m

Volkswagen visar uppdaterad version av Taigun
Nästan klar nu

Volkswagen visar uppdaterad version av Taigun
Bil / Volkswagen

2012 fick vi för första gången se mini-suven Taigun som är baserad på modellen up! Nu visas den upp ännu en gång, om än i något uppdaterad form, på Delhi Auto Expo i Indien. Serieproduktion är inte långt borta.

Den nya versionen har fått ett nytt bakparti med ett reservhjul monterat på utsidan. Det sistnämnda är faktiskt ett önskemål från folket. Bilen mäter 3.85 meter på längden, 1.72 på bredden och 1.57 på höjden. Hjulbasen är på 2.47 meter. Under huven sitter en nyutvecklad trecylindrig TSI-motor på 1.0 liter och 110 hästar med ett vrid på 175 Nm. Förbrukningen anges till 0.47 liter per mil och utsläppet till 110 gram per kilometer. Eftersom tanken rymmer 50 liter så skulle man alltså kunna komma hela 100 mil innan det är dags att tanka igen. Bilen som väger 998 kilo accar från 0-100 km/h på 9.2 sekunder och har en toppfart på 186 km/h. Till motorn kopplas en sexväxlad manuell låda.

Mer om bilen hittas i pressmeddelandet nedan.

Visa
Pressmeddelande
Volkswagen presenterar SUV-konceptet Taigun

På bilmässan i New Delhi, Indien, presenterar Volkswagen nu en ny version av den nästan serieproduktionsklara kompakt-SUV:en Taigun. Denna fyrsitsiga konceptbil har en turboladdad bensinmotor på 110 hk som endast förbrukar 4,7 l/100 km.

Jämfört med den första designen på konceptbilen – som presenterades i São Paulo, Brasilien – har den nya versionen av Taigun fått ett nytt bakparti där reservhjulet sitter monterat på utsidan. Och det här är precis den lösning som de framtida förarna velat se på nya Taigun.
Den konceptversion som visades upp i São Paulo fick ett mycket positivt mottagande. Volkswagen lät ändå utvärdera feedbacken från runt om i världen för att kunna anpassa den nya SUV:en efter kundernas önskemål på ett optimalt sätt.
Den nya versionen presenteras nu på bilmässan Auto Expo 2014 i New Delhi, Indien, (5-11 februari).

Kompakt utanpå, rymlig invändigt. Taigun är 3 859 mm lång (med reservhjulet monterat: 3 995 mm), 1 728 mm lång och 1 570 mm hög (med takreling: 1 605 mm). Hjulbasen mäter 2 470 mm, vilket är mycket med tanke på bilens längd. Det här resulterar i korta överhäng och attraktiva proportioner. Samtidigt ger konceptbilens rymliga interiör en vink om hur Volkswagen tänker sig att en elegant, mångsidig, kompakt och ekonomiskt överkomlig SUV ska se ut.

Avancerad och effektiv motor. Fyrsitsiga Taigun drivs av en ny, bränslesnål 1,0-liters TSI-motor. Det handlar om en nyutvecklad 3-cylindrig bensinmotor baserad på EA211-serien som fått direktinsprutning och turboladdning, och som skriver ett nytt kapitel i Volkswagens downsizing-strategi. Effekten är 110 hk (från 5 000 varv/min). Den erbjuder samtidigt ett högt vridmoment redan vid låga varvtal (175 Nm från 1 500 v/min). Snittförbrukningen ligger på endast 4,7 l/100km, vilket motsvarar 110 g CO2/km. Det här ger en räckvidd på cirka 1 000 km (med en tankrymd på 50 liter). Konceptbilen, som väger 998 kg, klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på endast 9,2 sekunder. Topphastigheten är 186 km/h. Motorn är kopplad till en 6-växlad manuell växellåda.

Byggd för storstadsdjungeln. Taigun, som rullar fram på 17"-lättmetallfälgar med däck av dimensionen 205/50 R17, är tack vare sitt höga vridmoment och höga markfrigång anpassad för terrängkörning. Ändå är denna Volkswagen främst utvecklad för körning i stadsmiljö.

Designen – kraftfull och kaxig

Tydlig silhuett. Taigun har en utvändig design som både är personlig, kaxig, och sportig. Betraktad från sidan är det skärmbreddarna som fångar ögat – deras kraftfulla design smälter perfekt in i silhuetten, som i övrigt är mycket harmonisk och distinkt, och löper vidare in i dörrarna. Sidokonturen förstärks av den vinklade ytan under sidorutorna, den så kallade ”karaktärslinjen” på designerspråk.
Stilistiskt sett förbinder den precisa karaktärslinjen konceptbilens front med dess bakparti, baktill flyter den vidare in i C-stolparna. Den speciella utformningen av C-stolparna är Volkswagen typiskt. Formgivarna har också designat dörrhandtagen bak så att de ligger försänkta, i plan med karossen, i anslutning till rutorna. Hela sidoprofilen utstrålar kraftfullhet och säkerhet.

Sportiga proportioner. På den nedre delen av karossen hittar vi robusta sidolister som sträcker sig över trösklarna, hjulhusen och stötfångarnas nederdel. De korta överhängen är inte bara ett tecken på hur utrymmet utnyttjats utan bidrar också till bilens look – fram är det endast 708 mm och bak 681 mm. Kombinerat med en hjulbas som är lång i förhållande till den kompakta utvändiga längden, resulterar detta i extra sportiga proportioner och, när det gäller körning i terrängen, mycket goda frigångsvinklar (28 grader fram och 35,5 grader bak). Sist, men inte minst, förstärks bilens robusta intryck från sidan också av den praktiska takrelingen med sin inbyggda LED-belysning.

Kraftfull front. Fronten på Taigun har medvetet likheter med de större SUV:arna Tiguan och Touareg. Precis som dessa, uppvisas linjer som domineras av horisontella designdetaljer. Den särpräglade fronten framhäver bredden hos Taigun och förstärker på så sätt dess kraftfulla utstrålning.
De horisontella linjerna löper vidare in i strålkastarna som är integrerade i kylargrillen. De karakteristiska LED-varselljusen flankerar kylargrillen. En hasplåt har integrerats i stötfångarna. Den breda spårvidden på 1 473 mm (fram och bak) i förhållande till bilens bredd (1 728 mm exklusive sidospeglar) bidrar också i högsta grad till dess kraftfulla framtoning sedd framifrån.

Förfinat bakparti. Det nydesignade bakpartiet på den Taigun som presenteras i Indien karakteriseras av att reservhjulet sitter monterat på utsidan. När bakluckan öppnas, följer reservhjulet med – gångjärnen sitter placerade på förarsidan. Bakrutan öppnas separat uppåt, tillsammans med den takspoiler som sitter integrerad ovanför. Bakpartiet på konceptbilen är, precis som fronten, försett med en robust hasplåt. Registreringsskylten har formgivarna placerat i mitten av detta skydd för underredet – mellan avgassystemets ändrör (på vänster sida) och bogseröglan (på höger). En spännande detalj är bakluckehandtaget som sitter integrerat i det högra baklyset.

Effektfull lackering. Taigun är lackerad i pärleffektlacken ”Ultra Orange”. Kulören är tänkt att framhäva konceptbilens sportiga utstrålning ännu mer.

Interiör med optimalt utnyttjat utrymme

Ljus miljö. Precis som exteriören, har formgivarna gett interiören en design av senaste snitt. Alla som dras till det senaste när det gäller smarta telefoner och surfplattor kommer också att gilla interiören i Taigun, reglagens placering och hur sköna ytorna är att röra vid.
Färgerna och klädslarna leker med kontrasterna mellan elegans å ena sidan och sportigt funktionell offroad-karaktär å den andra. Sätesklädseln är beige och har en bikakestruktur – materialet är både slitstarkt och lätt att göra rent.
De orangefärgade bårderna blir till en optisk förbindelselänk mellan exteriören och interiören och utgör samtidigt en fräsch kontrast till säteskulören. Sidosektionernas innersidor är klädda i konstläder.
Robusta ytor. Formgivarna har gett dörrarnas nederkanter liksom de övre och undre sektionerna på instrumentpanelen, en grovkornig, svart och sportig yta. Förvaringsfacken i dörrsidorna, mittkonsolen och området under instrumentpanelen är lackerade i karossfärgen. Den övre delen på instrumentpanelen och kanten runt dörrpanelerna går i beige metallic. Alla dekordetaljer av metall är tillverkade i matt eloxerad aluminium.

Bagageutrymme på 996 liter. Denna SUV är ett bra exempel på ett verkligt optimalt utnyttjande av det utrymme som står till buds. Bakom bakluckan döljer sig ett bagageutrymme på 280 liter – med baksätet nedfällt utökas bagageutrymmesvolymen i en Taigun utrustad med dubbelt lastgolv till 996 liter. Förvaringsfack hittar vi också i den dörrhängda bakluckan (lastbredd: 900 mm) som kan öppnas med ett aluminiumhandtag.

God sikt garanteras. Den höga placeringen av sätena – typiskt för en SUV – kommer sig av kundernas önskan om optimal komfort vid i- och urstigning, och att man ska ha bästa möjliga sikt under färd. Den invändiga höjden fram är 1 036 mm – och bak, där den är 980 mm, erbjuder den tillsammans med det generösa utrymmet för benen i längdled en alldeles utmärkt komfort. Förarplatsen kan optimeras optimalt efter hur lång föraren är – ratten kan till exempel ställas in i höjdled i en vinkel på upp till 25 grader.

Intuitivt handhavande. Alla reglage och funktioner karakteriseras av sitt verkligt intuitiva handhavande. Ett av de bästa exemplen är rattarna i luftinsläppen på instrumentpanelen. med vars hjälp man även kan justera temperaturen och fläkthastigheten och också läsa av inställningarna på ett smart och enkelt sätt.
Taigun är också utrustad med ett infotainmentsystem (på instrumentpanelen) som kan kopplas till alla vanligt förekommande smartphones. Till höger om radio/navigationssystemet sitter ett kombinerat På/Av/Volym-reglage. Ansluter man sin smartphone, dyker ”Taigun Infotainment App” (som är speciellt programmerad för denna SUV), upp på displayen. Appen är färgmässigt avstämd efter interiören.

Med allt i blick. Mitt under infotainmentsystemet sitter knappen till varningsblinkern (i mitten) och de till bakrutedefrostern, luftkonditioneringen och strålkastarbelysningen – alla i finaste aluminium.
Ovanför radio/navigations-systemet på instrumentpanelen sitter tre extra instrument (oljetryck, kylartemperatur och laddtryck). Dessa matchas perfekt av en treekrad läderratt som har en tillplattad nederdel.

Responsen från mässbesökarna i New Delhi och från media är något som Volkswagen nu ser fram emot med spänning – feedbacken från dessa kommer också den att införlivas i den serietillverkade versionen av bilen.
42.3°
0

Volkswagen visar uppdaterad version av Taigun

Nästan klar nu

Varannan vuxen svensk är nu fullvaccinerad
Vaccinationstakten minskar dock

Folkhälsomyndigheten meddelar nu att hälften av Sveriges vuxna befolkning har fått två sprutor vaccin mot covid-19. Vaccinationstakten har i princip ökat hela året. Det börjar dock nu bli allt mer tomt på vaccinmottagningarna. Takten är nu två tredjedelar så hög som när den var som högst. DN rapporterar idag om att regioner har börjat med drop-in vaccinering och kortare dosintervaller för att takten ska hållas uppe. Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR säger: – Det är svårare att få folk till vaccinationer när alla är ute och rör sig. Å andra sidan är det naturligt att ju fler vi vaccinerar, desto svårare blir det att nå de sista. Om vaccinationerna fortsätter i samma takt som nu ska mellan 70–80 procent vara immuna i september-oktober. Nog för att uppnå flockimmunitet. Det tror i alla fall Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet. Tumnagel
41.6°
+
Hugo Engström
0

Tesla Model 3 sålde näst bäst i Europa i juni
Volkswagen Golf bäst

Det gick bra för Teslas Model 3 försäljningsmässigt förra månaden. Den elektriska bilen, som nu är fyra år gammal, var den bil som sålde näst bäst i Europa. Tesla sålde 66 350 exemplar av bilmodellen, som då var den mest sålda elbilen i juni. Marknadsandelen elbilar ökade samtidigt med 19% jämfört med månaden innan. Bilen som dock sålde bäst var Volkswagens Golf. Volkswagen, som är Europas största bilföretag, har som mål att sälja fler elbilar än Tesla från 2025. Tumnagel
41.0°
+
Hugo Engström
0

Andrew Callaghan besöker Q-konferens
Precis så tokigt som du tror

Andrew Callaghan från All Gas No Brakes kände att det var en bra idé att besöka en Q-konferens och prata lite med folket där. Inte helt oväntat stötte han där på ett gäng märkliga typer som har precis lika märkliga syner på hur världen ser ut. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix gör animerad serie av Twitter-konto
@ChiPartyAunt ligger till grund för tv-serien Chicago Party Aunt

Mer än tio år efter Twitter-kontot @shitmydadsays blev tv-serie försöker sig nu Netflix på att göra en liknande grej. Det är Twitter-kontot @ChiPartyAunt som nu kommer att ligga till grund för en tv-serie på Netflix som får namnet Chicago Party Aunt. Till skillnad från tv-serien $h*! My Dad Says, där William Shatner spelade huvudrollen, så kommer Chicago Party Aunt bli en animerad tv-serie. Chicago Party Aunt handlar om lite udda typer som bor i ett kvarter i Chicago och mycket av handlingen kommer att kretsa runt "Aunt Diane". När serien börjar sändas på Netflix finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Unseen Empire är ett spel där du ska identifiera vilda djur
Låtsas att du utforskar naturen på riktigt

Unseen Empire är ett spel där spelaren får i uppgift att utforska foton som fotograferats av automatiska kameror på olika platser i Asien. Spelet använder sig av bilder som hämtats från en databas bestående av sex miljoner autentiska fotografier på olika vilda djur. Unseen Empire är utvecklat i samarbete med Oxford Universityx27s Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) med stöd från National Geographic Society. Tanken bakom spelet är att spelaren ska få en större förståelse hur forskning om vilda djur går till i verkligheten. Unseen Empire går att spela direkt på webben eller via appar som finns till iOS och Android. Här nedanför hittas en trailer för spelet. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Never Gonna Give You Up når en miljard visningar
Det är många Rick Rolls det

Den officiella musikvideon till Rick Astleys låt Never Gonna Give You Up när nu passerat en miljard visningar på YouTube. En klart imponerande siffra som sannolikt hade varit högre om alla Rick Rolls på internet hade pekat dit. Han har dock en bra bit kvar till musikvideon som har flest visningar vilket är Baby Shark som visats dryga nio miljarder gånger sedan den lades upp sommaren 2017. Rick själv verkade rätt nöjd över denna milstolpe och delade klippet ovan på sociala medier. Tumnagel
41.6°
+
Frode Wikesjö
0

Dominorobot bygger upp Super Mario-mosaik
Består av över 100.000 dominobrickor

Här kan ni kolla in en robot som är en hejare på att ställa upp dominobrickor som youtubern Mark Rober har byggt ihop. I videon bygger roboten upp en mosaik bestående av över 100.000 dominobrickor på 24 timmar, något som vanligtvis skulle tagit sju personer en vecka att bygga. Klippet ovan är på närmare en kvart men vill ni bara se det färdiga resultatet samt när detta faller så kan ni hoppa fram till 13:e minuten. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

IGN recenserar The Suicide Squad
Snart är det dags!

Nu är det inte allt för långt kvar till The Suicide Squad har biopremiär. På pappret såg ju filmen länge lovande ut och så fort de började släppa trailers för filmen så lyckades den ju se ännu mer lovande ut. Men om filmen nu verkligen är något man ska spendera tid och pengar på försöker folket från IGN besvara via videorecensionen ovan. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

ARM experimenterar med chip i plast
Flexibla chip som skulle kunna sättas på i stort sett allting

Chiptillverkaren ARM har tillsammans med företaget PragmatIC börjat experimentera med chip som skrivs ut på plast, något som gör chippen både mer flexibla och billigare än kisel-chip. Prototypen man har utvecklat kallas för PlasticARM och är försedd med 32-bitars Cortex-M0 CPU samt 456 bytes med ROM och 128 bytes med RAM. I dagsläget kan PlasticARM bara köra lite testprogram som hårdkodats in i chippet men man arbetar med att ta fram en version där det även går att installera annan mjukvara. Tanken bakom de flexibla chippen är att dessa skulle kunna användas på platser där de vanligtvis inte finns idag. The Verge skriver: "As Arm’s researchers explain in their paper, this would allow microchips to be put to all sorts of uses that would seem wasteful today. You might have chips printed into every milk bottle for example that detect spoilage, replacing the use of sell-by-dates. Arm says this will create a new “internet of everything,” with chips integrated into “more than a trillion inanimate objects over the next decade.”" Nackdelen med chip i plast jämfört med kisel-chip är att plastchippen drar mer energi och är betydligt mycket större. PlasticARM-chippet man nu har utvecklat är till exempel 1500 gånger större än en Cortex M0-processor. Trots detta tror utvecklarna att det kan finnas en lång rad områden där chippen kan användas även om de kanske inte är särskilt snabba eller strömsnåla. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facbook kommer släppa smarta glasögon nästa år
I samarbete med Ray-Ban

Under pågående Facebook Connect meddelade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att de beryktade smarta glasögonen som ska utvecklas i samarbete med det kända glasögonmärket Ray-Ban ska släppas under nästa år. Någon konkret information kring vad dessa glasögon är tänkta att användas till eller vilken funktionalitet de kommer erbjuda pratade man dock inte allt för mycket om. Men till The Verge meddelade Facebook att dessa glasögon inte kommer ha någon integrerad skärm och inte köra renodlad förstärkt verklighet. Så antagligen kommer dessa glasögon bli vara mer så som Snap-glasögonen än en Project Aria-produkt. Exakt när dessa glasögon kommer släppas under 2022 nämndes inte heller. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

I morgon lyfter Starliner mot ISS i ännu ett test
Sen är det dags för bemannade resor med Boeings rymdfarkost

I morgon, 30 juli, är det dags för ännu ett test av Starliner där det är tänkt att Boeings rymdfarkost ska docka med den internationella rymdstationen ISS. Det har gått över ett och halvt år sedan Starliner misslyckades med ett liknande test, något som gjorde att NASA än så länge inte kunnat använda Starliner i reguljär trafik till och från ISS. Skulle Starliner göra att lyckat test i morgon kommer farkosten sannolikt kunna användas för att skicka både astronauter och material till ISS. I dagsläget är NASA hänvisade till att använda SpaceX Crew Dragon för detta. Går allt som det ska imorgon så kommer dock NASA snart ha två olika alternativ att välja mellan för transporter till ISS. 20:53 svensk tid imorgon är det tänkt att Starliner ska skjutas upp från från Cape Canaveral Station med hjälp av en Atlas V-raket. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Gabe Newell pratar Steam Deck
Och lite Half-Life

Valve-bossen Gabe Newell tog en liten pratstund med IGN för att prata lite om Valves nya handhållna enhet Steam Deck. Han pratar bland annat om vilka andra namn de hade för enheten, vad det var som gjorde att de valde göra den och vilka mål de har för denna pryl som kan använda för att spela dina Steam-spel på toaletten. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Det kommer en ny Paranormal Activity-film
Spökena får ingen vila

Det ser ut att bli en sjunde film i Paranormal Activity-serien, en serie filmer som inleddes med filmen Paranormal Activity 2007. Efter den första Paranormal Activity-filmen kom ytterligare fem filmer fram till den sjätte, och som många trodde var en avslutning på serien, släpptes 2015. I återanvändningen tidevarv verkar inte så ha blivit fallet och nu är alltså ännu en film i serien på gång. Den nya Paranormal Activity-filmen kommer att regisserad av William Eubanks och för manus står Christopher Landon, manuskrivaren som även stod bakom manuset för Paranormal Activity 2, 3, 4 och 5. Paranormal Activity 7 kommer att ha premiär på streamingtjänsten Paramount+ någon gång under nästa år. Tumnagel
35.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Samsung vill göra den vikbara telefonen mainstream
Men vill vi det?

Samsung har presenterat sitt kvartalsresultat och man höjde intäkterna med 20 procent och vinsten med 54 procent. Detta trots att mobilsidan inte kunnat leverera som man hade velat på grund av komponentbrist. 11 augusti är det dags för ännu ett Samsung Unpacked och på agendan verkar vikbara telefoner stå. Samsung räknar med att behålla sin position i premium-segmentet genom att göra vikbara telefoner lite mer för mainstream. Att de skulle bli för alla känns för tidigt med tanke på priset, men kanske kan de sälja lite mer i just premium-segmentet. Men frågan är om vi vill det? Så därför kommer här en fråga! Tumnagel
34.7°
+
Roger Åberg
0

Sony lanserar stöd för M.2 SSD för PlayStation 5
Fast endast för betaanvändarna

Som bekant så har PlayStation 5 inte allt för stort internt lagringsutrymme men i teorin ska man ju kunna expandera minnet genom att slänga in en M.2 SSD i konsolen. Denna funktionalitet har Sony inte aktiverat ännu och exakt vilka hårddiskar som konsolen stödjer har det också varit ganska tyst om. Men nu har Sony fått upp en support-sida där man förklarar hur man går tillväga för att slänga in M.2 SSD i konsolen och meddelat att denna funktiolitet nu är aktiverad för folk som kör betaprogrammet för systemmjukvaran. Men om betafolket får det nu brukar det innebära att den stora massan får det inom några veckor. I samband med allt detta så meddelade Seagate att deras nya FireCuda 530 SSD kan användas i PlayStation 5. Priserna för dessa hårddiskar ser just nu ut så här: 500GB - 1 799 k 1TB - 3 099 kr 2TB - 6 199 kr 4TB - 11 999 kr Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0

Imponerande teaser för Mad God
Lovande stop motion-film av Phil Tippet

Phil Tippet är en levande legend inom specialeffekt-branschen med filmer som Star Wars, Indiana Jones, RoboCop, Starship Troopers och Jurassic Park på Cv:t. Mad God är en film som han påbörjade redan när han jobbade på RoboCop 2 men han fick lägga hela projektet på is under början av 90-talet. Men nu, en sisådär 20 år senare, lyckades han och ett gäng frivilliga entusiaster göra klart filmen som ska ha premiär på Locarno Film Festival under nästa vecka. Some 20 years later, while cleaning out the back storage areas of Tippett Studio’s Berkeley stages, several of his key artists and supervisors stumbled across original puppets and sets from those early shots. Revisiting the original footage and models, this new generation of artists, trained primarily on computers, longed to learn from Phil and assist as he revived his long-since abandoned film. Together with a volunteer crew, Phil taught a new generation of artists and craftspeople as they brought his labor of love to life. En liten teaser för Mad God kan beskådas ovan. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

Forskare tar fram ny sorts svarta vinbär
Som inte är så sura

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har tagit fram en ny sorts svarta vinbär som inte är riktigt lika sura som de traditionellt sett brukar vara. Enligt växtförädlarna på SLU så ska den nya vinbärssorten bara vara hälften så sur som de sorter som vanligtvis växer i Sverige är. Kimmo Rumpunen, ansvarig växtförädlare på SLU i skånska Alnarp, säger vidare till P4 Skaraborg: "Vi bedömer att svarta vinbär generellt är för sura och har en för skarp smak, vilket gör att vi inte använder bären så mycket som vi borde." Genom att kombinera de sorter som har lägst syrahalt med sorter som har goda kvalitetsegenskaper har forskarna ökat sötman i den nya vinbärssorten. Den nya sorten av svarta vinbär har fått namnet Balsgård Martin och tros finnas i handeln inom några år. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche siktar mot rymden
Investerar i tyska ISAR Aerospace

Porsche Automobil Holding SE, familjeföretaget som äger en stor del av Volkswagen Group, ser ut att vara med i den nya rymdkapplöpningen som startats av privata företag som SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab och Virgin Galactic. Idag meddelade Porsche SE att man går in med 75 miljoner dollar i det tyska rymdföretaget Isar Aerospace, ett företag som en del hoppas kan bli ett "europeiskt SpaceX". Porsche SE skriver i ett pressmeddelande om investeringen: "As an investor with a focus on mobility and industrial technology, we are convinced that cost-efficient and flexible access to space will be an enabler of innovation in many industry sectors. With Isar Aerospace, we are investing in a company that is well-positioned to establish itself as a leading European manufacturer of launch vehicles. The rapid development of the company is impressive." Isar Aerospace håller på och utvecklar en raket som man kallar för Spectrum, en tvåstegs-raket vilken ska kunna lyfta tusen kilo till jorden lägre omloppsbana LEO. Företaget siktar på att skjuta upp denna till rymden för första gången 2022. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
39kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
19kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
3kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
104kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström