antagligen är den fetaste och mest avancerade Transformers-modellen som någonsin släppts. Det handlar om en nästan halv meter hög modell av Autobots-ledaren Optimus Prime som kan transformera från lastbil till en robot helt på egen hand. Modellen är försedd med 60 microchip samt 27 servomotorer som sköter själva transformeringen av roboten. Det finns en tillhörande app med vilken användaren kan ge 25 olika röstkommandon som till exempel "convert", "attack" och "rollout" vilken får roboten att utföra olika rörelser. Det går även att fjärrstyra roboten via touchkontroller i appen såväl som att programmera egna kommandon som roboten kan utföra. Optimus Prime Auto-Converting Programmable Advanced Robot kostar 700 dollar men de exemplar som gick att beställa med leverans senare i år verkar tyvärr redan vara utsålda. Här nedan hittas lite fler bilder, en video från Robosen Robotics som visar själva transformeringen av Optimus Prime samt ett lite längre inslag där CNET kollar in "leksaken" lite närmare. Tumnagel
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Inspelningarna av Black Adam har dragit igång
På tiden!

Det har gått sju år sedan Dwayne Johnson för första gången meddelade att han kommer spela Black Adam i en alldeles egen DCEU-film. Ibland går saker lite långsamt, när andra filmer i DCEU-universumet inte riktigt drar in så mycket kosing som man planerat. Nu har saker och ting äntligen lossnat för Black Adam-produktionen och inspelningarna har nu dragit igång, vilket bekräftas av Dwayne Johnson via ett Instagram-inlägg. Dwayne Johnson kommer som känt spela Black Adam och kommer ackompanjeras av andra Justice Society-hjältar som Hawkman, Dr. Fate, Atom Smasher, Isis och Cyclone. Black Adam väntas ha premiär 29 juli 2022. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Ung Cancer kampanjar på Sveriges golfbanor
Så att vi ska kolla våra bollar

Ung Cancers "Kolla Bollarna"-kampanj fortsätter och i år kommer man att promota den på Sveriges golfbanor skriver man i ett pressmeddelande. I kampanjen "Slå ett slag för testikelcancer" uppmanas män att kontrollera sina testiklar för att upptäcka om det kan eventuellt kan finnas några otäckheter där. Kampanjen innehåller information om hur självexaminering av pungen går till för att upptäcka symptom, samt var man kan söka hjälp och vilka steg en eventuell behandling omfattar. Emma Tonnes, Generalsekreterare Ung Cancer, säger om deras senaste kampanj: "Via golfbanorna når vi ut med ett viktigt budskap som annars riskerar att hamna i skymundan. Dessutom på ett sätt som når nya grupper av människor och avdramatiserar ett ämne som kan vara känsligt." Ung Cancer samarbetar med MoreGolf Mastercard Tour i "Slå ett slag för testikelcancer"-kampanjen och kampanjen är framtagen av reklambyrån Volt. Tumnagel
80kg
+
Wille Wilhelmsson

Festis presenterar sommarens smaker
Peach Mango och Kiwi Pineapple

Man kan väl säga att sommaren är någorlunda runt hörnet och inför den så har Festis presenterat två nya smaker som vi kommer att kunna börja avnjuta redan den här veckan. Det handlar om Peach Mango som kommer att ha smak av persika och mango samt den sockerfria Kiwi Pineapple där man kombinerat smaken av kiwi-frukt och ananas. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Prince släpper nytt album i sommar
Här kan ni lyssna på Welcome 2 America

I sommar kommer det ett nytt album med Prince, artisten som lämnade oss för snart fem år sedan. Det nya albumet "Welcome 2 America" kommer att innehålla musik som Prince spelade in 2010 men som sedan aldrig släpptes. Enligt Prince keyboardist och musikaliske ledare Morris Hayes så ville Prince spara den inspelade musiken till sina framtida barn. När Prince dog 2016 efterlämnade han dock varken barn eller något testament och därför släpps musiken nu. Här ovanför kan ni lyssna på ett smakprov från "Welcome 2 America" och här nedanför tar sig 60 Minutes Overtime ett snack med Morris Hayes och sångerskan Shelby J. om albumet, ett album som släpps i sin helhet 30 juli. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Avicii får minnesplats i Humlegården
Ska ha varit artistens favoritpark

Tidigare i år meddelade Östermalms stadsdelsnämnd att någon form av av minnesplats för artisten Tim "Avicii" Bergling skulle placeras i stadsdelen och nu är det klart att denna hamnar i Humlegården, en park i Stockholms centrala delar. Minnesplatsen kommer att placeras i närheten av den staty av Carl von Linne som finns i parkens mitt men exakt hur minnesplatsen till Avicii kommer att utformas är än så länge inte klart. Enligt Tim Berglings pappa Klas Bergling så var Humlegården Tims favoritpark. Han säger vidare om vad minnesplatsen kommer att betyda för familjen till DN: "Det är ju så att när man har förlorat en familjemedlem i självmord så behöver man nästan lura sig själv att den personen lever för att orka bära sorgen och saknaden. Det här kommer att öka Tims närvaro för oss, öka den känslan att han finns här med oss och är närvarande." Minnesplatsen för Tim "Avicii" Bergling är planerad att invigas i april 2022. Tumnagel
110kg
+
Wille Wilhelmsson

Flådig cykel i kolfiber och guld
Oväntat snygg kombo

Extans har tagit fram den här tokiga cykeln, helt byggd i kolfiber och med detaljer i äkta guld. Resultatet skulle kunna bli rejält smaklöst, men kombinationen fungerar faktiskt tycker jag. Självklart har den växlar och sånt av högsta kvalitet och totalt så väger den in på 9,5 kilo. Pris okänt, 19 stycken kommer att göras. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
43kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
111kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
87kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
96kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

The Avalanches-platta firar 20 år
Klassiker remixas

The Avalanches platta Since I left you är en riktig klassiker och nu firar den 20 år. För att fira det så kommer gruppen att släppa en ny version av plattan i juni som innehåller remixar av Stereolab, MF DOOM, Leon Vynehall, Black Dice, Carl Craig, och Sinkane. Just nu har man släppt en remix som ni kan höra nedan, resten kommer alltså senare. Man släppte även förköp på en vinylversion med fyra skivor igår, men den tog slut direkt. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

Liseberg öppnar upp som promenadpark
Om man vill besöka Liseberg utan att åka något

Liseberg meddelade idag att man kommer att öppna upp nöjesfältet som promenadpark för att fler ska kunna få uppleva våren på Liseberg trots de rådande pandemi-restriktionerna. Det innebär att parken kommer att vara öppen för besökare även utanför ordinarie öppettider. Då kan besökarna knalla runt på Liseberg och kolla in trädgårdar, planteringar och lekplatser men att inga åkattraktioner kommer att vara igång. Andreas Andersen, vd på Liseberg, säger om initiativet till att öppna upp Liseberg som promenadpark: "Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid." Liseberg planerar att öppna upp någon gång i vår men något exakt premiärdatum är än så länge inte spikat. Det kommer att vara gratis att besöka Liseberg under förmiddagar när nöjesfältet kommer att fungera som promenadpark. Tumnagel
164kg
+
Wille Wilhelmsson